Automatische inhoudsopgave maken met Word

Het handmatig maken van een inhoudsopgave is een tijdrovende klus. Microsoft Word kan je veel tijd besparen door de inhoudsopgave automatisch te genereren. Ook de paginanummers worden dan automatisch geüpdatet.

Stap 1. Opmaakstijl ‘Kop’ toevoegen (header)

Microsoft Word kan automatisch de inhoudsopgave voor je aanmaken door gebruik te maken van voorgedefinieerde opmaakstijlen.

automatische-inhoudsopgave-koppen-toevoegen

Alle hoofdstuk- en paragraaftitels die in de inhoudsopgave terug moeten komen geef je een opmaakstijl ‘Kop’ (Header). Hoofdstukken geef je ‘Kop 1’, paragraaftitels ‘Kop 2’ en een subparagraaf geef je ‘Kop 3’.

Een hoofdstuk geef je de stijl ‘Kop 1’ door de tekst te selecteren en via ‘Start’ -> ‘Stijlen’ op ‘Kop 1 te klikken.

Als alle titels en subtitels de opmaakstijl ‘Kop 1’, ‘Kop 2’ etc. hebben kan de inhoudsopgave worden aangemaakt.

Stap 2. Inhoudsopgave toevoegen

Plaats de cursor op de pagina waar jij de inhoudsopgave wilt hebben. Klik vervolgens op het tabblad ‘Verwijzingen’ (References). Onder dit tabblad vind je de functie ‘Inhoudsopgave’ (Table of contents). Kies hier de lay-out die jij mooi vindt.

automatische-inhoudsopgave-genererenknop

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Inhoudsopgave bijwerken/updaten

Als de paginanummers in je document wijzigen of je de titels aanpast, wordt de inhoudsopgave niet automatisch aangepast. Het updaten van je inhoudsopgave doe je door op ‘Tabel bijwerken’ (Update table) te klikken.

automatische-inhoudsopgave-updaten

Een andere optie is met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave te klikken en vervolgens op ‘Veld bijwerken’ (update fields). Word zal aan je vragen om een keuze te maken tussen ‘Alleen paginanummer bijwerken‘ of ‘in zijn geheel bijwerken.

Indien je geen koppen hebt toegevoegd of bewerkt volstaat ‘Alleen paginanummer bijwerken’ (Update entire table). Bij twijfel is het raadzaam om te kiezen voor ‘in zijn geheel bijwerken’.

Volledige uitleg op Youtube

Hoofdstukken uitsluiten van de inhoudsopgave

Soms wil je bepaalde hoofdstukken niet in de inhoudsopgave zetten. Voorbeelden hiervan kunnen het voorwoord of de samenvatting zijn. Om ervoor te zorgen dat Word deze titels niet overneemt in de inhoudsopgave dien je de stijl van de desbetreffende titels als nieuwe stijl op te slaan. Dit doe je door de titel te selecteren.

Zoals in de afbeelding te zien is, kan het menu stijlen verder uitgeklapt worden. Wanneer dit verder uitgeklapt is verschijnt de optie ‘Selectie als nieuwe snelle stijl opslaan…’ Door hier op te klikken sla je dezelfde stijl onder een andere naam op. Je mag zelf een naam voor de nieuwe stijl bedenken. De titel zal nu niet door Word meegenomen worden in de inhoudsopgave, maar heeft wel dezelfde stijl die je al gebruikte.

Nieuwe stijl toevoegen

Microsoft heeft zelf ook een toelichtingspagina waarop meer informatie over dit onderwerp is te vinden.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr Team)
12 november 2012 om 16:11

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.