4 tips voor het opnemen van een interview

Hoe beter de opname van je interview is hoe hoger de validiteit en hoe makkelijker je kunt transcriberen.

Lees onze 4 tips om te zorgen dat jouw interviewopnamen bruikbaar zijn.

Tip 1: Kies goede opnameapparatuur

Je kunt een interview op verschillende manieren opnemen, zoals met een app op je telefoon, met een voicerecorder of met een videocamera. Deze methoden hebben elk hun voor- en nadelen.

Apps

Er bestaan verschillende apps die je kunt gebruiken om via je telefoon een interview op te nemen, zoals Smart Recorder voor iOS en Easy Voice Recorder Pro voor Android. Dit soort apps zijn vaak gratis of relatief goedkoop.

Een nadeel van deze opname-apps is dat de kwaliteit van een opname via je telefoon vaak beperkt is. Ook kun je tijdens het interview berichten ontvangen op je telefoon, die de opname verstoren.

Voicerecorders

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in een goede voicerecorder, die speciaal gemaakt is om interviews op te nemen. Hier zit een wat hoger prijskaartje aan, maar je kunt hierdoor wel een kwalitatief goede opname maken.

Als je de voicerecorder niet meer nodig hebt, kun je deze altijd nog doorverkopen aan een mede-student. Zo kunnen meerdere mensen ervan profiteren en druk je de kosten voor jezelf. Dit betekent natuurlijk ook dat je zelf kunt rondkijken of je een tweedehands voicerecorder op de kop kunt tikken.

Videocamera’s

Wanneer je een interview met een videocamera vastlegt, hoor je niet alleen wat de respondent heeft gezegd, maar zie je ook hoe hij of zij op je reageerde en welke lichaamstaal gebruikt werd. Het nadeel hiervan is dat respondenten zich door de camera ongemakkelijk kunnen voelen, wat de validiteit van je onderzoek negatief kan beïnvloeden.

Op veel hogescholen en universiteiten bestaat overigens de mogelijkheid om opnameapparatuur te lenen. Zo kun je goedkoop een professionele opname van jouw interview maken. Het kan daarom nooit kwaad om na te vragen of jouw school die optie biedt.

Tip 2: Kies een rustige interviewlocatie

De locatie waar je het interview afneemt is van belang voor de kwaliteit van je opname. Het is aan te raden om publieke plekken, zoals restaurants en buitenlocaties, te vermijden. Daar zijn vaak veel achtergrondgeluiden die je opname kunnen verstoren. Kies daarom het liefst voor een rustige locatie, zoals een bibliotheek of bij een respondent thuis.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Tip 3: Plaats de opnameapparatuur juist

Bij het opnemen van een interview bestaat het risico dat niet duidelijk te horen is wat een respondent precies zegt. Daarom is het belangrijk dat je de opnameapparatuur dicht bij de respondent neerlegt. Dat wat de respondent zegt is immers belangrijker dan de vragen die jij stelt, omdat je die vaak al (deels) op papier hebt staan.

Tip 4: Test je opnameapparatuur en interviewomgeving

Tot slot is het van belang om te testen of je opnameapparatuur goed werkt, waar je deze precies moet leggen of zetten om het gesprek goed te kunnen opnemen en of de interviewomgeving rustig genoeg is. Daarom is het aan te raden om een ‘testinterview’ te houden. Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens de echte interviews.

Interviews verwerken in je scriptie

Zodra je een kwalitatief goede geluidsopname van je interviews hebt, kun je verdergaan met het verwerken van de data om jouw onderzoeksvragen te beantwoorden.

Transcriberen – hoe moet dat?

Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

1 reactie

Kirsten Dingemanse
Kirsten Dingemanse (Scribbr Team)
5 mei 2017 om 17:52

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Is er nog iets onduidelijk of ontbreekt er iets aan het artikel? Laat een opmerking achter, dan zal ik proberen je te antwoorden.

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.