Gratis MLA Generator

Genereer gemakkelijk en snel je literatuurlijst in MLA-stijl

Bespaar kostbare tijd

Verspil geen tijd meer aan de details van iedere bronvermelding. Met Scribbr kun je je bron opzoeken met de titel, URL, ISBN of DOI en automatisch correcte MLA-bronvermeldingen genereren. Je hebt geen ervaring nodig.

MLA Team NL

Vertrouw op correcte bronvermeldingen, gecontroleerd door experts

Je wilt geen punten verliezen door verkeerde bronvermeldingen. Gelukkig hebben onze MLA-experts uren geïnvesteerd in het perfectioneren van onze algoritmes. Daarom worden we wereldwijd aanbevolen door docenten.

Concentreer je op je werk met ons rustige design

Het is al moeilijk genoeg om je te concentreren. Video’s, pop-ups en flikkerende advertenties helpen daar niet bij. Bij Scribbr beperken we de afleidingen tot een minimum, maar blijft onze tool toch gratis te gebruiken voor iedereen.

Start nu

Handige functies voor jou

Autocite

Zoek met behulp van de titel, URL, DOI, ISBN en meer om broninformatie automatisch op te halen.

MLA 8ste & 9de editie

Of je nu nog MLA 8 gebruikt of al bent overgestapt op MLA 9, wij helpen je!

Bewaar meerdere lijsten

Organiseer je werk door aparte literatuurlijsten te creëren voor al je opdrachten.

Exporteer naar Word

Is je literatuurlijst af? Exporteer deze naar Word met de perfecte inspringing en regelafstand.

Ordenen, groeperen en filteren

Organiseer je literatuurlijst op de manier die jij wilt: van A tot Z, van nieuw naar oud, of gegroepeerd op basis van brontype.

Fijne tips

Tips met uitleg helpen je om de details te begrijpen, zodat je de juiste MLA-bronvermeldingen genereert.

Lettertypes

Kies tussen Times New Roman, Arial, Calibri en meer opties om je stijl te matchen.

Altijd een back-up

Je werk wordt na iedere verandering automatisch opgeslagen in je Scribbr-account.

Annotaties

Creëer een perfect geformatteerde geannoteerde bibliografie in een paar klikken.

Exporteer naar Bib(La)TeX

Exporteer eenvoudig in BibTeX-format en ga verder in je favoriete LaTeX-editor.

Handleiding voor bronvermeldingen

Leer alles over MLA-bronvermeldingen en -verwijzingen met onze goed beoordeelde MLA-samenvatting en -video’s.

Bekende technologie

Scribbr is gebouwd met dezelfde bronvermeldingsoftware als Mendeley en Zotero, maar met een extra laag voor accuratere bronvermeldingen.

MLA-stijl samenvatting

MLA is een van de meestgebruikte referentiestijlen in de academische wereld. Deze samenvatting legt de belangrijkste regels uit de achtste (meest recente) editie van het MLA Handboek uit.

Refereren volgens de MLA-stijl bestaat uit twee belangrijke onderdelen:

  1. Verwijzingen in de tekst: elke keer dat je een bron citeert of parafraseert, noem je de auteur en het paginanummer tussen haakjes.
  2. Literatuurlijst: aan het einde van je document voeg je een lijst met bronvermeldingen toe. Deze lijst is op achternaam van de auteur gealfabetiseerd.

MLA-literatuurlijst

De literatuurlijst bevat alle details van elke bron waarnaar je in de tekst verwijst. Elke bronvermelding kan worden opgebouwd uit negen elementen:

Auteur. "Titel van de Bron". Titel van het Omvattende Werk, Andere bijdragers, Versie, Nummer,Uitgever, Publicatiedatum, Locatie.

Als je deze standaard volgt, kun je een bronvermelding voor ieder type bron maken, bijvoorbeeld voor een boek, wetenschappelijk artikel, website of film. Je voegt alleen de elementen toe die relevant zijn voor het type bron waarnaar je verwijst.

Voorbeelden van MLA-bronvermeldingen

In het overzicht hieronder vind je voorbeelden van veelvoorkomende bronvermeldingen in MLA-stijl.

Thomas, Casper. “Oorlog is Vrede? Alleen in Trumps Schimmige Werkelijkheid”. De Groene Amsterdammer, 8 jan. 2020, www.groene.nl/artikel/oorlog-is-vrede-alleen-in-trumps-schimmige-werkelijkheid.

