Tabellen in je scriptie

In scripties maak je vaak gebruik van tabellen. Hiermee kun je gegevens op een korte en duidelijke manier weergeven, zodat je dit niet meer in de tekst van je scriptie hoeft uit te leggen. Dit doe je bijvoorbeeld in bij het hoofdstuk Resultaten. Bij het invoegen van tabellen zijn er echter een aantal dingen waar je op moet letten.

Stap 1. Voeg een tabel toe

Waar voeg je een tabel toe?

Vaak voeg je een tabel toe in de lopende tekst van je scriptie, zodat je lezer de tabel meteen kan bekijken wanneer je hiernaar verwijst. Zorg in dit geval dat je de tabel meteen onder of boven de alinea plaatst waarin je naar de tabel verwijst.

Soms is het echter niet toegestaan om je tabellen in de lopende tekst te zetten of mag je tekst slecht een beperkt aantal pagina’s lang zijn. In dit geval kun je alle tabellen uit je scriptie in een bijlage weergeven.

Wanneer je tabellen echter niet in de lopende tekst staan, doet dit af aan de leesbaarheid van je tekst, omdat de lezer steeds naar je bijlagen moet bladeren. Daarom is het aan te raden om de belangrijkste tabellen wel in de lopende tekst te plaatsen.

Hoe voeg je de tabel toe?

In alle tekstverwerkingsprogramma’s bestaat de optie om een tabel in te voegen. In Word is er bijvoorbeeld een speciaal tabblad voor tabellen, maar kun je ze ook invoegen via het menu ‘Invoegen’ > ‘Tabel…’ > ‘Nieuw’.

Tabel invoegen in Word

Let op. Neem nooit een tabel letterlijk over uit een analyseprogramma als SPSS. Deze tabellen geven vaak veel onnodige extra informatie.

Stel dat je enkel de resultaten van een t-test uit SPSS in een tabel wilt weergeven, dan rapporteer je bijvoorbeeld niet de std. error mean of de mean difference.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Verduidelijk je tabel met een nummer en een naam

Zodra je de tabel hebt ingevoegd, geef je deze een nummer, die bovenaan de tabel komt te staan. De eerste tabel noem je bijvoorbeeld Tabel 1, de tweede Tabel 2, et cetera. Op deze manier kun je gemakkelijk in je tekst naar de juiste tabel verwijzen.

Het tabelnummer kun je automatisch via Word invoegen. We raden je aan om dit altijd via Word te doen, zodat de nummering van de tabellen automatisch goed gaat. Word past namelijk automatisch de telling aan wanneer je bijvoorbeeld een extra tabel midden in je scriptie toevoegt. Je kunt daarnaast nu eenvoudig de tabellenlijst genereren.

Automatische nummering aan tabel toevoegen

De nummering voeg je toe door met je rechtermuisknop op de tabel te gaan staan en dan op ‘Bijschrift invoegen…’ te klikken.

Naamgeving tabel

Het is belangrijk dat je een tabel altijd een naam geeft. Als je een automatisch tabelnummer invoegt, komt de tabelnaam automatisch achter het tabelnummer te staan.

Uit een tabelnaam moet duidelijk worden wat je tabel weergeeft, zodat dit niet in de tekst uitgelegd hoeft te worden. Aan de hand van de titel moet je lezer dus kunnen begrijpen wat er in de tabel staat.

Houd echter wel rekening met de eisen van je opleiding of de referentiestijl die je hanteert. Bij de APA-stijl is het namelijk gebruikelijk om de tabelnaam onder het tabelnummer te zetten.

Stap 3. Maak je tabel op

Om een tabel overzichtelijk te maken, is het belangrijk dat je overal dezelfde opmaak gebruikt. Zorg bijvoorbeeld dat je overal dezelfde regelafstand gebruikt, de gegevens in je kolommen op dezelfde manier uitlijnt (centreren of link/rechts uitlijnen) en je kolomtitels en rijopschrift hetzelfde weergeeft (bijvoorbeeld dikgedrukt).

Voer de opmaak die je gekozen hebt vervolgens in al je tabellen door. In Word kun je ook gemakkelijk voor een vaste tabelstijl kiezen in het tabblad ‘tabellen’, waardoor je zeker weet dat je stijl overal hetzelfde is. Een stijl toevoegen doe je door de tabel te selecteren en via het menu op kiezen voor ‘Hulpmiddelen voor tabellen’ > ‘Ontwerpen’.

Voorbeeld van een tabel in de APA-stijl
Tabel APA-Stijl

Stap 4. Verduidelijk je tabel met een noot (optioneel)

In de Noot kun je eventueel informatie vermelden die de data in je tabel verduidelijkt. Zo kun je hier bijvoorbeeld aangeven welke p-waardes je hebt aangehouden, kun je bepaalde afkortingen die je hebt gebruikt uitleggen en kun je bijzonderheden voor een bepaalde rij of kolom aangeven.

Tabel uit een andere bron

Als je de tabel hebt overgenomen uit een andere bron, ben je verplicht dit in de Noot aan te geven. Hoe je dit precies doet verschilt per referentiestijl. Wij hebben dit voor de APA stijl al uitgewerkt.

Bij de APA-stijl schrijf je ‘Herdrukt van’ of ‘Aangepast van’ (‘Reprinted from’ of ‘Adapted from’) met daarachter de titel van het boek of artikel gevolgd door de volledige bron.

