Je scriptie laten nakijken op taal en structuur

Scriptie nakijken »

Literatuurlijst genereren volgens de APA-stijl

APA Generator »
Plagiaatcontrole voor studenten

Plagiaatcontrole voor studenten

Doe de check »

Hoe maak ik een onderzoeksopzet?

Gepubliceerd op door Laatste update op: 24 februari 2017

In de onderzoeksopzet beschrijf je hoe je het onderzoek in je scriptie gaat aanpakken.

Voordat je kunt starten met de onderzoeksopzet zal je eerst de probleemanalyse moeten doen. Pas nadat je de hoofdvraag en deelvragen hebt opgesteld, kun je de opzet uittekenen.

De onderzoeksopzet is onderdeel van je plan van aanpak of proposal (je onderzoeksplan).

onderzoeksopzet

onderzoeksontwerpdeelvragenhoofdvraagprobleemstellingdoelstellingonderzoeksopzetprobleemorientatieproposalplan van aanpakonderzoeksplan

Hoe ziet een onderzoeksopzet eruit?

In de opzet beschrijf je met welke middelen je het onderzoek in je scriptie gaat doen. Je beschrijft de plaats, de tijd, de steekproef en het onderzoeksontwerp. Dit kun je doen door de volgende vragen te beantwoorden:

Plaats: Waar?

Op welke locatie of in welke situatie wordt onderzoek gedaan?

Tijd: Wanneer?

Op welk tijdstip of in welke periode(n) vindt het onderzoek plaats?

Steekproef: Wie of wat?

Welke personen, groepen of gebeurtenissen worden onderzocht?

Onderzoeksontwerp: Hoe?

Welke onderzoeksstrategie en welke methoden voor het verzamelen en analyseren van gegevens worden gebruikt?

Voorbeeld van onderzoeksopzet

Voordat je de onderzoeksopzet kunt opstellen moet je eerst een hoofdvraag hebben. Deze hoofdvraag bepaal je op basis van de probleemanalyse.

Voorbeeld hoofdvraag
Welke factoren maken dat een bezoeker van de webshop Coolblue niet online koopt maar in een traditionele winkel de aankoop doet?

Antwoorden op de vragen

Plaats: Waar?
Uit de hoofdvraag kun je eenvoudig de situatie herleiden waar je onderzoek moet gaan doen. Dat is de online webshop van Coolblue en mogelijk ook de traditionele winkel.

Tijd: Wanneer?
Het onderzoek zal zich moeten afspelen rondom de koop van het product door de consument. Het is belangrijk dat de aankoop al is gedaan, omdat je wilt weten waarom iemand een aankoop doet in een traditionele winkel.

Steekproef: Wie of wat?
Het is duidelijk dat je in dit geval de consumenten moet onderzoeken die de aankoop in de traditionele winkel hebben gedaan. Misschien kun je ook de consumenten onderzoeken die juist wel de aankoop online hebben gedaan. Zo zou je verschillen tussen beide consumenten aan het licht kunnen brengen.

Onderzoeksontwerp: Hoe?
Deze vraag is vaak minder makkelijk te beantwoorden. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf welke mogelijkheden er bij je opdrachtgever zijn. Heb je veel of weinig tijd om onderzoek te doen? Krijg je budget om gegevens te verzamelen?

Het onderzoeksontwerp wordt ook wel de onderzoeksstrategie genoemd.

Wanneer je uitgaat van dit voorbeeld zou je gebruik kunnen maken van interviewsenquêtes of observaties. Zo kun je zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek doen.

Het onderzoeksontwerp verder uitgelegd

Haalbaarheid van het onderzoek

Stel jezelf altijd de vraag: Is mijn onderzoek haalbaar?

In het voorbeeld zou je ervoor kunnen kiezen om zowel consumenten te interviewen als te enquêteren. Maar red je dit wel binnen de tijd die je hebt?

Bespreek daarom altijd goed met je opdrachtgever en begeleider of het onderzoek dat je voor ogen hebt haalbaar is. Veel willen onderzoeken is vaak niet de beste optie. Probeer het simpel te houden. Als achteraf blijkt dat je onderzoek te compact was kun je altijd nog iets extra onderzoeken. De route andersom volgen is een stuk lastiger.

