Figuren- en tabellenlijst in je scriptie

In de figuren- en tabellenlijst staan alle in je scriptie gebruikte figuren en tabellen met het bijbehorende paginanummer opgesomd. Deze lijsten zorgen ervoor dat de lezer een overzicht heeft en snel kan zien op welke plek in je scriptie je bepaalde figuren en tabellen gebruikt.

Een figuren- en tabellenlijst is vaak niet verplicht maar wordt wel geadviseerd wanneer je van veel figuren of tabellen gebruikmaakt en je scriptie aan de lange kant is.

Duidelijke titel en nummering in de tekst

Een figuur en tabel dien je altijd te voorzien van een nummer en een duidelijke titel. Als de figuur of tabel van een bron afkomstig is dan voeg je ook altijd een bronvermelding toe. Maak je gebruik van de APA-stijl? Dan voeg je achter de titel van de figuur/tabel de bron toe. Daarnaast zet je de volledige verwijzing in de literatuurlijst.

De nummering en titels voeg je aan de figuren en tabellen toe door in Microsoft Word met je rechtermuisknop op de figuur of tabel te gaan staan en dan op ‘Bijschrift invoegen…’ te klikken.

Bijschrift (titel en nummering) invoegen Word 2013

Bij een figuur (illustratie) zet je het nummer en de titel eronder. Bij een tabel plaats je het nummer en de titel erboven.

Lijst automatisch genereren

Zodra je alle bijschriften hebt toegevoegd kun je de figuren- en tabellenlijst door Word automatisch laten generen. Let op! Dit kan dus alleen wanneer je gebruikmaakt van de functie ‘Bijschrift invoegen…’

Stap 1

Plaats je cursor op de plek waar je de lijst wilt maken. De meest gebruikelijke plek voor deze lijst is direct na de inhoudsopgave.

Stap 2

Klik vervolgens op het tabblad ‘Verwijzingen’ (References). Onder dit tabblad vind je de functie ‘Lijst met afbeeldingen invoegen’ (Insert Table of Figures). Hier kun je onder ‘Bijschrift’ (Caption label) kiezen voor tabel of figuur. Tevens kun je hier de lay-out kiezen die jij mooi vindt.

Figuren- en tabellenlijst invoegen

De perfecte lay-out

Onze lay-out experts zorgen ervoor dat de lay-out van jouw document er perfect uitziet. Zij helpen je met:

  • Automatisch gegenereerde inhoudsopgave
  • Figuren- en tabellenlijst
  • Consistente lay-out van paragrafen
  • Paginanummering

Lees meer

Meer lijsten in je scriptie

Naast het gebruiken van een figuren- en tabellenlijst in je scriptie, kun je eventueel ook gebruikmaken van een afkortingenlijst en begrippenlijst. Hanteer dan de volgende volgorde:

Veelgestelde vragen

Is een figuren- of tabellenlijst verplicht?

Een figuren- en tabellenlijst is vaak niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd als je van veel figuren of tabellen gebruikmaakt en je scriptie aan de lange kant is.

Waarvoor wordt een figuren- en tabellenlijst gebruikt?

In de figuren- en tabellenlijst staan alle in je scriptie gebruikte figuren en tabellen met het bijbehorende paginanummer opgesomd. Deze lijsten zorgen ervoor dat de lezer een overzicht heeft en snel kan zien op welke plek in je scriptie je bepaalde figuren en tabellen gebruikt.

Moet ik tabellen en figuren opnemen in de literatuurlijst?

Als je een tabel of figuur aanpast of overneemt uit een andere bron, moet je die bron opnemen als bronvermelding in je literatuurlijst. Je moet de originele bron ook noemen in de noot of het bijschrift van je tabel of figuur.

Tabellen en figuren die je zelf hebt gemaakt en die je gebaseerd hebt op je eigen data worden niet opgenomen in je literatuurlijst.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Swaen, B. (2022, 07 februari). Figuren- en tabellenlijst in je scriptie. Scribbr. Geraadpleegd op 25 november 2022, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/figuren-en-tabellenlijst-in-je-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.