Zo maak je goede deelvragen in je scriptie

De deelvragen zijn de subvragen van je hoofdvraag. Je kunt de hoofdvraag meestal niet in een keer beantwoorden en met behulp van de deelvragen beantwoord je de hoofdvraag stap voor stap.

Het formuleren van de deelvragen geeft je een idee hoe je het onderzoek uiteindelijk moet aanpakken.

Wat zijn goede deelvragen?

De kenmerken van een goede deelvraag komen vrijwel geheel overeen met de kenmerken van een goede hoofdvraag. Maar daarnaast heeft een deelvraag nog andere kenmerken:

  • De deelvragen zijn minder complex dan de hoofdvraag.
  • Je combineert niet twee type onderzoeksvragen met elkaar.
  • Je stelt alleen deelvragen op die je per se nodig hebt om je hoofdvraag te beantwoorden.
  • Je stelt altijd wel één of twee beschrijvende of vergelijkende deelvragen op.

Volgorde deelvragen

De deelvragen staan vaak in een logische volgorde. Door de eerste deelvraag te beantwoorden kun je aan de slag met de tweede deelvraag. Je begint altijd met de beschrijvende en vergelijkende vragen.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Voorbeeld hoofdvraag met voorbeelden deelvragen

Hoofdvraag

Wat zijn de argumenten vóór de invoering van de Europese Bankbelasting en hoe zou deze eruit moeten zien?

Deelvragen

Welke argumenten gebruikt de Europese Unie vóór de invoering van een Europese bankbelasting? (Beschrijvende vraag)

Welke landen stellen een bankbelasting/ heffing op financiële transacties? (Beschrijvende vraag)

Hoe moet een bankbelasting/ heffing op financiële transacties eruit zien op Europees niveau? (Ontwerpende vraag)

Hoeveel deelvragen moet je opstellen?

Er is geen vast aantal deelvragen dat je moet opstellen. Wel is het zo dat hoe complexer je onderwerp is, hoe meer deelvragen je nodig zult hebben. Probeer je te beperken tot 4 à 5 deelvragen.

Als je het gevoel hebt meer deelvragen nodig te hebben dan kan dit betekenen dat je hoofdvraag niet concreet genoeg is. Het is dan beter om opnieuw naar de probleemstelling en doelstelling te kijken en eerst de hoofdvraag aan te scherpen.

Type onderzoeksvraag

Deelvragen kun je onderverdelen in type onderzoeksvragen.

Hypothesen in plaats van deelvragen

In plaats van deelvragen kun je ook werken met hypothesen. Hypothesen zijn stellingen die je in je scriptie gaat toetsen.

Zodra je de deelvragen hebt opgesteld kun je aan de slag met je onderzoeksopzet.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

18 reacties

Bart
28 augustus 2020 om 18:02

Hey Scribbr,

Ik ben begonnen aan een stage waarbij ik eerst een monitoringsmethodiek op moet zetten, om deze vervolgens uit te voeren (= onderzoek) en hierover te rapporteren. In het eindproduct moeten zowel de methodiek als de resultaten van het onderzoek opgenomen worden.

Ik ben nu bezig met het PVA en mijn hogeschool stelt dat ik in het geval van een ontwerp- of planvorming een probleemstelling + methode moet formuleren, terwijl ik bij een onderzoek een onderzoeksvraag + methode moet formuleren.

Ten eerste heb ik het probleem dat mijn stage zowel planvorming (= het opzetten van de methodiek) als onderzoek (= het uitvoeren daarvan) bevat. Ik ben wel in staat om de stageopdracht in de inleiding op te splitsen in twee delen waarbij ik dus het ene deel van een probleemstelling voorzie en het andere deel van een onderzoeksvraag, maar zo'n tweeledige opzet leidt denk ik alleen maar tot problemen en onoverzichtelijkheid in de rest van het PVA en het eindproduct, want dan moet je eigenlijk alles dubbel gaan doen.

Ten tweede krijg ik op pagina's zoals deze de indruk dat het onderscheid dat mijn opleiding hanteert niet realistisch is: geen probleemstelling maar wel een onderzoeksvraag bij onderzoek (en is er dan wel een doelstelling?), en wel een probleemstelling maar geen onderzoeksvraag (dus ook geen deelvragen?) bij planvorming. (En dan kom je nog websites tegen waarop bijvoorbeeld probleemstelling en onderzoeksvraag als soort synoniem gebruikt worden.)

Ik zie door de bomen het bos niet echt meer. Kunnen jullie me wellicht op weg helpen? Alvast bedankt voor het lezen hiervan alleen al! Ik hoop dat het duidelijk genoeg is.

Prettig weekend,
Bart

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
31 augustus 2020 om 15:07

Hoi Bart,

Ik snap je verwarring helemaal! Ik denk dat het onderscheid wat je opleiding maakt erg verwarrend werkt.
Voor je PVA kun je gewoon aan de slag met de probleemstelling, uiteindelijk kan uit jouw probleemstelling namelijk een onderzoeksvraag naar voren komen. Alle onderdelen sluiten dan (als het goed is) op elkaar aan.
Je kunt ook ons artikel over het verschil tussen de termen nog even bekijken, misschien helpt dat.

Succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Aniek
3 juni 2020 om 16:02

Waar kun je je hoofd- en deelvragen het beste plaatsen? Ik heb het momenteel in de introductie, is dat goed?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
6 juni 2020 om 20:31

Hoi Aniek,

Je benoemt in de inleiding inderdaad je hoofd- en deelvragen.
Uiteraard komen ze later in je onderzoek ook nog terug.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Simon
6 november 2018 om 17:18

Beste Scribbr Helden,

Nu is het misschien wat ver gezocht met oog op mijn onderwerp, maar niet geschoten is altijd mis. Het probleem is dat al mijn deelvragen worden bestempeld als niet goed.

