Een case study uitvoeren en beschrijven | Uitleg & voorbeeld
Een case study is een gedetailleerd onderzoek naar een specifiek onderwerp, zoals een persoon, groep, plaats, gebeurtenis, organisatie of fenomeen. Case studies worden veelal gebruikt in sociaal, onderwijskundig, medisch, klinisch of business-gerelateerd onderzoek.
Voor het onderzoeksontwerp van een case study worden vaak kwalitatieve, maar soms ook kwantitatieve dataverzamelingsmethoden gebruikt. Met een case study kun je verschillende aspecten van een probleem beschrijven, vergelijken, evalueren of begrijpen.
Wat is een case study?
Een case study is een geschikte onderzoeksmethode als je concrete, contextuele en diepgaande kennis wilt vergaren over een specifiek onderwerp (oftewel een case). Met deze methode kun je de kenmerken, betekenissen en implicaties van een case achterhalen.
Veel studenten voeren een case study uit voor hun scriptie. Met een case study kun je een onderwerp en onderzoek namelijk goed afbakenen als je geen tijd of middelen hebt om een grootschalig onderzoek uit te voeren.
Je kunt één case study uitvoeren waarin je uitvoerig ingaat op een onderwerp, maar je kunt ook meerdere case studies doen om verschillende aspecten van je onderzoeksprobleem te vergelijken of belichten.
Onderzoeksvraag | Case study |
---|---|
Hoe kunnen de symptomen van een beginnende nekhernia tussen de nekwervels C5 en C6 worden tegengegaan? | Case study naar de traditionele en homeopathische behandelmethode voor een nekhernia |
Wat zijn de ecologische effecten van de herintroductie van de wolf? | Case study naar de herintroductie van de wolf in Yellowstone National Park |
Hoe gebruiken populistische politici geschiedenisverhalen om kiezers te winnen? | Case studies naar de speeches van de Hongaarse premier Viktor Orbán en Amerikaanse president Donald Trump |
Hoe kunnen basisschooldocenten active learning-strategieën toepassen? | Case study naar een basisschool in IJmuiden die focust op active learning |
Wat zijn de voor- en nadelen van windmolenparken voor landelijke gemeenten? | Case studies naar de ontwikkeling van drie windmolenparken in verschillende delen van het land |
Hoe veranderen viralmarketingstrategieën de relatie tussen bedrijven en consumenten? | Case study naar de marketingcampagne voor de iPhone X |
Hoe verschillen de werkervaringen in de leveranciers- en taxibranche op basis van gender, etniciteit en leeftijd? | Case studies naar de ervaringen van Deliveroo- en Uber-leveranciers en chauffeurs in London |
Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen
Stap 1: Selecteer een case
Als je jouw probleemstelling en onderzoeksvragen hebt geformuleerd, kun je de specifieke case kiezen waarop je je wilt focussen.
Bij een case study heb je, anders dan bij kwantitatief of experimenteel onderzoek, geen willekeurige of representatieve steekproef nodig. Case studies focussen vaak expres op ongebruikelijke, verwaarloosde of vrijwel onbekende cases, waardoor mogelijk een nieuw inzicht over het probleemgebied kan worden verkregen.
Je kunt ook een gebruikelijkere of representatieve case onderzoeken als voorbeeld voor een bepaalde categorie, ervaring of fenomeen.
Resultaten van een case study
Een goede case study kan:
- Nieuwe of onverwachte inzichten bieden in het onderwerp;
- Bestaande aannames en theorieën weerleggen of nuanceren;
- Praktische oplossingen aandragen voor een probleem;
- Tot nieuwe suggesties voor vervolgonderzoek leiden.
Stap 2: Stel een theoretisch kader op
Hoewel je met een case study meer op concrete details focust dan op algemene theorieën, moet deze wel verbonden worden met de theorie over jouw vakgebied. Zo is je case study niet een op zichzelf staande beschrijving, maar koppel je deze aan de bestaande kennis over het onderwerp.
Wat is het doel van je case study?
Om te begrijpen hoe de theorie relevant is voor jouw case study, moet je bepalen wat het doel is. Een case study kan onder andere de volgende doelen hebben:
- Een theorie illustreren door te laten zien hoe deze werkt met betrekking tot de case.
- Voortbouwen op een theorie door nieuwe concepten en ideeën te onthullen die moeten worden opgenomen in de theorie.
- Een theorie weerleggen door een onbekende case te bestuderen die niet aansluit op de gevestigde aannames.
Om ervoor te zorgen dat de analyse van je case een solide academische onderbouwing heeft, voer je een literatuuronderzoek uit naar bronnen over het onderwerp en schrijf je vervolgens je theoretisch kader. Hierin identificeer en definieer je sleutelbegrippen en beschrijf je de theorieën en modellen waarop jouw analyses en interpretaties gebaseerd zijn.
Stap 3: Verzamel data
Je kunt met veel verschillende onderzoeksmethoden data verzamelen. Voor case studies is het gebruikelijk om kwalitatieve dataverzamelingsmethoden te gebruiken, zoals interviews, observaties en de analyse van primaire of secundaire bronnen (zoals artikelen uit de krant, foto’s en officiële rapporten). Soms wordt voor een case study ook op kwantitatieve wijze data verzameld.
Alle dataverzamelingsmethoden hebben als doel om een zo goed mogelijk inzicht te geven in de case en context.
Stap 4: Beschrijf en analyseer de case
Als je de resultaten van de case study rapporteert, moet je alle relevante aspecten die je bent tegengekomen samenbrengen om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van jouw onderwerp.
Hoe je jouw resultaten van je case study opschrijft en structureert, hangt af van het type document, zoals een scriptie, adviesrapport of een standaard academische tekst. In een scriptie moet je bijvoorbeeld in aparte hoofdstukken je theoretisch kader, methoden, resultaten, conclusie en discussie beschrijven.
In andere gevallen kun je jouw case study op een meer verhalende wijze beschrijven, zoals in een essay, waarin je de case vanuit verschillende perspectieven belicht en de betekenissen en implicaties analyseert.
In alle gevallen moet je ervoor zorgen dat je de context van de case goed beschrijft en deze koppelt aan de bestaande literatuur en theorieën over het onderwerp. Zo kun je beargumenteren hoe deze case zich verhoudt tot de algemene opinie en gangbare patronen.
Voorbeeld beschrijving case study
Gebruik dit voorbeeld om te begrijpen hoe je een case study kunt uitvoeren en beschrijven in je onderzoek (in dit geval je scriptie). Let op: Deze samenvatting is langer dan gebruikelijk om de situatie beter te kunnen te schetsen.
Veelgestelde vragen
- Wat is een case study?
-
Een case study is een gedetailleerd onderzoek naar een specifiek onderwerp, zoals een persoon, groep, plaats, gebeurtenis, organisatie of fenomeen. Case studies worden veelal gebruikt in sociaal, onderwijskundig, medisch, klinisch of business-gerelateerd onderzoek.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.