Afkortingenlijst van de scriptie | Uitleg & Voorbeeld

In de afkortingenlijst (list of abbreviations), ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Door de lijst te alfabetiseren kan de lezer eenvoudig een afkorting opzoeken.

Tip
Maak je gebruik van de APA-stijl? De APA-stijl stelt specifieke eisen aan het gebruik van afkortingen in je scriptie.

Voorbeeld afkortingenlijst

afkortingenlijst-scriptie

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Wanneer gebruik je een afkortingenlijst?

Als je veel technische afkortingen gebruikt in je scriptie is het aan te raden om een afkortingenlijst te gebruiken. Niet iedere lezer van je scriptie is bekend met deze, voor hen, lastige afkortingen. Met een afkortingenlijst verhoog je zo de leesbaarheid van het document.

Waar plaats je de afkortingenlijst in je scriptie?

Je plaatst de afkortingenlijst vooraan in het document, net na de inhoudsopgave. De lezers van je scriptie kunnen dan de afkortingen die voor hen onbekend zijn op deze vaste plek terugzoeken.

Je voegt het kopje afkortingenlijst toe aan je inhoudsopgave, zodat het voor de lezer duidelijk is dat er een verklaring van afkortingen is toegevoegd aan de scriptie.

Het kan zijn dat je maar een paar afkortingen hebt die uitleg nodig hebben. Deze uitleg kun je geven in voetnoten. De lezers hoeven dan voor die paar afkortingen niet terug te bladeren.

Afkortingen gebruiken in je tekst

Als je in je scriptie voor een bepaald woord een afkorting gebruikt, schrijf je altijd de eerste keer het woord voluit. Daarachter plaats je tussen haakjes de afkorting die je in de rest van het document gaat gebruiken.

Voorbeeld: Afkortingen in je tekst
In dit onderzoek wordt het Customer Relationship Management (CRM) bij Vroom & Dreesman (V&D) onderzocht. Bij V&D werken ze al jaren met CRM om ervoor te zorgen dat het contact met de klant centraal staat en steeds verbeterd wordt.

Je mag niet alle soorten afkortingen gebruiken in formele teksten. Daarom hebben we een richtlijn gemaakt voor het gebruik van afkortingen in je scriptie. In deze richtlijn leggen we uit wanneer je afkortingen mag gebruiken en wanneer niet.

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Meer lijsten in je scriptie

Naast de afkortingenlijst kun je ook een begrippenlijst en een figuren- en tabellenlijst toevoegen. Je hanteert dan de volgende volgorde:

Veelgestelde vragen over de afkortingenlijst

Waarvoor wordt een afkortingenlijst gebruikt?

In de afkortingenlijst, ook wel verklaring van afkortingen genoemd, vermeld je alfabetisch afkortingen van belangrijke begrippen in je scriptie. Op deze manier kan de lezer deze makkelijk terugvinden.

Waar in de scriptie plaats je de afkortingenlijst?

Je plaatst de afkortingenlijst direct na je inhoudsopgave. Zo kan de lezer op een vaste plaats de betekenis van afkortingen opzoeken.

Hoe introduceer je afkortingen?

Je introduceert afkortingen door eerst de volledige term te noemen en vervolgens de afkorting tussen haakjes te plaatsen. Vanaf dat moment gebruik je alleen nog de afkorting.

Het beheersen van Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM) is voor veel organisaties moeilijk. KAM krijgt vaak te weinig aandacht.
Moet je afkortingen voor woorden en uitdrukkingen introduceren?

Afkortingen voor woorden en uitdrukkingen, zoals enz. en n.a.v., mag je niet gebruiken in een scriptie. In plaats daarvan gebruik je het volledige woord of de gehele woordgroep.

Afkortingen voor zelfstandig naamwoorden en namen mag je wel gebruiken, en deze hoef je niet te introduceren als ze algemeen bekend zijn.

Mocht je twijfelen of je lezerspubliek de afkorting kent, introduceer deze dan voor de zekerheid.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. & Swaen, B. (2023, 13 maart). Afkortingenlijst van de scriptie | Uitleg & Voorbeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 22 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/afkortingenlijst-van-de-scriptie/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.