Bijlagen in de scriptie

Met een bijlage in je scriptie zorg je ervoor dat je scriptie niet te lang wordt, maar ook dat de lezer alle relevante informatie over het onderzoek kan opzoeken. Het hangt af van het belang van de informatie voor de lopende tekst of deze geschikt is om in een bijlage te plaatsen.

Wanneer gebruik je de bijlagen

De bijlage is een plek waar je informatie over je onderzoek kunt plaatsen, die in de hoofdtekst minder aan bod komt. In de hoofdtekst van je scriptie geef je overzichtelijk en beknopt de belangrijkste informatie weer over je onderzoek. Zo maak je zo goed mogelijk je punt en wordt de tekst niet te lang. Alle andere, secundaire informatie kun je in een bijlage plaatsen.

Je wijst de lezer op deze extra informatie door in de hoofdtekst de specifieke bijlage te noemen. De ongeïnteresseerde lezer leest snel verder, terwijl de lezer met interesse dan weet waar hij moet kijken.

Onderdelen in de bijlagen

In de bijlagen kun je verschillende onderdelen van je scriptie kwijt, zoals:

 • Resultaten
  De belangrijkste resultaten gebruik je om je punt in je scriptie te maken. Deze resultaten horen daarom in de hoofdtekst. Andere resultaten van je onderzoek kun je in de bijlagen kwijt. Denk hierbij aan extra tabellen, figuren of aan analyses die je hebt gedaan, maar die je niet gebruikt om je hoofdvraag te beantwoorden.
 • Uitwerkingen van je enquêtes, interviews, etc.
  In de hoofdtekst is geen ruimte voor getranscribeerde interviews of enquêtes die je hebt gehouden. Deze kun je daarom het beste in de bijlagen plaatsen. Een lezer kan zo zien waar je conclusies op gebaseerd zijn.
 • Kopieën van relevante e-mails, brieven en formulieren
  Als je gecorrespondeerd hebt met bijvoorbeeld een expert of een bedrijf, dan kun je deze informatie aan je scriptie toevoegen door middel van een bijlage. Deze informatie hoort niet in de hoofdtekst thuis.
 • Lijst van symbolen, afkortingen en definities
  Een verklarende lijst voor symbolen, afkortingen of lastige termen is handig als deze veel in je tekst voorkomen. Deze lijst hoeft niet per se in een bijlage, maar kan ook voorin de scriptie.
 • Figuren, tabellen en illustraties
  Voorkom een overload aan tabellen en figuren in je scriptie door de minder belangrijke tabellen en figuren in de bijlages te plaatsen. Let er wel op dat de belangrijkste informatie in de hoofdtekst gepresenteerd wordt.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Vormgeving bijlagen

Vaak is het handig om per onderdeel een aparte bijlage te maken. Zo vergroot je het overzicht van alle informatie die je levert. Tips voor de vormgeving van je bijlagen:

 • Nummer elke bijlage.
 • Geef elke bijlage een duidelijke naam.
 • Zet elke bijlage apart op een nieuwe pagina.

Zet elke aparte bijlage op een andere pagina en geef deze een bijlagenummer en een duidelijke titel, bijvoorbeeld “Bijlage 1. Interviews”. Hierdoor is het makkelijk voor de lezer om de bijlage te vinden, maar ook om ernaar te verwijzen in de hoofdtekst.

Daarnaast is het aan te raden losse elementen, bijvoorbeeld tabellen of interviews, apart te nummeren. Een voorbeeld: in “Bijlage 3. Tabellen” kun je de eerste tabel “Bijlage 3. Tabel 1” noemen.

Het is hiernaast aan te raden om losse elementen in je bijlagen, zoals tabellen en figuren of interviews, nog apart te nummeren. Als je bijvoorbeeld “Bijlage 3. Tabellen” hebt, dan kun je alle losse tabellen in deze bijlage een apart nummer (en aparte titel) geven. Zo kun je hier specifiek naar verwijzen in de hoofdtekst en bestaat er geen verwarring over waar je precies naar verwijst.

Hoe verwijs je naar de bijlagen?

Het is belangrijk dat je in de hoofdtekst minimaal een keer verwijst naar elke bijlage. Dit kan op twee manieren: door de bijlage tussen haakjes te noemen of door naar de bijlage te verwijzen in de lopende tekst. Verwijzen naar een specifiek onderdeel van een bijlage kan ook.

Voorbeeld 1. Verwijzen naar een bijlage in de hoofdtekst

Uit het interview (zie Bijlage 1) is naar voren gekomen dat …

In Bijlage 2 is de correspondentie met bedrijf X opgenomen.

Voorbeeld 2. Verwijzen naar een onderdeel van een bijlage in de hoofdtekst

Deze resultaten (zie Bijlage 2, Tabel 1) tonen aan dat…

In Tabel 1 in Bijlage 2 is de correspondentie met bedrijf X opgenomen.

Het is gebruikelijk om “Bijlage” met een hoofdletter te schrijven als je naar een specifieke bijlage verwijst, maar dit is niet verplicht. Zorg wel dat je dit consequent in je hele scriptie doet. Dus kies je ervoor om een hoofdletter te gebruiken in je verwijzing, doe dit dan overal.

Dit geldt dan ook voor verwijzingen naar bijvoorbeeld tabellen en figuren. Let op dat je geen hoofdletter gebruikt als je over bijlagen in het algemeen spreekt.

Bijlagen in apart document

Je kunt ervoor kiezen om je bijlagen achter de hoofdtekst van je scriptie te plakken. In dat geval is het gebruikelijk om de paginanummering gewoon door te laten lopen. Een andere optie is om de bijlagen in een apart document te zetten en dit document los bij je scriptie aan te leveren.

