Vier tips om een interview op te nemen voor je scriptie

Als je ervoor kiest om data te verzamelen door participanten te interviewen, is het vaak een goed idee om de interviews op te nemen. Zo hoef je tijdens het luisteren niet mee te schrijven, kun je het interview later eenvoudig transcriberen en heb je de “ruwe data” tot je beschikking.

Als je ervoor kiest om je interviews op te nemen, is het van belang dat je opnamen van goede kwaliteit zijn. Lees onze vier tips om ervoor te zorgen dat jouw audio of video-opnamen bruikbaar zijn.

Let op: Je mag een interview alleen opnemen als de participant hier toestemming voor geeft. Tegenwoordig is het vaak verplicht om participanten een informed consent-formulier te laten tekenen.

Tip 1: Kies goede opname-apparatuur

Je kunt een interview op verschillende manieren opnemen, zoals met een app op je telefoon, met een voicerecorder of met een videocamera. Deze methoden hebben elk hun voor- en nadelen.

Mobiele apps

Er bestaan verschillende apps die je kunt gebruiken om via je telefoon een interview op te nemen. Zo heb je de Smart Recorder voor iOS en de Easy Voice Recorder Pro voor Android. Dit soort apps zijn vaak gratis of relatief goedkoop en kunnen goed van pas komen.

Een nadeel van deze opname-apps is dat de kwaliteit van een opname via je telefoon meestal beperkt is. Ook kun je tijdens het interview berichten ontvangen op je telefoon, die de opname verstoren. Bovendien is je telefoon vaak niet goed beveiligd, waardoor deze niet voldoet aan eventuele databeschermingseisen van je opleiding.

Voicerecorders

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in een goede voicerecorder die speciaal gemaakt is om interviews op te nemen. Deze methode heeft een hoger prijskaartje, maar je kunt wel kwalitatief goede opnamen maken.

Als je de voicerecorder niet meer nodig hebt, kun je deze altijd nog doorverkopen aan een medestudent. Zo kunnen meerdere mensen ervan profiteren en verlaag je de kosten voor jezelf. Dit betekent natuurlijk ook dat je zelf kunt kijken of je een tweedehands voicerecorder kunt vinden. In veel gevallen bieden onderwijsinstellingen ook gratis opnameapparatuur aan die je kunt lenen.

Bedenk hierbij vooral in welke mate de kwaliteit van de opname van belang is. Hoef je een opname enkel terug te luisteren om de tekst te transcriberen? Dan is de kwaliteit niet van groot belang. Gebruik je een opname bijvoorbeeld om iets over iemands spraakkenmerken of ademhaling te kunnen zeggen? Dan wil je wellicht een opname van betere kwaliteit.

Videocamera’s

Als je een interview met een videocamera vastlegt, hoor je niet alleen wat de respondent heeft gezegd, maar zie je ook hoe diegene op je reageerde en welke lichaamstaal gebruikt werd. Het nadeel hiervan is dat respondenten zich door de camera ongemakkelijk kunnen voelen, wat de validiteit van je onderzoek negatief kan beïnvloeden.

Op veel onderwijsinstellingen bestaat ook de mogelijkheid om video-opnameapparatuur te lenen. Zo kun je goedkoop een professionele opname van jouw interview maken. Het kan daarom nooit kwaad om na te vragen of jouw onderwijsinstelling die optie biedt.

Tip 2: Kies een rustige interviewlocatie

De locatie waar je het interview afneemt is van belang voor de kwaliteit van je opname. Het is aan te raden om publieke plekken, zoals restaurants en buitenlocaties, te vermijden. Daar zijn vaak veel achtergrondgeluiden en andere gesprekken die je opname kunnen verstoren. Kies daarom het liefst voor een rustige locatie, zoals een bibliotheek of bij een respondent thuis.

Als je het interview niet wilt opnemen, kan zo’n neutrale locatie er juist voor zorgen dat de respondent zich ontspant.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Tip 3: Plaats de opnameapparatuur juist

Bij het opnemen van een interview bestaat het risico dat niet duidelijk te horen is wat een respondent precies zegt. Daarom is het belangrijk dat je de opnameapparatuur dicht bij de respondent neerlegt. Dat wat de respondent zegt is immers belangrijker dan de vragen die jij stelt, omdat je die vaak al (deels) op papier hebt staan.

Ook is het prettig om de opnameapparatuur tijdens het interview stil te laten liggen, zodat respondenten zich niet continu bewust zijn van het feit dat ze worden opgenomen.

Tip 4: Test je opnameapparatuur en interviewomgeving

Tot slot is het van belang om te testen of je opnameapparatuur goed werkt, waar je deze precies moet plaatsen om het gesprek goed te kunnen opnemen en of de interviewomgeving rustig genoeg is. Daarom is het aan te raden om een “testinterview” af te nemen, bijvoorbeeld bij een kennis. Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens de echte interviews en kom je professioneler over.

Ook kun je voorafgaand aan het daadwerkelijke interview een korte testopname maken waarin je enkele algemene vragen stelt. Zo kun je beoordelen of de apparatuur goed is geplaatst voordat je met het daadwerkelijke interview begint.

Interviews verwerken in je scriptie

Zodra je een kwalitatief goede geluidsopname van je interviews hebt, kun je verdergaan met het verwerken van de data om je onderzoeksvragen te beantwoorden.

Bekijk ook ons uitgebreide artikel over hoe je moet transcriberen
Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

1 reactie

Kirsten Dingemanse
Kirsten Dingemanse (Scribbr Team)
5 mei 2017 om 17:52

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Is er nog iets onduidelijk of ontbreekt er iets aan het artikel? Laat een opmerking achter, dan zal ik proberen je te antwoorden.

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.