Begrippenlijst van een scriptie

De begrippenlijst, ook wel verklarende woordenlijst genoemd, is een opsomming van alle begrippen in je scriptie die voor de gemiddelde lezer niet meteen duidelijk zijn.

Wanneer maak je gebruik van een begrippenlijst?

Je voegt een begrippenlijst toe wanneer dit de leesbaarheid van je scriptie vergroot. Maak je bijvoorbeeld gebruik van veel technische termen dan is het aan te raden om een begrippenlijst toe te voegen.

Begrippen alfabetisch sorteren

In de begrippenlijst som je de begrippen alfabetisch op en geef je een beknopte uitleg of definitie. Je somt de begrippen alfabetisch op zodat de lezer de begrippen gemakkelijk kan opzoeken.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Waar zet je de begrippenlijst in je scriptie?

Je plaatst de begrippenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. Zo kan de lezer van je scriptie eerst de belangrijkste begrippen doornemen, voordat hij/zij je scriptie daadwerkelijk gaat doorlezen.

Mocht je maar een paar begrippen hebben die je moet verklaren, dan kun je ervoor kiezen de verklaringen in een voetnoot toe te voegen. Zo hoeft de lezer niet terug te bladeren naar de begrippenlijst.

Afkortingen horen niet in de begrippenlijst

Een afkorting verklaar je niet in de begrippenlijst. Als je veel afkortingen hebt doe je dit in de afkortingenlijst. Heb je maar enkele afkortingen in je scriptie? Dan kun je de afkortingen in de tekst verklaren.

Voorbeeld Begrippenlijst

begrippenlijst-scriptie-voorbeeld

Voorbeeld Begrippenlijst

Meer lijsten in je scriptie

Naast de begrippenlijst kun je ook gebruikmaken van een afkortingenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je de onderstaande volgorde:

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

40 reacties

Bas
1 juni 2020 om 14:50

Wanneer je een woord uitlegt in de begrippenlijst en je citeert een website/auteur van een boek, moet deze uitleg dan APA worden geformuleerd als een citaat? bijvoorbeeld:

‘’Customer intimacy houdt in dat de klant centraal staat voor een organisatie. Het onderscheidende vermogen van het bedrijf ten opzichte van concurrenten zit in een uitblinkende relatiemarketing.'' (M. van der Linde, z.d.)

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
10 juni 2020 om 18:55

Hoi Bas,

Als je een begrip in je begrippenlijst uitlegt hoef je daar geen citaat te plaatsen.
Als je het begrip in je tekst uitlegt met behulp van een definitie gebruik je wel een citaat.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Lin
4 mei 2020 om 15:35

Hallo,

Bedankt voor de nuttige uitleg op deze site! Ik heb nog een vraag over de begrippenlijst: als ik een begrippenlijst gebruik voor de scriptie en ik haal in de tekst een woord aan dat staat uitgelegd in de begrippenlijst, verwijs ik in de tekst dan ook terug naar deze begrippenlijst? En zo ja, hoe doe ik dat dan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 mei 2020 om 16:54

Hoi Linde,

Nee, je hoeft niet naar de begrippenlijst te verwijzen in de tekst. :)
Als het goed is heeft de lezer de begrippenlijst al doorgenomen aan het begin.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Sarah
4 mei 2020 om 12:57

Hallo,

Ik ben op dit moment bezig met het schrijven van een onderzoeksverslag. Wat als in mijn verslag één begrip twee betekenissen heeft?

Met vriendelijke groet

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 mei 2020 om 16:49

Hoi Sarah,

In de begrippenlijst kun je beide betekenissen uitleggen. In de tekst zul je dan goed moeten opletten of het duidelijk is om welke betekenis het gaat.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Evert Smits
28 mei 2019 om 18:07

Beste redactie,

Moet ik de uitleg van de begrippen ook APA refereren?

