Figuren- en tabellenlijst in je scriptie

In de figuren- en tabellenlijst staan alle in je scriptie gebruikte figuren en tabellen met het bijbehorende paginanummer opgesomd. Deze lijsten zorgen ervoor dat de lezer een overzicht heeft en snel kan zien op welke plek in je scriptie je bepaalde figuren en tabellen gebruikt.

Een figuren- en tabellenlijst is vaak niet verplicht maar wordt wel geadviseerd wanneer je van veel figuren of tabellen gebruikmaakt en je scriptie aan de grote kant is.

Duidelijke titel en nummering in de tekst

Een figuur en tabel dien je altijd te voorzien van een nummer en een duidelijke titel. Als de figuur of tabel van een bron afkomstig is dan voeg je ook altijd een bronvermelding toe. Maak je gebruik van de APA-stijl? Dan voeg je achter de titel van de figuur/tabel de bron toe. Daarnaast zet je de volledige verwijzing in de literatuurlijst.

De nummering en titels voeg je aan de figuren en tabellen toe door in Microsoft Word met je rechtermuisknop op de figuur of tabel te gaan staan en dan op ‘Bijschrift invoegen…’ te klikken.

Bijschrift (titel en nummering) invoegen Word 2013

Bij een figuur (illustratie) zet je het nummer en de titel eronder. Bij een tabel plaats je het nummer en de titel erboven.

Lijst automatisch genereren

Zodra je alle bijschriften hebt toegevoegd kun je de figuren- en tabellenlijst door Word automatisch laten generen. Let op! Dit kan dus alleen wanneer je gebruikmaakt van de functie ‘Bijschrift invoegen…’

Stap 1

Plaats je cursor op de plek waar je de lijst wilt maken. De meest gebruikelijke plek voor deze lijst is direct na de inhoudsopgave.

Stap 2

Klik vervolgens op het tabblad ‘Verwijzingen’ (References). Onder dit tabblad vind je de functie ‘Lijst met afbeeldingen invoegen’ (Insert Table of Figures). Hier kun je onder ‘Bijschrift’ (Caption label) kiezen voor tabel of figuur. Tevens kun je hier de lay-out kiezen die jij mooi vindt.

Figuren- en tabellenlijst invoegen

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Meer lijsten in je scriptie

Naast het gebruiken van een figuren- en tabellenlijst in je scriptie, kun je eventueel ook gebruikmaken van een afkortingenlijst en begrippenlijst. Hanteer dan de volgende volgorde:

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

22 reacties

Joyce
12 juni 2020 om 15:20

Hi,

Op het moment dat ik een screenshot van een deel van een tabel uit Excel gebruik als bron in een wordbestand, valt dit dan onder een figuur of een tabel?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
15 juni 2020 om 19:03

Hoi Joyce,

Als je het echt als tabel toont zou ik het als tabel beschrijven, ondanks dat het feitelijk een afbeelding is.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Claudia
13 mei 2020 om 17:22

Beste Bas,

Ik heb een tabel uit een artikel in het Engels zelf opnieuw gemaakt en in het Nederlands vertaald. Moet ik dan gebaseerd op ... hebben als bronvermelding omdat het is vertaald of gewoon de de normale bronvermelding. Ook ben ik er niet helemaal zeker van of het een tabel of figuur is want ik heb het wel als tabel in excel gemaakt maakt heb het vervolgens als een soort afbeelding erin geplakt.

hartelijk dank,

Claudia

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 mei 2020 om 19:02

Hoi Claudia,

Ik zou gewoon tabel gebruiken, ondanks dat je het als afbeelding in je tekst geplakt hebt.
Je kunt ook de normale bronvermelding gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jonas
9 mei 2020 om 13:27

Figuren en tabellen benoemen en nummeren volgens de apa-regels is voor mij duidelijk. Maar mijn vraag: indien je nu een figurenlijst en tabellenlijst opstelt, moet je dan ook rekening houden met onderdelen die cursief gedrukt zijn in deze lijst? Bv. bij figuren:
Figuur 1. moet cursief zijn.
Uitleg over figuur NIET.
Moet deze stijl (cursief) ook in je lijst terugkomen?
Alvast bedankt voor een antwoord.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
11 mei 2020 om 13:28

Hoi Jonas,

Hier is geen duidelijk voorschrift voor. Mijn voorkeur gaat uit naar het opnemen van de titel zoals deze in de tekst staat.
In je figurenlijst is het "figuur 1" dan dus cursief.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jan-Pieter
18 mei 2017 om 15:39

Tabellen die weergegeven worden in de bijlagen, moet ik deze ook nog apart in een tabellenlijst opnemen? Deze zijn namelijk al vermeld in de lijst met bijlagen.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 mei 2017 om 17:25

Hoi Jan-Pieter, nee dit is niet verplicht. Je kunt het dus zo houden als je nu al hebt.