Bijlagen worden met titels (en pagina nummers) vermeld in de inhoudsopgave.

Checklist: Bijlagen

0 / 6

Goed bezig!

Je bijlagen zitten nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar bijlagen checklist
Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

119 reacties

Jim
20 augustus 2020 om 17:17

Beste,

Hoe nummer je figuren en tabellen die staan in de bijlage? Wanneer je bijvoorbeeld in hoofdstuk 2 van je onderzoeksrapport verwijst naar een figuur noem je deze figuur 2.1, 2.2, 2.3 etc. Maar hoe benoem je figuren als je hier in de bijlage naar verwijst en deze figuren ook daadwerkelijk in de bijlage staan?

Gr. Jim

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
20 augustus 2020 om 17:47

Hoi Jim,

Als het goed is heb je de bijlagen "genummerd" met letters. Bijlage A, B, etc. Je kunt de figuren en tabellen dan Tabel A1, B1, etc. noemen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Lukas
24 september 2020 om 15:18

Staat dit niet haaks op wat in dit artikel is geschreven? Daarin staat dat bijlagen genummerd dienen te worden, zoals geschreven in het voorbeeld:

"Deze resultaten (zie Bijlage 2, Tabel 1) tonen aan dat…"

Wat dan ook zou betekenen dat je één bijlage hebt met tabellen, een met interviews (enz.) en dat je binnen deze bijlagen de verschillende tabellen en interviews dus een nummer geeft?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
28 september 2020 om 19:48

Hoi Lukas,

Goede vraag! In het voorbeeld staat het inderdaad anders. De regels die ik in deze opmerking benoem komen uit de APA voorschriften, maar deze worden lang niet overal toegepast.
De methode uit het voorbeeld kun je dus ook gebruiken.
Overigens betekent dit niet perse dat je één bijlage met tabellen en één met interviews hebt. Ik raad je aan om de bijlagen per onderwerp in te delen. Dat zou dus een combinatie van een interview en een tabel kunnen zijn.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Sharon Fernhoutt
8 juli 2020 om 18:56

Hii ik heb een aantal vragen:

1. Als je naar een bron verwijst in je bijlage, moet je deze dan ook toevoegen aan je bronnenlijst?
2. Ik maak gebruik van een aantal hyperlinks in mijn verslag, maar mag dit eigenlijk wel? Ik heb ze zowel in de hoofdtekst, als in de bijlagen staan.
3. Als ik wel gebruik mag maken van een hyperlink, moet ik dan de bron alsnog in mijn bronnenlijst zetten?

Bedankt alvast!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
9 juli 2020 om 12:45

Hoi Sharon,

De hyperlink gebruiken voor je bronvermelding is niet de bedoeling. Je moet ook voor internetbronnen gewoon een correcte vermelding maken (tenzij het om een hele website gaat).
Bronnen in de bijlage hoef je niet apart in de literatuurlijst te zetten, maar als het goed is zitten dezelfde bronnen ook in je lopende tekst, dus staan de bronnen alsnog in de literatuurlijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Manouk
11 juni 2020 om 21:12

Hallo!

Als er verwezen wordt naar een tabel, figuur of bijlage is dit met een hoofdletter. Dus: zie Figuur 5 of zie Bijlage 3.
Hoe werkt dit met hoofdstukken en paragrafen?
Zie hoofdstuk 2 of zie Hoofdstuk 2?
Zie paragraaf 2.1, zie Paragraaf 2.1 of zie § 2.1?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
12 juni 2020 om 14:31

Hoi Manouk,

Deze schrijf je ook met een hoofdletter!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jesse Eurlings
30 mei 2020 om 12:04

Hoi,

Voor mijn Engelstalige thesis heb ik een aantal interviews afgenomen in het Nederlands. De bevindingen van deze interviews staan natuurlijk in het Engels in de thesis maar moet ik ook de transcript uit de bijlagen vertalen?

Mvg
Jesse Eurlings

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
3 juni 2020 om 18:25

Hi Jesse,

Dit kun je het beste met je begeleider bespreken omdat de richtlijnen hierover verschillen.
Daarnaast kun je nagaan wie precies de lezer is van je thesis, begrijpt deze Nederlands?

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Elaine
6 mei 2020 om 17:16

Beste meneer/mevrouw,

Ik ben bezig met mijn scriptie en ik heb in mijn bijlagen bronverwijzingen die niet staan in de hoofdstukken. Moeten de bronnen in de bijlagen ook in de literatuurlijst/biografie komen te staan?

Met vriendelijke groet

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
25 mei 2020 om 14:24

Hoi Elaine,

Als er bronvermeldingen in je bijlagen staan (die je dus gebruikt in je scriptie) moeten deze ook in je gewone hoofdstukken komen te staan. En dus in de literatuurlijst.
Als je in je bijlage bijvoorbeeld een stuk tekst hebt geplakt waar een bronvermelding in staat die jij niet hebt gebruikt hoef je deze niet op te nemen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Stefania
25 juni 2019 om 15:50

Hi Scribbr,
Ik heb een vraagje. In de inleiding van mijn onderzoeksrapport moet ik een beoordelingssysteem uitleggen die binnen mijn stagebedrijf wordt gebruikt. Dit beoordelingssysteem staat uitgelegd op een powerpoint die intern beschikbaar is en geen website link heeft. Hoe kan ik deze powerpoint het beste als bron vermelden in de tekst en in de literatuurlijst?

