Inhoudsopgave van een scriptie

In de inhoudsopgave, in het Engels table of contents en door onze zuiderburen inhoudstafel genoemd, som je alle hoofdstukken van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer.

De inhoudsopgave zorgt ervoor dat de lezer van je scriptie het overzicht heeft en direct kan zien op welk paginanummer een bepaald hoofdstuk begint.

Wij raden je aan om altijd de inhoudsopgave automatisch te genereren via Word. Dit ziet er mooi en professioneel uit. Daarnaast is het minder foutgevoelig en kost het weinig tijd.

inhoudsopgave voorbeeld scriptie

Duidelijke titels

De inhoudsopgave geeft de systematische opbouw van de scriptie weer. Het is belangrijk om duidelijke hoofdstuk- en paragraaftitels te gebruiken. De lezer kan zo gelijk zien wat voor informatie hij/zij kan verwachten.

Maximaal twee pagina’s

De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina’s voor de inhoudsopgave.

Heb je een inhoudsopgave langer dan 2 pagina’s? Sluit dan bijvoorbeeld je subparagrafen (koppen vanaf niveau 3) uit van de inhoudsopgave.

Wat zet je niet in de inhoudsopgave?

De kopjes voorwoord, samenvatting en inhoudsopgave hoeven niet in de inhoudsopgave. Deze pagina’s staan voor de inhoudsopgave of het betreft de pagina zelf. De lezer van je scriptie heeft deze pagina’s al gezien alvorens hij/zij de inhoudsopgave treft.

Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht daardoor de inhoudsopgave onoverzichtelijk en te lang worden, dan kun je deze bijlagen ook uitsluiten van de inhoudsopgave.

De literatuurlijst zet je overigens wel altijd in de inhoudsopgave.

Checklist: Inhoudsopgave

0 / 6

Goed bezig!

Je inhoudsopgave zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar inhoudsopgave checklist

Meer lijsten in je scriptie

Naast het gebruik maken van een inhoudsopgave is het ook mogelijk om gebruik te maken van een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je dan de volgende volgorde:

Wat vind jij van dit artikel?
Michelle Mertens

Michelle verzorgt de support bij Scribbr. Ze krijgt veel vragen van studenten; zo weet ze wat er speelt en waar studenten tegenaan lopen. Met duidelijke uitleg probeert ze de studenten verder te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen » Trustpilot score van 9.8

25 reacties

Elroy
7 mei 2015 14:03

Hallo,

Ik ben bezig met mijn scriptie en ik heb een probleem bij het maken van de inhoudsopgave. Bij een cursus op school is mij altijd aangeleerd om bij hoofdstuk 1 inleiding te beginnen met nummeren en dan bij 1. Nu lees ik overal op internet dat je inderdaad bij de inleiding moet beginnen met nummeren, maar er staat ook vaak dat je dan bijvoorbeeld blz. 5 moet neerzetten (dus tellen vanaf voorblad). Wat is nu de officiële regel?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
7 mei 2015 15:11

Hoi Elroy, heel simpel, er zijn geen officiële regels. Onze voorkeur gaat erna uit dat je begint te tellen bij pagina, zoals je dat ook bij boeken ziet. Dus wanneer je inleiding begint op pagina 5, dan begin je daar de nummering ook met 5. Succes!

Beantwoorden

stijn
20 mei 2015 15:54

Wat een topsite dit zeg! super overzichtelijk en behulpzaam.

Fijn, fijn fijn!!

Beantwoorden

Lea
10 maart 2016 11:50

Hoi, ik heb een vraag. Mag je in je scriptie in de koppen hoofdstuk 1 etc gebruiken of alleen 1 en dan de titel?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 maart 2016 12:44

Hoi Lea, je mag 'hoofdstuk' gebruiken. Dit is helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur.

Beantwoorden

Ruben Mikx Guerrero
26 maart 2016 13:38

Beste, 

Mijn scriptie wil ik op de volgende manier indelen:t voorblad >>boorwoord>> samenvatting>> inhouds opgave>> begrippenlijst>> H1 Inleiding>>H2 enz enz>> Literatuurlijst

Moet ik dan de begrippenlijst mee nemen in mijn inhoudsopgave? en zo ja moet ik deze dan nummeren? Want lijkt me niet logisch om de inleiding een ander nummer te geven dan Hoofdstuk 1

Bedankt, 

Ruben

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
26 maart 2016 14:16

Beste Ruben, je neemt de begrippenlijst wel op in de inhoudsopgave. Nummeren is niet nodig, dus je kunt de Inleiding met H1 laten beginnen. Succes!

