Stappenplan – Interview in je scriptie

Het interview is een veelgebruikte methode om gegevens te verzamelen voor je scriptie. Maar hoe ga je dan precies te werk?

Kies een onderzoeksmethode (kwalitatief of kwantitatief), een daarbij passende interviewvorm en de juiste manier om je interview te houden. Daarnaast bepaal je het aantal mensen dat je wilt gaan interviewen en bedenk je de juiste vragen.

Stap 1. Kwantitatief of kwalitatief onderzoek?

Bepaal eerst of je een kwalitatief of kwantitatief onderzoek doet.

Stap 2. Welk soort interview?

Als je kwantitatief onderzoek doet, kun je het beste gebruikmaken van een gestructureerd interview. Hierbij houd je je als onderzoeker aan een strak interviewschema, waardoor alle interviews op dezelfde manier plaatsvinden. Daardoor kunnen de antwoorden van verschillende geïnterviewde personen makkelijker gecodeerd en op een kwantitatieve manier vergeleken worden.

Doe je kwalitatief onderzoek, dan heb je de keuze uit verschillende soorten interviews, zoals een ongestructureerd interview, een semigestructureerd interview of een focusgroep.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Stap 3. Face-to-face, via de telefoon of via e-mail?

Het face-to-faceinterview wordt in zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek het meest gebruikt, maar de verschillende manieren van interviewen hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Face-to-face Telefonisch E-mail
Voordelen Voordelen Voordelen
Kan heel uitgebreid afgenomen worden; de respondent heeft tijd vrijgemaakt voor de interviewafspraak en zal daardoor openstaan voor een langer gesprek. Een snelle en goedkope manier om te interviewen. Een snelle en goedkope manier om te interviewen.
De respondenten kunnen geobserveerd worden, waardoor de onderzoeker kan ingaan op gezichtsuitdrukkingen, zoals verwarring of ongemak. De invloed van de onderzoeker op de antwoorden van de respondent is beperkt, omdat deze niet fysiek aanwezig is. De respondent kan dit in zijn/haar eigen tijd doen, waardoor geen afspraak hoeft te worden gemaakt.
De onderzoeker kan makkelijk doorvragen als bepaalde antwoorden niet duidelijk zijn of als de respondent iets interessants vermeldt. De onderzoeker kan makkelijk doorvragen als bepaalde antwoorden niet duidelijk zijn of als de respondent iets interessants vermeldt. De onderzoeker beïnvloedt de antwoorden van de respondenten niet door zijn/haar aanwezigheid.
De persoonlijke sfeer kan ervoor zorgen dat de respondenten zich sneller openstellen en meer vertellen. Kan vaak makkelijk op de korte termijn gepland worden. Kan vaak makkelijk op de korte termijn gepland worden.
Nadelen Nadelen Nadelen
Kost veel tijd en moeite, omdat op een bepaalde plek moet worden afgesproken. Mensen die lastig te bereiken zijn of een geheim nummer hebben worden automatisch uitgesloten van participatie. Er is geen persoonlijk contact tussen de respondent en de onderzoeker, waardoor geen controle mogelijk is.
De fysieke aanwezigheid van de onderzoeker bij het interview kan de antwoorden van de respondenten beïnvloeden. De interviews hebben meestal een beperkte duur van ongeveer 20-25 minuten, omdat bellen geld kost en respondenten vaak niet langer willen bellen. Er is een beperkt aantal vragen mogelijk, omdat een respondent anders verveeld raakt en de vragen niet (serieus) invult.
De onderzoeker kan niet doorvragen, waardoor dit alleen voor gestructureerde interviews een mogelijkheid is.

Gevoelige onderwerpen

Over het gebruik van een telefonisch, e-mail- of face-to-faceinterview voor het bespreken van gevoelige onderwerpen bestaan verschillende meningen. Telefonische of e-mailinterviews kunnen hiervoor meer geschikt zijn, omdat de interviewer niet fysiek aanwezig is, waardoor de respondenten sneller bereid zijn om een (eerlijker) antwoord te geven. Aan de andere kant kunnen deze interviews juist onpersoonlijker overkomen, waardoor het bespreken van gevoelige onderwerpen lastiger wordt. Dan zou juist een face-to-face interview de voorkeur hebben.