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
3 juli 2019 om 13:41

Hi Stefania,

Ik raad je aan om de informatie op de PowerPoint te citeren als een 'interne document'.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Steven
18 juni 2019 om 17:42

Hallo,

Is het oké om bronnen en bijlage aan je sciptie toe te voegen wanneer je er in de tekst eigenlijk nooit naar verwijst? Het zijn namelijk wel allemaal bronnen en bijlage die hebben geholpen voor het komen tot een conclusie.

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
20 juni 2019 om 19:21

Hoi Steven,

Normaal gesproken voeg je geen bijlagen toe waar je niet naar verwijst in de hoofdtekst.
Als je de APA referentiestijl gebruikt dan neem je ook alleen bronnen op in de literatuurlijst als je daar in de hoofdtekst naar verwijst. Bronnen die je hebt geraadpleegd, maar niet in de tekst citeert neem je niet op.

Ik hoop dat dit je helpt!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Nelleke
22 februari 2019 om 16:09

Beste Scribbr,

Ik heb verschillende interviews afgenomen voor mijn kwalitatieve onderzoek. De uitgewerkte interviews moeten in de bijlage, dat weet ik. Maar moet de interviewhandleiding ook in de bijlage of hoort die in de hoofdtekst onder Methodologie/ Onderzoeksmethode?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
22 februari 2019 om 17:16

Hoi Nelleke,

Bedankt voor je vraag! Het klopt inderdaad dat de uitgewerkt interviews in de bijlage worden opgenomen. Ik weet niet precies wat je bedoelt met een interviewhandleiding. Als je in dit handleiding het proces beschrijft van het afnemen van de interviews dan denk ik dat je dat in de methode kunt beschrijven.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Roland
12 september 2017 om 11:59

Goedemorgen,
Is het mogelijk om de hoofdstuknummering bij de bijlagen opnieuw te beginnen wanneer de bijlagen in hetzelfde rapport zitten? Of is het de bedoeling dat je doornummert?

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
15 september 2017 om 13:51

Hoi Roland,
Dat is mogelijk, maar het is niet nodig om de hoofdstuknummering te laten doorlopen in je bijlagen. Je kan ze het best 'Bijlage 1', 'Bijlage 2', etc. noemen. Ook in de inhoudsopgave kan je ze op deze manier weergeven.
Groetjes,
Lucy

Beantwoorden

Ilona
5 september 2017 om 17:53

Hallo,

bij mijn scriptie maak ik een apart document voor de bijlagen. Hoe kan ik dit het best in de inhoudsopgave benoemen/beschrijven? Benoem ik dan
- bijlagen en ook de titels van de bijlagen
of
- bijlagen (en dan in de scriptie: zie bijlagenboek o.i.d.?)

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
7 september 2017 om 18:47

Hoi Ilona!
Daar heeft elke opleiding zijn eigen regels voor.
Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht daardoor de inhoudsopgave onoverzichtelijk en te lang worden, dan kun je deze bijlagen ook uitsluiten van de inhoudsopgave.
Misschien dat dit artikel je ook verder kan helpen: https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/inhoudsopgave-scriptie/
Groetjes,
Lucy

Beantwoorden

Shannen
1 augustus 2017 om 16:28

Ik had een vraag betreft de tabellen,figuren en afbeeldingen in de bijlage. Bevatten deze zoals in de regulieren tekst ook een bijschrift en zo ja loopt deze nummering dan ook door?

Op het moment de nummering zou doorlopen moet deze dan ook worden bijgevoegd in de tabellen-,figuren- en afbeeldingenlijst? Of wordt hier dan alleen verwezen naar 'Bijlage x'.

Alvast bedankt,

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 augustus 2017 om 12:35

Hoi Shannen, ja, ik zou hierbij ook een bijschrift toevoegen en de nummering gewoon laten doorlopen. Daarnaast kun je de bijschriften ook laten terugkomen in de lijsten. Succes!

Beantwoorden

Daphne
30 mei 2017 om 18:21

Hoi!

Ik heb in mijn bijlage een aantal bronnen (APA). Word neemt deze bronnen automatisch op in de bibliografie, die zich bevind voor de bijlages. Mag dit?

Groetjes Daphne

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
2 juni 2017 om 12:37

Hoi Daphne, de gebruikelijke plek van de bronnenlijst is voor de bijlagen. Dat is dus prima.

Beantwoorden

Femke
17 mei 2017 om 15:27

Goedemiddag,

Ik heb voor mijn scriptie tussenverslagen gemaakt die worden samengevoegd in een bijlagebundel. Deze tussenverslagen bevatten echter ook bijlagen(tabellen van 1 pagina), hoe kan ik dit het beste oplossen?

Groetjes Femke

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
25 mei 2017 om 14:19

Dag Femke,

Je kunt misschien de bijlagen van deze tussenverslagen als bijlagen bij de bundel kunnen voegen? Dan krijg je in je bundel dus eerst alle verslagen en daarna alle bijlagen. Je moet dan wel even de nummering hiervoor aanpassen. Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden, die je misschien even met je docent kunt bespreken. Succes!

Groetjes, Anna

Beantwoorden

jenny
5 maart 2017 om 09:31

In het resultatenhoofdstuk staan de belangrijkste resultaten beschreven. In de bijlage staan alle resultaten. Mag ik in hoofdstuk analyse resultaten ook resultaten weergeven die in de bijlage staan, en hier naar verwijzen? Of mag ik alleen resultaten uit het resultatenhoofdstuk benoemen en hier naar verwijzen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
7 maart 2017 om 11:08

Hoi Jenny, ja hoor dat mag! Je zou bijvoorbeeld de belangrijkste resultaten beknopt in het resultatenhoofdstuk kunnen zetten en dan de volledige resultaten in de bijlage.

