Transcriberen van een interview

Transcriberen is het uitschrijven van een gesproken opname zoals een interview. Je transcribeert interviews en andere audio opnames omdat het daarna mogelijk is om de tekst te analyseren en te coderen.

Transcriberen is een tijdrovende en soms ook lastige klus. Het uitschrijven duurt gemiddeld 5 tot 10 keer langer dan de lengte van het audiobestand. Het uittypen van een interview van een uur kan dus 5 tot 10 uur in beslag nemen.

Transcriptiesoftware

Er zijn verschillende transcribeer programma’s beschikbaar die het uittypen van je interviews gemakkelijker en sneller maken. Echter, de kwaliteit van deze automatische transcripties hangt erg af van de audiokwaliteit. Ook werkt veel software minder goed met Nederlandse audio dan met Engelse audio.

 • Express Scribe. Met dit programma kun je de opnames door middel van een voetpedaal of zogenaamde ‘hot keys’ op je toetsenbord vertraagd of versneld afspelen. Er is een versie van Express Scribe gratis te downloaden.
 • Transcriva (alleen voor Mac). Net als met Express Scribe, kun je met Transcriva de opnames versnellen of vertragen. Daarnaast heeft Transcriva een eigen opnamefunctie, kun je tijdens het opnemen transcriberen en slaat Transcriva automatisch je werk tussendoor op.
 • f4 (Windows) en f5 (Mac). Het voordeel van f4 en f5 is dat wanneer je een opname pauzeert en vervolgens weer wilt afspelen, de programma’s automatisch een klein stukje terugspoelen. Zo weet jij weer waar je gebleven bent. Verder kun je automatisch of handmatig tijdstippen toevoegen aan de transcriptie, de snelheid van het afspelen instellen en maken de programma’s automatisch back ups van jouw werk.
 • Dragon NaturallySpeaking. Dit programma typt uit wat jij dicteert. Dat betekent dat je jouw opnames niet hoeft uit te typen, maar je zou ze ook kunnen beluisteren en napraten. Dragon NaturallySpeaking is helaas niet gratis en het kost volgens huidige gebruikers enige tijd om het programma te trainen. Dit houdt in dat je het programma leert jouw stem te herkennen en vrijwel foutloos jouw opdracht uit te typen.
 • AmberScript. Deze tool zet je interviewopnamen automatisch om in tekst. Nadat je het geluidsbestand hebt geüpload, gaat de software aan de slag. Het is wel belangrijk dat je audiokwaliteit goed is; dit heeft grote invloed op de accuraatheid van de software. Je kunt AmberScript gratis uitproberen!

Professionele transcribeerservices

In plaats van het gebruiken van transcribeersoftware, kun je het uitschrijven van je interviews ook overlaten aan een professioneel bedrijf. In tegenstelling tot transcriptiesoftware, zijn de transcripten van professionele bedrijven accurater omdat het door mensen wordt gedaan in plaats van technologie.

Bij het uploaden kun je zelfs kiezen hoe je de geschreven tekst wilt hebben: letterlijk (iedere ‘uh’ en ‘ehum’), woordelijk (goedlopend verhaal) of samenvattend.

Een van de meest gebruikte transcribeerservices is Uitgetypt.nl. De kosten zijn €1.20 per minuut.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Transcribeer methodes

Je hebt verschillende manieren van transcriberen. Voordat je begint is het dus goed om te weten of je begeleider of universiteit hiervoor richtlijnen heeft.

 • Letterlijke transcriptie: Dit is de meest nauwkeurige vorm van transcriberen. Je schrijft alles wat je hoort letterlijk op. Dit betekent dat dialecten, stotteren, stopwoordjes en aarzelingen zoals “uh” ook worden uitgeschreven.Deze vorm van transcriberen is eigenlijk alleen interessant als je niet alleen wilt analyseren wat iemand zegt maar ook hoe iemand iets zegt. Bijvoorbeeld bij het onderzoeken van gedrag.
 • Woordelijke transcriptie: Schrijf alles op wat er wordt gezegd, maar negeer aarzelingen, stopwoordjes en stotteren. Voeg ook interpunctie toe om de leesbaarheid te vergroten.
 • Samenvattende transcriptie: Deze vorm van transcriberen wordt zelden gebruikt door studenten. Het is vergelijkbaar met een notulen en wordt vooral gebruikt voor vergaderingen. Je typt niet alles woord voor woord uit, maar vat het samen.