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
135 lezers vinden dit artikel handig. 158 stemmen in totaal.
Scribbr prof

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen » Trustpilot score van 9.7

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

14 reacties

 1. Floese:

  Hoi Marlou! Bedankt voor dit artikel. Wij hebben er veel aan gehad bij onze huiswerkopdracht!

  mvg floese

 2. Izabela:

  Beste Marlou,

  Ik had eerst mijn onderzoeksopzet beschreven. Hierin heb ik dus vermeld dat ik eerst een literatuuronderzoek ga uitvoeren en op basis daarvan een kwalitatief onderzoek kan doen. Daarna heb ik in de volgende hoofdstuk het theoretische kader/literatuuronderzoek geschreven. Maar mijn bedrijfsbegeleider gaf als opmerking dat mijn onderzoeksopzet pas geschreven kan worden nadat ik mijn theoretische kader heb beschreven.

  Op verschillende scripties ben ik tegengekomen dat eerst de opzet is beschreven en daarna pas het theoretische kader. Wat is volgens jou de beste volgorde?(sorry voor de warrige zinnen)

  Met vriendelijke groet,

  Izabela

  • Marlou Manders:

   Hi Izabela,

   Het advies van je begeleider is altijd het belangrijkst. Hij moet jou namelijk gaan beoordelen. De reden dat hij zegt dat je eerst een literatuuronderzoek moet doen, is denk ik omdat je pas na je literatuuronderzoek een goed beeld hebt van wat er al gedaan is en wat jouw onderzoek zou kunnen toevoegen aan het onderzoeksveld. Wat bijvoorbeeld een handige manier is om tot een onderzoek te komen, is om een artikelen te zoeken over jouw onderwerp en te kijken wat zij aanbevelen als vervolgonderzoek. Jij zou dat vervolgonderzoek kunnen doen. Succes!

   Groet,
   Marlou

 3. Bas:

  Beste,

  Ik heb gister goedkeuring gehad vanuit school voor het Plan van Aanpak. Nu weet ik alleen niet waar ik moet beginnen met het uitwerken van mijn opdracht. Hebben jullie misschien tips?

  Groet,
  Bas

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Bas, dat is goed nieuws! Een goede volgende stap is het doen van een literatuuronderzoek zodat je alle relevante literatuur op een rijtje hebt. Vaak kun je met dit literatuuronderzoek ook je eerste deelvragen beantwoorden. Succes!

 4. Walid El Barmaki:

  Beste,

  Ik ben bijna aangekomen bij mijn conclusie, nu weet ik eerlijk gezegd niet wat er in een conclusie moet staan. Van verschillende kanten hoor ik dat je ook moet terugvallen op je theoretische kader, moet je dan vooral terugvallen op bepaalde gedeeltes van je theoretische kader die jou praktijkonderzoek steunen?

  Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groeten,

  Walid

 5. Adnan Muratagic:

  Beste,

  Ik ben aangekomen bij het verrichten van onderzoek voor mijn scriptie. Helaas is de respons te laag en ik heb nu een inlever moment gemist. Het is me geadviseerd om over te stappen naar de diepte- interviews  (semi gestructureerd), probleem is dat ik in verleden nooit heb gewerkt met deze vorm van onderzoek. Uit welke onderdelen bestaat onderzoeksopzet voor kwalitatieve onderzoeksmethode. Tot nu te kan ik alleen validiteit en betrouwbaarheid omschrijven. De populatie berekening, steekproef, afwijking en rest van kwantitatieve gedeelte kan ik verwijderen. Wat komt daar in de plaats van?

  Met vriendelijke groeten

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Adnan, daar komt niet per se iets voor in de plaats. Heb je al beschreven hoe je de gegevens van het interview gaat verwerken? Anders zou je dat nog kunnen toevoegen aan je verhaal.

 6. Samira:

  Moeten de vragen in het onderzoeksopzet gesteld worden per hoofdvraag/deelvraag, per onderdeel die je onderzoekt of gelden deze vragen voor het gehele opzet algemeen?

 7. Giel:

  Is het mogelijk om tijdens je scriptie alleen gebruik te maken van deskresearch? Ik kan namelijk geen andere methoden bedenken waar ik mijn hoofdvraag en deelvragen mee kan beantwoorden.

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Giel,

   Als deskresearch de goede methode is om je onderzoeksvraag te beantwoorden, dan lijkt me dat vanuit wetenschappelijk oogpunt geen probleem. Maar vindt je opleiding dit ook oké? Dat zou ik eerst even controleren voor je aan de slag gaat.

   Succes!

   Groetjes, Anna

Reageer