Transcriberen interview: 6 tips. Met voorbeeld transcript

Transcriberen is het opschrijven van een gesproken opname. Bij kwalitatief onderzoek is het vaak nodig om gesprekken te voeren of om mensen te interviewen. Vervolgens moeten deze gesprekken worden geanalyseerd, waarvoor het nodig is om ze uit te schrijven.

Onderschat dit niet, dit is een tijdrovende en soms ook lastige klus. Om je een beetje op weg te helpen geven we je hieronder 6 tips met een transcript interview voorbeeld.

1. Download transcriptiesoftware

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die het gemakkelijker maken opnames te transcriberen, zoals:

 • Express Scribe. Met dit programma kun je de opnames door middel van een voetpedaal of zogenaamde ‘hot keys’ op je toetsenbord vertraagd of versneld afspelen. Er is een versie van Express Scribe gratis te downloaden.
 • Transcriva (alleen voor Mac). Net als met Express Scribe, kun je met Transcriva de opnames versnellen of vertragen. Daarnaast heeft Transcriva een eigen opnamefunctie, kun je tijdens het opnemen transcriberen en slaat Transcriva automatisch je werk tussendoor op.
 • f4 (Windows) en f5 (Mac). Het voordeel van f4 en f5 is dat wanneer je een opname pauzeert en vervolgens weer wilt afspelen, de programma’s automatisch een klein stukje terugspoelen. Zo weet jij weer waar je gebleven bent. Verder kun je automatisch of handmatig tijdstippen toevoegen aan de transcriptie, de snelheid van het afspelen instellen en maken de programma’s automatisch back ups van jouw werk.
 • Dragon NaturallySpeaking. Dit programma typt uit wat jij dicteert. Dat betekent dat je jouw opnames niet hoeft uit te typen, maar je zou ze ook kunnen beluisteren en napraten. Dragon NaturallySpeaking is helaas niet gratis en het kost volgens huidige gebruikers enige tijd om het programma te trainen. Dit houdt in dat je het programma leert jouw stem te herkennen en vrijwel foutloos jouw opdracht uit te typen.
 • AmberScript. Deze tool zet je interviewopnamen automatisch om in tekst. Nadat je het geluidsbestand hebt geüpload, gaat de software aan de slag. Het is wel belangrijk dat je audiokwaliteit goed is; dit heeft grote invloed op de accuraatheid van de software. Je kunt AmberScript gratis uitproberen!

2. Geef de opnames en transcripten een duidelijke naam

Zorg ervoor dat je documenten georganiseerd zijn, zodat je gemakkelijk kunt herkennen wat bij elkaar hoort. Geef de documenten bijvoorbeeld niet alleen een naam, maar voeg ook de datum toe. Bewaar ze ook bij elkaar, zodat je alles snel terug kunt vinden.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

3. Ga na hoe letterlijk je moet transcriberen

Je kunt letterlijk (iedere ‘uh’ en ‘ehum’), woordelijk (goedlopend verhaal) of samenvattend transcriberen. Welke vorm van transcriberen moet je nu kiezen, wanneer jouw docent dit niet heeft vermeld in de opdracht? Samenvattend transcriberen zal je in wetenschappelijk onderzoek niet veel doen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het transcriberen van vergaderingen in het bedrijfsleven.

Afhankelijk van het onderzoek dat je gaat uitvoeren kies je voor woordelijk of letterlijk. Stel je wilt met jouw onderzoek achterhalen of je kunt herkennen dat iemand liegt, dan kies je voor letterlijk transcriberen. Veel nadenken (veel gebruik maken van euh’s) kan bijvoorbeeld een indicator zijn voor liegen. Gaat je onderzoek niet over hoe iemand iets zegt, maar om wát diegene zegt, dan zou woordelijk voldoende moeten zijn.

Vind je het lastig deze keuze te maken, dan is het misschien het veiligst om voor letterlijk te gaan, dan heb je in ieder geval alle informatie en loop je niet het risico dat je alles opnieuw moet doen.