Stap 4. Hoeveel mensen ga je interviewen?

De volgende stap is het bepalen van het aantal mensen dat je gaat interviewen. Dit verschilt per onderzoek.

Als je voor je onderzoek bijvoorbeeld een beeld wilt krijgen van een organisatie door medewerkers van die organisatie te interviewen, zijn niet heel veel interviews nodig. Maar vaak geldt ook: hoe meer, hoe beter. Het houden van te weinig interviews doet namelijk af aan de validiteit van je interview.

Vaak heb je tijdens het schrijven van je scriptie een bepaalde tijdsdruk, waardoor je slechts tijd hebt om een beperkt aantal mensen te interviewen. Daarom is het altijd belangrijk om met je begeleider te overleggen wat het minimale aantal interviews is dat je moet houden.

Stap 5. Welke vragen ga ik stellen?

Het is handig (zeker bij een gestructureerd of semigestructureerd interview) om de vragen in een bepaalde volgorde voor te bereiden en bij je te houden tijdens het interview.

Stap 6. Het afnemen van het interview

Om je op weg te helpen om een professioneel interview af te nemen hebben we vier tips & trucs opgesteld.

Stap 7. Transcriberen

Nu je de interviews hebt afgenomen is het tijd om de interviews te transcriberen.

Stap 8. Coderen

Na het transcriberen ga je coderen.

Stap 9. Verwerken in je scriptie

Nu kun je beginnen met het verwerken van de resultaten van het interview in je scriptie.

In hoeverre is een interview valide en betrouwbaar?

De validiteit van het interview gaat om de integriteit van de getrokken conclusies, oftewel: heb ik gemeten wat ik wil meten?

Interviews worden meer valide als bij verschillende interviews binnen je onderzoek dezelfde structuur en dezelfde vragen worden aangehouden. Door de situaties van de verschillende interviews zoveel mogelijk gelijk te houden, wordt de invloed van andere elementen op de resultaten zo goed mogelijk uitgesloten. Daarom is een gestructureerd interview bijvoorbeeld meer valide dan een semigestructureerd of ongestructureerd interview. Toch hebben ook deze interviewvormen hun voordelen, zoals dat er meer op de antwoorden doorgevraagd kan worden door de onderzoeker.

Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

4 reacties

Sanne
24 september 2020 om 14:41

Kan ik de interviewvragen van te voren delen met de respondenten?
Er wordt hierom gevraagd of is dat niet de bedoeling?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
28 september 2020 om 19:40

Hoi Sanne,

Dit hangt een beetje af van je vragen. Als het belangrijk is dat de respondent een spontaan antwoord geeft zou ik dit niet doen.
Als dat niet het geval is helpt het misschien juist, zo kan de respondent wellicht een beter antwoord geven.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Vincent
4 mei 2020 om 12:38

Goedemorgen,

Door de Corona crisis heb ik mijn interviews telefonisch af moeten nemen. Het is mij niet gelukt om deze op te nemen. Hoe zorg is ervoor dat mijn resultaten hiervan wel betrouwbaar en valide zijn zonder te transcriberen?

Er vanuit gaande dat ik:
-Iedereen dezelfde vragen heb gesteld;
-Goed heb doorgevraagd;
-Tijdens het interview zo veel mogelijk heb meegeschreven;
-De interviews heb samengevat;
-De resultaten heb geanalyseerd per interviewvraag en per deelvraag.

Of is dit al voldoende als alternatief voor transcriberen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 16:47

Hoi Vincent,

Als je de interviews niet hebt kunnen opnemen dan gaat transcriberen niet meer lukken. Een goede uitwerking van je notities is het beste wat je kunt doen.
Ik raad je aan om dit even met je begeleider te overleggen, maar ga ervan uit dat het geen problemen oplevert in deze situatie.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.