Methodologie in je scriptie duidelijk beschrijven
In de methodologie beschrijf je welke methoden je gebruikt om tot de resultaten (in je scriptie) te komen. Hierbij ga je in op:
- Het soort onderzoek – kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek
- De dataverzamelingsmethoden – deskresearch en/of fieldresearch
- De datakenmerken – waaronder de inclusie- en exclusiecriteria en steekproefomvang
- Het onderzoeksverloop – de uitvoering van de methoden
- De data-analysemethoden – de tools waarmee je de data analyseert
- De validiteit en betrouwbaarheid van je onderzoek
De methodologie volgt meestal na je theoretisch kader. In je methodologie kun je grotendeels informatie uit je onderzoeksopzet opnemen.
Doel van de methodologie
Je methodologie onderbouwt de methoden die je hebt toegepast om een hypothese te testen, een casus te onderzoeken of het antwoord op je onderzoeksvraag te vinden.
Het idee is dat als iemand volgens dezelfde methodologie hetzelfde onderzoek uitvoert, dat diegene ongeveer tot dezelfde resultaten zal komen. Zo is je onderzoek reproduceerbaar en kun je garant staan voor de betrouwbaarheid ervan.
In overeenkomst met je begeleider kies je de methoden waarmee je het beste binnen de gestelde tijd antwoord kunt geven op je hoofdvraag.
Het soort onderzoek
Beschrijf ten eerste of je kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek hebt gedaan.
- Kwantitatief: mijn resultaten worden uitgedrukt in cijfers.
- Kwalitatief: mijn resultaten worden uitgedrukt in woorden.
- Allebei
Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen
Dataverzamelingsmethoden
Je kunt data verzamelen door middel van deskresearch (literatuuronderzoek), fieldresearch (veldonderzoek) of allebei.
Welk soort deskresearch of fieldresearch je precies doet, hangt ervan af of je kwantitatief of kwalitatief onderzoek doet. Bekijk daarom de tabellen hieronder om te zien hoe jij het beste data kunt verzamelen.
Dataverzamelingsmethoden bij kwantitatief onderzoek
Deskresearch | Fieldresearch |
---|---|
Database-onderzoeken | Enquête |
Rapporten analyseren | Veelvuldig herhaalde tests (om een hypothese te testen) |
Cijfers analyseren | Observaties (significant aantal) |
Interviews (significant aantal – tot verzadiging optreedt) |
Dataverzamelingsmethoden bij kwalitatief onderzoek
Deskresearch | Fieldresearch |
---|---|
Specifieke literatuur verzamelen met de sneeuwbalmethode | Interviews |
Specifieke cases bestuderen | Observaties |
Experimenten (om een hypothese te toetsen) |
Overzicht van onderzoeksmethoden
Datakenmerken: inclusie- en exclusiecriteria
Beschrijf de kenmerken van je data die je hebt onderzocht. Geef hierbij ook expliciet aan wat je wel hebt meegenomen in je dataset en wat niet. Dit zijn je inclusie- en exclusiecriteria.
Voorbeeld beschrijvingen van datakenmerken
Hieronder vind je een voorbeeld van de kenmerken die je bespreekt van data verkregen uit deskresearch, een steekproef en een interview:
Als je alleen deskresearch hebt gedaan, ga je in op de:
- Literatuur
- Database
- Andere naslagwerken
Eveneens zijn krantenartikelen geraadpleegd waarin de huidige situatie met betrekking tot dit onderwerp nader toegelicht is. Ook is gekeken naar de rapporten van het kabinet van Berlusconi van enkele jaren geleden en is gezocht naar het trefwoord ‘maffia’.
Heb je een steekproef gedaan, dan licht je het volgende toe:
- Methode van steekproeftrekking
- Verloop van de steekproef
- Beschrijving steekproef
De winkelaars is tijdens het winkelen gevraagd om 5 kersen te proeven die hun op een dienblad werden aangereikt. Na het proeven van de kersen konden zij anoniem op een tablet een score geven van 1 tot 10 aan alle kersen tegelijk. Deze score werd direct opgeslagen. In totaal zijn 300 scores verzameld.
Mocht je interviews hebben gebruikt dan bespreek je de kenmerken hiervan:
- Gestructureerd/semigestructureerd/open
- Plaats en tijd
- Beschrijving interviews
De interviews zijn gehouden in een klein lokaal van de oude Julianaschool op de Julianaweg en duurden ongeveer 10 minuten. De geïnterviewden zijn een voor een geïnterviewd. Deze interviews zijn eveneens in overeenstemming met de 10 geïnterviewden gefilmd om hierna de antwoorden beter te kunnen analyseren.