Beantwoorden

Luuk
18 mei 2017 om 13:54

Dag Bas,

Ik heb een mooie lijst met mijn tabellen gegenereerd, maar er staat ook een tabel in mijn document die ik niet mee wil laten tellen. Ik kan hem wel handmatig uit mijn lijst halen, maar dan klopt de nummering niet meer... kan jij mij verder helpen?

Groet, Luuk

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 mei 2017 om 17:28

Hoi Luuk, helaas weet ik het antwoord niet op je vraag :-(.

Beantwoorden

Linda
31 mei 2016 om 11:43

Beste Bas,
Al  de tabellen, grafieken en figuren heb ik in een lijst gezet die na de inhoudsopgave komt. Nu staat er in de lijst ook de bronvermelding achter de titels en dus in de lijst. Is dit goed, of moet alleen de titels in de lijst staan?

En mijn tweede vraag: ik heb dus tabellen, grafieken en figuren in mijn scriptie gebruikt. Nu heb ik dat weergeven als 3 kleine inhoudsopgaven onder elkaar. Moet er één lijst van worden gemaakt zodat de paginanummers op volgorde staan? Of mag er per onderwerp de lijst worden weergeven? Dus eerste de lijst met figuren. Vervolgens de lijst met grafieken daaronder de lijst met tabellen. De paginanummers staan dan niet op volgorde. Zijn hier nog regels aan verbonden?

Groeten, 
Linda

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 om 12:00

Hoi Linda, je mag de titel inkorten en de bronvermelding niet tonen. Het is gebruikelijk om per onderdeel een aparte lijst te maken dus hoe je het nu hebt gedaan is prima.

Beantwoorden

Joost
30 mei 2016 om 16:13

Hai Bas,
mogen tabellen en figuren gewoon 'door elkaar heen' in de figuren- en tabellenlijst worden opgesomd of moet je dan twee aparte lijsten maken: 1 voor tabellen en 1 voor figuren?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 om 11:57

Hoi Joost, het is gebruikelijk om twee aparte lijsten te maken.

Beantwoorden

Judith
5 mei 2016 om 18:10

Beste Bas, 
In mijn scriptie heb ik 1 tabel verwerkt. Is het dan nodig om een tabellenlijst aan mijn scriptie toe te voegen? 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 mei 2016 om 18:16

Hoi Judith, nee dat lijkt me dan te veel van het goede. Je kunt dus best zonder doen.

Beantwoorden

Laura
11 maart 2016 om 13:35

Hallo Bas,
Voor mijn masterthesis heb ik een afbeelding gebruikt die mijn stagebegeleider zelf heeft gemaakt. De tekening wordt alleen binnen de instelling gebruikt voor verduidelijking en is niet gepubliceerd. Weet jij hoe ik dit volgens APA-normen kan vermelden?

Bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
11 maart 2016 om 19:30

Hoi Laura, omdat de bron niet publiekelijk toegankelijk is spreek je van 'persoonlijke communicatie'. In jouw geval zou je voor de oplossing van de intranetbron kunnen gaan.

Beantwoorden

Quinten
17 februari 2016 om 09:58

Dag Bas,

Ik maak een beroepsproduct voor een Master opleiding en moet aan een max. aantal woorden houden. Kun jij mij vertellen of woorden van afbeeldingen en figuren ook meetellen bij het max. aantal te gebruiken woorden?
Alvast dank!
groet,
Quinten

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
17 februari 2016 om 10:52

Hoi Quinten,

Dat is erg afhankelijk van je begeleider en van het aantal woorden in afbeeldingen. Normaal gesproken bepaalt een begeleider het aantal woorden op basis van wat Word aangeeft.

Als je heel veel woorden in afbeeldingen hebt staan (en je begeleider heeft dat door), dan kan ik me voorstellen dat hij die woorden ook meetelt. Maar als dit er niet veel zijn hoef je je nergens zorgen over te maken.

Groetjes,

Koen

Beantwoorden

Sharon
24 augustus 2015 om 14:01

Dag Bas,

Ik vraag mij het volgende af:

Ik maak gebruik van een Figuren- en tabellenlijst, deze figuren/tabellen zijn afkomstig uit bronnen. Moet ik deze bronnen net zo vermelden als een internetbron? En waar komt deze bron te staan? In de figuren- en tabellenlijst of moet ik deze opnemen in mijn Bronnenlijst?

Bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 augustus 2015 om 16:51

Hoi Sharon, ja, je doet bij figuren en tabellen hetzelfde als bij bijvoorbeeld internetbronnen. Als je de APA-stijl hanteert dan moet je de bron direct noteren in de legenda achter de titel en de volledige bron in de literatuurlijst. Je zou eens kunnen kijken bij onze APA Generator en dan bij internetbron.

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.