Nakijken op taal
Het nakijken van scripties is een vak apart. Onze editors houden rekening met alle taal- en stijlregels die van toepassing zijn op een academische tekst. We hebben speciaal hiervoor het Scribbr-Verbetermodel ontwikkeld.
Alleen professionele editors
- Met een universitair diploma
- Opgeleid in de Scribbr-academy
- Scriptie-experts: ik-vorm, werkwoordstijden, etc.
- Voor elk vakgebied een editor
Wat doet een editor precies?
Scribbr-editors verbeteren taalfouten in je scriptie direct door middel van Wijzigingen Bijhouden in Word (redigeren). Naast de nagekeken tekst ontvang je een persoonlijke brief van je editor waarin je antwoord krijgt op al je vragen.
1. Taalfouten verbeteren
- Spelfouten
- Grammaticale fouten
- Zinsbouw
- Interpunctie
- Academisch taalgebruik
2. Feedback in de tekst zelf
We helpen je jouw eigen tekst verder te verbeteren door:
- Vragen
- Suggesties
- Tips en opmerkingen
3. Verbeterrapport
In het Verbeterrapport krijg je gerichte tips over taalfouten die je structureel maakt.
Zo helpen we je op weg om in de toekomst beter te schrijven.
Aanvullende dienst: Structuur Check
De editor helpt je de structuur van je tekst te verbeteren door opmerkingen te plaatsen in de kantlijn en een persoonlijk Structuurrapport voor je op te stellen. Zo weet je zeker dat je tekst goed gestructureerd is en alle noodzakelijke elementen bevat.
Opmerkingen in de kantlijn
De editor brengt direct wijzigingen aan die de betekenis van de tekst niet veranderen, zoals paragrafen invoegen of samenvoegen en onbedoelde herhaling verwijderen. Daarnaast geeft de editor feedback over de volgende punten:
- Of elk hoofdstuk bijdraagt aan het centrale thema van je tekst.
- De indeling en focus van elk hoofdstuk en onderdeel.
- Titels en kopjes.
- De nummering van afbeeldingen en tabellen.
- De structuur en lengte van paragrafen.
Structuurrapport
Dankzij het Structuurrapport kun je gemakkelijk zien welke elementen nog ontbreken in de verschillende hoofdstukken of paragrafen en welke verbeteringen het belangrijkst zijn. Na het bekijken van dit rapport heb je een duidelijk beeld van welke wijzigingen het meeste effect hebben.
Voorwoord: Lengte van voorwoord Korter makenIn het algemeen beslaat een voorwoord niet meer dan een half A4 en is het twee à vijf alinea’s lang. Jouw voorwoord is aan de lange kant. Kijk even na of je overbodige informatie kunt schrappen en of je alleen personen bedankt die je wezenlijk hebben geholpen met je scriptie. |
Samenvatting: Doelstelling ToevoegenIn de samenvatting geef je een kort overzicht van je scriptie. Voeg daarom 1 of 2 zinnen toe waarin je de doelstelling van je onderzoek beschrijft. Vertel waarom je het onderzoek uitvoert, wat je ermee wilt bereiken en wat het oplevert. |
Inleiding: Aanleiding ToevoegenWat is de aanleiding voor je onderzoek? De aanleiding kan bijvoorbeeld persoonlijke interesse, een nieuwsbericht of een bijzondere gebeurtenis zijn. Het is een goed idee om deze informatie toe te voegen aan het begin van de inleiding. Met een prikkelend voorbeeld moedig je de lezer namelijk aan om verder te lezen. |
Theoretisch kader: Antwoord op beschrijvende deelvragen HerschrijvenIn je theoretisch kader ben je door middel van literatuuronderzoek tot een antwoord gekomen op de beschrijvende deelvragen van je onderzoek. Zorg er echter wel voor dat je duidelijk aangeeft welke deelvraag je precies beantwoordt en hoe je tot dit antwoord bent gekomen. Zo voorkom je verwarring bij je lezer. |
Methodologie: Inclusie- en exclusiecriteria ToevoegenIn je hoofdstuk methodologie moet je de inclusie- en exclusiecriteria toevoegen. Hierbij bespreek je welke data je juist wel of juist niet hebt meegenomen in je analyse en waarom. Inclusie- en exclusiecriteria zijn bijvoorbeeld een bepaalde leeftijd, woonplaats, grootte, lengte, breedte, kosten, hoeveelheid en/of status. |
Conclusie: Herhaling hoofd- en deelvragen ToevoegenHet helpt de lezer als je in de conclusie de hoofd- en deelvragen herhaalt. Begin de conclusie met het herhalen van de hoofdvraag en zorg ervoor dat je bij het bespreken van de belangrijkste resultaten aan de deelvragen refereert. |
Aanvullende dienst: Rode Draad Check
De editor helpt je de rode draad van je tekst te verbeteren met handige checklists en opmerkingen in de kantlijn. Op die manier wordt je tekst duidelijk en begrijpelijk voor elke lezer.
Checklists
In de checklists richt de editor zich op stellingen over de logica en duidelijkheid van je tekst. Zo krijg je antwoord op je belangrijkste vragen:
- Is het wel logisch wat ik heb geschreven?
- Kloppen mijn redeneringen?
- Wordt de informatie in een logische volgorde gepresenteerd?
- Komt het antwoord op mijn hoofdvraag duidelijk naar voren?
- Spreek ik mezelf niet per ongeluk tegen?
Opmerkingen in de kantlijn
In de checklists geeft de editor feedback over de rode draad van jouw tekst. In de opmerkingen in de kantlijn wordt vervolgens aangegeven waar de onduidelijkheden precies zitten en hoe je deze kunt verbeteren.
De editor voert geen directe wijzigingen door, maar geeft je concrete suggesties mee, zodat de inhoud niet wordt aangepast en je zelf de regie houdt over je verhaal.
De Rode Draad in beeld
Aanvullende dienst: Lay-out Check
We helpen je graag met de lay-out van je document. We helpen je met:
- Automatisch gegenereerde inhoudsopgave
- Figuren- en tabellenlijst
- Consistente lay-out van paragrafen
- Paginanummering
De kosten hiervoor bedragen € 0,25 per pagina per onderdeel.
Hoe werkt het?
Tijdens het uploaden van je document kun je aangeven wat je graag wilt dat we voor je verbeteren.
De Lay-out Check kan zowel apart als samen met Nakijken op taal worden afgenomen.
Aanvullende dienst: Bronvermeldingservice
Een bronvermeldingexpert verbetert je literatuurlijst en de verwijzingen in je tekst voor € 2,- per bron. We zijn gespecialiseerd in de APA-stijl, maar kunnen je ook helpen met andere referentiestijlen.
- We checken je bronvermeldingen op consistentie en verbeteren de fouten.
- We geven feedback over bronvermeldingen die nog niet de juiste informatie bevatten.
- We verbeteren de lay-out van je literatuurlijst.
- We verbeteren je verwijzingen in de tekst op interpunctie en gebruik van ‘et al.’.
- We vergelijken de verwijzingen in de tekst met je literatuurlijst om te kijken of er nog bronnen ontbreken.
Hoe werkt het?
Geef tijdens het uploaden van je document aan hoeveel bronnen je hebt en welke referentiestijl je gebruikt. Wij doen de rest.
De Bronvermeldingservice kan zowel apart als samen met Nakijken op taal worden afgenomen.
Let op: We kijken literatuurlijsten op basis van de Leidraad voor juridische auteurs niet na.