Het onderzoeksverloop
Ga in op het praktisch verloop van het onderzoek naar aanleiding van je onderzoeksopzet. Je kunt hierbij bijvoorbeeld beschrijven of voldoende mensen gereageerd hebben op je enquêteverzoek, hoeveel het er waren, hoeveel mensen je geïnterviewd hebt, wanneer verzadiging optrad en of je alle benodigde literatuur hebt kunnen vinden.
Focus hierbij op de rol van de onderzoeker en de onderzoekssituatie. Mocht de kwaliteit van de diepte-interviews negatief beïnvloed zijn door bijvoorbeeld geluidsoverlast, dan kun je dat hier aangeven. Verval echter niet in een reflectie en blijf bij de feiten terwijl je het praktisch verloop omschrijft. Beschrijf ook nog niet de resultaten.
Data-analysemethoden
Welke data-analysemethoden je gebruikt, is afhankelijk van het soort onderzoek dat je hebt gedaan en welke dataverzamelingsmethoden je hebt gebruikt.
Als je kwantitatief onderzoek hebt gedaan, kun je onder andere gebruikmaken van:
- Statistische toetsen
- Regressieanalyses
- Allebei
Bij kwalitatief onderzoek kun je daarentegen de volgende methoden inzetten:
- Vergelijkingen van data
- Kwantitatief of kwalitatief coderen van interviews
- Categoriseren
- Analyse volgens een bepaald model dat je bespreekt in je theoretisch kader
- Combinatie van bovenstaande methoden
Voordat je aangeeft hoe je jouw data hebt geanalyseerd, geef je aan hoe je de data hebt verwerkt, bijvoorbeeld in Excel of SPSS. Ook interviews kun je verwerken in een programma.
Je bespreekt hier niet hoe bepaalde modellen precies werken. Dit doe je in je theoretisch kader.
Let op: De data-analyse is niet altijd onderdeel van de methodologie. Je kunt dit ook opnemen in een apart hoofdstuk of in je resultaten, afhankelijk van jouw studierichtlijnen.
Validiteit en betrouwbaarheid onderbouwen
Geef aan waarom jouw onderzoek valide en betrouwbaar is. Je kunt de validiteit en betrouwbaarheid van je onderzoek bespreken in je methoden:
- In een aparte paragraaf
- Wanneer je de data bespreekt en hoe het onderzoek is verlopen
Je kunt dit ook verwerken in je discussie of in je data-analyse. Het is afhankelijk van de richtlijnen en eisen van jouw opleiding en begeleider waar je de validiteit en betrouwbaarheid bespreekt.
Werkwoordstijden
Je schrijft je methoden doorgaans in de onvoltooid verleden tijd (de doelgroep was) en in de voltooid tegenwoordige tijd (de data is geanalyseerd) tenzij je begeleider aangeeft dat hij de voorkeur geeft aan de onvoltooid tegenwoordige tijd (de doelgroep is).
Als je de betrouwbaarheid en validiteit bespreekt, gebruik je de onvoltooid tegenwoordige tijd (het onderzoek is valide, omdat…). Hierbij gelden de algemene regels voor werkwoordstijden in een scriptie.
Lengte van de methodologie
De methodologie in een scriptie van ongeveer 15.000 woorden is meestal tussen de 400 en 800 woorden lang. De lengte hangt mede van van de vraag of ook de data-analyse en de validiteit en betrouwbaarheid in de methodologie zijn opgenomen. Dit is geen harde regel, maar slechts een richtlijn.
Checklist: Methodologie
0 / 10Goed bezig!
Je methodologie zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.
Alle checklisten bekijken Terug naar methodologie checklistVoorbeeld methodologie
We hebben een voorbeeld van een methodologie geschreven, zodat je kunt bekijken hoe dit eruitziet.
2 reacties
Sophie
7 december 2020 om 18:04Moet je bij de data-analyse ook stap voor stap beschrijven hoe je de data heb ingevuld etc. in SPSS? Of is het voldoende als je aangeeft de data middels SPSS te hebben geanalyseerd?
Leon Smits (Scribbr Team)
8 december 2020 om 16:14Hoi Sophie,
Het is belangrijk dat jouw onderzoek te reproduceren is. Je moet dus genoeg informatie geven over jouw analyseproces zodat iemand anders het kan nabootsen.
Het is dus ook belangrijk dat je beschrijft hoe je de data in SPSS geanalyseerd hebt, bijvoorbeeld over de formules, e.d.
Groetjes,
Leon