Voorbeelden van hoofdvragen voor je scriptie

De hoofdvraag is het belangrijkste onderdeel van je scriptie. Bekijk de voorbeelden om een goed beeld te krijgen van wanneer een hoofdvraag goed is of slecht.

Hoofdvraag Goede onderzoeksvraag? Criterium
Hebben jongens of meisjes meer talent voor techniek en speelt opvoeding hierbij een rol? Nee. Dit zijn twee vragen. Stel maar één vraag tegelijk. Ook is de vraag te algemeen en zijn begrippen niet goed gedefinieerd. Onderzoekbaarheid en specificiteit
Wat is de beeldenstorm? Nee. Is een beschrijvende vraag. Meestal te eenvoudig voor een hoofdvraag maar vaak een van je eerste deelvragen.
Wat zijn de specifieke problemen en karakteristieken van verschillende typen zwerfkatten (bijvoorbeeld boerderijkatten, verwilderde katten, zwerfkatten in stedelijke gebieden)? Ja. Is een beschrijvende vraag.
Speelt opvoeding een rol bij de keuze voor een profiel op de middelbare school? Nee. Is een verklarende vraag die met ja/nee beantwoord kan worden. Onderzoekbaarheid
Hoe kan je de tweede wereldoorlog verklaren? Nee. Deze verklarende vraag is niet concreet genoeg. Geen kort en bondig antwoord mogelijk. Onderzoekbaarheid
Met welke soort muziek leveren productiemedewerkers de grootste productiviteit: klassiek, rock of hardcore muziek? Nee. Niet specifiek genoeg en mogelijk te breed. Welke productiemedewerkers? In Nederland? Haalbaarheid en specificiteit
Hoe kan de begeleiding door medewerkers van de GGZ in Den Bosch rondom de seksuele gezondheid van jongeren in de wijk XX verbeterd worden? Ja. Goede ontwerpvraag voor een beroepsgerichte bacheloropleiding.
Hoe kan armoede onder allochtonen in Nederland verminderd worden? Nee. Deze ontwerpvraag is erg breed voor een bachelor of masteronderzoek. Haalbaarheid en specificiteit
Welk effect hebben gewelddadige films op het gedrag van kinderen? Nee. Te breed. Het gedrag moet beter gespecificeerd worden? Haalbaarheid en specificiteit
Welk effect heeft het afnemen van preventieve alcoholcontroles op het aantal mensen die dronken achter het stuur gaan zitten? Ja. Een toetsende vraag.
Als we meer aandacht besteden aan het vroegtijdig signaleren en remediëren van leesachterstanden (groep 3 en 4), ontstaan er dan minder leesachterstanden in groep 4 en 5? Nee. Dit is een voorspellende vraag maar wel te speculatief.

Stel een toetsende vraag: ‘Wat is het effect van het vroegtijdig signaleren en remediëren van leesachterstanden in groep 3 en 4 van de basisschool op de leesachterstanden in groep 4 en 5?

Dit soort vragen komen vaak voor bij wetenschappelijk onderzoek. Dan nog is de vraag erg breed en mogelijk niet haalbaar.

Voor een beroepsgerichte bacheloropleiding kan mogelijk een ontwerpende vraag worden geformuleerd: ‘Hoe kan basisschool de leesachterstanden in groep 4 en 5 verminderen?’

Haalbaarheid en specificiteit

Meer uitleg over de hoofdvraag
of bekijk voorbeelden van de probleemstelling, doelstelling en hoofdvraag samen

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

12 reacties

Joyce
21 september 2020 om 13:49

Beste,

Ik volg de studie Social Work en ook ik mag een onderzoek gaan starten! Voordat ik een onderzoeksvraag ben gaan opstellen heb ik eerst alle punten doorgenomen op jullie site. Hieruit heb ik een onderzoeksvraag opgesteld. Wel twijfel ik of dit een duidelijk en goed onderzoekbare vraag is:

* Hoe schadelijk is Social Media voor het zelfbeeld van jongeren tussen de 16 en 25 jaar?

Met vriendelijke groet,

Joyce

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
28 september 2020 om 19:38

Hoi Joyce,

In principe een prima vraag, maar je kunt nog een aantal dingen verbeteren.
Door het woord "schadelijk" suggereer je meteen een negatief effect, je kunt ook zeggen "wat is het effect", dat is wat neutraler.
Daarnaast is "jongeren tussen 16 en 25" erg breed, je kunt dit specificeren door bijvoorbeeld jongeren uit een bepaalde regio te kiezen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Alida. B
5 juni 2020 om 16:51

Beste,

Ik heb de instructies doorgenomen en denk dat ik nu kan mijn hoofdvraag formuleren.
Kunt u checken of ik op de goede weg ben, het gaat over toename van overuren;

Wat zijn de oorzaken van de ongeplande overuren in 2019 en de effecten op financiële planning (budget) van de afdeling?Onderzoekseenheden: Ongeplande overuren en financiele planning)?

