APA-stijl opmaak van academische teksten

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 vind je elders

De APA-stijl is vooral bekend vanwege de regels voor bronvermeldingen, maar APA biedt ook richtlijnen voor het opmaken van academisch teksten. Het volgen van deze opmaakrichtlijnen is vaak niet verplicht, maar kan je wel helpen bij het consistent en netjes opmaken van je document. De basisregels zijn als volgt:

  • Stel de paginamarges in op 2,54 cm voor alle zijden.
  • Gebruik dubbele regelafstand voor alle tekst, inclusief koppen.
  • Laat de eerste regel van iedere alinea met 1 tab inspringen.
  • Gebruik een toegankelijk en leesbaar lettertype (zoals Times New Roman 12, Arial 11 of Georgia 11).
  • Voeg op iedere pagina een paginanummer toe.

APA format (7th edition)

Sjabloon voor APA-opmaak [gratis te downloaden]

Waarom zou je de APA-opmaak handmatig instellen als je ook Scribbrs gratis sjabloon kunt downloaden? Ons template is beschikbaar voor Word en Google Docs.

Microsoft Word Google Docs

Paginakoptekst

Bij een tekst in APA-stijl heeft iedere pagina een koptekst. Je paginakoptekst bestaat meestal alleen uit een paginanummer in de rechterbovenhoek.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Koppen en subkoppen

APA-koppen kunnen vijf niveaus hebben. Een kop met niveau 1 wordt gebruikt voor hoofdsecties, zoals “Methode” of “Resultaten”. Koppen met niveau 2 tot en met 5 worden gebruikt voor subkoppen. Ieder niveau wordt anders opgemaakt.

Wil je weten hoeveel niveaus je moet gebruiken, wanneer je welk niveau moet gebruiken en hoe je kopstijlen kunt instellen voor Word of Google Docs? Bekijk dan ons uitgebreide artikel over APA-koppen.

APA Kopniveaus (7de editie)

Titelpagina

De titelpagina is de eerste pagina van je tekst. Hierop vermeld je de titel van de tekst, je naam en de (onderwijs)instelling. Je voegt ook de naam en het nummer van het vak, de naam van je begeleider en de inleverdatum toe.

Voor meer informatie over een pakkende titel bedenken en meerdere auteurs credit geven, kun je ons uitgebreide artikel over de APA-titelpagina bekijken.

APA titelpagina (7de editie)

Samenvatting (abstract)

De samenvatting van je tekst bestaat uit ongeveer 150 tot 250 woorden. Deze hoeft meestal niet te worden toegevoegd, tenzij het om een langere tekst (zoals een scriptie) gaat.

De samenvatting staat op een aparte pagina na het titelblad. Aan de bovenkant van de pagina schrijf je de sectietitel “Abstract” (dikgedrukt en gecentreerd). De inhoud van de samenvatting komt direct onder deze kop te staan. In tegenstelling tot bij reguliere alinea’s laat je de eerste regel niet inspringen. Samenvattingen bestaan meestal uit één alinea zonder kopjes of witregels.

Direct onder de samenvatting mag je eventueel drie tot vijf relevante sleutelwoorden toevoegen. Op een nieuwe regel schrijf je “Sleutelwoorden:” (schuingedrukt en met inspringing), gevolgd door de sleutelwoorden in kleine letters, gescheiden door komma’s. Het is afhankelijk van de richtlijnen van je opleiding of je deze sleutelwoorden toevoegt.

APA samenvatting (7de editie)

Inhoudsopgave

De APA-stijl geeft geen richtlijnen voor de opmaak van de inhoudsopgave. Het is vaak ook niet verplicht om dit onderdeel op te nemen in je tekst. Als je begeleider wil dat je een inhoudsopgave toevoegt, kun je het beste de algemene APA-richtlijnen aanhouden.

Plaats de inhoudsopgave op een aparte pagina tussen de samenvatting en de inleiding. Schrijf de sectietitel “Inhoudsopgave” bovenaan (dikgedrukt en gecentreerd), druk één keer op “Enter” en maak een lijst van de belangrijke koppen met bijbehorende paginanummers. In Word kun je de inhoudsopgave automatisch genereren door APA-stijl koppen toe te passen.

Literatuurlijst

De APA-literatuurlijst volgt op de hoofdtekst en gaat vooraf aan de bijlagen. In deze sectie noem je alle bronvermeldingen waarvoor je verwijzingen in de tekst hebt toegevoegd. APA kent richtlijnen voor de opmaak van de bronvermeldingen en voor de literatuurlijst.