4. Onderschat het transcriberen niet

Transcriberen is vervelend en tijdrovend werk. Houd daarom onderstaande tips in het achterhoofd. Ze lijken misschien wat voor de hand liggend, maar toch worden hier nog vaak fouten in gemaakt.

 • Laat het werk niet opstapelen. Hoe groter de stapel opnames, hoe meer het lood je in de schoenen zakt.
 • Transcribeer zo snel mogelijk na het interview, dan staat het interview nog fris in je geheugen.
 • Wissel interviewen en transcriberen af, zo voorkom je de sleur.
 • Onderschat de tijd die transcriberen in beslag neemt niet. Ook met hulpmiddelen is transcriberen veel werk.
 • Transcribeer niet te lang achter elkaar, concentratie is namelijk belangrijk voor de kwaliteit van de transcriptie.

5. Laat de opnames uittypen

Het makkelijkst is om iemand anders het vervelende transcribeerklusje op te laten knappen. Dit kun je bijvoorbeeld laten doen door:

Je kunt dan zelfs kiezen hoe je de geschreven tekst wilt hebben: letterlijk (iedere ‘uh’ en ‘ehum’), woordelijk (goedlopend verhaal) of samenvattend. Voor deze dienst moet je echter wel betalen.

6. Maak gebruik van hulpmiddelen

Het helpt enorm als je gebruik kunt maken van professionele hulpmiddelen, zoals een goede koptelefoon en een voetpedaal. Met een voetpedaal kun je de geluidsopname met je voeten besturen: vertragen, pauzeren, versnellen etc. Een complete transcriptieset is misschien wat prijzig als je een enkele keer moet transcriberen, maar wel het geld waard als je er vaker gebruik van wilt maken. Of koop bijvoorbeeld met een groep studenten één set. Wij vonden een relatief goedkope transcriptieset op Coolblue.

Transcript interview voorbeeld

Interview 1: Gemeente X, de heer Y, wethouder. Gehouden op 2 april 2017 om 16:20.

A. Identiteit: Hoe kijkt de organisatie tegen identiteit aan?

1. Hoe wordt de identiteit uitgedragen?

Formeel is dat natuurlijk wettelijk verankerd. Ons bestaansrecht is in feite dat we een toegevoegde waarde willen bieden aan de omgeving. Als er iets gebeurt, dan proberen we op een aangepaste manier mensen te helpen. We doen net dat stapje meer dan normaal gesproken. Dat is wel belangrijk voor onze dienstverlening. Iedere keer kijken van wat kan ik nou betekenen in de omgeving X. We proberen wat toe te voegen aan de maatschappij. Toegevoegde waarde en betrokkenheid zijn belangrijk.

En hoe we dat uitdragen; als iemand bijvoorbeeld een vergunning wordt geweigerd, dan gaan we kijken waar het wel kan. We kijken naar elk geval apart, om te kijken hoe we die het beste kunnen helpen, tegemoet kunnen komen. Meer aan de maatschappij zelf over laten, we doen niet zo moeilijk. We moeten het wat loslaten, en dan komt dat wel goed.

2. Wat zijn de voordelen van een merk zijn?

Als je kijkt naar de asperges wel ja. Maar verder zijn we nog geen merk, we zijn er wel mee bezig. Maar we zijn pas een jaar bezig, dus nog heel bekend zijn we niet. Op een aantal landelijke fora zijn we aanwezig. Maar we zijn geen merk. Amsterdam is een merk.Het voordeel is dat het wel lekker is voor je gevoel van eigen waarde. Dat je gewaardeerd wordt als organisatie. Leuk om positieve feedback te krijgen. Het is ook wel een erkenning voor de kwaliteitsgevoel die je hebt neergezet. Maargoed, dat gaat niet op de een of andere dag. Dat heeft tijd nodig.