Het is verstandig om de door jou gebruikte transcriptiemethode te benoemen in je methodologie.

Voorbeeld transcript

Voor het opmaken van een transcript zijn geen specifieke richtlijnen opgesteld. Wel is het gebruikelijk om te vermelden:

 • Wie er wordt geïnterviewd (dit kan ook worden geanonimiseerd)
 • Wie het interview afneemt
 • Wanneer het interview heeft plaatsgevonden (datum en tijd)
 • Waar het interview heeft plaatsgevonden (kan ook telefonisch)
 • Welke spreker wat zegt

Eventueel kun je ook rijnummers of tijdstempels vermelden zodat je later gemakkelijk naar een specifieke regel of sectie kunt verwijzen.

Woordelijke transcriptie van een interview

Geïnterviewde: Wethouder Johan Timmers (R)
Interviewer: Koen Driessen (I)
Datum: 5 april 2019 om 16.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Breda

I: Hartelijk dank dat u de tijd hebt genomen voor dit interview.

R: Geen probleem. Ik ben blij om je vragen te beantwoorden, want het onderwerp interesseert me ook.

I: Mijn eerste vraag voor u gaat over het uitdragen van de identiteit van een gemeente. Hoe wordt de identiteit van de gemeente Breda uitgedragen?

R: Formeel is dat natuurlijk wettelijk verankerd. Ons bestaansrecht is in feite dat we een toegevoegde waarde willen bieden aan de omgeving. Als er iets gebeurt, dan proberen we op een aangepaste manier mensen te helpen. We doen net dat stapje meer dan normaal. Dat is wel belangrijk voor onze dienstverlening. Iedere keer kijken van wat kan ik nou betekenen in Breda. We proberen wat toe te voegen aan de maatschappij. Toegevoegde waarde en betrokkenheid zijn belangrijk.

Opnemen van transcripten in je scriptie

De transcripten van je interviews neem je op de bijlage van je scriptie. Zo blijft je hoofdtekst beknopt, maar kan de lezer wel gemakkelijk het hele interview erbij pakken.

Als je in je hoofdtekst naar een fragment uit een interview wilt verwijzen kun je dit citeren of parafraseren. Dat ziet er zo uit:

Wethouder Johan Timmers kijkt anders tegen identiteit aan: “Ons bestaansrecht is in feite dat we een toegevoegde waarde willen bieden aan de omgeving” (bijlage 8).

Bewaar ook de originele audio bestanden van je interview(s). Het kan voorkomen dat je begeleider hier naar vraagt.

Interviews opnemen in je scriptie

Wat vind jij van dit artikel?
Raimo Streefkerk

Raimo heeft een bachelor- en een masterdiploma en heeft verschillende scripties en verslagen geschreven. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring door makkelijk te begrijpen en behulpzame artikelen te schrijven.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

15 reacties

Thomas
1 mei 2019 om 17:16

Hi!

Is het ook toegestaan om een deel van het interview eruit te laten? Bij de afsluiting had ik het met de geïnterviewde over onze woonplaatsen en wat daar te doen was. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar verre van relevant en veel werk. Daarna kwam de afsluiting van het interview pas.

Is er een manier om dit goed aan te geven binnen de transcriptie dat een deel weggelaten word?

Trint is overigens aan te raden als Transcriptie software, echt super!

Thomas

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
1 mei 2019 om 17:35

Hi Thomas,

Bedankt voor je vraag en tip!
Ik snap inderdaad dat je het laatste deel van je interview niet wilt transcriberen omdat het irrelevant is.
Normaal gesproken gebruik je een ellips (...) om aan te geven dat je iets hebt weggelaten. Echter, het is niet gebruikelijk dit te gebruiken als je een heel stuk weglaat. Hiervoor zijn helaas geen richtlijnen.
Ik raad je aan om dit even te vermelden als opmerking. Opmerkingen plaats je altijd tussen brackets, bijvoorbeeld [opmerking].

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Anouk
21 november 2018 om 14:04

Ik heb niet al mijn interviews kunnen opnemen, wat is volgens jullie dan de beste manier van verwerking?

