Inhoudsopgave van een scriptie | Voorbeeld & Uitleg
De inhoudsopgave (table of contents) zorgt ervoor dat de lezer van je scriptie het overzicht heeft en direct kan zien op welk paginanummer een bepaald hoofdstuk begint.
In de inhoudsopgave (ook inhoudstafel genoemd) som je alle hoofdstuk- en paragraaftitels van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer. Je plaatst de inhoudsopgave na je samenvatting en vóór je inleiding. De inhoudsopgave mag maximaal 2 pagina’s lang zijn.
Voorbeeld inhoudsopgave
Wat staat er in de inhoudsopgave?
De inhoudsopgave is een systematische weergave van de opbouw van je scriptie. Alle onderdelen en de bijbehorende paginanummers worden opgesomd. Afhankelijk van de lengte van je scriptie, opdracht of essay kun je ervoor kiezen om een inhoudsopgave op één niveau of meerdere niveaus uiteen te zetten.
- Een inhoudsopgave op één niveau bevat alleen de titels van je hoofdstukken. Deze optie is vooral handig als de inhoudsopgave anders te lang wordt.
- Een inhoudsopgave met meerdere niveaus verdeelt de hoofdstukken verder in paragrafen en subparagrafen. Meestal gaat deze onderverdeling tot maximaal 3 niveaus.
Duidelijke titels
De inhoudsopgave geeft de systematische opbouw van de scriptie weer. Het is belangrijk om duidelijke hoofdstuk- en paragraaftitels te gebruiken. De lezers kunnen zo gelijk zien wat voor informatie ze kunnen verwachten.
Maximaal twee pagina’s
De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina’s voor de inhoudsopgave.
Heb je een inhoudsopgave langer dan 2 pagina’s? Sluit dan bijvoorbeeld je subparagrafen (koppen vanaf niveau 3) uit van de inhoudsopgave.
Wat zet je niet in de inhoudsopgave?
De kopjes voorwoord, samenvatting en inhoudsopgave hoeven niet in de inhoudsopgave. Deze pagina’s staan voor de inhoudsopgave of het betreft de pagina zelf. De lezers van je scriptie hebben deze pagina’s al gezien voordat ze bij de inhoudsopgave terechtkomen.
Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht de inhoudsopgave daardoor onoverzichtelijk en te lang worden, kun je er ook voor kiezen om alleen een algemeen kopje “Bijlagen” te gebruiken.
De literatuurlijst zet je wel altijd in de inhoudsopgave.
Meer lijsten in je scriptie
Je kunt ervoor kiezen een begrippenlijst, afkortingenlijst en/of een figuren- en tabellenlijst toe te voegen. Hierbij hanteer je de volgende volgorde:
Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen
Checklist: Inhoudsopgave
0 / 6Goed bezig!
Je inhoudsopgave zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.
Alle checklisten bekijken Terug naar inhoudsopgave checklistVeelgestelde vragen
- Waar plaats je de inhoudsopgave?
-
In een scriptie of proefschrift wordt de inhoudsopgave na de samenvatting en het voorwoord geplaatst. Een eventuele figuren- en tabellenlijst wordt meestal na de inhoudsopgave geplaatst.
- Hoe maak je de inhoudsopgave op volgens de APA-stijl?
-
Een inhoudsopgave is volgens de APA-richtlijnen niet verplicht. Er zijn dan ook geen specifieke APA-opmaakrichtlijnen voor dit onderdeel. Toch is het zeker in lange teksten verstandig om een inhoudsopgave toe te voegen. Voor wat houvast kun je hierbij deze opmaakrichtlijnen volgen:
- Voeg alle koppen met niveau 1 en 2 toe (andere niveaus zijn optioneel).
- Geef de niveauverschillen tussen koppen aan met inspringing. Houd je aan de algemene APA-opmaakrichtlijnen voor het lettertype, regelafstand, en dergelijke.
- Waar start de paginanummering van je scriptie?
-
De paginanummering start meestal na het voorblad. Als je gebruikmaakt van een informatiepagina start de paginanummering vaak na de informatiepagina.
Indeling scriptie Paginanummer Indeling scriptie Paginanummer Voorblad/titelpagina – Voorblad/titelpagina – Voorwoord 2 informatiepagina – Samenvatting 3 Voorwoord 3 Inhoudsopgave 4 Samenvatting 4 - Wat is een inhoudsopgave in het Engels?
-
Een inhoudsopgave heet in het Engels een table of contents.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.