Hoe kom ik tot een goed onderwerp voor mijn scriptie?

Het is niet eenvoudig om je onderwerp te kiezen en vaak ook niet het leukste klusje. Soms heb je ‘geluk’ en wordt het onderwerp al aangedragen door je opdrachtgever.

Heb je minder geluk dan zal je zelf op zoek moeten gaan naar een onderwerp. Door het volgen van dit stappenplan kan ook jij een goed  en leuk onderwerp vinden.

1. Vooronderzoek

Een onderwerp komt niet uit de lucht vallen. Je zult hiervoor vooronderzoek moeten doen.

Vooronderzoek bij beroepsgerichte oriëntatie

Als je stage loopt bij een organisatie of bedrijf dan is het een goed uitgangspunt om eens met je directe collega’s, leidinggevenden en opdrachtgever te praten. Je kunt tijdens de lunch enkele collega’s vragen met je mee te denken of een afspraak inplannen met je leidinggevende.

Zij hebben vaak goede ideeën voor onderwerpen. Daarnaast word je uiteindelijke onderwerpkeuze zo eerder gesteund door je collega’s en opdrachtgever. Ze denken nu al met je mee en zijn blij dat je naar ze luistert. Zo weet je zeker dat je binnen het bedrijf om hulp kan vragen wanneer je die nodig hebt.

Oriënterende vragen die je kunt stellen:

 • Zijn er problemen op de werkvloer die je graag opgelost ziet?
 • Komen er nieuwe ontwikkelingen aan waarop de organisatie graag wil inspelen?
 • Zijn er bedrijfsplannen die al een tijdje op de plank liggen?

Het is ook slim om contact op te nemen met studenten die al een scriptie bij de organisatie hebben geschreven. Zij hebben vaak nog wel ideeën voor een onderwerp en kunnen je hiermee op weg helpen.

Onderzoek in literatuur

Naast het spreken met collega’s en leidinggevenden is het ook handig om al een klein literatuuronderzoek te doen. Begin met een breed zoekwoord en probeer te zoeken naar bronnen over de onderwerpen die jij interessant vindt en die een relatie hebben met het werk dat je doet op je stageplek. Zo kom je vaak op leuke ideeën voor een onderwerp.

Zoek naar actuele bronnen via Google (Scholar) en weblogs. Of gebruik LexisNexis: een database waar je snel alle krantenartikelen binnen je onderzoeksrichting kunt vinden. Via je hbo-instelling of universiteit heb je vaak toegang tot LexisNexis.

Vooronderzoek bij wetenschappelijke oriëntatie

Schrijf je een wetenschappelijke scriptie dan heeft het veel zin om naar actuele artikelen en papers te zoeken binnen je onderzoeksrichting. Ieder vakgebied heeft een aantal top journals en vakbladen waarin je kunt gaan zoeken. Het is slim om de laatste paar edities van een aantal journals door te nemen. Zo kun je inspiratie opdoen en op goede ideeën komen.

Let op dat er genoeg wetenschappelijke bronnen zijn over je onderwerp dat je uiteindelijk kiest. Het zou zonde zijn als je straks een onderwerp hebt, maar  te weinig wetenschappelijke literatuur om op voort te bouwen.

Meer tips over vinden van je onderwerp

Wat echter ook heel belangrijk is bij het zoeken van onderwerpen, is dat ze bij je persoonlijke interesses passen. Hierdoor is het makkelijker om je hier voor een langere tijd mee bezig te houden en zal je scriptieproces gemakkelijker verlopen.