Achtergrond informatie:
Op mijn stage schip (cruise schip) is een net nieuw systeem aangebracht dat de uitlaatgassen schoonmaakt om het schip te laten voldoen aan de huidige milieu eisen. Het systeem is ook wel bekend als een Exhaust Gas Cleaning System (EGCS of Scrubber). Het schip heeft het zelfde systeem al op 3 van de 6 motoren en deze werkten wel naar behoren.

Nu is mijn hoofdvraag:
Wat voor soort innovatieve maatregel is er nodig om de nieuw geïnstalleerde scrubber te laten werken binnen de specificaties.

Dus bij deze hoop ik dat er iemand is die mij een duwtje in de goede richting kan geven.

Met vriendelijke groet,

Simon

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
6 november 2018 om 19:00

Hi Simon,

Het is best lastig om zonder kennis van je onderwerp deelvragen te formuleren. Een aantal voorbeelden van deelvragen zijn: "Welke maatregelen zijn er geïntroduceerd bij vergelijkbare innovaties en wat kan daarvan worden geleerd?" of "Welke voorwaarden zijn er voor het formuleren van innovatieve maatregelen?".

Of deze bovengenoemde vragen goed zijn, hangt erg af van je onderzoek. Succes!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Levi Gorissen
7 december 2017 om 14:19

Hallo Scribbr,

Ik zit een beetje vast met de voorbereiding voor mijn scriptie.
Ik werk voor een supermarkt met een boodschappenservice. Deze boodschappenservice zal per 1 januari 2018 gaan wegvallen. Deze boodschappenservice is niet rendabel genoeg voor het bedrijfsresultaat van de winkel. De ondernemer van de winkel heeft mij gevraagd om te onderzoeken hoe ik de omzetkloof die ontstaat door het wegvallen van de boodschappenservice kan verkleinen.

Mijn hoofdvraag hier bij is; welke actie(s) kan Jumbo **naam winkel** uitvoeren om de omzetkloof die is ontstaan door het wegvallen van de boodschappen service te verkleinen?

Ik vind het echter lastig om hier deelvragen bij te verzinnen. Kunnen jullie mij hiermee op weg helpen?

Met vriendelijke groet,
Levi Gorissen

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 december 2017 om 14:25

Hoi Levi, voor de deelvragen zou je om te beginnen de huidige situatie kunnen omschrijven. Wat is de huidige omzet die wordt behaald met de bezorgservice? Daarnaast denk ik dat het goed is om in te zoomen op de doelgroep die Jumbo momenteel bereikt met de bezorgservice. Als je dit in kaart kunt brengen dan is het makkelijker om te bekijken welke acties zouden kunnen helpen. Succes!

Beantwoorden

Tom
6 april 2017 om 21:18

als ik de gewenste situatie en huidige situatie wil verwerken in de deelvragen, telt deze dan als één deelvraag? of maak je dan twee deelvragen?

alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
7 april 2017 om 18:48

Hoi Tom, ik zou twee deelvragen maken en dan starten met de huidige situatie. Succes!

Beantwoorden

Anne Koopman
Anne Koopman (Scribbr-team)
7 april 2017 om 18:48

Hoi Tom,

Dat hangt eigenlijk een beetje af van wat je precies wilt onderzoeken. Wil je de twee situaties vergelijken? Of ben je juist geïnteresseerd in beide situaties apart van elkaar? In dat laatste geval kun je beter twee deelvragen formuleren.

Groetjes,
Anne

Beantwoorden

Roos
24 april 2017 om 13:58

Hallo,
Ik vergelijk in mijn onderzoek de huidige met de gewenste situatie. Ik wil meten hoe de huidige situatie is, aan de hand van wat de gewenste situatie moet zijn. Is het dan wel verstandig om eerst de gewenste situatie te omschrijven zodat ik weet op welke punten ik de huidige situatie kan meten?
Groeten, Roos

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
25 april 2017 om 12:25

Dag Roos,

Ik zou zelf beginnen met de huidige situatie, omdat je dan bij de volgende vraag kunt uitleggen waarom de gewenste situatie eruit ziet zoals jij het schetst.

Succes!

Groeten van Anna

Beantwoorden

Rania
24 februari 2017 om 23:11

Beste Bas,

Ik snap niet echt of ik het antwoord op een deelvraag aan het eind ervan kort samenvattend moet weergeven, of ieder antwoord op ieder deelvraag in de conclusie moet zetten waarmee ik de hoofdvraag beantwoord.

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
27 februari 2017 om 17:46

Hoi Rania, je kunt beide doen. Dus enerzijds direct samenvatten en ook in de conclusie er kort op terugkomen. Hoe belangrijker de deelvraag hoe uitgebreider je de deelvraag aan bod kunt laten komen in je eindconclusie. Succes!

Beantwoorden

Esli
14 februari 2017 om 10:31

Hoi Bas,

Ik begrijp iets niet helemaal en misschien lees ik het gewoon niet goed. Maar als je je deelvragen hebt opgesteld kunnen sommige deelvragen ook beantwoord worden in je theoretisch kader? Groetjes, Esli

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
15 februari 2017 om 15:25

Hallo Esli,

Ja hoor, dat kan prima. Het hangt wel van het soort deelvraag af, of dit echt mogelijk is.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Philip
12 oktober 2016 om 13:20

Beste Bart,

grote complimenten voor de helderheid en inzichten in je artikelen over onderzoeksopzet. Precies wat bij je foto staat. Bedankt!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.