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
31 mei 2019 om 18:06

Hi Evert,

Dat is een goede vraag. In je begrippenlijst is het niet gebruikelijk om de definitie van begrippen te onderbouwen met een bron.
Echter, ik raad je wel aan de bron te citeren als de definitie te betwisten valt. Voorbeeld: Je onderzoekt 'klanttevredenheid' bij bedrijf X. In dit voorbeeld is het wel belangrijk om jouw definitie van 'klanttevredenheid' te onderbouwen met een bron.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Tom
26 maart 2019 om 17:29

Goedendag,

Omdat mijn scriptie is bedoeld voor zowel technische als niet-technische lezers is mijn begrippenlijst nogal lang. Zou ik een afgekorte begrippenlijst (met de belangrijkste begrippen) voor in mijn scriptie mogen plaatsen voor alle lezers, met een uitgebreidere begrippenlijst voor mijn niet-technische lezers in de bijlage?

Met vriendelijke groet,

Tom

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
26 maart 2019 om 18:25

Hi Tom,

Bedankt voor je vraag! Er bestaan helaas geen specifieke richtlijnen hiervoor. Het hangt een beetje af van de lengte. Heb je een begrippenlijst van twee pagina's dan zou ik het gewoon bij elkaar houden. Is het langer dan twee pagina's dan kun je overwegen de bijlage te gebruiken. Het is wel belangrijk om dan duidelijk te verwijzen naar de bijlage.

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Eline
8 oktober 2018 om 16:34

Hallo,

Voor mijn scriptie moet ik het begrip 'aandacht' operationaliseren, omdat dit begrip niet gemeten kan worden in getal. Hiervoor moet ik als het goed is eerst een definitie voor vinden. Het blijkt nogal lastig om hier een definitie voor te vinden met een goede bron. Wat mag ik bijvoorbeeld wel of niet als bron gebruiken?

Met vriendelijke groet,
Eline

Beantwoorden

Tim Swaen
Tim Swaen (Scribbr-team)
10 oktober 2018 om 16:02

Hai Eline,

Over dit onderwerp hebben wij een mooi artikel geschreven op onze website, je zou hier eens naar kunnen kijken.

Groet,

Tim

Beantwoorden

Emma
26 mei 2018 om 00:05

Zet je de afkortingenlijst en begrippenlijst voor je samenvatting?

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
26 mei 2018 om 14:31

Beste Emma,

Bedankt voor je vraag. Deze komen na de inhoudsopgave en de samenvatting komt juist voor de inhoudsopgave.
Op https://www.scribbr.nl/category/scriptie-structuur/ vind je meer informatie.
Groetjes,
Arjan

Beantwoorden

Anouck
15 augustus 2017 om 19:13

Hoi!
Ik bespreek in mijn bachelorproef een aantal theorieën. Regelmatig licht ik in de tekst toe wat er exacte bedoelt wordt met bepaalde factoren uit de theorie. Dit niet bepaald omdat het moeilijke woorden zijn, maar wel omdat het belangrijk is om te weten wat de grondlegger van de theorie hier net mee wou bedoelen. Moet ik deze begrippen dan ook opnemen in mijn verklarende woordenlijst?

Beantwoorden

Arjan van Laak
Arjan van Laak (Scribbr-team)
16 augustus 2017 om 18:50

Hoi Anouck,
Bedankt voor je vraag! Een begrippenlijst vergroot de leesbaarheid van je scriptie en is een prettige toevoeging voor de lezer.
Ik zou de lijst beperken tot alleen de begrippen die voor de lezer op het eerste gezicht niet duidelijk zijn. Wanneer je begrippen of factoren wil toelichten, kun je ook kiezen voor een voetnoot. Meer informatie hierover vind je op https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/voetnoten-in-een-scriptie/ Let op: afkortingen horen nooit in een begrippenlijst.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan ook via de chat of per e-mail.

Groetjes,
Arjan

Beantwoorden

Arnoud
14 augustus 2017 om 21:09

Hi Scribbr-team,

Moet ik vaktermen ook opnemen in de begrippenlijst die staan in:
• Functietitels als bronvermelding door persoonlijke communicatie;
• Engelstalige citaten;
• Bronnen.

