APA-stijl opmaak van de literatuurlijst

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 vind je elders

APA literatuurlijst (7de editie)

De APA-literatuurlijst bevat alle bronnen die je hebt geciteerd in je tekst. De lijst met bronvermeldingen start op een nieuwe pagina, direct na de hoofdtekst. Volg deze instructies om je APA-literatuurlijst op te maken:

  • Plaats de sectietitel “Literatuurlijst” dikgedrukt bovenaan de pagina (gecentreerd).
  • Zet de bronvermeldingen in alfabetische volgorde.
  • Gebruik dubbele regelafstand voor alle tekst.
  • Laat bronvermeldingen vanaf de tweede regel inspringen met een tab.

 


APA-richtlijnen voor alfabetisering

Bronvermeldingen in de literatuurlijst worden alfabetisch gesorteerd op basis van de achternaam van de eerste auteur. Als de auteur niet bekend is, bepaal je de plaats in de lijst op basis van het eerste betekenisvolle woord in de titel (waarbij je lidwoorden “de”, “het” en “een” negeert).

Tekstverwerkers zoals Word of Google Docs en generators voor bronvermeldingen kunnen de literatuurlijst vaak automatisch sorteren. Het wordt lastiger om de volgorde te bepalen als je meerdere publicaties van dezelfde auteur of publicaties van auteurs met dezelfde achternamen in je literatuurlijst hebt staan.

Ons uitgebreide artikel over bronvermeldingen sorteren volgens de APA-stijl legt uit hoe je in deze situaties moet handelen.

Welke bronnen voeg je toe aan je literatuurlijst?

Je voegt alleen bronvermeldingen toe voor bronnen die je in je hoofdtekst geciteerd hebt (met een verwijzing in de tekst). Voeg geen bronvermelding toe voor:

  • Bronnen die je alleen hebt geraadpleegd.
  • Persoonlijke communicatie (zoals e-mails of telefoongesprekken).
  • Algemene vermeldingen van websites of tijdschriften.
  • Algemene kennis.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

APA-bronvermeldingen creëren

Het format van een APA-bronvermelding hangt af van het type bron. Je kunt de verschillende opties in de onderstaande tool bekijken om bekend te raken met de APA-stijl.

Leer meer over APA-bronvermeldingen voor in de literatuurlijst of gebruik Scribbrs gratis APA Generator om foutloze verwijzingen te genereren.

Veelgestelde vragen

Bestaat er een tool die mijn bronnen automatisch kan rangschikken?

Populaire tekstverwerkers, zoals Microsoft Word en Google Docs, kunnen lijsten alfabetisch rangschikken, maar ze volgen hierbij niet de APA-stijl richtlijnen voor alfabetisering.

Als je Scribbrs APA Generator gebruikt om bronvermeldingen te genereren, dan worden je deze automatisch gerangschikt op basis van de APA-richtlijnen voor de literatuurlijst. Hierbij wordt rekening gehouden met alle uitzonderingen.

Hoe citeer ik bronnen volgens het APA-format?

In APA citeer je een bron door een verwijzing in de tekst op te nemen, evenals een bronvermelding in de literatuurlijst. Elk type bron heeft een eigen format. Een wetenschappelijk artikel citeer je bijvoorbeeld op een andere manier dan een boek.

Gebruik Scribbrs gratis APA Generator om foutloos en snel bronnen te genereren of kijk naar onze APA-voorbeelden.

Hoeveel auteurs neem ik op in de bronvermelding in de literatuurlijst?

Je mag maximaal 20 auteurs opnemen in een bronvermelding in de literatuurlijst.

Als een artikel meer dan 20 auteurs heeft, vervang je de namen tussen de 19de auteur en de laatstgenoemde auteur door een beletselteken (. . .), maar je laat de laatste auteur niet weg:

De Bruin, T. C., Maartens, J. R., Wilgers, G. L., Evers, B. B., Kelfkens, R. S., Turner, S. T., Abdullahi, A., Daniels, A. T., Hogenbosch, J., Schaars, L., De Wit, A., Strik, T., De Graaf, J. E., Kippersluis, C., Ourahou, S., Megens, M. D., Van der Vaart, R., Philips, T. F. G., Duinkerken, E., . . . Mertens, L.

Moet ik de locatie van de uitgever opnemen in de bronvermelding voor een boek?

Volgens de 7de editie van het APA-stijlhandboek is informatie over de locatie van een uitgever niet meer nodig. De 6de editie schreef wel voor om de stad en het land waar de uitgever gevestigd is te noemen, maar dit is niet langer het geval.

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur, een master in Linguistics en een master in Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

4 reacties

Mohib ezzat
11 april 2021 om 15:27

Hoe zit het met afbeeldingen?

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
12 april 2021 om 16:42

Hoi Mohib,

Ik zie dat je meerdere vragen hebt gesteld en andere opmerkingen hebt geplaatst, dus ik zal hier op alles reageren:

Voor de afbeeldingen kun je dit artikel raadplegen. Hierin wordt uitgebreid beschreven hoe je figuren nummert, opmaakt en hoe je vervolgens naar ze verwijst in de tekst.

Je vroeg me ook hoe je moet verwijzen naar een jaaropdracht. We hebben een artikel over rapporten en (jaar)verslagen. Mocht je zo'n jaarrapport bedoelen, dan kun je in dat artikel zien hoe je naar een rapport verwijst en waar je de benodigde verwijsinformatie kan vinden in een database of rapport.

Beantwoorden

Zakaria
7 april 2021 om 13:54

Sommige mensen hebben meerdere literatuurlijsten in hun documenten staan (na ieder hoofdstuk) en andere aan het einde van hun scriptie.

Maakt het uit waar ze staan? en wat zijn de regels/voorwaaden hiervoor? kan het aan het einde van mijn inleiding bijvoorbeeld of alleen na elke kerntekst hoofstukken?

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
7 april 2021 om 14:35

Hoi Zakaria,

Voor de APA-stijl voeg je de literatuurlijst op het eind van je scriptie toe, net na de hoofdtekst en voorafgaand aan de bijlagen. Het kan dat andere studenten specifieke richtlijnen hebben gekregen van hun onderwijsinstelling, waardoor ze het anders doen. Voor APA geldt in ieder geval dat je de literatuurlijst niet per hoofdstuk toevoegt, maar op het eind van je scriptie. :)

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.