Beantwoorden

Lieke
22 januari 2017 om 18:48

Hallo,

Ik had heen vraag met betrekking tot bijlagen en de literatuurlijst. Klopt het dat dit twee aparte lijsten zijn en zo ja, is volgorde hierbij dan van belang; literatuurlijst voor bijlagelijst of andersom. Of hoe kan ik dit het beste verwerken?

Groetjes Lieke

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
24 januari 2017 om 10:35

Hallo Lieke,

Het is gebruikelijk om eerst je literatuurlijst te vermelden en daarna je bijlagen te plaatsen. Het is niet per se nodig om een bijlagelijst toe te voegen, maar dit kan wel handig zijn. Deze plaats je dan na de literatuurlijst.

Groeten van Anna

Beantwoorden

Jessie
2 januari 2017 om 12:31

Hallo,

Mijn bijlagen is een apart document. Hier zitten een aantal ondersteunende afbeeldingen in verwerkt. Moet ik ook bij de bijlage een bronnenlijst toevoegen?

Groetjes Jessie,

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
3 januari 2017 om 10:21

Hallo Jessie,

Als je bijlagen een apart document is, raad ik je inderdaad aan om een aparte literatuurlijst te maken. Zo voorkom je dat een lezer naar het andere document moet gaan om de bronnen op te zoeken.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Jesse
9 december 2016 om 10:25

Beste SCRiBBR Team,
Is het in de bijlagen noodzakelijk om een aparte bronvermelding op te geven met bronnen die in de bijlagen zijn gebruikt? of kan dit bij de bronvermelding in het verslag toegevoegd worden? (zonder dat er dan in het verslag naar verwezen wordt)

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
9 december 2016 om 16:36

Hallo Jesse,

Nee dat is niet noodzakelijk. Een volledige literatuurlijst is voldoende, want het is immers één document.

Groetjes,

Anna

Beantwoorden

thomas
5 december 2016 om 17:18

Hallo,
ik heb een vraag betrekkende de Bijlagen.
In de tekst verwijs ik naar Bijlagen A, in diezelfde Bijlagen (Bijlagen a) haal ik documenten aan die bijvoorbeeld staan in Bijlagen B. Kan ik naar Bijlagen B verwijzen zonder dat ik in de hoofdtekst naar Bijlagen B verwijs?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
6 december 2016 om 12:00

Hallo Thomas,

Het is aan te raden om al je bijlagen te noemen in je hoofdtekst. Verwijzen vanuit bijlage A naar bijlage B lijkt me daarom niet voldoende. Je zou bijvoorbeeld de inhoud van bijlage B in bijlage A kunnen plaatsen?

Groetjes, Anna

Beantwoorden

LDW
27 mei 2016 om 19:56

Hi, 
Ik heb een vraag over het benoemen van je bijlagen in de hoofdtekst. Als een bijlage een ondersteuning is voor de inleiding (organisatieschets voor complexe organisatie), is het dan voldoende als ik alleen in de inleiding naar die bijlage verwijs? 
Alvast bedankt! 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 om 11:52

Hoi Lyanne, ik begrijp je vraag niet helemaal. Het is in ieder geval niet erg als je maar eenmaal naar je bijlage verwijst.

Beantwoorden

Martijn
17 mei 2016 om 10:51

Hallo,
mijn scriptie is bijna afgerond, ik kreeg echter de feedback dat mijn bijlagen te lang zijn. Mijn scriptie bevat in totaal 104 pagina waarvan er 51 bijlagen zijn. Zijn er regels voor een maximal aantal pagina's? Of regels voor de verhouding inhoud/bijlagen?

Alvast bedankt

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 mei 2016 om 11:01

Hoi Martijn, hier zijn geen regels aan verbonden. Ik vind het ook een beetje gek dat je hierover deze feedback krijgt.

Beantwoorden

Lisa
11 mei 2016 om 11:35

Hallo,

Hoe ziet een bijlagenboek er precies uit? Heeft het bijv. een omslag, titelpagina, voorwoord etc. zoals de scriptie zelf, of heeft het alleen een inhoudsopgave met de bijlagen er achter?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
15 mei 2016 om 19:52

Hoi Lisa, ik zou gaan voor een titelpagina en inhoudsopgave en hierna alle bijlagen.

Beantwoorden

Dylan
2 maart 2016 om 16:36

Hallo,

In mijn scriptie gebruik ik tweemaal dezelfde figuur (op een andere pagina/ander hoofdstuk). Is dit toegestaan en zo ja, krijgt deze dan een nieuw nummer of heeft de tweede verschijning van de figuur hetzelfde nummer als de eerste?

Dank voor uw reactie.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
2 maart 2016 om 17:20

Hoi Dylan, ja dat is toegestaan. Je kunt dan het beste met een nieuw nummer werken. Succes!

Beantwoorden

Dylan
2 maart 2016 om 17:24

Dank voor de snelle reactie! Nog een snelle vervolgvraag waar ik via Google geen antwoord op kan vinden.
Is het 'kan onderscheid gemaakt worden..' of 'kan onderscheid worden gemaakt..'?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
2 maart 2016 om 17:41

Hoi Dylan, in dit voorbeeld kan het allebei. Voor meer achtergrond kun je terecht bij OnzeTaal.

