Online enquête maken. Lees welke tools je het beste kunt gebruiken

Wanneer je kwantitatief onderzoek gaat doen, stel je meestal een vragenlijst op. Als je doelgroep via het internet bereikbaar is, is het mogelijk om een online survey op te stellen. Er zijn meerdere softwareprogramma’s hiervoor beschikbaar.

Overzicht van enquêtesoftware

Welke surveytool is nu geschikt voor welk project? De tabel hieronder kan je helpen bij het maken van je keuze:

Plus Min Conclusie
Qualtrics
 • Gratis, als je universiteit een licentie heeft
 • Veel mogelijkheden
 • Uitgebreide online ondersteuning
 • Overzichtelijke resultaten
 • Makkelijk te exporteren
 • Als je universiteit geen account heeft, zijn er beperkingen
 • Voor een simpele enquête te tijdrovend
Zeer goede tool met name voor meer uitgebreide enquêtes
ThesisTools
 • Gratis
 • Panel
 • Overzichtelijke resultaten
 • Makkelijk te exporteren
 • Relatief weinig vraag- en structuuropties
 • Advertentie op de laatste pagina
 • Minder geschikt voor uitgebreide enquêtes
Prima tool voor simpele enquêtes
Google Forms
 • Gratis
 • Beschikbaar op Google Drive
 • Makkelijk samenwerken
 • Overzichtelijke resultaten
 • Makkelijk te exporteren
 • Relatief weinig structuuropties
 • Minder geschikt voor uitgebreide enquêtes
Zeer goede tool voor groepswerk en niet te uitgebreide enquêtes
Onderzoekdoen.nl
 • Veel vraagtypen
 • Snel en gemakkelijk in gebruik
 • Flexibele tool
 • Ondersteuning bij problemen
 • Handleiding beschikbaar
 •  Zonder licentie kun je de resultaten niet bekijken en geen medegebruikers toevoegen
Gebruiksvriendelijke tool om snel overzichtelijke enquêtes te maken.
SurveySwap
 • Gratis
 • Gratis en snel respondenten via het platform verzamelen
 • Werkt goed bij enquêtes met Likert-schalen
 • Makkelijk te exporteren
 • Niet erg uitgebreid
 • Relatief simpel
Prima tool voor simpele enquêtes en makkelijk om respondenten te werven

Qualtrics

Qualtrics is een enquêtetool met ontzettend veel mogelijkheden wat betreft de structuur en de type vragen van een online survey. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere enquêtes maken die automatisch in gelijke mate worden verdeeld over je respondenten. De resultaten worden helder weergegeven en zijn gemakkelijk te downloaden naar bijvoorbeeld Excel of SPSS.

In de uitgebreide supportomgeving kun je jezelf trainen in het maken van een enquête met Qualtrics en maak je kennis met de vele opties. Wanneer je snel een enquête wil opstellen, kan het een nadeel zijn dat je eerst enige training nodig hebt om met Qualtrics te werken.

Let op: Als je Qualtrics wilt gaan gebruiken, check dan altijd of je namens jouw opleiding toegang kan krijgen tot Qualtrics. Aan een free trail account zitten namelijk een hoop beperkingen. Zo kun je jouw survey niet doormailen, heb je een maximum van 100 respondenten en kun je niet meer dan 50 vragen opstellen. Ga dus altijd even na of jouw opleiding een Qualtrics-account heeft!

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

ThesisTools

ThesisTools is een prima surveytool voor een simpele enquête. Het is tot 500 respondenten gratis te gebruiken. Tegen betaling kun je bij ThesisTools gebruik maken van de respondenten van ThesisTools. De resultaten worden overzichtelijk weergegeven in grafieken en MS Excel, en zijn gemakkelijk analyseerbaar in SPSS. Op de laatste pagina van je enquête wordt een advertentie getoond van ThesisTools. In verhouding tot Qualtrics heeft ThesisTools weinig opties wat betreft de structuur van de enquête.

Google Forms

Google Forms (of in het Nederlands: Google Formulieren) is de ideale surveytool als je in groepsverband werkt. Het werkt namelijk hetzelfde als Google Docs: iedereen heeft real-time toegang tot de enquête en kan aanpassingen maken. Je kunt binnen het document chatten en opmerkingen plaatsen. De enquête staat op je Google Drive tussen je andere documenten, waardoor je niet apart hoeft in te loggen op een enquêtetool.

