Wat is een scriptie?

Een scriptie is een verslag van een onderzoek of stage. Met de scriptie sluit je je opleiding af. Eindwerk, thesis of dissertatie zijn andere woorden voor scriptie.

Elke hbo of universiteit stelt zo zijn eigen eisen aan dit verslag. Zo richt een hbo-scriptie zich op advies bij een praktijkprobleem. Een universitaire scriptie is een verslag van een zelfstandig uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek.

Voorbeelden van prijswinnende scripties

Wie schrijft een scriptie?

Elke hbo- en wo-student aand het eind van zijn studie moet eraan geloven. Als hbo-student doe je vaak een afstudeerstage waarbij je een eindverslag schrijft. Als universitair student richt je je onderzoek op een wetenschappelijk vraagstuk. Dat kan bij een bedrijf, maar ook zelfstandig. Ook het niveau maakt uit: bachelor- en masterscripties verschillen van elkaar in grootte en diepgang.

Hoelang ben je bezig?

Niet elke student is even snel klaar met scriptie schrijven. Gemiddeld ben je tussen de 3 en 9 maanden fulltime bezig. Voor veel studenten is dit een intensieve periode. Slagen voor je scriptie betekent slagen voor je opleiding en de start van een nieuwe fase in je leven. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid start.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Waar gaat een scriptie over?

Het hangt van het vakgebied af waar de scriptie over kan gaan. Belangrijk is wel dat je onderzoek nog niet eerder door iemand anders is uitgevoerd. Kies altijd een onderwerp dat je interessant vindt en dat relevant is in je vakgebied. Inspiratie kun je bijvoorbeeld vinden in de verschillende scriptiedatabanken.

Heb je een onderwerp gekozen, dan schrijf je een plan van aanpak (hbo) of onderzoeksvoorstel (wo). Hierin leg je uit welk onderwerp je wilt onderzoeken en hoe je dat wilt gaan doen.

Hoe ziet een scriptie eruit?

Voor elke scriptie moet je ongeveer dezelfde stappen volgen:

  1. Beschrijf de aanleiding of het probleem dat je onderzoekt.
  2. Stel een hoofdvraag op: wat onderzoek je precies?
  3. Welke methode gebruik je om de hoofdvraag te beantwoorden?
  4. Wat is er al bekend in de literatuur over je onderwerp?
  5. Voer het onderzoek uit.
  6. Bespreek de resultaten.
  7. Beantwoord je onderzoeksvraag in de conclusie.
  8. Geef aanbevelingen of schrijf een adviesrapport.

Meer uitleg over de structuur van een scriptie vind je in onze Knowledge Base.

Hoe krijg ik een goed cijfer?

Zorg ervoor dat je scriptie voldoet aan alle eisen voor wetenschappelijk schrijven. Controleer daarom goed de originaliteit van je tekst en voorkom zo plagiaat. Gebruik hiervoor onze Plagiaat Checker.

Een andere methode om een hoger cijfer te krijgen, is je scriptie laten nakijken op taal en structuur door onze professionele editors. Spelfouten zijn een no-go voor docenten en professioneel taalgebruik draagt bij aan een nog betere beoordeling.

Stappenplan starten met je scriptie

Wat vind jij van dit artikel?
Anna Hoogterp

Anna werkt als editor voor Scribbr en schrijft artikelen over taal en scripties. Daarnaast werkt zij aan haar eigen scriptie om de master Schrijven af te ronden.

Stel 1 gratis vraag
Krijg hulp van een expert
1