Beantwoorden

Suze
24 januari 2016 om 18:27

maar wordt het nagekeken op spelling door je school? volgens mij niet dacht ik?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
25 januari 2016 om 09:55

Hoi Suze, normaal gesproken wel gewoon. De bijlagen zijn een vast onderdeel van je scriptie.

Beantwoorden

Suze
24 januari 2016 om 17:42

worden de bijlagen gecontroleerd op spelling?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 januari 2016 om 18:22

Hoi Suze, Ja je kunt je bijlagen op taal laten controleren, dit kan met onze nakijkdienst.

Beantwoorden

Marloes
6 januari 2016 om 17:26

Hallo!
Ik had een vraagje over de volgorde van de bijlage. Ik heb zoals velen ook een tabellen- en figurenlijst. Maar ik heb ook een item lijst, enquête, uitkomsten enquête, de transcripten et cetera.
Moet je de volgorde aanhouden hoe je alles hebt gebruikt in de uitvoer van het onderzoek? Of hoe je vanuit het document naar toe verwijst?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
6 januari 2016 om 18:04

Hoi Marloes, hier zijn geen vaste regels voor. Ik ben zelf wel fan van de volgorde die je hebt gebruikt in de uitvoer van het onderzoek.

Beantwoorden

Danny
29 december 2015 om 17:49

Ik lees hierboven heel veel goede tips en oplossingen om om te gaan met bijlagen. Ik geloof dat ik mijn vraag nog niet zie terug komen.

Voor mijn scriptie dien ik mijn PvA bij te voegen als bijlage, deze PvA heeft op zijn beurt ook weer bijlages. Verder moet ik ook nog andere documenten (Compleet met titelblad, inhoudsopgave, paginanummers en bibliografie) toevoegen.

IK heb als besloten dat met 80 pagina's een apart bijlage-boek verstandig is. Hoe ga je alleen om met dingen als inhoudsopgave, paginanummering, titelblad en bibliografie van alle losse documenten?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
29 december 2015 om 18:44

Hoi Danny, om het simpel te houden zou ik gewoon compleet doornummeren. Dat is het makkelijkste. Succes!

Beantwoorden

Danny
30 december 2015 om 15:28

Hallo Bas,

Dan vraag ik mij nog steeds af hoe de afzonderlijke inhoudsopgaven, bijlage's van de bijlage zelf en bibliografie op orde moet houden?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
30 december 2015 om 15:56

Hoi Danny, dan moet je met secties gaan werken in je document. Dat is een lastig onderdeel binnen Microsoft Word. Ik geef daarover een kleine uitleg in het filmpje over paginanummering.

Beantwoorden

Ragni Wennemers
18 december 2015 om 15:06

Hoi!

Even een vraagje over nummering. Mijn bijlagen zien er nu zo uit;
14.1 Bijlage I: Onderwerp X
14.2 Bijlage II: Onderwerp Y
etc.

Is het overdreven de bijlagen apart te nummeren met 'Bijlage I, Bijlage II' etc, of hoort dit zo? (omdat de bijlagen eigenlijk al een nummer hebben gekregen met 14.1, 14.2 etc)

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 december 2015 om 15:14

Hoi Ragni, Het is gebruikelijk om de bijlagen te nummeren. Ik zou de 14.1 en 14.2 weghalen want dat is niet gebruikelijk. Je stopt dus de nummering die je hanteert in de hoofdtekst. Succes!

Beantwoorden

Ragni
18 december 2015 om 15:39

Thanks voor je snelle antwoord!

Gaat dat ook op als ik in bijvoorbeeld Bijlage V weer een splitsing maak in twee stukken? (dus wat 'voorheen' dan 14.5.1 en 14.5.2 was)? Of geef ik deze 'tussenkopjes' alleen aan met een titel en laat ik het cijfer helemaal weg?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 december 2015 om 15:47

Ja, ik zou daar dan ook niet meer nummeren en de titel weghalen.

Beantwoorden

Michelle
11 november 2015 om 15:16

Hallo,

Wat is de beste lay-out voor het hoofdkopje van de bijlage en de titel en welke leestekens gebruik je daarbij?

Wordt dit dan: Bijlage 1. Titel.
of: Bijlage 1 Titel

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 november 2015 om 15:23

Hoi Michelle, mijn voorkeur heeft het eerste voorbeeld. Dat staat net iets netter.

Beantwoorden

Aniek
21 september 2015 om 15:23

Hallo,

Wanneer ik in mijn tekst verwijs naar een bijlage, waar moet ik dan de bron van de informatie die in de bijlage staat bij zetten? In de tekst of achter de bijlage? En kan deze gewoon in de literatuurlijst?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
21 september 2015 om 16:23

Hoi Aniek,

De bijlagen kun je zien als een hoofdstuk in je scriptie. Dus het verwijzen naar een bron in een bijlage werkt hetzelfde als verwijzen in de 'gewone' tekst. Waar je de bron gebruikt plaats je de verwijzing en de bron zelf zet je in de literatuurlijst neer.

Beantwoorden

Didi
9 september 2015 om 11:24

Hoi,

Ik heb een beetje het zelfde 'probleem' als "Mr. T". Ik heb een bijlage waarvan de meesten wel in het docuemtent passen. Maar ik wil graag bij een bijlage verwijzen naar een ander document. Hoe kan ik dit netjes verwoorden?

Ik heb namelijk een Plan van Aanpak en als bijlage wil ik een aparte afbeelding toevoegen van de planning (deze is te groot voor op een A4tje).

De vorige keer heb ik dit alsvolgt opgelost:
A. Plan van Aanpak
Zie Bijlage Cd-rom (Stage Verslag > Bijlage > Plan van Aanpak) & de geprinte bijgevoegde documenten.

