Inhoudsopgave van een scriptie

In de inhoudsopgave, in het Engels table of contents en door onze zuiderburen inhoudstafel genoemd, som je alle hoofdstukken van je scriptie op en vermeld je daarbij het paginanummer.

De inhoudsopgave zorgt ervoor dat de lezer van je scriptie het overzicht heeft en direct kan zien op welk paginanummer een bepaald hoofdstuk begint. Als je je tekst volgens de APA-stijl schrijft, zijn er specifieke richtlijnen voor de APA-inhoudsopgave

Wij raden je aan om altijd de inhoudsopgave automatisch te genereren via Word. Dit ziet er mooi en professioneel uit. Daarnaast is het minder foutgevoelig en kost het weinig tijd.

inhoudsopgave voorbeeld scriptie

Duidelijke titels

De inhoudsopgave geeft de systematische opbouw van de scriptie weer. Het is belangrijk om duidelijke hoofdstuk- en paragraaftitels te gebruiken. De lezer kan zo gelijk zien wat voor informatie hij/zij kan verwachten.

Maximaal twee pagina’s

De inhoudsopgave is een overzicht van de onderdelen in je scriptie. Dit overzicht moet duidelijkheid bieden aan de lezer. Daarom moet je je vasthouden aan maximaal twee pagina’s voor de inhoudsopgave.

Heb je een inhoudsopgave langer dan 2 pagina’s? Sluit dan bijvoorbeeld je subparagrafen (koppen vanaf niveau 3) uit van de inhoudsopgave.

De perfecte lay-out

Onze lay-out experts zorgen ervoor dat de lay-out van jouw document er perfect uitziet. Zij helpen je met:

  • Automatisch gegenereerde inhoudsopgave
  • Figuren- en tabellenlijst
  • Consistente lay-out van paragrafen
  • Paginanummering

Lees meer

Wat zet je niet in de inhoudsopgave?

De kopjes voorwoord, samenvatting en inhoudsopgave hoeven niet in de inhoudsopgave. Deze pagina’s staan voor de inhoudsopgave of het betreft de pagina zelf. De lezer van je scriptie heeft deze pagina’s al gezien alvorens hij/zij de inhoudsopgave treft.

Mocht je erg veel bijlagen in je document hebben en mocht daardoor de inhoudsopgave onoverzichtelijk en te lang worden, dan kun je deze bijlagen ook uitsluiten van de inhoudsopgave.

De literatuurlijst zet je overigens wel altijd in de inhoudsopgave.

Checklist: Inhoudsopgave

0 / 6

Goed bezig!

Je inhoudsopgave zit nu in ieder geval goed in elkaar. Gebruik ook de andere checklists om je scriptie nog beter te maken.

Alle checklisten bekijken Terug naar inhoudsopgave checklist

Meer lijsten in je scriptie

Naast het gebruik maken van een inhoudsopgave is het ook mogelijk om gebruik te maken van een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Hierbij hanteer je dan de volgende volgorde:

Veelgestelde vragen

Waar plaats je de inhoudsopgave?

In een scriptie of proefschrift wordt de inhoudsopgave na de samenvatting en het voorwoord geplaatst. Een eventuele figuren- en tabellenlijst wordt meestal na de inhoudsopgave geplaatst.

Hoe maak je de inhoudsopgave op volgens de APA-stijl?

Een inhoudsopgave is volgens de APA-richtlijnen niet verplicht. Er zijn dan ook geen specifieke APA-opmaakrichtlijnen voor dit onderdeel. Toch is het zeker in lange teksten verstandig om een inhoudsopgave toe te voegen. Voor wat houvast kun je hierbij deze opmaakrichtlijnen volgen:

  • Voeg alle koppen met niveau 1 en 2 toe (andere niveaus zijn optioneel).
  • Geef de niveauverschillen tussen koppen aan met inspringing. Houd je aan de algemene APA-opmaakrichtlijnen voor het lettertype, regelafstand, en dergelijke.
Waar start de paginanummering van je scriptie?

De paginanummering start meestal na het voorblad. Als je gebruikmaakt van een informatiepagina start de paginanummering vaak na de informatiepagina.

Indeling scriptie Paginanummer Indeling scriptie Paginanummer
Voorblad/titelpagina Voorblad/titelpagina
Voorwoord 2 informatiepagina
Samenvatting 3 Voorwoord 3
Inhoudsopgave 4 Samenvatting 4
Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1