Noot APA-stijl Journal artikel
APA-format Noot. Herdrukt van “Titel artikel“,  door AuteurAchternaam, EersteInititaal., Jaar, Naamjournal, Volume, p. Paginanummer.
Als Noot bij tabel Noot. Herdrukt van “The Theory of Planned Behavior”, door Ajzen, I., 1991, Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50, p. 179.
Noot APA-stijl Boek
APA-Format Noot. Herdrukt van “Titel boek, door AuteurAchternaam, EersteInititaal., Jaar, p. Paginanummer, Stad, Staat/Land: NaamUitgever.
Als Noot bij tabel Noot. Herdrukt van “The Harvard Medical School Guide To Men’s Health“, door Simon, H. B., 2002, p. 107, New York, NY: Free Press.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Stap 5. Verwijs in je tekst naar de tabel

Het is belangrijk dat je in de tekst altijd naar je tabel verwijst. Op die manier begrijpt de lezer waar de tabel bij hoort en staat er geen ‘loze’ tabel in je scriptie. Alle tabellen die je in je scriptie zet moeten namelijk een functie hebben.

Het verwijzen naar een tabel in je lopende tekst doe je door het nummer van de tabel te noemen. Als je bijvoorbeeld meerdere tabellen in je scriptie hebt staan en naar een tabel verwijst met “de tabel hieronder”, kan dit verwarring bij je lezer opleveren over welke van de tabellen je precies bedoelt.

Nummer van de tabel noemen

De tabel hieronder toont aan dat…

Tabel 1 toont aan dat…

Als je tabellen in een bijlage weergeeft, verwijs je hiernaar door zowel het tabelnummer als het bijlagenummer te noemen in de lopende tekst.

Tabelnummer met bijlagenummer

Tabel 2 (zie Bijlage 1) toont aan dat…

Er is aangetoond dat…(zie Tabel 2, Bijlage 1).

Kruisverwijzingen

Wanneer je de nummering van je tabellen hebt geautomatiseerd, kun je ervoor kiezen om kruisverwijzingen toe te passen. Hiermee maak je links in je tekst, die direct naar de bijbehorende tabel gaan als erop geklikt wordt. Het voordeel hiervan is dat de nummering dan altijd correct is.

In Word doe je dit door naar het menu ‘Invoegen’ > ‘Kruisverwijzingen…’ te gaan. Vervolgens kies je bij ‘Verwijzingstype’ voor tabel en bij ‘Verwijzing naar’ hoe je hiernaar wilt verwijzen (bijvoorbeeld met het gehele bijschrift of met alleen de naam en het nummer van de tabel). Kies vervolgens de tabel waarnaar je wilt verwijzen en klik op ‘Invoegen’.

Kruisverwijzing Tabel

Leg in je lopende tekst alleen de belangrijkste en noodzakelijke dingen uit je tabel uit. Haal bijvoorbeeld de resultaten die belangrijk zijn om een deelvraag te beantwoorden naar voren, maar bespreek niet alle resultaten apart. Het idee is namelijk dat de lezer dit zelf kan opmaken uit je tabel.

Checklist: Tabellen

0 / 8

Goed bezig!

Je tabellen zitten nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar de tabellen checklist

Veelgestelde vragen

Moet ik een lijst van mijn tabellen en figuren toevoegen?

APA schrijft niet voor dat je een lijst van tabellen en figuren moet opnemen. Het kan toch handig zijn om deze toe te voegen als je tekst veel tabellen en/of figuren bevat en lang genoeg is voor een inhoudsopgave.

Een lijst van tabellen en figuren (in die volgorde) komt na je inhoudsopgave en wordt op eenzelfde manier vormgegeven.

Moet ik tabellen en figuren opnemen in de literatuurlijst?

Als je een tabel of figuur aanpast of overneemt uit een andere bron, moet je die bron opnemen als bronvermelding in je literatuurlijst. Je moet de originele bron ook noemen in de noot of het bijschrift van je tabel of figuur.

Tabellen en figuren die je zelf hebt gemaakt en die je gebaseerd hebt op je eigen data worden niet opgenomen in je literatuurlijst.

Wanneer moet ik een tabel of figuur gebruiken om data te weergeven?

In een tekst in APA-stijl gebruik je een tabel of figuur als dit een duidelijkere manier is om belangrijke informatie te presenteren dan wanneer je de informatie zou beschrijven in de hoofdtekst. Dit is vaak het geval als je veel informatie moet overbrengen.

Voordat je tabellen of figuren toevoegt, moet je jezelf altijd afvragen of deze bijdragen aan het begrip van de tekst:

  • Kan deze informatie kort worden samengevat in de tekst?
  • Is de informatie belangrijk voor de punten die je wilt maken?
  • Heeft het figuur of de tabel te veel uitleg nodig om efficiënt te zijn?

Als de data die je wilt presenteren maar enkele relevante getallen bevatten, kun je beter proberen om deze samen te vatten in de tekst (met wellicht een volledige weergave van de data in een bijlage). Als je tekst onnodig lang en moeilijk leesbaar wordt door de beschrijving van je data, kun je beter wel een tabel of figuur toevoegen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Dingemanse, K. (2021, 28 oktober). Tabellen in je scriptie. Scribbr. Geraadpleegd op 18 maart 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/tabellen-in-je-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Kirsten Dingemanse

Kirsten is editor bij Scribbr. Ze heeft ervaring met het schrijven van scripties en het uitvoeren van onderzoeken en wil graag haar kennis hierover met studenten delen om ze verder te kunnen helpen.