(dit was een verwijzing naar het PvA vanuit het stageverslag)

Is dit netjes genoeg of is er een andere mogelijkheid?

met vriendelijke groet,
Didi Willems

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 september 2015 om 14:57

Hoi Didi, Dat is netjes genoeg hoor :-). Ik zie zo snel niet een andere mogelijkheid. Succes!

Beantwoorden

Mr. T.
3 september 2015 om 19:12

Hoi,

Ik verwijs in mijn tekst naar een aantal competenties. Bijvoorbeeld: "aan competenties C1 en C9 (zie bijlage A) heb ik voldaan".

Mijn vraag is, hoe ziet de bijlage eruit?

Bijlage A: competenties.docx

Is het gewoon zoals hierboven?

Bedankt

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
3 september 2015 om 19:42

Hallo Mr. T.,

Meestal zet je alle bijlagen in hetzelfde document als je 'echte' onderzoek. Dus na je literatuurlijst komen alle bijlagen. Je kunt nog een aparte inhoudsopgave maken van de bijlagen, of van alle bijlagen aparte kopjes maken (Bijlage A, Bijlage B, et cetera).
In jouw voorbeeld lijkt het net alsof je een apart document hebt van een bijlage. Als je een apart document wilt maken van al je bijlagen kan dat, maar dan zou ik wel alle bijlagen bij elkaar in een document zetten. Niet per bijlage een apart document, dat is niet gebruikelijk.

Beantwoorden

Kelly
11 augustus 2015 om 15:16

Hallo,

Is het erg als de header and footer wegvallen bij de bijlagen? Moet namelijk een pfd file toevoegen als bijlagen maar die kan ik alleen printen waardoor deze dus niet in de stijl van de rest van het rapport is.

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
11 augustus 2015 om 16:36

Hoi Kelly,

Ik denk niet dat dit een groot probleem is, maar dit zou je nog even kunnen navragen bij jouw begeleider. Er is ook geen andere manier om de .pdf uit te printen zodat je die header en footer erbij krijgt - dus ik denk dat je niet echt een andere keuze hebt. Maar lijkt me geen probleem.

Wat je wellicht wel zou kunnen doen, maar dat is alleen een optie wanneer de .pdf via een link o.i.d. te raadplegen is. Dan zou je de .pdf aan de literatuurlijst kunnen toevoegen en in je document zelf kunnen refereren naar de bron.

Succes!

Beantwoorden

Ilse
23 juli 2015 om 18:57

Hoi!

Ik heb ook een vraag, moet alle spss output waar gegevens uit zijn verkregen (dus alle lelijke tabellen enzo) ook in de bijlage?

Groetjes

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
23 juli 2015 om 20:11

Hoi Ilse,

Tabellen met je resultaten et cetera worden meestal aan de bijlagen toegevoegd. Dit is vaak informatie die men toch even wil bekijken. Dus deze kun je dan inderdaad toevoegen aan je bijlagen.
Dan heb je de 'lelijke' tabellen tenminste niet in de hoofdtekst van je scriptie staan :)

Beantwoorden

Ilse
24 juli 2015 om 18:06

Dankjewel!
Ik nog een klein vraagje over de bijlages;
In mijn enquete was er de mogelijkheid om op een aantal vragen anders, namelijk... te antwoorden. De meest relevante antwoorden hierop heb ik in het resultatenhoofdstuk genoemd, maar moet er ook een lijst van alle anders, namelijk... antwoorden in de bijlages?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 juli 2015 om 18:35

Hoi Ilse, Als die informatie niet relevant is dan hoeft dat niet per se. Als je voor de volledigheid alle resultaten van de enquête in de bijlage wilt zetten dan horen deze antwoorden er ook bij.

Beantwoorden

Milea
20 juli 2015 om 14:04

Hi,
Ik zou graag een aantal tabellen en figuren in een bijlage willen verwerken en ik vroeg mij af of ik deze dan als tabel / figuur of als bijlage (Appendix A) moet vernoemen, of een combinatie (Appendix A tabel 1) hiervan? Alvast bedankt!

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
21 juli 2015 om 20:22

Hoi Milea,

Als ik je goed begrijp wil je een bijlage maken met daarin verschillende figuren en tabellen. Voor de referentie in de tekst kun je dan voor de duidelijkheid kiezen voor een combinatie, dus (zie tabel 1 - Appendix 1).
Zo wordt het voor de lezers het meest duidelijk waar zij de tabel kunnen bekijken.

Beantwoorden

Jessica
19 juni 2015 om 12:05

Voor school heb ik een Plan van Aanpak moeten schrijven met daarin een toelichting op de modellen die ik wilde gaan gebruiken. Moet ik nu, als ik verwijs naar bijlagen, dat model nog apart als bijlage verwerken of kan ik verwijzen naar mijn Plan van Aanpak?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

(Scribbr-team)
19 juni 2015 om 12:11

Hi Jessica,

Geen van beiden. Je kunt de modellen opnemen in je bronnenlijst en hier gewoon naar refereren. Op dit deel van de website lees je meer over bronvermelding: https://www.scribbr.nl/category/bronvermelding/. Succes!