3. Wat zijn de voordelen van organisatiebeleid gebaseerd op identiteit?

Nou, we hebben een aantal kernwaarden; zelfsturing, duurzaamheid en diversiteit. En heel veel dingen worden aangevoerd vanuit die kernwaarden. Zelfsturing is belangrijk in elke gemeente, ideeën van mensen zelf. We proberen altijd die kernwaarden centraal te zetten. Die zijn heel sturend voor de gemeente. En die helpen de identiteit van X heel praktisch te maken. Als we een nieuwe woonwijk gaan maken, dan doen we dat vanuit die drie kernwaarden, het moet duurzaam. Laat de mensen maar zelf nadenken over hoe ze het gaan aanpakken. En diversiteit; het hoeft niet op elkaar te lijken. Dus alles pakken we aan, vanuit die kernwaarden.

B. Organisatie: Hoe wordt er in welk segment naar identiteit gekeken?

1. Wat voor organisatie? – Wat voor soort werkzaamheden?

We zijn een fusie organisatie, op 1 januari 2010 ontstaan, met een aantal kleine gemeentes. Een nieuwe organisatie gevormd. Daar zijn wij eigenlijk 2 jaar van te voren mee begonnen. We hebben heel erg gekeken naar kwaliteitsverbetering. Dus toen je hier net binnenkwam, ziet het hier heel anders uit. Ruime openingstijden, dus een verbetering voor alle gemeentes. We hebben gewerkt aan houding aan gedrag, gekeken naar wat willen we nu precies voor organisatie zijn. Op 1 januari 2010 ontstaan. Organisatie verdeeld in drie grote afdelingen. Een afdeling die gaat over burgercontacten, sociale dienst etc. dan een afdeling over collectieve goederen; openbare ruimtes, maatschappelijke ontwikkelingen, ruimtelijke ordening en de buitendienst. En dan nog een afdeling met P&O, Communicatie, financiën, etc. zo hebben we de organisatie gebouwd.

2. Wat voor soort cultuur binnen organisatie?

Nou de oude cultuur was vrij snel weg. We hebben al een half jaar voor de fusie gewerkt alsof we al een organisatie waren. Toen zaten we nog wel op verschillende plekken. Nu zit iedereen op een plek. Iedereen heeft een nieuwe werkplek gekregen, iedereen heeft opnieuw moeten solliciteren. We hebben geïnvesteerd in opleidingen, in cultuurprogramma met houding en gedrag. Nieuwe werkfacetten, nieuw automatiseringsprogramma. Nieuwe telefooncentrale. Als je hier binnen komt heb je een open ruimte, toegankelijke balies, wachtruimte die we het grandcafé noemen. We hebben van die treinopstellingen waar we interviews kunnen houden, of gewoon wat gesprekken kunnen voeren. We hebben het zo aangepakt dat de nieuwe gemeente nieuw was, en niet leek op een van de vorige gemeentes. We hebben geïnvesteerd in de identiteit van X, om de vier oude gemeentes verleden tijd te maken. We zitten hier in het oude gemeentehuis van gemeente helden. Het gevaar was dat het dan zou gaan lijken op de oude gemeente, dat is niet leuk voor de andere gemeentes, dus hebben we bijna alles veranderd.

3. Verschillen de denkwijzen over identiteit per cultuur?

Deze vraag kan pas worden beantwoord als alle vragen zijn verwerkt en geanalyseerd. De verschillende culturen moeten naast elkaar worden gelegd, en dan moet er worden gekeken naar hoe zij tegen identiteit aan kijken.

Coderen interview

De volgende stap is het coderen van het interview.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.7

13 reacties

Anouk
21 november 2018 14:04

Ik heb niet al mijn interviews kunnen opnemen, wat is volgens jullie dan de beste manier van verwerking?

Hartelijke groet,
Anouk

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
22 november 2018 10:30

Hoi Anouk,

In veel gevallen kun je het beste een samenvatting maken van het interview. Echter, Ik raad je aan even met je begeleider te overleggen.
Succes verder met het transcriberen van je interviews!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

--
12 november 2018 14:57

Ik vind het voorbeeld een beetje onduidelijk.

Is dit een woordelijke transcriptie of een samenvatting?
De vragen en antwoorden sluiten regelmatig niet op elkaar aan. Is dat toegestaan?