Alvast bedankt.
Groet,

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
15 augustus 2017 om 11:52

Hoi Arnoud,
Wanneer je vermoed dat een bepaald begrip belangrijk is voor het begrip van de tekst en wanneer dit begrip wellicht niet meteen duidelijk zal zijn voor een lezer zou ik het toevoegen. Anderstalige termen uit citaten leg je over het algemeen uit in de context van het citaat, deze zou ik niet opnemen.
Groetjes,
Wouter

Beantwoorden

Ingrid
7 juli 2017 om 13:04

Ik heb veel begrippen in mijn scriptie staan die allemaal vak gericht zijn (accountancy gericht). Moet ik hiervoor een begrippenlijst maken of kan ik er vanuit gaan dat de lezers (namelijk accountants) deze begrippen gewoon moeten kennen.

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
14 juli 2017 om 17:29

Hoi Ingrid! Bedankt voor je vraag :)! Je maakt een begrippenlijst wanneer je gebruik maakt van veel technische termen, die in dit geval op accountancy gericht zijn. Zelfs wanneer de lezers van jouw scriptie hoofdzakelijk accountants zijn, is het wel netjes om een begrippenlijst toe te voegen. Ik zou dus aanraden om er toch een toe te voegen aan jouw document :). Succes!

Beantwoorden

Sander
14 juni 2017 om 17:49

ik moet voor een werkstuk over goede doelen ook een begrippenlijst bij het werkstuk doen maar ik weet niet wat ik er in moet zetten

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
15 juni 2017 om 10:58

Beste Sander,
In de begrippenlijst zet je de belangrijkste begrippen uit je document. Het gaat dan om de begrippen die niet meteen duidelijk zullen zijn voor de lezer.

Kijk ook nog even naar het artikel over de begrippenlijst van een scriptie.

Succes!

Beantwoorden

Annelies Arbouw
15 mei 2016 om 15:07

Voeg je de begrippenlijst ook toe aan de inhoudsopgave? Dus dat je er ook een nummer voor zet en er in de inhoudsopgave naar verwijst? Ik bedoel dus dat je het als volgt zou weergeven: 
Inhoudensopgave
1. Begrippenlijst
2. Inleiding
3. etc. 

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
15 mei 2016 om 19:40

Hoi Annelies, Ja de begrippenlijst voeg je ook toe aan de inhoudsopgave. Succes!

Beantwoorden

Robin
23 maart 2016 om 13:24

Als ik het begrip in een voetnoot uitleg, moet ik deze dan óók nog in de begrippenlijst zetten?

Alvast bedankt voor de reactie!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 maart 2016 om 13:30

Hoi Robin, nee dat hoeft niet. Als je een begrippenlijst maakt is het misschien wel goed om volledig te zijn. Dan zou je in dat geval het begrip wél in de voetnoot kunnen zetten.

Beantwoorden

Tanja
27 augustus 2015 om 19:02

Hoe verwijs ik in mijn scriptie naar de begrippenlijst? Is daar een bepaalde regel voor?

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
28 augustus 2015 om 18:59

Hoi Tanja,

Je hoeft officieel niet te verwijzen naar je begrippenlijst. Je hoeft niet zo als bij een bijlage verwijzen naar de desbetreffende bijlage in je bijlagen (zie bijlage B). De lezers zien je begrippenlijst meestal wel omdat deze in het begin van je document staat. Mocht je bij een lastig begrip wat in de begrippenlijst wordt uitgelegd toch willen verwijzen naar de begrippenlijst zou je dit met een voetnoot kunnen doen. Je zou dit ook gewoon in de tekst kunnen doen (zie begrippenlijst voor uitleg) maar persoonlijk vind ik het netter om voor een voetnoot te gaan.

Beantwoorden

Kim
19 augustus 2015 om 18:54

Mag de verklarende woordenlijst ook in de bijlage opgenomen? De bijlagen zijn namelijk een aparte bundel die naast de scriptie gelegd kunnen worden.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 augustus 2015 om 19:04

Hoi Kim, het mag wel maar misschien is het in jouw geval niet zo handig. Omdat je woordenlijst in een aparte bundel zit kan het voor de lezer lastig zijn om de woorden op te zoeken.

