Respondenten verzamelen voor je enquête, hoe doe je dat?

Je bent begonnen met je scriptie of marktonderzoek en de vragenlijst voor je enquête is klaar. Nu moet je nog respondenten vinden die deze willen invullen. Je hebt de vragenlijst rondgestuurd via WhatsApp, Facebook, Twitter en Instagram. Na twee dagen hebben 12 mensen hem ingevuld. Hoe zorg je ervoor dat je meer respondenten krijgt?

Allereerst is het belangrijk om de steekproefgrootte vast te stellen. Hoeveel respondenten heb je precies nodig?

Wanneer ook de vragenlijst helemaal af is en je rekening hebt gehouden met de validiteit en betrouwbaarheid kan jouw enquête online zetten. Hiervoor zijn verschillende enquêtetools beschikbaar.

Enquête delen in je eigen netwerk

Het versturen van je enquête naar je eigen netwerk is de meest gebruikte en makkelijkste methode om respondenten te verzamelen. Als je geen bekende ‘influencer’ bent, zullen de resultaten van deze methode misschien tegenvallen.

Je vrienden zullen je helpen, maar vaak pas na regelmatig herinneren. Je ooms, tantes en ouders snappen misschien niet hoe ze de vragenlijst online moeten invullen of behoren niet tot de doelgroep.

Deze methode werkt vaak goed als je een korte vragenlijst hebt (minder dan 2 minuten). Als de vragenlijst langer is, neemt de kans dat iemand die je kent de vragenlijst invult sterk af. Vat dit niet persoonlijk op. Niemand houdt ervan om vragenlijsten in te vullen zonder er iets voor terug te krijgen.

Een goede manier om deze methode meer succesvol te maken is door iets weg te geven. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaubon. Deze cadeaubon kan je verloten onder de respondenten.

Natuurlijk moet je je enquête delen op Facebook, Twitter of Instagram, maar verwacht er niet te veel van.

Enquête delen in Facebookgroepen

Er bestaan verschillende Facebookgroepen die speciaal zijn opgezet om enquêtes uit te wisselen. Dit houdt in dat jij enquêtes invult voor andere studenten en in ruil daarvoor doen zij mee aan jouw onderzoek.

Houd wel rekening met het volgende:

  1. Wanneer jij aan een onderzoek deelneemt, betekent dit niet altijd dat deze persoon ook aan jouw onderzoek deelneemt. Hier mag je best actief naar vragen.
  2. Wanneer het invullen van jouw vragenlijst langer dan 5 minuten duurt, neemt de kans dat mensen afhaken toe. Het zou anderen immers onevenredig veel moeite kosten als jouw vragenlijst 30 minuten duurt en die van hen slechts 2 minuten.
  3. Er is een beperkt aantal mensen actief in de Facebookgroepen. Je kan er prima 5-8 respondenten per dag mee verzamelen, maar dat is soms niet genoeg.

Tips bij het gebruik van Facebookgroepen

Er zijn verschillende manieren om de respons via Facebookgroepen te verhogen. Aangeven hoe lang het duurt om je enquête in te vullen helpt om andere studenten over te halen, zeker als je een korte vragenlijst hebt.

Daarnaast is het gebruik van een opvallende foto in je bericht vaak effectief. Wanneer jij zelf een vragenlijst hebt ingevuld, is het ook slim om in de reactie op dit bericht jouw enquête te delen.

Actieve Facebookgroepen

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Online platformen

Online platformen werken volgens hetzelfde principe als Facebookgroepen, maar hebben een aantal voordelen;

  1. Er ontstaan geen oneerlijke situaties als jouw vragenlijst langer of korter is dan de studenten waar je mee uitwisselt.
  2. Het is onmogelijk om vals te spelen.
  3. Je hoeft niemand achter de broek aan te zitten om ook jouw vragenlijst in te vullen.

SurveySwap is een platform dat deze service aanbiedt. Het systeem werkt met credits. Afhankelijk van de lengte van een vragenlijst kost het een aantal credits per respondent. Deze credits kan je zelf verdienen door deel te nemen aan andermans onderzoek.