Bijvoorbeeld deze vraag: 'Wat voor soort cultuur binnen organisatie?' Is geen lopende vraag en het antwoord begint al met 'Ja de oude cultuur was snel weg...'. Maak je een samenvattende vraag en haal je alle tussenvragen weg, zodat je uiteindelijk in een paragraaf een antwoord te krijgen?

Voor dit onderwerp had ik toch wel graag een duidelijker voorbeeld gehad.

Beantwoorden

Leon
Leon (Scribbr-team)
15 november 2018 00:04

Hoi!

Bedankt voor je vraag.
Ik snap je verwarring, en ben er even achteraan gegaan.
De voorbeelden onder voorbeeld B zijn grof woordelijk getranscribeerd: de kern van wat er gezegd wordt is duidelijk.
Onder voorbeeld A gaat het transcript richting een letterlijk transcript, alhoewel de "uhms" er nog niet in vermeld zijn.

Ik raad je aan om met je begeleider goed te overleggen wat er van je verwacht wordt. De transcripten uit mijn eigen scriptie leken bijvoorbeeld vooral op voorbeeld B!

Succes. :)

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Carin van Oosten
12 mei 2016 02:09

Hallo, ik wil gaan transcriberen om wat inkomen te genereren, heeft iemand een goede tip voor mij welk materiaal of bestand ik moet downloaden om de gesproken tekst makkelijker te verwerken. mvg   Carin

Beantwoorden

Jan
13 augustus 2014 19:14

vraagje: mag of moet je de naam van de geïnterviewde vermelden?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 augustus 2014 15:29

Hoi Jan, goede vraag! Dit hangt van een aantal dingen af.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je de naam überhaupt mag vermelden. Dit doe je vaak in samenspraak met de geïnterviewde. Soms wil de geïnterviewde namelijk niet genoemd worden. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een werknemer hebt geïnterviewd en de werknemer niet wil dat de baas zijn antwoorden kan lezen omdat dit hun relatie kan verstoren.

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is of het iets bijdraagt aan je onderzoek. Als de geïnterviewde een onbekend iemand is die je op straat hebt aangesproken dan is het vermelden van de naam niet zo relevant. Heb je daarentegen bijvoorbeeld een CEO van een grote onderneming geïnterviewd dan kan het erg relevant zijn om de naam te vermelden. Vaak voeg je hieraan dan ook een korte introductie toe, zodat de lezer van je onderzoek direct weet wie deze persoon is.

Conclusie: je mag de naam opschrijven maar bekijk eerst of je hier toestemming voor hebt en of het relevant is voor je onderzoek.

P.S. Als je de naam niet mag of wilt noemen kun je ook kiezen voor een omschrijving, bijvoorbeeld "werknemer 1".

Beantwoorden

bianca
8 juli 2014 22:52

@ Jasper: geweldige tip! Bedankt werkt super!

Beantwoorden

Jasper
25 juni 2014 13:28

otranscribe.com is ook een makkelijke manier om te transcriberen. Hier kan je de opname ook langzamer laten afspelen en spoelt de opname bij elke pauze 2 seconden terug.

Beantwoorden

Erik
8 januari 2016 12:34

Deze tip heeft mij echt geholpen! Ook fijn dat wanneer je je browser afsluit en opnieuw de site bezoekt alle tekst en audio er nog zijn! Voorkomt een hel wanneer je per ongeluk kruisje klikt

Beantwoorden

Jan
22 mei 2014 16:56

Een tip. Gebruik voor het afspelen van je interview software die het mogelijk maakt om in slow-motion af te spelen. Ik gebruikte VLC. Dit hielp mij om 'live' door te typen in plaats van de hele tijd te pauzeren en terug te gaan in het interview. Deze aanpak scheelt echt veel tijd!

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
22 mei 2014 17:10

Handige tip. Bedankt!

Beantwoorden

Liza
24 maart 2017 16:37

Dit werkte perfect! :) Bedankt voor de tip!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.