Beantwoorden

Tom
11 juni 2015 om 12:44

Wanneer er een moeilijk woord voor het eerst gebruikt wordt in het voorwoord of de samenvatting, moet deze dan hier uitgelegd worden?Deze onderdelen staan namelijk voor de verklarende woordenlijst.

Het gaat om het woord: "Prospect" (Het belangrijkste woord in mijn scriptie)

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 juni 2015 om 16:10

Hoi Tom, als je vreest dat de lezer ze anders niet kan begrijpen kun je dit doen. De samenvatting moet de lezer namelijk kunnen lezen zonder de rest van je scriptie te hoeven raadplegen. Succes!

Beantwoorden

Maaike
13 mei 2015 om 15:15

De begrippen in de begrippenlijst wil ik in mijn hoofdtekst cursief zetten. Moet ik alleen de eerste keer dat ik een van die woorden gebruik in de hoofdtekst het begrip in het cursief zetten of overal waar dat woord voorkomt?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
13 mei 2015 om 16:51

Hoi Maaike, Dat kun je helemaal zelf bepalen. Het is niet zo dat daar strikte regels voor zijn. Wel raad ik je aan om als je voor iets kiest dit ook overal door te voeren. Ik kan me voorstellen dat het voor de lezer verwarrend is waarom je eerst wel een begrip schuingedrukt schrijft en het daarna niet meer doet. Zelf zou ik ervoor kiezen om nooit een begrip schuingedrukt te doen om verwarring hierover bij de lezer te voorkomen. Succes!

Beantwoorden

Wouter
14 april 2015 om 12:04

Moet je ook afkortingen in de begrippenlijst opnemen? En hoe moet je deze dan in de tekst gebruiken?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
14 april 2015 om 19:54

Hoi Wouter, dat is daar niet helemaal de geschikte plaats voor. Veel studenten plaatsen dat in een aparte afkortingenlijst. Als je niet veel afkortingen hebt dan kun je er ook voor kiezen om de eerste keer de afkorting voluit te schrijven en hierna tussen haakjes de afkorting te introduceren. Hierna kun je de afkorting gebruiken. Succes!

Beantwoorden

Jinki
9 maart 2015 om 17:30

Nuttige omschrijving. Vraagje: is het handig om voetnoten in de tekst toe te voegen bij termen die in de begrippenlijst staan? Met als voetnoottekst 'Deze term wordt uitgelegd in de begrippenlijst', of is dit onnodig? Alvast bedankt.

Groet,
Lee Jinki

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
9 maart 2015 om 19:04

Beste Lee,

Goede vraag! Er zijn niet echt regels verbonden aan het refereren naar de begrippenlijst. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de leesbaarheid van de tekst optimaal is. Als je een begrip wat in de begrippenlijst staat nog in het kort kan uitleggen in de tekst zou ik dat doen. Dan hoeft een lezer niet steeds terug te bladeren. Als dat niet mogelijk is kun je zeker gebruikmaken van een voetnoot. Dan weet de lezer gelijk waar hij moet zijn wanneer hij een begrip niet begrijpt.

Beantwoorden

Luuk van der Doelen
10 februari 2015 om 17:55

Hallo,

Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie waarbij een begrippenlijst essentieel is. Wel een vraagje:
Moet de bron waar je de verklaring van de definitie hebt gevonden, ook erbij komen te staan?

Met vriendelijke groet,

Luuk van der Doelen

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 februari 2015 om 19:57

Hoi Luuk,

Goede vraag! Wanneer je een bron gebruikt voor de definitie moet je altijd een bron vermelden. Als je de definitie letterlijk overneemt dan spreek je van een citaat. Een citaat van minder dan 40 woorden hoort tussen aanhalingstekens. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar het volgende artikel: https://www.scribbr.nl/apa-stijl/citeren-volgens-de-apa-regels/.

Succes!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.