Groet,
Marlou

Beantwoorden

Wanda
11 juni 2015 om 01:55

Even een vraagje... mag je een figuur in de tekst weergeven en in de bijlage (dubbel dus;))

Groetjes

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 juni 2015 om 16:06

Hoi Wanda, ja hoor! Succes

Beantwoorden

Falco
10 juni 2015 om 12:17

Hoi,

Ik heb een vraag over een externe bijlage en het koppelen van je verwijzing aan dit document. Aangezien mijn bijlage zoveel zijn wil ik ze in een apart document plaatsen. Heb jij enig idee hoe je in wordt kan verwijzen naar een extern document?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 juni 2015 om 16:09

Hoi Falco, je zou dat kunnen doen in de trant van: "Het model is volledig terug te vinden in het bijlagenboek dat is bijgesloten bij dit onderzoek".

Beantwoorden

Linda
3 juni 2015 om 13:59

Hoi!
Ik las op internet dat als je veel bijlages heb, het gebruikelijk is om een apart bijlagenboek te doen bij je scriptie. Mijn vraag is hoeveel bijlages 'veel' is? Moet je bij 30 pagina's aan bijlages al een apart bijlagenboek of is dat pas bij 80 pagina's aan bijlages?

Groeten!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 juni 2015 om 11:12

Hoi Linda, je bent nergens verplicht toe. Het is vaak wat je zelf fijner vindt. Bij 30 pagina's kan ik me voorstellen dat dit achteraan de scriptie prima past!

Beantwoorden

daniel
28 mei 2015 om 12:53

Ik heb voor mijn onderzoek enquêtes afgenomen. totaal zo'n 300. moeten alle 300 als bijlage erbij of alleen de uitkomsten?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
28 mei 2015 om 15:33

Hoi Daniel,

Ik zou de enquete 1x toevoegen aan de bijlage. Bij iedere vraag zet je dan hoe vaak ieder antwoord is gekozen (bijvoorbeeld in een taartdiagram).

Dat lijkt mij de beste oplossing. Succes!

Groetjes,

Koen

Beantwoorden

Deborah
27 mei 2015 om 18:32

Hallo. Ik heb een vraag over de figuren en tabellen die in de bijlage worden geplaatst. Nummer je deze door vanuit je hoofdstukken? Of begin je opnieuw met nummeren?

Alvast bedankt.

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
27 mei 2015 om 19:51

Hier zijn niet echt vaste regels voor.

Maar zelf zou ik er voor kiezen om de figuurnummering door te laten lopen. Dan is het voor de lezer namelijk duidelijk waar hij/zij het figuur kan vinden.

Als je de nummering niet door laat lopen, dan adviseer ik je om bij een verwijzing (vanuit je hoofdtekst naar het figuur in de bijlage) het bijlagenummer erbij vermelden. Dus "Zie voor meer informatie figuur 3 uit bijlage 4".

Beantwoorden

Marieke
25 mei 2015 om 16:35

Hoi!
ik vroeg me af hoe je een emailwisseling in de bijlage moet verwerken?

groet! marieke

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
27 mei 2015 om 19:56

Dat hangt een beetje af van hoe belangrijk de emailwisseling is voor je scriptie.

Staan er belangrijke zaken in die je onderzoeksresultaten ondersteunen? Dan zou ik het toevoegen.

Was het een conversatie ter oriëntatie van je onderzoek? Dan zou ik het weglaten.

Beantwoorden

Niels
20 mei 2015 om 11:02

Goedemorgen,

Ik had nog een vraagje met betrekking tot bijlagen. Is het nodig om elke bijlage apart te noemen in de inleiding van de scriptie, of is het voldoende dit te doen in de inleiding van het hoofdstuk "Bijlagen", waarbij in de inleiding van de scriptie alleen wordt verwezen naar het hoofdstuk "Bijlagen"?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
20 mei 2015 om 12:35

Hoi Niels, het is niet nodig om alle bijlagen te introduceren. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om alleen de belangrijkste bijlagen nog even apart te benoemen. In het artikel over de leeswijzer heeft mijn collega Lou ook nog handige tips gegeven over het schrijven van een leeswijzer.

Beantwoorden

Niels
20 mei 2015 om 12:46

Wederom bedankt voor het snelle antwoord, Bas. :)
Ik zal het artikel over de leeswijzer ook even lezen.

Beantwoorden

Niels
19 mei 2015 om 12:30

Goedemorgen,

Ik had een vraag met betrekking tot bijlagen. Moet elke bijlage op een nieuwe pagina komen te staan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 mei 2015 om 12:35

Hoi Niels, dit hoeft niet per se maar is wel overzichtelijk om te doen. Met CTRL + Enter kun je ervoor zorgen dat in Word de bijlage start op een nieuwe pagina. Succes!

Beantwoorden

Niels
19 mei 2015 om 12:39

Super! Bedankt voor het snelle antwoord, Bas. :)

Beantwoorden

Heidi
9 mei 2015 om 16:29

Ontzettend bedankt voor je reactie. Mijn begeleidster was ervan overtuigd dat de samenvatting als bijlage wordt gerekend, dus het is verwarrend. In ieder geval bedankt!

Beantwoorden

Heidi
9 mei 2015 om 01:38

Ik heb een vraag over de rest van mijn scriptie in relatie tot het aantal woorden. Moeten de samenvatting en het voorwoord ook meegeteld worden voor het maximaal aantal woorden? Tabellen die ik zelf heb gemaakt als resultaat van de systematische analyse en die ik dan bij mijn resultatenhoofdstuk (resultaten op basis van afgenomen interviews) wil plaatsen, tellen deze woorden in de tabel dan ook mee?

Bedankt!

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
9 mei 2015 om 16:16

Hoi Heidi,

Alle woorden tellen mee, behalve de woorden in je bijlagen. Zie voor meer info: https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/hoeveel-woorden-heeft-een-scriptie/

Dus ook tabellen. Je kunt het voor de zekerheid ook nog even navragen aan je begeleider.

