Begrippenlijst van een scriptie

De begrippenlijst, ook wel verklarende woordenlijst genoemd, is een opsomming van alle begrippen in je scriptie die voor de gemiddelde lezer niet meteen duidelijk zijn.

Wanneer maak je gebruik van een begrippenlijst?

Je voegt een begrippenlijst toe als deze de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Maak je bijvoorbeeld gebruik van veel technische termen dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen.

Begrippen alfabetisch sorteren

In de begrippenlijst som je de begrippen alfabetisch op en geef je een beknopte uitleg of definitie. Je somt de begrippen alfabetisch op zodat de lezer de begrippen gemakkelijk kan opzoeken.

Wie helpt jou met nakijken?

Betrouwbare hulptroepen vinden is niet makkelijk...

  • Familie
  • Vrienden
  • Studiegenoten
  • Scribbr

We staan altijd voor je klaar

Waar zet je de begrippenlijst in je scriptie?

Je plaatst de begrippenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. Zo kan de lezer van je scriptie eerst de belangrijkste begrippen doornemen, voordat hij/zij je scriptie daadwerkelijk gaat doorlezen.

Mocht je maar een paar begrippen hebben die je moet verklaren, dan kun je ervoor kiezen de verklaringen in een voetnoot toe te voegen. Zo hoeft de lezer niet terug te bladeren naar de begrippenlijst.

Afkortingen horen niet in de begrippenlijst

Een afkorting verklaar je niet in de begrippenlijst. Als je veel afkortingen hebt doe je dit in de afkortingenlijst. Heb je maar enkele afkortingen in je scriptie? Dan kun je de afkortingen in de tekst verklaren.

Voorbeeld Begrippenlijst

begrippenlijst-scriptie-voorbeeld

Voorbeeld Begrippenlijst

Meer lijsten in je scriptie

Naast de begrippenlijst kun je ook gebruikmaken van een afkortingenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je de onderstaande volgorde:

Veelgestelde vragen

Waarvoor wordt een begrippenlijst gebruikt?

In de begrippenlijst van je scriptie vermeld je alfabetisch belangrijke begrippen en hun definities. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden zonder te hoeven terugzoeken in de scriptie.

Wanneer voeg je een begrippenlijst toe aan je scriptie?

Je voegt een begrippenlijst toe als deze de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Maak je bijvoorbeeld gebruik van veel technische termen, dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen. Als je slechts enkele begrippen definieert, is de lijst overbodig.

Waarvoor wordt een afkortingenlijst gebruikt?

In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1