APA-stijl bronvermeldingen genereren

Gebruik onderstaande tool om te leren over het format van APA-verwijzingen en -bronvermeldingen voor de meest voorkomende brontypen of genereer gratis verwijzingen en bronvermeldingen met Scribbrs APA Generator.


De literatuurlijst opmaken

Schrijf de sectietitel “Literatuurlijst” bovenaan een nieuwe pagina (dikgedrukt en gecentreerd). Plaats de bronvermeldingen in alfabetische volgorde direct onder de kop.

Spring bij iedere bronvermelding in vanaf de tweede regel. Dit houdt in dat de eerste regel van iedere bronvermelding links is uitgelijnd en dat alle daaropvolgende regels met 1 tab inspringen.

APA-richtlijnen voor alfabetisering

Bronvermeldingen in de literatuurlijst worden alfabetisch geordend op basis van de achternaam van de eerste auteur. Als de auteur onbekend is, orden je de bronvermelding op basis van het eerste betekenisvolle woord in de titel (je negeert lidwoorden “de”, “het” en “een”).
APA literatuurlijst (7de editie)

Tabellen en figuren

Tabellen en figuren worden op een soortgelijke manier opgemaakt. Ze worden voorafgegaan door een nummer en titel en worden gevolgd door een verklarende noot (indien nodig).

Gebruik een dikgedrukte opmaak voor het woord “Tabel” of “Figuur” en het nummer en plaats direct hieronder de titel (schuingedrukt en met hoofdletters voor het eerste woord en de kernwoorden (title case)). Gebruik voor je tabellen geen verticale lijnen en gebruik zo min mogelijk horizontale lijnen. Zorg er ook voor dat namen van kolommen en rijen kort zijn.

Probeer het ontwerp van figuren zo simpel mogelijk te houden. Voeg eventueel labels en een legenda toe, en gebruik alleen kleur indien nodig (niet om figuren aantrekkelijker te maken).

Bekijk ons uitgebreide artikel over noten bij tabellen en figuren om te leren wanneer je een noot gebruikt en hoe je deze opmaakt.

APA-format tabel (7de editie)APA-format figuur (7de editie)

Veelgestelde vragen

Hoe citeer ik bronnen volgens het APA-format?

In APA citeer je een bron door een verwijzing in de tekst op te nemen, evenals een bronvermelding in de literatuurlijst. Elk type bron heeft een eigen format. Een wetenschappelijk artikel citeer je bijvoorbeeld op een andere manier dan een boek.

Gebruik Scribbrs gratis APA Generator om foutloos en snel bronnen te genereren of kijk naar onze APA-voorbeelden.

Hoe kan ik mijn tekst in Word opmaken volgens APA?

De makkelijkste manier om je tekst op te maken volgens APA-richtlijnen is door Scribbrs gratis APA-opmaak sjabloon te downloaden. Je kunt ook kijken naar ons artikel over APA-opmaak met voorbeelden.

Welk lettertype en welke grootte worden gebruikt bij APA?

Volgens de APA-opmaakrichtlijnen moet je tekst worden geschreven in een leesbaar en breed toegankelijk lettertype. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Times New Roman (12)
  • Arial (11)
  • Calibri (11)
  • Georgia (11)

Je gebruikt hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte in je gehele document. Dit geldt ook voor de running head, paginanummers, koppen en literatuurlijst. De tekst in voetnoten en figuren mag kleiner zijn en hierbij mag ook enkele regelafstand worden gebruikt.

Moet ik paginanummers toevoegen op iedere pagina?

Ja, je voegt paginanummers toe op alle pagina’s, inclusief de titelpagina, inhoudsopgave en literatuurlijst. Paginanummers moeten rechts worden uitgelijnd in de koptekst op de pagina.

Om paginanummers toe te voegen in Microsoft Word of Google Docs klik je op “Invoegen” en dan op “Paginanummers”.

Wie gebruikt de APA-stijl?

De APA-opmaak wordt veel gebruikt door professionals, onderzoekers en studenten.

Zorg ervoor dat je de richtlijnen van je universiteit of van het tijdschrift waarin je publiceert bekijkt om te controleren welke stijl je moet gebruiken.

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur, een master in Linguistics en een master in Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
31 maart 2021 om 16:15

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.