Inhoudsopgave van een scriptie | Voorbeeld & Uitleg

De inhoudsopgave (table of contents) zorgt ervoor dat de lezer van je scriptie het overzicht heeft en direct kan zien op welk paginanummer een bepaald hoofdstuk begint.

In de inhoudsopgave (ook inhoudstafel genoemd) som je alle hoofdstuk- en paragraaftitels van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer. Je plaatst de inhoudsopgave na je samenvatting en vóór je inleiding. De inhoudsopgave mag maximaal 2 pagina’s lang zijn.

Als je je tekst volgens de APA-stijl schrijft, zijn er specifieke richtlijnen voor de APA-inhoudsopgave.

De perfecte lay-out

Onze lay-out experts zorgen ervoor dat de lay-out van jouw document er perfect uitziet. Zij helpen je met:

 • Automatisch gegenereerde inhoudsopgave
 • Figuren- en tabellenlijst
 • Consistente lay-out van paragrafen
 • Paginanummering

Lees meer

Voorbeeld inhoudsopgave

Voorbeeld inhoudsopgave

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Wat staat er in de inhoudsopgave?

De inhoudsopgave is een systematische weergave van de opbouw van je scriptie. Alle onderdelen en de bijbehorende paginanummers worden opgesomd. Afhankelijk van de lengte van je scriptie, opdracht of essay kun je ervoor kiezen om een inhoudsopgave op één niveau of meerdere niveaus uiteen te zetten.

 • Een inhoudsopgave op één niveau bevat alleen de titels van je hoofdstukken. Deze optie is vooral handig als de inhoudsopgave anders te lang wordt.
 • Een inhoudsopgave met meerdere niveaus verdeelt de hoofdstukken verder in paragrafen en subparagrafen. Meestal gaat deze onderverdeling tot maximaal 3 niveaus.
Tip
Wij raden je aan om de inhoudsopgave automatisch te genereren via Word of Google Docs. Dit ziet er mooi en professioneel uit. Daarnaast is het minder foutgevoelig en kost het weinig tijd.

Duidelijke titels

De inhoudsopgave geeft de systematische opbouw van de scriptie weer. Het is belangrijk om duidelijke hoofdstuk- en paragraaftitels te gebruiken. De lezers kunnen zo gelijk zien wat voor informatie ze kunnen verwachten.

Let op
De titels in de inhoudsopgave dienen te overlappen met die in de lopende tekst, zodat er geen verwarring kan ontstaan.

Maximaal twee pagina’s

De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina’s voor de inhoudsopgave.

Heb je een inhoudsopgave langer dan 2 pagina’s? Sluit dan bijvoorbeeld je subparagrafen (koppen vanaf niveau 3) uit van de inhoudsopgave.

Let op
Zorg ervoor dat je altijd dezelfde niveaus gebruikt. Als je voor je eerste hoofdstuk alle paragrafen en subparagrafen noemt, moet je dit ook doen voor de andere hoofdstukken.

Wat zet je niet in de inhoudsopgave?

De kopjes voorwoord, samenvatting en inhoudsopgave hoeven niet in de inhoudsopgave. Deze pagina’s staan voor de inhoudsopgave of het betreft de pagina zelf. De lezers van je scriptie hebben deze pagina’s al gezien voordat ze bij de inhoudsopgave terechtkomen.

Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht de inhoudsopgave daardoor onoverzichtelijk en te lang worden, kun je er ook voor kiezen om alleen een algemeen kopje “Bijlagen” te gebruiken.

De literatuurlijst zet je wel altijd in de inhoudsopgave.

Meer lijsten in je scriptie

Je kunt ervoor kiezen een begrippenlijst, afkortingenlijst en/of een figuren- en tabellenlijst toe te voegen. Hierbij hanteer je de volgende volgorde:

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Checklist: Inhoudsopgave

0 / 6

Goed bezig!

Je inhoudsopgave zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar inhoudsopgave checklist

Veelgestelde vragen

Waar plaats je de inhoudsopgave?

In een scriptie of proefschrift wordt de inhoudsopgave na de samenvatting en het voorwoord geplaatst. Een eventuele figuren- en tabellenlijst wordt meestal na de inhoudsopgave geplaatst.

Hoe maak je de inhoudsopgave op volgens de APA-stijl?

Een inhoudsopgave is volgens de APA-richtlijnen niet verplicht. Er zijn dan ook geen specifieke APA-opmaakrichtlijnen voor dit onderdeel. Toch is het zeker in lange teksten verstandig om een inhoudsopgave toe te voegen. Voor wat houvast kun je hierbij deze opmaakrichtlijnen volgen:

 • Voeg alle koppen met niveau 1 en 2 toe (andere niveaus zijn optioneel).
 • Geef de niveauverschillen tussen koppen aan met inspringing. Houd je aan de algemene APA-opmaakrichtlijnen voor het lettertype, regelafstand, en dergelijke.
Waar start de paginanummering van je scriptie?

De paginanummering start meestal na het voorblad. Als je gebruikmaakt van een informatiepagina start de paginanummering vaak na de informatiepagina.

Indeling scriptie Paginanummer Indeling scriptie Paginanummer
Voorblad/titelpagina Voorblad/titelpagina
Voorwoord 2 informatiepagina
Samenvatting 3 Voorwoord 3
Inhoudsopgave 4 Samenvatting 4
Wat is een inhoudsopgave in het Engels?

Een inhoudsopgave heet in het Engels een table of contents. 

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2023, 04 april). Inhoudsopgave van een scriptie | Voorbeeld & Uitleg. Scribbr. Geraadpleegd op 23 april 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/inhoudsopgave-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.