Succes!

Beantwoorden

liza
4 mei 2015 om 19:36

Hallo,

ik maak in mijn scriptie gebruik van een bijlageboek. Nu heb ik in de bijlage gebruik gemaakt van verschillende bronnen. Moet ik nu een aparte literatuurlijst maken in mijn bijlageboek, of kan het opgenomen worden in de literatuurlijst van mijn scriptie?
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 mei 2015 om 11:07

Hoi Liza, je hoeft geen aparte literatuurlijst te maken. Het is gebruikelijk om te werken met één literatuurlijst en daar alle bronnen in te zetten. Veel succes!

Beantwoorden

Renske
23 april 2015 om 13:31

Hallo,

Mag je middels voetnoten verwijzen naar de bijlage?
En als je en los bijlagen boek maakt, moet de lijst van de bijlage dan ook in de inhoudsopgave van het hoofddocument te staan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 april 2015 om 11:12

Hoi Renske, ja hoor dat mag. Er zijn geen vaste eisen voor dit soort dingen. Als het voor de lezer van je scriptie maar duidelijk is. Het is niet gebruikelijk om in de inhoudsopgave iets op te nemen wat niet in het document staat. Dan kun je beter heel duidelijk verwijzen dat de bijlagen in een apart bijlagenboek staat. Succes!

Beantwoorden

Carolien
24 maart 2015 om 15:00

Hoi,

Hoe zit het met afkortingen en verwijzingen naar de bibliografielijst in de bijlagen? Moet je afkortingen opnieuw uitschrijven (omdat een biljage misschien een opzich zelf staand stuk is?) En kan je gewoon naar de bibliografie van je scriptie verwijzen in de bijlagen?

Mvg,
Carolien

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 maart 2015 om 15:40

Hoi Carolien, je kunt zeker gewoon naar je bibliografie verwijzen in de bijlagen. Het hangt een beetje af van het type bijlagen of je de afkortingen weer moet introduceren. Als je de bijlage als een losstaand document kunt zien dan raad ik je dit wel aan om te doen. Bijvoorbeeld wanneer je een adviesplan in de bijlagen hebt gestopt.

Succes!

Beantwoorden

Frank
18 maart 2015 om 10:06

Hallo,

Is het mogelijk om in de bijlage een figuur op te nemen, waarin alleen in de bijlage naar verwezen wordt?

Mvg

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
18 maart 2015 om 10:23

Hoi Frank, ja dat is mogelijk. Je kunt eigenlijk met de bijlagen alle kanten op, zolang het voor de lezer maar begrijpelijk is.

Veel succes!

Beantwoorden

Naomi
19 februari 2015 om 15:06

Leuk, maar hoe verwijs je nu APA naar je bijlagen? Zet je ze tussen haakjes achter hetgeen waarnaar je verwijst? Misschien is het handig om er een voorbeeld bij te zetten.

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
19 februari 2015 om 17:05

Hoi Naomi,

Goede vraag. APA heeft hierbij niet zo'n strikte regels zoals bij een bronverwijzing. Het verwijzen naar een bijlage is weer wat anders en heeft vooral te maken met de stijl van APA.

In de APA-manual staat aangegeven dat je wanneer je maar een bijlage hebt je het gewoon 'Bijlage/Appendix' kan noemen. Wanneer je meerdere bijlagen hebt kun je per bijlage een hoofdletter erbij vermelden (Appendix A, Appendix B, etc). De bijlagen krijgen een hoofdletter in de volgorde van wanneer de bijlagen worden aangehaald in de tekst.

In de tekst zet je inderdaad tussen haakjes de desbetreffende bijlage: In het interview met de heer Swaen (zie Bijlage B) wordt aangegeven dat..

Succes!

Beantwoorden

Sieuwerd
10 september 2015 om 13:48

Als je verwijst naar een bijlage, moet je dan de Bijlage met een hoofdletter 'B' schrijven?

Dus: "Uit het interview (zie Bijlage 2) blijkt dat...."

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 september 2015 om 17:18

Hoi Sieuwerd, ja dit heeft wel de voorkeur omdat je de titel van de bijlage ook met een hoofdletter schrijft. Succes!

Beantwoorden

Yvonne
28 januari 2015 om 18:16

Hoi, moet je naast de reguliere inhoudsopgave (incl. verwijzing naar bijlagen) ook een aparte inhoudsopgave maken voor de bijlagen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
28 januari 2015 om 18:50

Hoi Yvonne,

Dit is niet verplicht! Als je heel veel bijlagen hebt kan het voor de lezer wel fijn zijn om een aparte inhoudsopgave te maken. Dan heeft de lezer iets meer het overzicht. Maar het is dus zeker geen must.

Beantwoorden

Otto Oudshoorn
9 juli 2014 om 18:53

Mag je in een bijlage verwijzen naar een andere genummerde bijlage, wel behorend bij hetzelfde document?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
16 juli 2014 om 13:49

Ja dat mag. Verwijzen naar een andere bijlage is geen probleem :-)

Beantwoorden

Ruud
14 januari 2014 om 11:17

Hoi,

Interessant artikel, maar ik dacht dat de bijlagen altijd een eigen paginanummering kreeg.

groet Ruud

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
19 januari 2014 om 17:23

Hoi Ruud,

Je bijlagen aparte paginanummering geven kan ook. Het is een keuze die je maakt. We zullen het binnenkort verder toelichten in bovenstaand artikel.

Bedankt voor je reactie!

Groeten,

Koen

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.