Beantwoorden

Jimmy
23 mei 2016 12:56

Ik heb een vraag als ik mijn inhoudsopgave niet in de lijst zet zeg maar (van mijn inhoud) moet ik de inhoudsopgave toch nog een pagina nummer geven??

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 mei 2016 13:00

Hoi Jimmy, hier zijn geen eisen aan verbonden en is dus je eigen keuze. Vaak staat bij scripties een paginanummer vanaf de tweede pagina.

Beantwoorden

Jimmy
23 mei 2016 13:27

Ik maak een stageverslag en bij jullie checklist staat: Het kopje inhoudsopgave staat niet in de inhoudsopgave. dus moet ik m er nou wel of niet nummeren??

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
24 mei 2016 16:15

Hoi Jimmy, het nummeren van de pagina's heeft niet veel te maken met de items die je in de inhoudsopgave zet. Je kunt prima de inhoudsopgave nummeren maar je zet het kopje 'Inhoudsopgave' zelf niet in de inhoudsopgave.

Beantwoorden

Esther
29 mei 2016 18:43

Mag je ook als volgt de inhoudsopgave indelen?
Hoofdstuk 1: X
      1.1 XY

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
31 mei 2016 11:53

Hoi Esther, ja dat kan prima.

Beantwoorden

Anna
2 juni 2016 19:16

Hallo,

Wat een fijne site! Ik wou dat ik het eerder had ontdekt!!
Mag/moet je het nawoord, de bronnenlijst en de bijlagen ook noemen in je inhoudsopgave?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 juni 2016 15:27

Hoi Anna, het is gebruikelijk om deze op te nemen in de inhoudsopgave.

Beantwoorden

Chris
9 juni 2016 12:24

Hoi, ik heb een begrippenlijst in mijn scriptie. Volgens jullie overzicht moet deze in voor de inleiding en dus na de inhoudsopgave. Moet dit een apart hoofdstuk zijn? En moet ik deze vermelden in de inhoudsopgave?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
9 juni 2016 19:30

Hoi Chris, het is gebruikelijk om hiervan een apart hoofdstuk te maken en deze ook toe te voegen aan de inhoudsopgave.

Beantwoorden

Tom
16 december 2016 12:00

Hallo,

Moeten de afzonderlijke bijlages in de inhoudstafel vermeld worden? Of is het genoeg om gewoon "Bijlagen" te zetten? (Ik gebruik 4 bijlages)

Mvg

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
16 december 2016 18:36

Hoi Tom, voor de duidelijkheid zou ik ze wel nog even apart vermelden.

Beantwoorden

Sanne
5 januari 2017 14:53

Hoi,
Ik heb een vraag over de nummering van de hoofdstukken. Is het gebruikelijk om de bronnenlijst ook een hoofdstuknummer te geven of zijn hier geen regels voor?
bijvoorbeeld:
Hoofdstuk 8 Bronnenlijst

Mvg

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 januari 2017 17:17

Hoi Sanne, daar zijn geen regels voor. Je kunt dus kiezen wat je zelf het mooiste vindt!

Beantwoorden

Anne
11 mei 2017 16:56

Hallo, allereerst bedankt voor de goede tips! Een klein vraagje, telt je voorpagina (en evt. de witte pagina daarachter bij dubbelzijdig afdrukken) ook mee in de paginanummering?

Bedankt alvast!

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
16 mei 2017 17:06

Beste Anne,

Meestal kies je er inderdaad voor om deze pagina's niet mee te tellen. Soms kiezen studenten er zelfs voor om de paginanummering pas te laten beginnen na de inhoudsopgave en de pagina's ervoor met Romeinse cijfers te markeren. Dat kun je aanpassen in de paginanummering in Word. Ik zou je willen aanraden om vooral te doen wat je zelf het beste lijkt.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Lennard
13 september 2017 10:11

Hallo, in de checklist van mijn scriptie staat in volgorde de samenvattingen na de inhoudsopgave. Moet ik het hoofdstuk van samenvattingen dan alsnog niet nummeren?

Beantwoorden

Lucy Vleeshouwers
Lucy Vleeshouwers (Scribbr-team)
15 september 2017 13:58

Hoi Lennard,
Als je je samenvatting na de inhoudsopgave plaatst, kan je hem het beste wel nummeren. Dan kan de lezer dit hoofdstuk eenvoudig terugvinden!
Groetjes,
Lucy

Beantwoorden

Reageer