Figuren- en tabellenlijst in je scriptie

In de figuren- en tabellenlijst staan alle in je scriptie gebruikte figuren en tabellen met het bijbehorende paginanummer opgesomd. Deze lijsten zorgen ervoor dat de lezer een overzicht heeft en snel kan zien op welke plek in je scriptie je bepaalde figuren en tabellen gebruikt.

Een figuren- en tabellenlijst is vaak niet verplicht maar wordt wel geadviseerd wanneer je van veel figuren of tabellen gebruikmaakt en je scriptie aan de lange kant is.

Duidelijke titel en nummering in de tekst

Een figuur en tabel dien je altijd te voorzien van een nummer en een duidelijke titel. Als de figuur of tabel van een bron afkomstig is dan voeg je ook altijd een bronvermelding toe. Maak je gebruik van de APA-stijl? Dan voeg je achter de titel van de figuur/tabel de bron toe. Daarnaast zet je de volledige verwijzing in de literatuurlijst.

De nummering en titels voeg je aan de figuren en tabellen toe door in Microsoft Word met je rechtermuisknop op de figuur of tabel te gaan staan en dan op ‘Bijschrift invoegen…’ te klikken.

Bijschrift (titel en nummering) invoegen Word 2013

Bij een figuur (illustratie) zet je het nummer en de titel eronder. Bij een tabel plaats je het nummer en de titel erboven.

Lijst automatisch genereren

Zodra je alle bijschriften hebt toegevoegd kun je de figuren- en tabellenlijst door Word automatisch laten generen. Let op! Dit kan dus alleen wanneer je gebruikmaakt van de functie ‘Bijschrift invoegen…’

Stap 1

Plaats je cursor op de plek waar je de lijst wilt maken. De meest gebruikelijke plek voor deze lijst is direct na de inhoudsopgave.

Stap 2

Klik vervolgens op het tabblad ‘Verwijzingen’ (References). Onder dit tabblad vind je de functie ‘Lijst met afbeeldingen invoegen’ (Insert Table of Figures). Hier kun je onder ‘Bijschrift’ (Caption label) kiezen voor tabel of figuur. Tevens kun je hier de lay-out kiezen die jij mooi vindt.

Figuren- en tabellenlijst invoegen

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Meer lijsten in je scriptie

Naast het gebruiken van een figuren- en tabellenlijst in je scriptie, kun je eventueel ook gebruikmaken van een afkortingenlijst en begrippenlijst. Hanteer dan de volgende volgorde:

Veelgestelde vragen

Is een figuren- of tabellenlijst verplicht?

Een figuren- en tabellenlijst is vaak niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd als je van veel figuren of tabellen gebruikmaakt en je scriptie aan de lange kant is.

Waarvoor wordt een figuren- en tabellenlijst gebruikt?

In de figuren- en tabellenlijst staan alle in je scriptie gebruikte figuren en tabellen met het bijbehorende paginanummer opgesomd. Deze lijsten zorgen ervoor dat de lezer een overzicht heeft en snel kan zien op welke plek in je scriptie je bepaalde figuren en tabellen gebruikt.

Moet ik tabellen en figuren opnemen in de literatuurlijst?

Als je een tabel of figuur aanpast of overneemt uit een andere bron, moet je die bron opnemen als bronvermelding in je literatuurlijst. Je moet de originele bron ook noemen in de noot of het bijschrift van je tabel of figuur.

Tabellen en figuren die je zelf hebt gemaakt en die je gebaseerd hebt op je eigen data worden niet opgenomen in je literatuurlijst.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

10 reacties

Sjoerd
22 april 2021 om 16:45

Goedemiddag Scribbr Team,

Bruikbare informatie waarvoor dank!

Ik vroeg mij nog één dingetje af: wat is de juiste positie van de figuren- en tabellenlijst? In mijn omgeving zie ik de lijst namelijk op verschillende posities voorbij komen. Soms vóór de inhoudsopgave, dan weer achter de inhoudsopgave en soms ook helemaal achterin het document.

Ik hoor graag van jullie!

Hartelijke groet,

Sjoerd

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
22 april 2021 om 17:49

Hoi Sjoerd,

Goede vraag! Er zijn eerlijk gezegd geen hele strikte richtlijnen voor de plaats van een figuren- en tabellenlijst. Zelfs als je je scriptie zou schrijven volgens de APA-stijl gelden hier geen officiële richtlijnen voor. Wij adviseren om de lijst op te nemen na je inhoudsopgave! :)

Beantwoorden

Mike
31 maart 2021 om 15:36

Hi,

Zijn er regels voor de positie van een afbeelding? Dat deze bijvoorbeeld niet omringt mag worden met tekst of zijn hier geen regels voor zolang het overzichtelijk is.

Mike

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
1 april 2021 om 13:14

Hoi Mike,

In principe mag je je afbeeldingen positioneren zoals jij dat wilt (wel het liefst met nummer en titel en zoals je zelf al aangaf: zo overzichtelijk mogelijk). Het is wel belangrijk om het figuur uit te lijnen met de tekst, zodat je afbeelding bijvoorbeeld niet breder is dan de tekst op je pagina.

Beantwoorden

Joyce
12 juni 2020 om 15:20

Hi,

Op het moment dat ik een screenshot van een deel van een tabel uit Excel gebruik als bron in een wordbestand, valt dit dan onder een figuur of een tabel?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
15 juni 2020 om 19:03

Hoi Joyce,

Als je het echt als tabel toont zou ik het als tabel beschrijven, ondanks dat het feitelijk een afbeelding is.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Claudia
13 mei 2020 om 17:22

Beste Bas,

Ik heb een tabel uit een artikel in het Engels zelf opnieuw gemaakt en in het Nederlands vertaald. Moet ik dan gebaseerd op ... hebben als bronvermelding omdat het is vertaald of gewoon de de normale bronvermelding. Ook ben ik er niet helemaal zeker van of het een tabel of figuur is want ik heb het wel als tabel in excel gemaakt maakt heb het vervolgens als een soort afbeelding erin geplakt.

hartelijk dank,

Claudia

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 19:02

Hoi Claudia,

Ik zou gewoon tabel gebruiken, ondanks dat je het als afbeelding in je tekst geplakt hebt.
Je kunt ook de normale bronvermelding gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jonas
9 mei 2020 om 13:27

Figuren en tabellen benoemen en nummeren volgens de apa-regels is voor mij duidelijk. Maar mijn vraag: indien je nu een figurenlijst en tabellenlijst opstelt, moet je dan ook rekening houden met onderdelen die cursief gedrukt zijn in deze lijst? Bv. bij figuren:
Figuur 1. moet cursief zijn.
Uitleg over figuur NIET.
Moet deze stijl (cursief) ook in je lijst terugkomen?
Alvast bedankt voor een antwoord.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
11 mei 2020 om 13:28

Hoi Jonas,

Hier is geen duidelijk voorschrift voor. Mijn voorkeur gaat uit naar het opnemen van de titel zoals deze in de tekst staat.
In je figurenlijst is het "figuur 1" dan dus cursief.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.