Soorten interviews

Als je hebt besloten dat je interviews gaat houden voor je onderzoek, sta je voor het volgende besluit: welk soort interview ga je gebruiken? De belangrijkste interviewvormen zijn het gestructureerde, het semigestructureerde en het ongestructureerde interview. Andere interviewvormen zijn hier vaak op gebaseerd.

Gestructureerd interview

Bij een gestructureerd interview, ook wel een gestandaardiseerd interview genoemd, hou je je aan een vastgesteld interviewschema. Hierin staan de vragen en de volgorde van de vragen vast. Hiermee wordt ernaar gestreefd dat alle geïnterviewde personen onder dezelfde omstandigheden geïnterviewd worden en op precies dezelfde manier de vragen gesteld krijgen. Dit verhoogt de validiteit van het interview.

Een gestructureerd interview wordt vaak gebruikt in kwantitatief onderzoek (maar kan ook in kwalitatief onderzoek voorkomen). Hierbij zijn de vragen die gesteld worden vaak erg specifiek en gesloten, met meerkeuzeantwoorden die vooraf gecodeerd zijn door aan de antwoordcategorieën nummers toe te kennen. Hierdoor is een statistische analyse van de antwoorden mogelijk.

Bekijk voorbeeld vragenlijst gestructureerd interview

Semigestructureerd interview

Semigestructureerde interviews worden ook wel kwalitatieve of diepte-interviews genoemd. Hierbij heb je een algemeen interviewschema met vooropgestelde, wat algemener geformuleerde, vragen, maar je mag hier wel van afwijken. Zo kun je bijvoorbeeld doorvragen als je respondent iets interessants zegt of als je niet helemaal begrijpt wat hij of zij bedoelt. Hiermee krijg je meer en gedetailleerde informatie, wat in kwalitatief onderzoek vaak het doel is.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Ongestructureerd interview

Bij het ongestructureerde interview, wat ook wel een intensief of (net als het semigestructureerde interview) een kwalitatief of diepte-interview genoemd wordt, gebruik je als onderzoeker vaak een lijst met onderwerpen (een topiclijst) in plaats van vragen. Deze onderwerpen moeten in ieder geval besproken worden in je interview, maar op welke manier je daarnaar vraagt en in welke volgorde je dat doet staat helemaal vrij. Deze interviewstijl is dan ook vaak informeel.

Bekijk voorbeeld topiclijst ongestructureerd interview

Gefocust interview/Focusgroep

Met een gefocust interview stel je de respondenten vooral open vragen over een specifieke situatie of gebeurtenis die relevant is voor hen.

Dit is in een focusgroep hetzelfde, maar in dat geval bespreekt een groep respondenten deze gebeurtenis met elkaar.

Voor- en nadelen van de focusgroep

In een gefocust interview of focusgroep gebruik je als interviewer vaak een klein aantal algemene vragen die het interview of de discussie leiden. Qua interviewstijl lijkt dit daarom op het semigestructureerde interview.

Groepsinterview

Een groepsinterview lijkt erg op een focusgroep, maar het verschil is dat met een groepsinterview vaak meerdere onderwerpen in een interview behandeld worden, terwijl een focusgroep (of gefocust interview) gericht is op een specifiek onderwerp of situatie.

De voor- en nadelen van de soorten interviews

Gestructureerd interview Semigestructureerd interview Ongestructureerd interview
Voordeel Te gebruiken in kwantitatief onderzoek en een hoge validiteit. De onderzoeker kan doorvragen, waardoor meer en gedetailleerdere informatie naar voren komt. De onderzoeker kan doorvragen, waardoor meer en gedetailleerdere informatie naar voren komt.
Nadeel Er kan niet worden doorgevraagd door de onderzoeker. Lagere validiteit dan het gestructureerd interview. Lage validiteit.

De andere interviewsoorten die hierboven genoemd zijn – het gefocuste interview/de focusgroep en het groepsinterview – worden in de tabel niet vermeld, omdat deze qua stijl op het semigestructureerde interview lijken.

Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

9 reacties

Roos
19 oktober 2017 om 14:03

Beste Kirsten,

Super fijn en duidelijke tekst. Ik heb 1 belangrijke vraag: Welke bronnen heb je hierbij gebruikt? met name voor het semigestructureerde interview!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 november 2017 om 11:20

Hoi Roos, het meeste is geschreven vanuit onze eigen ervaringen. Als je naar ons artikel wilt verwijzen kun je simpelweg het artikel in je literatuurlijst zetten!

Beantwoorden

Ida
12 maart 2017 om 21:47

Wat is dan een formele interview. Waaronder kan ik het plaatsen. Ik ben bezig met met afstudeersciptie waarbij ik mensen moet interviewen (verschillende groepen). Elke groep heeft andersoortig vragen. Om welke interview gaat het hierbij.

Groetjes

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
13 maart 2017 om 19:04

Hallo Ida,

Onder welke categorie een formeel interview valt, zou je bij je opleiding na kunnen vragen. Het ligt aan de soort vragen die je stelt en de manier waarop je het interview vormgeeft, om welk soort interview het gaat. Als je hier meer vragen over hebt, dan mag je die ook altijd even via de chat stellen.

Groeten van Anna

Beantwoorden

Ehsan
10 maart 2017 om 10:13

Hallo Kirsten,

Ik ben bezig met een kwalitatief onderzoek met als doel om uiteindelijk hieruit dealers te werven voor mijn stage bedrijf. Ik loop tegen het feit aan dat ik niet weet wat het beste is voor dit onderzoek, een gestructureerd of semigestructureerd interview.
Hoe kan ik het beste de vragen formuleren? moeten het allemaal open vragen zijn of mag er bij een interview ook gesloten vragen gesteld worden?

Zouden jullie mij misschien verder kunnen helpen?
Bijvoorbaat dank voor de genomen moeite!

Met vriendelijke groet,
Ehsan Atai

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
12 maart 2017 om 12:07

Hoi Ehsan, inhoudelijk kan ik je helaas niet goed helpen. Ik weet immers niets van het bedrijf waar je stage loopt of de eisen die gesteld worden vanuit je opleiding. Wel verwijs ik je graag naar ons artikel over het opstellen van interviewvragen. Heb je daarnaast de voorbeelden van gestructureerde en ongestructureerde interviewvragen al gevonden?

Succes!

Beantwoorden

Ehsan
14 maart 2017 om 09:52

Hoi Wouter,

Dank voor je reactie.
Nee, ik had de voorbeelden niet gevonden, maar dank je wel. Ik kan weer vooruit dankzij het artikel over het opstellen van interview vragen!

Mvg,
Ehsan

Beantwoorden

Selma Ilk
6 oktober 2015 om 13:33

Hoi Kirsten,

Ik heb moeite met het verzinnen van vragen. Ik ga onderzoek doen in een verzorgingshuis en wil in kaart brengen waar medewerkers tegenaan lopen als het gaat om methodisch werken? Wat hebben medewerkers nodig rekening houden met belemmerende en bevorderende factoren om het methodisch werken te implementeren? Hierbij kijk ik ook naar het huidig beleid en de competenties van medewerkers.
Ik ga werken als trainer op 5 afdeling en deze heeft in totaal 64 medewerkers verzorgendenniveau 3. Daarnaast gaat dus mijn onderzoek lopen. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet aanpakken. Ik dacht aan een groepsinterview of focusgroep interview, maar hoe formuleer ik vragen en ga ik dan uitwerken. Ik heb daar dus echt geen knobbel voor. Bovendien hoe zorg ik dat het betrouwbaar en valide is.
Zou er eventueel nog een kwantitatief onderzoek kunnen volgen?
Zou je me verder kunnen helpen?

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
6 oktober 2015 om 19:43

Hoi Kirsten,

Het starten van een onderzoek is inderdaad lastig. Het is de vraag wat voor soort onderzoek je wil doen en wat voor soort informatie je wilt vergaren. Wil je een kwantatief of kwalitatief onderzoek doen? Misschien wil je alle 64 medewerkers de enquête laten afnemen en met een paar een diepte-interview houden. Daar kunnen wij je zo helaas niet mee helpen.

Maar er zijn genoeg bedrijven die je wel wat begeleiding kunnen geven om je op weg te kunnen helpen. Check hier onze pagina met een overzicht van de scriptiebegeleidingsbureaus.

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.