Het formuleren van goede interviewvragen

Voordat je interviews gaat afnemen is het belangrijk om goed na te denken over je interviewvragen. Deze zijn namelijk erg belangrijk om een goed interview af te kunnen nemen, waarmee je te weten komt wat je wilt weten voor je onderzoek.

Stel jezelf de volgende drie vragen:

Topiclijst of vragenlijst?

Eerst is het belangrijk om informatie te verzamelen over het onderwerp van je interview. Het is aan te raden om een lijst met onderwerpen te maken die je wilt behandelen. Vervolgens ligt het aan het soort interview dat je houdt hoe je je vragen voorbereidt.

Semigestructureerd en gestructureerd interview -> Vragenlijst

Voor een semigestructureerd en een gestructureerd interview stel je wel een vragenlijst op. Hier hou je je tijdens een semigestructureerd interview grotendeels aan, maar je mag de volgorde van de vragen en de formulering eventueel wel veranderen. Bij een gestructureerd interview is dit anders. Dan is het belangrijk dat je de vragen bij elk interview op precies dezelfde manier en in precies dezelfde volgorde stelt.

Ongestructureerd interview -> Topiclijst

Bij een ongestructureerd interview maak je namelijk ter voorbereiding alleen een topiclijst, waarop alle onderwerpen staan die je wilt behandelen tijdens je interview. Hierbij hoeven geen vragen bedacht te worden (maar soms worden van tevoren wel voorbeeldvragen opgesteld). Het is alleen belangrijk dat je al deze onderwerpen met elke geïnterviewde persoon behandelt.

Structuur van je vragen

Bij het voorbereiden van de vragen moet je gaan nadenken over de volgorde waarin je die vragen wilt stellen (dit gaat dus niet op bij een ongestructureerd interview). De volgorde waarop je de vragen stelt kan namelijk bepalen of je respondenten geïnteresseerd blijven of dat ze misschien juist gefrustreerd raken, wat vervolgens invloed heeft op de antwoorden die ze geven. Bij het semigestructureerd interview mag je altijd nog van de volgorde afwijken.

Je kunt de vragen op verschillende manieren ordenen:

  • Van makkelijke vragen naar lastigere vragen.
  • Een chronologische volgorde bij het vragen naar een bepaalde situatie.
  • Van probleem – oorzaak – gevolg – naar mogelijke oplossingen.

Kies de manier die logisch is en past bij jouw onderzoek.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Soorten vragen

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen open en gesloten vragen. Bij een open vraag heeft de respondent meer vrijheid om te antwoorden, terwijl een gesloten vraag juist beperkte antwoordmogelijkheden met zich meebrengt.

Open vragen

Door open vragen te stellen laat je meer ruimte voor de respondent om uit te wijden over een bepaald onderwerp. Hierin kan onderscheid gemaakt worden tussen feitelijke en meningsvragen.

Voorbeeld van feitelijke vraag

Wanneer ben je begonnen met je huidige studie?

Voorbeeld van meningvraag

Wat vind je van de huidige situatie in bedrijf X?

Als je een semigestructureerd interview houdt, kun je doorvragen op de antwoorden van je respondenten door een zogenaamde waaromvraag te stellen. Hierdoor spoor je de respondenten aan om meer te vertellen over datgene wat ze net gezegd hebben. Dit is ook een vorm van een open vraag. Pas wel op dat je dit niet te vaak of te indringend doet, omdat het op de respondenten kan overkomen alsof ze ter verantwoording worden geroepen.

Waaromvraag

Startvraag: Kun je uitleggen waarom je hiervoor hebt gekozen

Vervolgvraag: Waarom denk je dat?

Vervolgvraag: Waarom vind je dat?

Voordeel: Met open vragen kunnen de respondenten uitweiden over hun antwoord en krijg je meer en gedetailleerdere informatie.

Nadeel: Je hebt kans dat je respondenten te uitgebreid antwoorden, waardoor je tijd verliest om op andere vragen in te gaan.

Gesloten vragen

Gesloten vragen hebben beperkte antwoordmogelijkheden, zoals ja of nee. Een vorm van een gesloten vraag is de meerkeuzevraag. Hierbij geef je de respondenten de keuze uit een beperkt aantal antwoorden.

Voorbeelden gesloten vragen
VraagAntwoordmogelijkheden
Heb je een diploma?Ja/Nee
Wat is je geslacht?Man/Vrouw

Voordelen: Door gesloten vragen te stellen krijg je specifiekere antwoorden. Ook ga je sneller door je interview heen, waardoor je geen verveling creëert bij je respondent en je meer vragen kunt stellen dan bij open vragen.

Nadelen: De antwoorden zijn erg beperkt, wat bij respondent voor frustratie kan zorgen, omdat ze voor hun gevoel geen bevredigend antwoord kunnen geven. Daarnaast kunnen de vragen ook suggestief zijn, wat kan resulteren in minder eerlijke antwoord.

Samenvatting

De belangrijke punten voor het opstellen van je interviewvragen zijn dus:

  • Bepalen welk soort interview je gaat doen en vaststellen of je dit voorbereidt met een topiclijst of vragenlijst.
  • Als je een vragenlijst maakt, bepaal dan welke structuur deze krijgt. Hierover maak je een logische beslissing die past bij het onderzoek dat je doet.
  • Bepalen of je open of gesloten vragen wilt stellen of een combinatie daarvan.
Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

2 reacties

jeroen
3 april 2018 om 11:35

hallo Kirsten

ik ben bezig met mijn onderzoek voor vrijwilligers die probleemkluwenklanten begeleiden. Voor de verantwoording van mijn topic lijst moet ik kernbegrippen en daaruit dimensies vaststellen. daar loop ik op vast.

mijn theoretisch kader bestaat uit informatie over probleemkluwenklanten voor specifiek de zorgvermijders. Daarnaast informatie over de vrijwillige inzet van deze groep door de eigen vrijwilligers. in feiten helpen ze elkaar binnen een St. vorm in een kringloopwinkel.

in dit kader heb ik iets geschreven over Praktijktheoretische inzichten zoals de presentie en krachtgericht werken.

de vraag is welke kernbegripen kan ik hierop loslaten. ik dacht aan presentie, krachtgericht en vrijwilliger en probleemkluwenklanten. Wat denk jij?

Beantwoorden

Lianne
Lianne (Scribbr-team)
5 april 2018 om 22:33

Hoi Jeroen,
Bedankt voor je vraag. De kernbegrippen die je noemt klinken goed, het lijkt me handig om bij deze begrippen ook een aantal voorbeeldvragen te verzinnen. Je kunt hier een voorbeeld vinden van een topiclijst met voorbeeldvragen.
Ik kan niet beoordelen of deze kernbegrippen de lading van je hele onderzoek dekken, dit kun je voor de zekerheid even checken bij je begeleider.
Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.