Begrippenlijst van een scriptie

De begrippenlijst, ook wel verklarende woordenlijst genoemd, is een opsomming van alle begrippen in je scriptie die voor de gemiddelde lezer niet meteen duidelijk zijn.

Wanneer maak je gebruik van een begrippenlijst?

Je voegt een begrippenlijst toe wanneer dit de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Maak je bijvoorbeeld gebruik van veel technische termen dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen.

Begrippen alfabetisch sorteren

In de begrippenlijst som je de begrippen alfabetisch op en geef je een beknopte uitleg of definitie. Je somt de begrippen alfabetisch op zodat de lezer de begrippen gemakkelijk kan opzoeken.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Waar zet je de begrippenlijst in je scriptie?

Je plaatst de begrippenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. Zo kan de lezer van je scriptie eerst de belangrijkste begrippen doornemen, voordat hij/zij je scriptie daadwerkelijk gaat doorlezen.

Mocht je maar een paar begrippen hebben die je moet verklaren, dan kun je ervoor kiezen de verklaringen in een voetnoot toe te voegen. Zo hoeft de lezer niet terug te bladeren naar de begrippenlijst.

Afkortingen horen niet in de begrippenlijst

Een afkorting verklaar je niet in de begrippenlijst. Als je veel afkortingen hebt doe je dit in de afkortingenlijst. Heb je maar enkele afkortingen in je scriptie? Dan kun je de afkortingen in de tekst verklaren.

Voorbeeld Begrippenlijst

begrippenlijst-scriptie-voorbeeld

Voorbeeld Begrippenlijst

Meer lijsten in je scriptie

Naast de begrippenlijst kun je ook gebruikmaken van een afkortingenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je de onderstaande volgorde:

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.8

12 reacties

Frank
24 maart 2021 om 12:49

Beste,
telt de inhoudsopgave en de begrippenlijst mee voor het aantal woorden van de thesis? Ik zit namelijk op te veel woorden en dit zou al 500 woorden schelen.
Mvg,
Frank

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
25 maart 2021 om 10:19

Hoi Frank,

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Meestal geldt het woordenaantal alleen voor de hoofdtekst, en dat zou betekenen dat de inhoudsopgave, een eventuele literatuurlijst, de begrippenlijst en soms zelfs de bijlagen niet meetellen voor het maximale woordenaantal. Echter, de regels verschillen per onderwijsinstelling, opleiding en soms zelfs per docent. Je kunt dit het beste navragen bij de begeleider/docent om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt :).

Beantwoorden

Sanne
24 november 2020 om 21:13

Dag,

ik bekeek zojuist de verklarende woordenlijst omdat ik mij afvraag of er wel of niet een punt achter de verklaring moet... Alleen jullie hebben achter sommige verklaringen wel een punt en achter andere niet. Ik hoor graag wat jullie aanranden.

Groet,
Sanne

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
25 november 2020 om 10:36

Hoi Sanne,

Met punt!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Sortje
24 november 2020 om 20:55

Is het mogelijk om in Word een automatisch begrippenlijst op te maken? Net zoals je een automatische inhoudsopgave kan genereren.

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
25 november 2020 om 10:29

Hoi Soraya,

Het is mogelijk om een index te maken en daar een uitleg bij te schrijven. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je dat meer moeite kost dan gewoon handmatig een begrippenlijst opstellen.

Veel succes!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Bas
1 juni 2020 om 14:50

Wanneer je een woord uitlegt in de begrippenlijst en je citeert een website/auteur van een boek, moet deze uitleg dan APA worden geformuleerd als een citaat? bijvoorbeeld:

‘’Customer intimacy houdt in dat de klant centraal staat voor een organisatie. Het onderscheidende vermogen van het bedrijf ten opzichte van concurrenten zit in een uitblinkende relatiemarketing.'' (M. van der Linde, z.d.)

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
10 juni 2020 om 18:55

Hoi Bas,

Als je een begrip in je begrippenlijst uitlegt hoef je daar geen citaat te plaatsen.
Als je het begrip in je tekst uitlegt met behulp van een definitie gebruik je wel een citaat.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Lin
4 mei 2020 om 15:35

Hallo,

Bedankt voor de nuttige uitleg op deze site! Ik heb nog een vraag over de begrippenlijst: als ik een begrippenlijst gebruik voor de scriptie en ik haal in de tekst een woord aan dat staat uitgelegd in de begrippenlijst, verwijs ik in de tekst dan ook terug naar deze begrippenlijst? En zo ja, hoe doe ik dat dan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 16:54

Hoi Linde,

Nee, je hoeft niet naar de begrippenlijst te verwijzen in de tekst. :)
Als het goed is heeft de lezer de begrippenlijst al doorgenomen aan het begin.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Sarah
4 mei 2020 om 12:57

Hallo,

Ik ben op dit moment bezig met het schrijven van een onderzoeksverslag. Wat als in mijn verslag één begrip twee betekenissen heeft?

Met vriendelijke groet

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 mei 2020 om 16:49

Hoi Sarah,

In de begrippenlijst kun je beide betekenissen uitleggen. In de tekst zul je dan goed moeten opletten of het duidelijk is om welke betekenis het gaat.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.