Uitleg:
Het artikel over Trump is onderdeel van de website van De Groene Amsterdammer. Daarom is dit de naam van het omvattende werk. Er zijn geen andere bijdragers, versies of nummers. Voor websites hoef je meestal geen uitgever te noemen.

 

MLA-bronvermeldingen met ontbrekende informatie

In iedere MLA-bronvermelding zijn de auteur, de titel en de publicatiedatum het belangrijkst, onafhankelijk van het type bron. Als een deel van deze informatie ontbreekt, zal de literatuurlijst er iets anders uitzien.

Wat ontbreekt er?Wat te doenVoorbeeld literatuurlijst
Geen auteurBegin met de titel van de bron. Alfabetiseer op basis van het eerste woord.“Weer Protestacties door Boeren, Waarom Gingen ze nu de Straat op?” NOS, 18 dec. 2019, nos.nl/artikel/2315333-weer-protestacties-door-boeren-waarom-gingen-ze-nu-de-straat-op.html.
Geen titelGeef een korte beschrijving van de bron. Gebruik een hoofdletter aan het begin van de zin en gebruik geen cursieve tekst of aanhalingstekensMackintosh, Charles Rennie. Stoel van gekleurd eikenhout. 1897-1900, Victoria and Albert Museum, London.
Geen datumLaat de publicatiedatum weg. Voeg de datum waarop je de bron geraadpleegd hebt toe aan het einde van de bronvermelding.“Wie zijn de Scribbr-editors?” Scribbr, www.scribbr.nl/over-ons/editors/. Geraadpleegd op 10 jun. 2019.

Meer leren over de MLA-literatuurlijst

Verwijzingen in de tekst volgens MLA

Verwijzingen in de tekst zijn korte referenties die de lezer verwijzen naar de volledige bronvermelding. Je voegt deze toe iedere keer dat je gebruikmaakt van een citaat, blokcitaat, parafrase of samenvatting van een bron.

De verwijzing in de tekst moet overeenkomen met het eerste woord van de vermelding in de literatuurlijst, meestal is dat de achternaam van de auteur. Er staat ook een paginanummer of -reeks in de verwijzing om de lezer naar de relevantie passage te sturen.

AuteurWat te doenVoorbeeld bronvermelding
1 auteurGeef de achternaam van de auteur.(Bregman 34-35)
2 auteursGeef de achternaam van beide auteurs.(Bregman en Frederik 34-35)
3+ auteursGeef de achternaam van de eerste auteur gevolgd door “et al.”(Bregman et al. 34-35)
Zakelijke auteurAls de bron gemaakt is door een organisatie, geef je de naam van de organisatie als auteur.(Trimbos Instituut 24)
Geen auteurAls de auteur hetzelfde is als de uitgever, of als er geen auteur genoemd is, gebruik dan de titel van de bron. Schrijf deze in dezelfde stijl als in de literatuurlijst, maar gebruik een verkorte versie als de titel meer dan vier woorden bevat.(“Weer Protestacties Boeren”)
Meerdere bronnen van dezelfde auteurVoeg na de naam van de auteur in elke bronvermelding de (verkorte) titel van de bron toe.(Bregman, Meeste Mensen Deugen, 23)
(Bregman, Gratis Geld, 45)

Als je de auteur al benoemt in je zin voeg je alleen het paginanummer tussen haakjes toe:

Smith en Morrison claimen dat in de geesteswetenschappen “MLA de op-één-na meestgebruikte stijl van bronvermelding is” (17). Volgens Bregman is de mens van nature ‘goed’ en presenteren de media alleen de slechte kanten (10–12).

Bronnen zonder paginanummers

Als de bron geen paginanummers heeft, kun je een alternatieve plaatsaanduiding gebruiken of het paginanummer weglaten uit de bronvermelding:

Type bronWat te doenVoorbeeld bronvermelding
Audiovisuele bron (bijv. een film of YouTube-video)Geef de tijdspanne van de relevante sectie.(TouzaniTV 02:10-02:26)
Bron met genummerde secties (bijv. een online boek)Geef een paragraaf-, sectie- of hoofdstuknummer.(Wijnberg par. 8)
(Tolkien hst. 7)
Bron zonder genummerde secties (bijv. een webpagina)Laat het paginanummer weg.(Bregman)

Meer leren over verwijzingen in de tekst

Tools en diensten

Naast de MLA Generator biedt Scribbr nog veel meer tools en diensten aan waarmee maandelijks miljoenen studenten en academici worden geholpen.