Wanneer jij een vragenlijst van 5 minuten invult krijg je 5 credits. Als jouw onderzoek maar 3 minuten duurt hoef je dus minder enquêtes in te vullen omdat het maar 3 credits per respondent kost.

Sponsoren

Als je een beetje handig bent, is dit een leuke manier om gratis respondenten te verzamelen. Het vergt wel wat overtuiging en hangt af van hoe belangrijk en winstgevend jouw onderzoek kan zijn voor bedrijven.

Sponsoren werven

Er zijn een aantal manieren waarop je sponsoren kunt werven. Je kan beginnen met je idee voorleggen aan je studieadviseur, begeleider of bij de onderwijsbalie.

Een andere optie is om zelf na te denken over welke bedrijven geïnteresseerd zijn in jouw onderzoek. Deze bedrijven willen misschien jouw onderzoek wel sponsoren in ruil voor inzicht in de resultaten. Besef wel dat je hierdoor bepaalde verwachtingen schept bij het bedrijf dat je sponsort.

Offline respondenten verzamelen

De laatste jaren is het steeds makkelijker geworden om je enquête online te verspreiden en op die manier respondenten te verzamelen. Soms is het ook nodig om offline respondenten te verzamelen. Een reden hiervoor kan zijn dat je doelgroep zich niet online bevindt.

Conclusie

Alle genoemde methoden zijn bruikbaar om respondenten te verzamelen. Het is waarschijnlijk raadzaam om ze allemaal te proberen. Bij een groot onderzoek (>300 respondenten) is het slim om een sponsor te zoeken.

Als je er minder respondenten nodig hebt, lukt het je waarschijnlijk prima via je eigen netwerk, actieve Facebookgroepen of platformen zoals SurveySwap. Bedenk wel dat gratis niet altijd voordelig is. Het verspreiden van je enquête kost je immers veel tijd.

Wat vind jij van dit artikel?
Raimo Streefkerk

Raimo heeft een bachelor- en een masterdiploma en heeft verschillende scripties en verslagen geschreven. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring door makkelijk te begrijpen en behulpzame artikelen te schrijven.

6 reacties

LS
9 september 2020 om 16:27

Ik zoek een zeer goedkope manier om een enquête te laten maken en dit bij een respondentenpanel van ca. 3000 (representatieve steekproef op basis van geslacht en leeftijd) te laten uitvoeren. Sommige marktonderzoekers vragen hier helaas heel veel geld voor :(
Eigenlijk ben ik minder te vinden voor het verspreiden van de enquête via sociale media zoals bijv. facebook, twitter...
Zijn er andere "betaalbare" opties die u mij kunt aanraden?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
28 september 2020 om 19:24

Hoi Luc,

Het verspreiden van een enquête op de schaal die jij benoemt zal altijd behoorlijk veel geld kosten, helaas heb ik daarvoor geen andere adviezen voor je.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Peter
10 april 2018 om 15:36

Hallo, klopt het dat surveyswap.nl nu surveyswap.io is? Als ik op de link click kom ik daar. Ik heb wel een account gemaakt en het werkt allemaal top, ik heb al 35 respondenten verzamelend. Bedankt voor dit artikel!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
15 april 2018 om 00:15

Hoi Peter,

Dat klopt inderdaad!
Fijn dat we je hebben kunnen helpen.

Succes met je scriptie!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Afstudeerstudentje
12 maart 2018 om 16:59

Hallo,

Ik ben bezig met mijn Plan van Aanpak en daarin moet ik exact gaan aangeven hoe ik denk mijn marktonderzoek te ga doen. Heel kort gezegd moet ik gaan onderzoeken wat de wensen en behoeften zijn van bedrijven (zakelijke klanten) t.b.v. een dienst en van welke mediakanalen zij gebruik maken, zodat wij hen uiteindelijk kunnen gaan bereiken.

Nu vraag ik mij af of het gebruikelijk is om telefonische vragenlijsten af te nemen bij bedrijven van 2-5 minuten (de vragenlijst zelf)? Want ik zie het al gebeuren dat veel bedrijven niet zitten te wachten op een interview van een half uur of een digitale enquête.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
12 maart 2018 om 19:35

Hoi! Ik vind het een goede oplossing en mij lijkt de kans hierdoor ook groter dat bedrijven willen meewerken. Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.