APA-stijl opmaak van de literatuurlijst | Voorbeeld & Uitleg

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 vind je elders

APA literatuurlijst (7de editie)

De APA-literatuurlijst bevat alle bronnen die je hebt geciteerd in je tekst. De lijst met bronvermeldingen start op een nieuwe pagina, direct na de hoofdtekst. Volg deze instructies om je APA-literatuurlijst op te maken:

  • Plaats de sectietitel “Literatuurlijst” dikgedrukt bovenaan de pagina (gecentreerd).
  • Zet de bronvermeldingen in alfabetische volgorde.
  • Gebruik dubbele regelafstand voor alle tekst.
  • Laat bronvermeldingen vanaf de tweede regel inspringen met een tab.

 

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

APA-richtlijnen voor alfabetisering

Bronvermeldingen in de literatuurlijst worden alfabetisch gesorteerd op basis van de achternaam van de eerste auteur. Als de auteur niet bekend is, bepaal je de plaats in de lijst op basis van het eerste betekenisvolle woord in de titel (waarbij je lidwoorden “de”, “het” en “een” negeert).

Tekstverwerkers zoals Word of Google Docs en generators voor bronvermeldingen kunnen de literatuurlijst vaak automatisch sorteren. Het wordt lastiger om de volgorde te bepalen als je meerdere publicaties van dezelfde auteur of publicaties van auteurs met dezelfde achternamen in je literatuurlijst hebt staan.

Ons uitgebreide artikel over bronvermeldingen sorteren volgens de APA-stijl legt uit hoe je in deze situaties moet handelen.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Welke bronnen voeg je toe aan je literatuurlijst?

Je voegt alleen bronvermeldingen toe voor bronnen die je in je hoofdtekst aangehaald hebt (met een verwijzing in de tekst). Voeg geen bronvermelding toe voor:

  • Bronnen die je alleen hebt geraadpleegd.
  • Persoonlijke communicatie (zoals e-mails of telefoongesprekken).
  • Algemene vermeldingen van websites of tijdschriften.
  • Algemene kennis.

APA-bronvermeldingen creëren

Het format van een APA-bronvermelding hangt af van het type bron. Je kunt de verschillende opties in de onderstaande tool bekijken om bekend te raken met de APA-stijl.

Leer meer over APA-bronvermeldingen voor in de literatuurlijst of gebruik Scribbrs gratis APA Generator om foutloze verwijzingen te genereren.

Veelgestelde vragen

Bestaat er een tool die mijn bronnen automatisch kan rangschikken?

Populaire tekstverwerkers, zoals Microsoft Word en Google Docs, kunnen lijsten alfabetisch rangschikken, maar ze volgen hierbij niet de APA-stijl richtlijnen voor alfabetisering.

Als je Scribbrs APA Generator gebruikt om bronvermeldingen te genereren, dan worden je deze automatisch gerangschikt op basis van de APA-richtlijnen voor de literatuurlijst. Hierbij wordt rekening gehouden met alle uitzonderingen.

Hoe verwijs ik naar bronnen volgens het APA-format?

In APA verwijs je naar een bron door een verwijzing in de tekst op te nemen, evenals een bronvermelding in de literatuurlijst. Elk type bron heeft een eigen format. Een wetenschappelijk artikel wordt bijvoorbeeld op een andere manier aangehaald dan een boek.

Gebruik Scribbrs gratis APA Generator om foutloos en snel bronnen te genereren of kijk naar onze APA-voorbeelden.

Hoeveel auteurs neem ik op in de bronvermelding in de literatuurlijst?

Je mag maximaal 20 auteurs opnemen in een bronvermelding in de literatuurlijst.

Als een artikel meer dan 20 auteurs heeft, vervang je de namen tussen de 19de auteur en de laatstgenoemde auteur door een beletselteken (. . .), maar je laat de laatste auteur niet weg:

De Bruin, T. C., Maartens, J. R., Wilgers, G. L., Evers, B. B., Kelfkens, R. S., Turner, S. T., Abdullahi, A., Daniels, A. T., Hogenbosch, J., Schaars, L., De Wit, A., Strik, T., De Graaf, J. E., Kippersluis, C., Ourahou, S., Megens, M. D., Van der Vaart, R., Philips, T. F. G., Duinkerken, E., . . . Mertens, L.

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Moet ik de locatie van de uitgever opnemen in de bronvermelding voor een boek?

Volgens de 7de editie van het APA-stijlhandboek is informatie over de locatie van een uitgever niet meer nodig. De 6de editie schreef wel voor om de stad en het land waar de uitgever gevestigd is te noemen, maar dit is niet langer het geval.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 17 januari). APA-stijl opmaak van de literatuurlijst | Voorbeeld & Uitleg. Scribbr. Geraadpleegd op 26 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/literatuurlijst/

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.