Inhoudsopgave van een scriptie

In de inhoudsopgave, in het Engels table of contents en door onze zuiderburen inhoudstafel genoemd, som je alle hoofdstukken van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer.

De inhoudsopgave zorgt ervoor dat de lezer van je scriptie het overzicht heeft en direct kan zien op welk paginanummer een bepaald hoofdstuk begint. Als je je tekst volgens de APA-stijl schrijft, zijn er specifieke richtlijnen voor de APA-inhoudsopgave

Wij raden je aan om altijd de inhoudsopgave automatisch te genereren via Word. Dit ziet er mooi en professioneel uit. Daarnaast is het minder foutgevoelig en kost het weinig tijd.

inhoudsopgave voorbeeld scriptie

Duidelijke titels

De inhoudsopgave geeft de systematische opbouw van de scriptie weer. Het is belangrijk om duidelijke hoofdstuk- en paragraaftitels te gebruiken. De lezer kan zo gelijk zien wat voor informatie hij/zij kan verwachten.

Maximaal twee pagina’s

De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina’s voor de inhoudsopgave.

Heb je een inhoudsopgave langer dan 2 pagina’s? Sluit dan bijvoorbeeld je subparagrafen (koppen vanaf niveau 3) uit van de inhoudsopgave.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Wat zet je niet in de inhoudsopgave?

De kopjes voorwoord, samenvatting en inhoudsopgave hoeven niet in de inhoudsopgave. Deze pagina’s staan voor de inhoudsopgave of het betreft de pagina zelf. De lezer van je scriptie heeft deze pagina’s al gezien alvorens hij/zij de inhoudsopgave treft.

Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht daardoor de inhoudsopgave onoverzichtelijk en te lang worden, dan kun je deze bijlagen ook uitsluiten van de inhoudsopgave.

De literatuurlijst zet je overigens wel altijd in de inhoudsopgave.

Checklist: Inhoudsopgave

0 / 6

Goed bezig!

Je inhoudsopgave zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar inhoudsopgave checklist

Meer lijsten in je scriptie

Naast het gebruik maken van een inhoudsopgave is het ook mogelijk om gebruik te maken van een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je dan de volgende volgorde:

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

4 reacties

Tamara
29 juni 2021 om 18:29

Goedendag,

Mijn vraag is of het lettertype van de inhoudsopgave hetzelfde moet zijn als de rest van het verslag.

Groetjes!

Beantwoorden

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
29 juni 2021 om 18:39

Hoi Tamara,

Hetzelfde lettertype voor je inhoudsopgave is inderdaad het beste! :)

Beantwoorden

wilmer
3 juni 2020 om 12:29

Hoi!

Vraag/opmerking. Mijn eigen taaldocent heeft me laten weten wat het onderdeel "Inhoudsopgave" heet, maar dat je het in een rapport "Inhoud" noemt (de titel van het onderdeel moet dus niet "Inhoudsopgave" zijn).

Ik zie in jullie voorbeeld wel dat er Inhoudsopgave als kopje staat, zijn hier regels voor? of is dit gewoon een stijl/voorkeur iets?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
6 juni 2020 om 20:36

Hoi Wilmer,

Dit is inderdaad echt een geval van voorkeur. Ik zou je dus vooral aan de voorkeur van je docent houden :).

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.