Nawoord van een scriptie

Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd. In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.

De meeste studenten kiezen er voor om een voorwoord te schrijven in plaats van een nawoord. Mocht je gebruikmaken van een nawoord, dan zet je deze voor de literatuurlijst in je document.

Wat hoort er in het nawoord?

Reflectie

In het nawoord heb je ruimte om te reflecteren. Het is belangrijk stil te staan bij jouw ervaringen van de afgelopen periode. Wat heb je geleerd, wat zou je de volgende keer anders doen? Is je blik op de onderzoeksvraag veranderd?

De volgende vragen kun je beantwoorden in je nawoord:

  • Wat ging er goed en wat niet?
  • Wat zou je de volgende keer anders doen?
  • Wat heb je ervan geleerd?
  • Hoe was de samenwerking? (mocht je de scriptie met anderen hebben geschreven)
  • Wie wil je bedanken? (mocht je dit nog niet in het voorwoord/dankwoord hebben gedaan)

Geen nawoord maar wil je toch reflecteren?

Maak je liever geen gebruik van een nawoord, maar wil je toch een apart hoofdstuk hebben om te reflecteren, maak dan gebruik van een ‘Reflectie’-hoofdstuk. Dit kun je in plaats van een nawoord gebruiken.

Dankbetuiging

In een nawoord kun je de mensen bedanken die jou hebben geholpen en gesteund. In veel scripties wordt dit al gedaan in het voorwoord of in een apart dankwoord. Als je dus al een dankbetuiging hebt geschreven dan laat je dit in het nawoord achterwege.

Ik-vorm

Net als bij een voorwoord of dankwoord kan het nawoord in de ik-vorm worden geschreven. Het nawoord mag een persoonlijke noot bevatten, maar blijf altijd professioneel.

Voorkom plagiaat en doe de gratis plagiaatcheck.

Start gratis check

Wat hoort er niet in het nawoord?

Het is belangrijk om te weten dat een nawoord niet over het onderwerp van de scriptie gaat. In het nawoord schrijf je niets meer over het onderzoek en de bevindingen hiervan. Een nawoord heeft alleen betrekking op jouw eigen ervaringen.

Heb je verbeterpunten die betrekking hebben op het onderzoek dan horen deze in de discussie, niet in het nawoord.

Checklist: Nawoord

0 / 6

Goed bezig!

Je nawoord zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar nawoord checklist

Voorbeeld nawoord

We hebben een voorbeeld van een nawoord geschreven, zodat je kunt bekijken hoe een nawoord eruit kan komen te zien.

Voorbeeld bekijken

Veelgestelde vragen

Waarvoor wordt een nawoord gebruikt?

Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd. In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.

Waar in de scriptie plaats je het nawoord?

Als je ervoor kiest een nawoord toe te voegen aan je scriptie, plaats je dit hoofdstuk vlak voor de literatuurlijst.

Wanneer kies je voor een dankwoord?

In de meeste gevallen kies je alleen voor een los dankwoord als je heel veel mensen wilt bedanken. Bij een scriptie is dit meestal niet het geval, waardoor je het dankwoord beter kunt opnemen in je voorwoord.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Mertens, M. (2021, 31 oktober). Nawoord van een scriptie. Scribbr. Geraadpleegd op 28 november 2022, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/nawoord-van-een-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Michelle Mertens

Michelle verzorgt de support bij Scribbr. Ze krijgt veel vragen van studenten; zo weet ze wat er speelt en waar studenten tegenaan lopen. Met duidelijke uitleg probeert ze de studenten verder te helpen.