Afkortingenlijst van de scriptie

In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Door de lijst te alfabetiseren kan de lezer eenvoudig een afkorting opzoeken.

Wanneer gebruik je een afkortingenlijst?

Als je veel technische afkortingen gebruikt in je scriptie is het aan te raden om een afkortingenlijst te gebruiken. Niet iedere lezer van je scriptie is bekend met deze, voor hen, lastige afkortingen. Met een afkortingenlijst verhoog je zo de leesbaarheid van het document.

Waar plaats je de afkortingenlijst in je scriptie?

Je plaatst de afkortingenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. De lezer van je scriptie kan dan de afkortingen die voor hem/haar onbekend zijn op deze vaste plek terugzoeken.

Je voegt het kopje afkortingenlijst toe aan je inhoudsopgave, zodat het voor de lezer duidelijk is dat er een verklaring van afkortingen is toegevoegd aan de scriptie.

Het kan zijn dat je maar een paar afkortingen hebt die uitleg nodig hebben. Deze uitleg kun je geven in voetnoten. De lezer hoeft dan voor die paar afkortingen niet terug te bladeren.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Voorbeeld verklaring van afkortingen

afkortingenlijst-scriptie

Voorbeeld: Afkortingenlijst

Afkortingen gebruiken in je tekst

Wanneer je in je scriptie voor een bepaald woord een afkorting gebruikt, schrijf je altijd de eerste keer het woord voluit. Daarachter plaats je tussen haakjes de afkorting die je in de rest van het document gaat gebruiken.

Voorbeeld: Afkorting eerste keer voluit schrijven

In dit onderzoek wordt het Customer Relationship Management (CRM) bij Vroom & Dreesman (V&D) onderzocht. Bij V&D werken ze al jaren met CRM om ervoor te zorgen dat het contact met de klant centraal staat en steeds verbeterd wordt.

Je mag niet voor alles afkortingen gebruiken. We hebben een richtlijn gemaakt voor het gebruik van afkortingen in je scriptie. In deze richtlijn leggen we uit wanneer je afkortingen mag gebruiken en wanneer niet.

Afkortingen volgens de APA-stijl

Maak je gebruik van de APA-stijl? De APA-stijl stelt specifieke eisen aan het gebruik van afkortingen in je scriptie.

Meer lijsten in je scriptie

Naast de afkortingenlijst kun je ook gebruikmaken van een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst. Je hanteert dan de volgende volgorde:

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

14 reacties

Marco
2 april 2020 om 12:29

Hallo,

Wanneer je een technische afkorting gebruikt, dien je deze dan in de afkortingenlijst op te nemen, in de tekst de eerste keer voluit te schrijven en in de begrippenlijst voluit te noemen en te verklaren?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
2 april 2020 om 13:53

Hoi Marco,

Dat klopt inderdaad!

Succes,
Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Ilona
20 februari 2020 om 10:22

Hoi allemaal, is het gebruikelijk om een afkorting in een tabel eerst in de tabel uit te schrijven en dan de afkorting tussen haakjes te plaatsen in de tabel. En daarnaast ook onder de tabel de afkorting te vernoemen. (optie 1)

Of is het voldoende de afkorting in de tabel te zetten en later onder de tabel de afkorting toe te lichten? (optie 2)

Bijvoorbeeld.
In de tabel:
Ten opzichte van (t.o.v.) (optie 1)
of
T.o.v. (optie 2)

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
21 februari 2020 om 10:47

Hoi Ilona,

In een scriptie gebruik je doorgaans geen afkortingen als t.o.v., maar ik kan me voorstellen dat het in een tabel wel handig is.
Omdat het een gangbare afkorting is kun je voor optie 2 kiezen. De afkorting hoeft ook niet opgenomen te worden in je afkortingenlijst.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Quincy
1 oktober 2018 om 10:40

Hoi,

Is het gebruikelijk om in zowel de begrippen- als afkortingenlijst bronvermelding toe te voegen of is dit niet noodzakelijk?

Gr Quincy

Beantwoorden

Tim Swaen
Tim Swaen (Scribbr-team)
3 oktober 2018 om 17:02

Hai Quincy,

Goede vraag :)
Het is niet noodzakelijk om hier een bronvermelding aan toe te voegen.

Groet,

Beantwoorden

Sandra
9 januari 2017 om 23:18

Hallo,
Ik vroeg mij af als ik  een afkorting in de afkortingenlijst vermeldt dien ik deze dan in de tekste nogmaals de eerste  keer voluit te schrijven en daarachter tussen haakjes de afkorting? Of is het een van de manieren? 

Alvast bedankt

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
10 januari 2017 om 18:46

Hi Sandra,

Het is inderdaad het beste om een afkorting voor de eerste keer voluit te schrijven ter introductie, ook als je gebruikmaakt van een afkortingenlijst. Zo zorg je ervoor dat de lezer niet helemaal terug hoeft te gaan naar de afkortingenlijst om je tekst te begrijpen.

Groetjes,

Anna

Beantwoorden

Coby
25 april 2016 om 11:19

Hallo Bas, 

Ik vroeg me af of het gebruikelijk is om de afkoringenlijst als tabel te weergeven of als een tekst? En is het de bedoeling dat enkel de afkorting volluit geschreven wordt of is het gebruikelijk dat begrippen uitgelegd worden?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
25 april 2016 om 11:40

Hoi Coby, je mag zelf kiezen wat je voorkeur heeft. In het voorbeeld hebben we gekozen voor een tabel. Zodra je begrippen wilt gaan uitleggen is er sprake van een begrippenlijst. Je kunt het artikel over de begrippenlijst doorlezen om te zien wat je in de begrippenlijst zet.

Beantwoorden

Kelsey
5 april 2016 om 11:37

Hallo,

Is het gebruikelijk om bekende afkortingen, zoals CBS en ING op te nemen in de afkortingenlijst wanneer ze in je scriptie staan?

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
5 april 2016 om 11:39

Hoi Kelsey, nee dat is niet gebruikelijk omdat deze afkortingen voor iedereen bekend zijn. Ik denk zelfs dat ING de officiële bedrijfsnaam is en dat je deze afkorting nooit uitschrijft. Succes!

Beantwoorden

Dylan
5 december 2018 om 14:16

Hey Bas,

Mag je in je inleiding al starten met je afkortingen of is het gebruikelijk om ze in de inleiding voluit te schrijven en in de hoofdtekst als afkorting te gebruiken?

Groet,

Dylan

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
5 december 2018 om 15:27

Hoi Dylan,

Bedankt voor je vraag! Wanneer je een afkorting voor een bepaald woord wil gebruiken is het gebruikelijk om de eerste keer dat woord voluit te schrijven. Achter dat woord vermeldt je dan de afkorting tussen haakjes. Dit zou ik dus ook aanraden in je inleiding. Alle volgende keren gebruik je dan alleen de afkorting. Vergeet ook niet om een afkortingenlijst toe te voegen aan je scriptie :-).

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.