Afkortingenlijst van de scriptie

In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Door de lijst te alfabetiseren kan de lezer eenvoudig een afkorting opzoeken.

Wanneer gebruik je een afkortingenlijst?

Als je veel technische afkortingen gebruikt in je scriptie is het aan te raden om een afkortingenlijst te gebruiken. Niet iedere lezer van je scriptie is bekend met deze, voor hen, lastige afkortingen. Met een afkortingenlijst verhoog je zo de leesbaarheid van het document.

Waar plaats je de afkortingenlijst in je scriptie?

Je plaatst de afkortingenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. De lezer van je scriptie kan dan de afkortingen die voor hem/haar onbekend zijn op deze vaste plek terugzoeken.

Je voegt het kopje afkortingenlijst toe aan je inhoudsopgave, zodat het voor de lezer duidelijk is dat er een verklaring van afkortingen is toegevoegd aan de scriptie.

Het kan zijn dat je maar een paar afkortingen hebt die uitleg nodig hebben. Deze uitleg kun je geven in voetnoten. De lezer hoeft dan voor die paar afkortingen niet terug te bladeren.

Lees waarom zo veel studenten Scribbr inschakelen

Ontdek nakijken op taal

Voorbeeld verklaring van afkortingen

afkortingenlijst-scriptie

Voorbeeld: Afkortingenlijst

Afkortingen gebruiken in je tekst

Wanneer je in je scriptie voor een bepaald woord een afkorting gebruikt, schrijf je altijd de eerste keer het woord voluit. Daarachter plaats je tussen haakjes de afkorting die je in de rest van het document gaat gebruiken.

Voorbeeld: Afkorting eerste keer voluit schrijven

In dit onderzoek wordt het Customer Relationship Management (CRM) bij Vroom & Dreesman (V&D) onderzocht. Bij V&D werken ze al jaren met CRM om ervoor te zorgen dat het contact met de klant centraal staat en steeds verbeterd wordt.

Je mag niet voor alles afkortingen gebruiken. We hebben een richtlijn gemaakt voor het gebruik van afkortingen in je scriptie. In deze richtlijn leggen we uit wanneer je afkortingen mag gebruiken en wanneer niet.

Afkortingen volgens de APA-stijl

Maak je gebruik van de APA-stijl? De APA-stijl stelt specifieke eisen aan het gebruik van afkortingen in je scriptie.

Meer lijsten in je scriptie

Naast de afkortingenlijst kun je ook gebruikmaken van een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Je hanteert dan de volgende volgorde:

Veelgestelde vragen

Waarvoor wordt een afkortingenlijst gebruikt?

In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden.

Waar in de scriptie plaats je de afkortingenlijst?

Je plaatst de afkortingenlijst direct na je inhoudsopgave. Zo kan de lezer op een vaste plaats de betekenis van afkortingen opzoeken.

Hoe introduceer je afkortingen?

Je introduceert afkortingen door eerst de volledige term te noemen en vervolgens de afkorting tussen haakjes te plaatsen. Vanaf dat moment gebruik je alleen nog de afkorting.

Het beheersen van Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM) is voor veel organisaties moeilijk. KAM krijgt vaak te weinig aandacht.
Moet je afkortingen voor woorden en uitdrukkingen introduceren?

Afkortingen voor woorden en uitdrukkingen, zoals enz. en n.a.v., mag je niet gebruiken in een scriptie. In plaats daarvan gebruik je het volledige woord of de gehele woordgroep.

Afkortingen voor zelfstandig naamwoorden en namen mag je wel gebruiken, en deze hoef je niet te introduceren als ze algemeen bekend zijn.

Mocht je twijfelen of je lezerspubliek de afkorting kent, introduceer deze dan voor de zekerheid.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Stel 1 gratis vraag
Krijg hulp van een expert
1