Voor iedereen met een Google-account is Google Forms gratis. Er zit geen limiet aan het aantal respondenten. Een handigheidje is dat het mogelijk is om een ingesloten formulier via e-mail naar je respondenten te verzenden. De ontvanger hoeft zijn postvak niet te verlaten om de survey in te vullen. De resultaten worden weergegeven in Google Spreadsheets. Vanuit hier kun je ze exporteren naar Excel en CVS (voor SPSS). Google Docs heeft net als ThesisTools in verhouding tot Qualtrics weinig opties wat betreft de structuur van de survey.

Onderzoekdoen.nl

Onderzoekdoen.nl is een duidelijke enquêttetool die gemakkelijk te hanteren is voor iedereen. Met behulp van de handleiding maak je in korte tijd een professionele enquête die gemakkelijk te verspreiden is onder respondenten. En mocht je ergens onverhoopt niet uitkomen, dan kun je altijd de hulplijn inschakelen.

Een nadeel is dat de gratis versie beperkingen heeft. Zo kun je zonder licentie geen resultaten bekijken en geen medegebruikers toevoegen.

Respondenten werven voor je enquête

Wanneer je jouw enquête gemaakt hebt, verspreid je deze om zoveel mogelijk respons te krijgen op je onderzoek. Er zijn verschillende manieren om respondenten te werven.

Je kunt de enquête natuurlijk zelf verspreiden via social media of daarvoor bestemde Facebook-groepen. Daarnaast zijn er platformen zoals SurveySwap waar studenten enquêtes kunnen uitwisselen. Met credits die je verdient door deel te nemen aan een ander onderzoek kun je zelf respondenten ‘kopen’.

Tot slot is het mogelijk om respondenten te kopen bij tools die software aanbieden om vragenlijsten te maken, zoals SurveyMonkey of Qualtrics.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

10 reacties

Melisa Becic
12 september 2018 om 21:57

Hoe denkt u over Survio ? Is dit een aanrader?

Groet,
Melisa

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
13 september 2018 om 11:04

Hoi Melisa, met Survio ben ik helaas niet bekend. Succes!

Beantwoorden

Laura
14 maart 2018 om 14:46

Hallo,
Is het nodig om een afmeldlink op te nemen bij het versturen van een enquête? En zo ja, hoe kan ik dit doen?
Mvg, Laura

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
16 maart 2018 om 17:51

Hoi Laura,

Dat lijkt me niet nodig, aangezien ik er vanuit ga dat je de enquête eenmalig verstuurt.
Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Awishan
11 mei 2017 om 13:16

Is er ook een programma waar je open vragen online af kan nemen en verwerken?

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
16 mei 2017 om 16:50

Dag Awishan,

Alle drie de programma's moeten die mogelijkheid bieden. Respondenten moeten dan zelf hun antwoord invullen in een invulveld.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Yori Hilgers
10 augustus 2016 om 19:22

Goeie middag,
Ik ben bezig met een buurt onderzoek in Caribische eiland, de bedoeling is om plus min 15 kernvragen te stellen dmv enquete (offline met behulp van tablet) deur tot deur ongeveer 2000 inwoners. Aanvullende informatie moet ik later kunnen invullen eventueel aanpassen in het bestand. dit om tevredenheid te peilen onder inwoners. Ik weet niet welke enquete tool beste is voor mijn situatie

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 augustus 2016 om 11:31

Hoi Yori, 2000 inwoners is erg ambitieus. Weet je er zeker dat je er zoveel nodig hebt? Je zou kunnen kijken naar Typeform. Dat werkt erg prettig op de tablet en ziet er leuk uit. Ik zou als ik jou was wel investeren in de betaalde variant omdat je daarmee meer kanten op kunt. Succes!

Beantwoorden

bas
1 juli 2016 om 17:37

Goedemiddag,

In mijn scriptie doe ik onderzoek naar verschillende groepen klanten. Uit het klantenbestand is al redelijk veel informatie te halen. De rest van de informatie wil ik door middel van een digitale enquête te weten komen maar deze resultaten zou ik graag koppelen aan de gegevens die ik al heb. Daarom vroeg ik me af of er een enquête tool is waarbij de antwoorden niet anoniem worden weergegeven, maar waarbij het e-mail adres bij de antwoorden staat vermeld zodat deze zijn te herleiden en te koppelen aan de data die ik al heb.
Groetjes

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 juli 2016 om 16:11

Hoi Bas/Lars, je kunt dit oplossen door in de enquête te vragen naar het e-mailadres van de respondent. Dat is de enige manier om de data te kunnen koppelen.

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.