 1. Ga na of je bepaalde vakken tijdens je studie erg leuk vond. Er bestaat een grote kans dat de onderwerpen binnen die vakken geschikt zijn voor jouw scriptie en dat je deze onderwerpen leuk en interessant genoeg vindt om je in te verdiepen.
 2. Lees artikelen die je interessant vond tijdens je studie nogmaals. In wetenschappelijke onderzoeken worden vaak suggesties gedaan voor vervolgonderzoek, wat je een goed idee kan geven voor jouw onderzoek. Houdt hierbij rekening met het feit dat het onderzoek wel haalbaar moet zijn, aangezien een scriptie vaak op kleinere schaal wordt uitgevoerd dan een professioneel onderzoek.
 3. Misschien heb je al plannen om na je scriptie een master te gaan doen, te promoveren of om in een bepaald werkveld te werken. Het is dan een goede optie om een scriptieonderwerp te kiezen dat hierop aansluit, zodat je daar alvast ervaring mee of kennis over opdoet. Dit is een voordeel voor later.
 4. Ga bij jezelf na in wat voor soort onderzoek je goed bent. Ben je goed in statistiek? Of vind je het leuker om interviews af te nemen? Houd er in de keuze voor een onderwerp rekening mee dat je hiervoor het soort onderzoek kunt uitvoeren dat jij het leukst vindt.
 5. Een goede manier om inspiratie op te doen voor mogelijke scriptieonderwerpen is door te kijken hoe anderen hun scripties hebben uitgevoerd. Vaak hebben universiteiten of hogescholen een database met (bijna) alle scripties, die je gewoon kunt inkijken als student zijnde. Zoek bijvoorbeeld bij jouw opleiding en je komt gegarandeerd interessante ideeën tegen.

2. Maak een top 3 van onderwerpen en lees je in

Wanneer je verschillende mogelijke onderwerpen hebt vastgesteld, kun je je hierin globaal inlezen, zodat je een algemeen beeld krijgt van wat er speelt rondom die onderwerpen. Probeer het bij maximaal 3 onderwerpen te houden en ga je nog niet te veel verdiepen in de onderwerpen.

Op basis van je eerste bevindingen maak je een top 3 van de onderwerpen. Discussieer deze dan met bijvoorbeeld vrienden, studiegenoten of familie. Zo kun je nagaan of de onderwerpen wel echt interessant en relevant zijn.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

3. Kies een onderwerp uit

Van de lijst met mogelijke onderwerpen die je hebt opgesteld, kies je er in deze stap een uit die het dichtst bij jou ligt en het onderwerp dat:

 • past binnen de eisen van je opleiding;
 • relevant is;
 • leuk is.

Nu heb je ervoor gezorgd dat je onderwerp goed afgebakend is.

4. Verdiep je verder in de literatuur

Nu je je onderwerp hebt gevonden en je de relevantie van je onderzoek hebt gewaarborgd, is het zaak dat je je verder verdiept in de literatuur. Zoek zo veel mogelijk relevante bronnen en bewaar deze bijvoorbeeld bij elkaar in een map of stel alvast een bronnenlijst op. Op deze manier heb je een overzicht van de bronnen die je kunt gebruiken in je scriptie.

5. Vervolgstappen

Wanneer je hebt gevonden hoe jouw onderzoek bijdraagt aan de bestaande wetenschappelijke kennis of de praktijk en je zo veel mogelijk relevante literatuur hebt gevonden op dit gebied, kun je beginnen met het opstellen van je doelstelling, probleemstelling, centrale onderzoeksvraag en deelvragen.

Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

2 reacties

Linda Voortman
19 december 2016 om 22:07

Beste Kirsten,
Ik ben bezig met de Master Imagineering aan de NHTV te Breda. Bezig met mijn research proposal en heb inmiddels voor de tweede keer feedback gehad van mijn coach. Alle informatie zit erin volgens haar, er staat niets fouts in en dus is er blijkbaar iets in de wijze van opschrijven niet goed.
De taal is Engels. Kunnen jullie de gewenste verbetering aanbrengen als ik t document mail, incl kommentaar van de coach en de eindcriteria? Hoeveel zou dat kosten?
Ik hoor het graag en zie uit naar je reactie.

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
20 december 2016 om 10:26

Hallo Linda,

Jazeker kunnen we je hierbij helpen, we zijn gespecialiseerd in taal! Op deze pagina vind je hier meer informatie over: https://www.scribbr.nl/nakijken/engels/. De prijzen kun je gemakkelijk berekenen via: https://www.scribbr.nl/nakijken/prijzen/. Let op: we kunnen je niet helpen met eventueel inhoudelijk commentaar van je coach. Ik heb je hier ook nog even een mail over gestuurd.

Groetjes,

Anna

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.