Automatische inhoudsopgave maken met Word

Het handmatig maken van een inhoudsopgave is een tijdrovende klus. Microsoft Word kan je veel tijd besparen door de inhoudsopgave automatisch te genereren. Ook de paginanummers worden dan automatisch geüpdatet.

Stap 1. Opmaakstijl ‘Kop’ toevoegen (header)

Microsoft Word kan automatisch de inhoudsopgave voor je aanmaken door gebruik te maken van voorgedefinieerde opmaakstijlen.

automatische-inhoudsopgave-koppen-toevoegen

Alle hoofdstuk- en paragraaftitels die in de inhoudsopgave terug moeten komen geef je een opmaakstijl ‘Kop’ (Header). Hoofdstukken geef je ‘Kop 1’, paragraaftitels ‘Kop 2’ en een subparagraaf geef je ‘Kop 3’.

Een hoofdstuk geef je de stijl ‘Kop 1’ door de tekst te selecteren en via ‘Start’ -> ‘Stijlen’ op ‘Kop 1 te klikken.

Als alle titels en subtitels de opmaakstijl ‘Kop 1’, ‘Kop 2’ etc. hebben kan de inhoudsopgave worden aangemaakt.

Stap 2. Inhoudsopgave toevoegen

Plaats de cursor op de pagina waar jij de inhoudsopgave wilt hebben. Klik vervolgens op het tabblad ‘Verwijzingen’ (References). Onder dit tabblad vind je de functie ‘Inhoudsopgave’ (Table of contents). Kies hier de lay-out die jij mooi vindt.

automatische-inhoudsopgave-genererenknop

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Inhoudsopgave bijwerken/updaten

Als de paginanummers in je document wijzigen of je de titels aanpast, wordt de inhoudsopgave niet automatisch aangepast. Het updaten van je inhoudsopgave doe je door op ‘Tabel bijwerken’ (Update table) te klikken.

automatische-inhoudsopgave-updaten

Een andere optie is met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave te klikken en vervolgens op ‘Veld bijwerken’ (update fields). Word zal aan je vragen om een keuze te maken tussen ‘Alleen paginanummer bijwerken‘ of ‘in zijn geheel bijwerken.

Indien je geen koppen hebt toegevoegd of bewerkt volstaat ‘Alleen paginanummer bijwerken’ (Update entire table). Bij twijfel is het raadzaam om te kiezen voor ‘in zijn geheel bijwerken’.

Volledige uitleg op Youtube

Hoofdstukken uitsluiten van de inhoudsopgave

Soms wil je bepaalde hoofdstukken niet in de inhoudsopgave zetten. Voorbeelden hiervan kunnen het voorwoord of de samenvatting zijn. Om ervoor te zorgen dat Word deze titels niet overneemt in de inhoudsopgave dien je de stijl van de desbetreffende titels als nieuwe stijl op te slaan. Dit doe je door de titel te selecteren.

Zoals in de afbeelding te zien is, kan het menu stijlen verder uitgeklapt worden. Wanneer dit verder uitgeklapt is verschijnt de optie ‘Selectie als nieuwe snelle stijl opslaan…’ Door hier op te klikken sla je dezelfde stijl onder een andere naam op. Je mag zelf een naam voor de nieuwe stijl bedenken. De titel zal nu niet door Word meegenomen worden in de inhoudsopgave, maar heeft wel dezelfde stijl die je al gebruikte.

Nieuwe stijl toevoegen

Microsoft heeft zelf ook een toelichtingspagina waarop meer informatie over dit onderwerp is te vinden.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

19 reacties

Janine Wessels Boer
21 juli 2017 om 18:11

Dag,
De bijlagen moeten genummerd worden met romeinse cijfers. Hoe kan ik de 'gewone' nummering stoppen en een nieuwe nummering starten in Word? Deze inhoudsopgave zou dan na de 'gewone' inhoudsopgave komen, is hiervoor een optie in Word. Bij paginanummering krijg ik dit voor elkaar. Kunt u mij helpen?

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
28 juli 2017 om 18:57

Hoi Janine,
Je kan een 'Section break' instellen in je document, zodat je kan afwisselen met arabische en romeinse cijfers. Voor meer uitleg hierover verwijs ik je graag door naar deze supportpagina van Word.

Beantwoorden

Mirjam
3 januari 2016 om 18:20

Beste,
Ik heb ook dat het grootste deel van de koppenverschijnen niet in mijn auto inhoudsopgave. Heb ze een aantal keer normaal gemaakt, inhoudsopgave verwijderd, word afgesloten, opmaak van de kop en de tekst gewist, alle tekst in een ander bestand gekopieerd, bestand in een nieuwere word geopend, maar ik krijg ze maar niet in de inhoudsopgave. Weten jullie hoe dit op te lossen is?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 januari 2016 om 09:53

Hoi Mirjam, ik weet niet wat de oorzaak hiervan is. Hopelijk kan iemand anders die dit artikel leest je hiermee helpen.

Beantwoorden

pien Kemps
13 augustus 2015 om 19:18

Hoi, Ik wil in mijn eerste sectie geen paginanummers, weet iemand hoe ik dat kan doen?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
16 augustus 2015 om 14:05

Hoi Pien, in het filmpje over paginanummers ga ik in op het toevoegen van paginanummers en hierin verschillen aanbrengen tussen verschillende secties. Ik hoop dat het filmpje helpt!