Bvd,

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
6 juni 2020 om 19:38

Hoi Alida,

Je bent zeker op de goede weg. Ik raad je in ieder geval aan om ook het bedrijf en de betreffende afdeling te specificeren.
Uiteindelijk is het ook goed om het sowieso even met je begeleider te bespreken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

mahssa
26 maart 2019 om 18:05

Hai ,

ik volg momenteel de opleiding verpleegkunde. Ik moet voor een schoolopdracht een EBP uitwerken over een patiënt met Alzheimer. Ik vroeg me af of jullie hier voorbeelden voor hadden?

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
26 maart 2019 om 18:19

Hi Mahssa,

Helaas hebben wij geen voorbeelden van een EBP. Ik ga het wel gelijk toevoegen aan onze lijst met ideeën voor nieuwe artikelen.
Succes nog met je schoolopdracht!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Mark
12 september 2017 om 10:58

Goedemorgen!

Mijn naam is Mark en ik schrijf op dit moment mijn scriptie. Ik heb echter ook nog wat struggles met de daadwerkelijke onderzoeksvraag. Ik doe onderzoek naar het beste kostprijscalculatiemodel voor een bedrijf dat een vernieuwde kostprijscalculatiemodel nodig heeft zodat de kostenbeheersing wederom in control is.

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
15 september 2017 om 13:48

Hoi Mark!
Dan kan je het beste een beschrijvende, ontwerpende of toetsende vraag formuleren, mede afhankelijk van de regels van je opleiding.
We kunnen de hoofdvraag niet voor je formuleren, maar laat het gerust weten als je er nog specifieke vragen over hebt :)
Groetjes,
Lucy

Beantwoorden

Ilse
10 februari 2017 om 15:33

Hallo,

Ik ben op dit moment bezig met mijn afstudeerscriptie te schrijven. Ik volg de opleiding SPH en heb als onderwerp het omgaan met de feestdagen in de gehandicaptenzorg. is de volgende vraag een goede hoofdvraag voor mijn scriptie?
Hoe kan de begeleiding door medewerkers van Sovak aan cliënten met een verstandelijke beperking en autisme rondom de feestdagen verbeterd worden?

Groetjes Ilse

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
14 februari 2017 om 15:36

Hallo Ilse,

Eigenlijk zou je deze vraag aan je begeleider moeten stellen. Deze weet immers precies wat een goede vraagstelling is binnen jouw specifieke vakgebied. Als ik er vanuit taalkundig oogpunt naar kijk, dan denk ik dat je met "rondom de feestdagen" iets te algemeen bent. Je zou bijvoorbeeld "Hoe kan de begeleiding tijdens de feestdagen (...)" kunnen overwegen.

Veel succes!

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Michelle
12 oktober 2016 om 13:40

Hallo Bas,
De bedoeling is dat ik de individuele warmtebehoefte van (bovenbouw) leerlingen van de scholen; de Rietzanger en het Heerdstee in kaart breng, een gewenste situatie schets om vervolgens een adviesrapport te schrijven.
Na het lezen van deze tips, twijfel ik nog meer of mijn hoofdvraag wel ‘goed’ is. Mijn hoofdvraag is:

Wat zijn de warmtebehoeften van de bovenbouwleerlingen, van de twee onderzochte basisscholen, met betrekking tot het thermisch binnenklimaat van hun leeromgeving?

(om het specifieker te maken, moet ik dan de namen van de twee basisscholen benoemen?) verder had ik deze twee vragen als back up:
Voldoet het huidig thermisch binnenklimaat van de leeromgeving, op zowel de Rietzanger en het Heerdstee, aan de warmtebehoeften van de leerlingen?

Hoe moet het thermisch binnenklimaat van de leeromgeving uitzien zodat het voldoet aan de wensen en behoeften van de leerlingen?

Ik weet het even niet meer.. momenteel heb ik nog geen begeleider dus vandaar dat ik hier mijn vraag stel. Hopelijk kunt u mij helpen om de knoop door te hakken.

Beantwoorden

Lou Benders
Lou Benders (Scribbr-team)
13 oktober 2016 om 16:46

Hoi Michelle,

Om je onderzoeksvraag specifiek te maken, kun je inderdaad het beste de namen van de twee basisscholen noemen. Je kunt ook schrijven: 'van twee basisscholen met betrekking tot...' Dit, omdat het niet per se duidelijk is welke basisscholen onderzocht zijn als je jouw hoofdvraag leest, waardoor je daar niet op die manier naar kunt verwijzen.

Qua back-upvragen... De eerste zou ik vermijden. Dat is eigenlijk een ja/nee-vraag. De tweede vraag is sterk hetzelfde als jouw eigenlijke vraag, maar een stuk lastiger te beantwoorden denk ik... Het is namelijk een wat bredere vraagstelling dan een inventarisatie van de warmtebehoeften.

Ik denk dat je eigenlijke vraag daarom het beste is. Helemaal zeker weet ik dit niet omdat ik niet zo bekend ben met jouw onderwerp als jij! Houd hierbij vooral ook rekening met het soort onderzoek dat je doet/gaat doen.

Groetjes,

Lou

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.