Onderzoeksvoorstel (research proposal) | Uitleg & Voorbeelden
Je onderzoeksvoorstel (research proposal) schrijf je voordat je aan je scriptie begint. Hier ga je in op welk probleem je wilt onderzoeken, wat de relevantie van dit probleem is, welke onderzoeksvragen je wilt behandelen, welke methoden je daarvoor gebruikt en wat de bestaande literatuur over het onderwerp is. Ook voeg je een voorlopige literatuurlijst toe.
Een research proposal is bedoeld als leidraad voor het schrijven van je scriptie. Vaak verwacht je begeleider een proposal om zo het doel van je scriptie en je tijdsplanning in te kunnen zien. De lengte van je onderzoeksvoorstel verschilt per onderzoek, maar is meestal niet langer dan een aantal pagina’s.
Structuur van je onderzoeksvoorstel
Een onderzoeksvoorstel kan de volgende structuur hebben:
- Achtergrondinformatie
Hier bespreek je je onderwerp, probleemgebied, bestaande literatuur en academische relevantie. - Probleem-, vraag- en doelstelling
Je gaat in dit deel dieper in op de definitie van je probleem, het doel van je onderzoek, de hoofdvraag en de deelvragen. - Onderzoeksplan en -overzicht
In dit onderdeel ga je in op de onderzoeksmethoden, de hoofdstukken die je gaat schrijven en het tijdschema van je scriptie. - Bronvermelding
Dit is de plek voor je voorlopige literatuurlijst.
Stap 1: Achtergrondinformatie
Introduceer om te beginnen het onderwerp waar je onderzoek naar wilt doen. Zorg ervoor dat dit onderwerp goed afgebakend is. Vervolgens ga je in op het probleem en geef je aan wat in de literatuur behandeld is, maar ook welke vragen nog niet beantwoord zijn.
Naar aanleiding daarvan kun je de academische relevantie van je onderzoeksvoorstel bepleiten.
Stap 2: Probleem-, vraag- en doelstelling
Probleemstelling
Voordat je jouw probleemstelling kunt opstellen, doe je een probleemanalyse. In je probleemstelling beschrijf je wat het probleem of vraagstuk is dat opgelost moet worden met behulp van je onderzoek.
Doelstelling
Na je probleemstelling volgt meestal je doelstelling. Hierin geef je aan waarom je het onderzoek uitvoert en wat je met het onderzoek wilt bereiken. Je doelstelling bestaat nooit uit het oplossen van een probleem. Je doelstelling is om meer inzicht te krijgen in het probleem.
Hoofdvraag
De hoofdvraag die je in je onderzoeksvoorstel presenteert wordt de centrale onderzoeksvraag van je scriptie. Deze hoofdvraag stel je op met behulp van je probleemstelling.
Deelvragen
Door antwoord te geven op je deelvragen, kun je de hoofdvraag uiteindelijk beantwoorden.
Stap 3: Onderzoeksplan en -overzicht
Als je jouw onderzoeksplan beschrijft, ga je in op hoe je onderzoek wilt gaan doen (de onderzoeksopzet). Zo weten jij en je begeleider hoe je onderzoek aangepakt zal worden, en of je plan haalbaar is binnen de gestelde tijd.
Onderzoeksmethoden
Ten eerste moet je voordat je aan je onderzoek begint, weten welke onderzoeksmethoden je gaat gebruiken en hoe je data verzamelt. Zo weet je waar je kunt beginnen. In je onderzoeksvoorstel presenteer je kort welke methoden je beoogt te gebruiken om data te verzamelen en te analyseren. Je hoeft ze hier niet volledig uit te leggen.
Hoofdstukken in je scriptie
Geef kort aan welke hoofdstukken in jouw scriptie zullen volgen.
Tijdschema
In je onderzoeksvoorstel presenteer je ook jouw tijdsplanning aan je begeleider(s). Op basis hiervan weten ze of je planning haalbaar is. Ook kun je met behulp van je planning ervoor zorgen dat je jouw deadline haalt en geen studievertraging oploopt.
Hieronder kun je een tijdschema (werkplanning) template downloaden in het door jou gewenste format en zelf gemakkelijk invullen:
Download Excel templateDownload Google Sheets template
Voorbeeld tijdschema
Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen
Stap 4: Bronvermelding
Ten slotte geef je aan welke bronnen je wilt gebruiken om je scriptie te onderbouwen in een voorlopige literatuurlijst. Geef aan waar je de benodigde data vandaan gaat halen. En ga je gebruikmaken van toonaangevende journals? Gebruik je voor het zoeken Google Scholar?
Voorbeelden onderzoeksvoorstel
Als je graag een afgerond research proposal wilt zien, bekijk dan de volgende voorbeelden:
Veelgestelde vragen over een onderzoeksvoorstel
- Wat is het verschil tussen een onderzoeksvoorstel en onderzoeksplan?
-
Een onderzoeksvoorstel is, net als een plan van aanpak, een onderzoeksplan dat je voor je scriptie opstelt. Je onderzoeksplan bestaat uit een probleemoriëntatie en een onderzoeksopzet:
- In je probleemoriëntatie bespreek je de probleemstelling en doelstelling waaruit je je hoofd- en deelvragen kunt afleiden. Ook kun je hier de relevantie bespreken.
- In je onderzoeksopzet werk je je strategie uit om je onderzoeksvragen te beantwoorden en bespreek je je onderzoeksmethoden.
- Wat is het verschil tussen een onderzoeksvoorstel en een plan van aanpak?
-
Een onderzoeksvoorstel en een plan van aanpak zijn beide een onderzoeksplan dat je voor je begint met het schrijven van je scriptie opstelt.
Het verschil tussen een onderzoeksvoorstel en een plan van aanpak is dat een plan van aanpak meestal wordt geschreven op het hbo voor een onderzoek bij een organisatie of opdrachtgever, terwijl een onderzoeksvoorstel voor een empirisch of theoretisch onderzoek bij de universiteit wordt opgesteld.
- Wat is het doel van een onderzoeksplan of onderzoeksopzet?
-
Met een goed opgesteld onderzoeksplan, bestaande uit je onderzoeksopzet en probleemanalyse, kun je ervoor zorgen dat je onderzoeks- en analysemethoden passen bij je onderzoeksdoelen. Zo kan een begeleider beoordelen of je onderzoek goed in elkaar zit voordat je begint met het daadwerkelijke onderzoek.
Ook vormt het plan een leidraad tijdens je onderzoek.
Een onderzoeksplan kan een onderzoeksvoorstel (research proposal) of plan van aanpak (PvA) zijn.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.