Beantwoorden

Liselotte Bot
9 mei 2015 om 01:23

Beste,

Ik heb voor mijn koppen de opmaak Titel 1 gebruikt (word 2010). Alleen dit pakt niet in mijn automatische inhoudsopgave. Ik kan niet vinden of ik ergens iets moet aanvinken. Ik heb voor Titel 1 gekozen omdat er dan een mooi lijntje onder de kop komt. Ik zie ook niet waar ik dit in Kop 1 zou kunnen toevoegen. Kan iemand mij uitleggen hoe ik óf Titel 1 in mijn automatische inhoudsopgave kan toevoegen óf hoe ik een mooi lijntje krijg onder mijn Kop 1?

Alvast bedankt,
Liselotte Bot

Beantwoorden

(Scribbr-team)
9 mei 2015 om 16:11

Hoi Liselotte,

Om gebruik te kunnen maken van een automatische inhoudsopgave dien je gebruik te maken van 'Kop 1', 'Kop 2' etc.

De opmaak van deze koppen kun je wijzigen. Hier kun je er meer over vinden: https://support.office.com/nl-nl/article/een-kop-toevoegen-3eb8b917-56dc-4a17-891a-a026b2c790f2
Succes!

Beantwoorden

Emmy
25 april 2015 om 22:57

Hoi, een aantal koppen verschijnen maar niet in mijn auto inhoudsopgave. Heb ze al een aantal keer weer normaal gemaakt en toen op nieuw tot kop1 gemaakt, heb ook al een keer de inhoudsopgave verwijderd en daarna weer aangemaakt maar ze verschijnen maar niet. Wat kan dit zijn?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
27 april 2015 om 14:43

Hoi Emmy, selecteer anders eens alle tekst rondom te kop (en ook de kop zelf) en klik op "Opmaak wissen". Probeer dan nog eens de kop toe te voegen. Lukt het dan wel?

Beantwoorden

Delphine
22 april 2015 om 20:22

Beste

Voor mijn bachelorproef moet ik gebruik maken van een officieel voorblad. Nu dat voorblad maakt gebruik van koppen. Voor het document heb ik nieuwe koppen gemaakt, maar die staan niet bij de opties om het niveau te bepalen wanneer je de inhoudstafel handmatig invoert. Wanneer ik de automatisch actie probeer komen enkel die eerste 2 titels van het voorblad erop. Hoe kan ik toch een goede inhoudstafel maken?

Met vriendelijke groeten
Delphine Schedin

Beantwoorden

Monique
6 februari 2015 om 12:10

Hoi,
In mijn Word staat alleen Kop 1 en daarnaast Nadruk. Ik mis kop 2 en kop 3 hoe kan ik die toevoegen ?

Alvast bedankt.

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
6 februari 2015 om 12:24

Hoi Monique,

Een volgende kop wordt toegevoegd wanneer jij gebruikmaakt van de vorige kop. Dus wanneer jij een kopje de 'Kop 1' geeft wordt 'Kop 2' automatisch toegevoegd aan de Stijlen.
Zo wordt steeds een nieuwe opvolgende kop toegevoegd die jij kunt gebruiken.

Mocht het niet lukken kun je ons even aanspreken via de chat!

Beantwoorden

Karin
2 mei 2014 om 14:20

Ik snap er nog geen hol van. Ik ben misschien een dom blondje maar ik zie een hele berg kreten en codes over mijn scherm rollen en kan daar geen inhoudsopgave uit ontwaren. Wat een pokkeprogramma is dat Word toch ook. En dat anno 2014. Ik denk dat ik maar ontslag neem hierzo want d'r is geen baas die blij met mij is. Ja, om andere kwaliteiten wel, maar dat laat ik maar in het midden.

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
9 mei 2014 om 15:38

Hoi Karin,

Met dit filmpje moet het toch wel lukken?
https://www.youtube.com/watch?v=7qlOr8NOVW0

Succes!

Koen

Beantwoorden

giovani
17 december 2013 om 20:52

Hallo,

Voor mijn school moet ik steeds een automatische inhoudsopgave maken. DIt lukt telkens niet. Ik doe precies hetzelfde bij elke titel en als ik dan op auto inh. klik krijg ik er maar een paar en de rest pakt ie maar niet.

Enig idee hoe dit kan?

Ik doe dus elke titel kop 1 geven. pagina's zijn genummerd. Vervolgens klik ik op automatische inhoudsopgave en dan pakt ie de helt wel en de helft niet. De rest is er ook onmogelijk bij te krijgen..

Hoop dat u kunt helpen.

Groetjes,

Giovani

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
20 december 2013 om 17:47

Hoi Giovani,

Waarschijnlijk heb je de koppen (stijlen) niet goed aangemaakt.

Je kunt tijdens het kiezen van een automatische inhoudsopgave dingen instellen. Misschien staan daar sommige koppen uit?

Mocht het echt niet lukken dan kun je de gehele lay-out ook door SCRiBBR laten doen: http://www.scribbr.nl/veel-gestelde-vragen/wordt-de-lay-out-van-mijn-scriptie-aangepast/

Groeten,

Koen

Beantwoorden

ilse
30 oktober 2013 om 16:59

ik heb mijn stijlen in word 2010 toegepast, maar ik kan nergens mijn inhoudsopgave (tabblad verwijzingen of referenties) terugvinden.

Kan u mij helpen?

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
1 november 2013 om 15:59

Hoi Ilse,

Als je op 'Verwijzingen' -> 'Inhoudsopgave' klikt en daarna op 'Automatische inhoudsopgave 1'. Wat gebeurt er dan?

Zie voor meer info deze screenshot: http://www.scribbr.nl/wp-content/uploads/2012/11/inhoudsopgave-toevoegen.jpg

Groet,

Koen

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.