Inhoudsopgave van een scriptie
In de inhoudsopgave, in het Engels table of contents en door onze zuiderburen inhoudstafel genoemd, som je alle hoofdstukken van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer.
De inhoudsopgave zorgt ervoor dat de lezer van je scriptie het overzicht heeft en direct kan zien op welk paginanummer een bepaald hoofdstuk begint.
Wij raden je aan om altijd de inhoudsopgave automatisch te genereren via Word. Dit ziet er mooi en professioneel uit. Daarnaast is het minder foutgevoelig en kost het weinig tijd.
Duidelijke titels
De inhoudsopgave geeft de systematische opbouw van de scriptie weer. Het is belangrijk om duidelijke hoofdstuk- en paragraaftitels te gebruiken. De lezer kan zo gelijk zien wat voor informatie hij/zij kan verwachten.
Maximaal twee pagina’s
De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina’s voor de inhoudsopgave.
Heb je een inhoudsopgave langer dan 2 pagina’s? Sluit dan bijvoorbeeld je subparagrafen (koppen vanaf niveau 3) uit van de inhoudsopgave.
Wat zet je niet in de inhoudsopgave?
De kopjes voorwoord, samenvatting en inhoudsopgave hoeven niet in de inhoudsopgave. Deze pagina’s staan voor de inhoudsopgave of het betreft de pagina zelf. De lezer van je scriptie heeft deze pagina’s al gezien alvorens hij/zij de inhoudsopgave treft.
Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht daardoor de inhoudsopgave onoverzichtelijk en te lang worden, dan kun je deze bijlagen ook uitsluiten van de inhoudsopgave.
De literatuurlijst zet je overigens wel altijd in de inhoudsopgave.
Checklist: Inhoudsopgave
0 / 6Goed bezig!
Je inhoudsopgave zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.
Alle checklisten bekijken Terug naar inhoudsopgave checklistMeer lijsten in je scriptie
Naast het gebruik maken van een inhoudsopgave is het ook mogelijk om gebruik te maken van een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je dan de volgende volgorde:
2 reacties
wilmer
3 juni 2020 om 12:29Hoi!
Vraag/opmerking. Mijn eigen taaldocent heeft me laten weten wat het onderdeel "Inhoudsopgave" heet, maar dat je het in een rapport "Inhoud" noemt (de titel van het onderdeel moet dus niet "Inhoudsopgave" zijn).
Ik zie in jullie voorbeeld wel dat er Inhoudsopgave als kopje staat, zijn hier regels voor? of is dit gewoon een stijl/voorkeur iets?
Leon Smits (Scribbr Team)
6 juni 2020 om 20:36Hoi Wilmer,
Dit is inderdaad echt een geval van voorkeur. Ik zou je dus vooral aan de voorkeur van je docent houden :).
Groetjes,
Leon