Verschil tussen probleemstelling, hoofdvraag, onderzoeksvraag en doelstelling

De begrippen probleemstelling, hoofdvraag, centrale onderzoeksvraag en doelstelling worden vaak door elkaar gehaald. Dit komt doordat hogescholen én universiteiten niet eenduidig zijn over de definities van de begrippen.

Overzicht begrippen

probleemorientatie-stelling-hoofdvraag-deelvragen

probleemorientatiedoelstellingprobleemstellinghoofvraagdeelvragenonderzoeksvragen

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Is de probleemstelling een vraag?

Het is het meest logisch om te stellen dat de de probleemstelling niet een vraag is. Het woord ‘probleemstelling’ geeft al aan dat het niet om een vraag gaat maar een stelling.

De probleemstelling beschrijft wat het probleem of vraagstuk is dat opgelost moet worden. De probleemstelling mag groter zijn dan één zin. De probleemstelling is samen met de doelstelling onderdeel van de probleemanalyse.

Voorbeeld probleemstelling in een beknopte paragraaf

Werknemers van Rabobank Nederland zijn ongemotiveerd, nadat de Rabobank een nieuwe ontslagronde heeft aangekondigd. Dit terwijl de werkdruk hoog is en blijft. Het risico op meer ziekteuitval dreigt hierdoor. De HR-afdeling heeft op dit moment niet de juiste tools tot beschikking om ziekteuitval te monitoren, in te schatten en te voorkomen.

Mocht jouw universiteit of hogeschool de probleemstelling wel als een vraag formuleren dan betekent dit eigenlijk dat zij met de probleemstelling de hoofdvraag bedoelen.

Verschil tussen hoofdvraag en centrale onderzoeksvraag

Met de hoofdvraag en centrale onderzoeksvraag wordt hetzelfde bedoeld. De hoofdvraag is de centrale onderzoeksvraag die je in je scriptie beantwoordt.

De hoofdvraag bestaat vaak uit meerdere onderzoeksvragen die gecombineerd zijn uit verschillende type onderzoeksvragen, bijvoorbeeld beschrijvende vragen en verklarende vragen.

Voorbeeld hoofdvraag

Wat zijn de argumenten vóór de invoering van de Europese Bankbelasting en hoe zou deze eruit moeten zien?

Verschil tussen probleemstelling en doelstelling

De probleemstelling beschrijft wat het probleem is. In de doelstelling geef je aan wat je concreet met het onderzoek wilt bereiken en wat het moet gaan opleveren.

De doelstelling en probleemstelling stel je op met behulp van de probleemanalyse.

Voorbeeld doelstelling

Doel van het onderzoek is erachter te komen hoe de vaardigheden van de leerkrachten verbeterd kunnen worden zodat zij de hoogbegaafde leerlingen beter herkennen en kunnen begeleiden.

Voorbeeld probleemstelling

De leerkrachten van basisschool de Hoensbroek beschikken niet over de vaardigheden om hoogbegaafde kinderen in de klas te kunnen herkennen en de juiste begeleiding te bieden.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

2 reacties

Joost
16 februari 2017 om 15:49

Hoewel ik het er helemaal mee eens ben dat 'probleemstelling' geen vraagvorm suggereert, kan ik naast deze site geen bronnen vinden dat de probleemstelling geen vraag kan zijn. Wat is jullie bron precies?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 februari 2017 om 17:56

Hoi Joost, ik heb het artikel gebaseerd op tal van bronnen tijdens mijn studietijd en in de vele gesprekken met onze editors. Het blijft zo dat het begrip 'probleemstelling' door veel scholen op een andere manier wordt benaderd. Ik heb zelfs tijdens mijn bachelor Marketing te horen gekregen dat de probleemstelling een vraag moet zijn. Dit artikel heb ik geschreven om duidelijkheid te scheppen tussen de verschillende begrippen.

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.