Hartelijke groet,
Anouk

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
22 november 2018 om 10:30

Hoi Anouk,

In veel gevallen kun je het beste een samenvatting maken van het interview. Echter, Ik raad je aan even met je begeleider te overleggen.
Succes verder met het transcriberen van je interviews!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

--
12 november 2018 om 14:57

Ik vind het voorbeeld een beetje onduidelijk.

Is dit een woordelijke transcriptie of een samenvatting?
De vragen en antwoorden sluiten regelmatig niet op elkaar aan. Is dat toegestaan?

Bijvoorbeeld deze vraag: 'Wat voor soort cultuur binnen organisatie?' Is geen lopende vraag en het antwoord begint al met 'Ja de oude cultuur was snel weg...'. Maak je een samenvattende vraag en haal je alle tussenvragen weg, zodat je uiteindelijk in een paragraaf een antwoord te krijgen?

Voor dit onderwerp had ik toch wel graag een duidelijker voorbeeld gehad.

Beantwoorden

Leon
Leon (Scribbr-team)
15 november 2018 om 00:04

Hoi!

Bedankt voor je vraag.
Ik snap je verwarring, en ben er even achteraan gegaan.
De voorbeelden onder voorbeeld B zijn grof woordelijk getranscribeerd: de kern van wat er gezegd wordt is duidelijk.
Onder voorbeeld A gaat het transcript richting een letterlijk transcript, alhoewel de "uhms" er nog niet in vermeld zijn.

Ik raad je aan om met je begeleider goed te overleggen wat er van je verwacht wordt. De transcripten uit mijn eigen scriptie leken bijvoorbeeld vooral op voorbeeld B!

Succes. :)

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Carin van Oosten
12 mei 2016 om 02:09

Hallo, ik wil gaan transcriberen om wat inkomen te genereren, heeft iemand een goede tip voor mij welk materiaal of bestand ik moet downloaden om de gesproken tekst makkelijker te verwerken. mvg   Carin

Beantwoorden

Jan
13 augustus 2014 om 19:14

vraagje: mag of moet je de naam van de geïnterviewde vermelden?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 augustus 2014 om 15:29

Hoi Jan, goede vraag! Dit hangt van een aantal dingen af.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je de naam überhaupt mag vermelden. Dit doe je vaak in samenspraak met de geïnterviewde. Soms wil de geïnterviewde namelijk niet genoemd worden. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een werknemer hebt geïnterviewd en de werknemer niet wil dat de baas zijn antwoorden kan lezen omdat dit hun relatie kan verstoren.

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is of het iets bijdraagt aan je onderzoek. Als de geïnterviewde een onbekend iemand is die je op straat hebt aangesproken dan is het vermelden van de naam niet zo relevant. Heb je daarentegen bijvoorbeeld een CEO van een grote onderneming geïnterviewd dan kan het erg relevant zijn om de naam te vermelden. Vaak voeg je hieraan dan ook een korte introductie toe, zodat de lezer van je onderzoek direct weet wie deze persoon is.

Conclusie: je mag de naam opschrijven maar bekijk eerst of je hier toestemming voor hebt en of het relevant is voor je onderzoek.

P.S. Als je de naam niet mag of wilt noemen kun je ook kiezen voor een omschrijving, bijvoorbeeld "werknemer 1".

Beantwoorden

bianca
8 juli 2014 om 22:52

@ Jasper: geweldige tip! Bedankt werkt super!

Beantwoorden

Jasper
25 juni 2014 om 13:28

otranscribe.com is ook een makkelijke manier om te transcriberen. Hier kan je de opname ook langzamer laten afspelen en spoelt de opname bij elke pauze 2 seconden terug.

Beantwoorden

Erik
8 januari 2016 om 12:34

Deze tip heeft mij echt geholpen! Ook fijn dat wanneer je je browser afsluit en opnieuw de site bezoekt alle tekst en audio er nog zijn! Voorkomt een hel wanneer je per ongeluk kruisje klikt

Beantwoorden

Jan
22 mei 2014 om 16:56

Een tip. Gebruik voor het afspelen van je interview software die het mogelijk maakt om in slow-motion af te spelen. Ik gebruikte VLC. Dit hielp mij om 'live' door te typen in plaats van de hele tijd te pauzeren en terug te gaan in het interview. Deze aanpak scheelt echt veel tijd!

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
22 mei 2014 om 17:10

Handige tip. Bedankt!

Beantwoorden

Liza
24 maart 2017 om 16:37

Dit werkte perfect! :) Bedankt voor de tip!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.