Hoe schrijf ik een goede aanleiding voor mijn scriptie?

In de aanleiding van je scriptie moedig je de lezer aan om jouw inleiding te lezen door interesse te wekken in de probleemstelling (het onderwerp) van je onderzoek.

Beschrijf de aanleiding tot jouw probleemstelling door in te gaan op datgene dat ervoor heeft gezorgd dat jij dit onderzoek schrijft. Er zijn doorgaans 3 verschillende soorten aanleidingen:

 1. Een eigen ervaring die heeft geleid tot de probleemstelling
 2. Een recente gebeurtenis met betrekking tot de probleemstelling
 3. Een gebeurtenis bij je opdrachtgever voor wie je de probleemstelling onderzoekt

Iedere soort aanleiding bestaat uit 3 delen:

 • Inleiding: trek de aandacht van de lezer door de gebeurtenis te introduceren die tot het probleem heeft geleid.
 • Achtergrondinformatie (context onderzoek): ga dieper in op de gebeurtenis door hierover meer informatie te geven en zo de context van je onderzoek te schetsen.
 • Brug naar probleemstelling: geef aan dat er sprake is van een probleem en sla zo een brug naar de probleemstelling van je onderzoek.

Houd de aanleiding simpel

De aanleiding mag kort en krachtig zijn. Het is niet nodig om meerdere aanleidingen op te schrijven. Kies voor de beste en schrijf die op.

1. Een eigen ervaring

Als je een eigen ervaring gebruikt als aanleiding moet je deze eigen ervaring op een prikkelende manier beschrijven.

OnderdeelUitleg
InleidingGeef aan welke ervaring je had, waardoor je ergens je vraagtekens bij zette.
AchtergrondinformatieBeschrijf waar je precies je vraagtekens bij zette. Geef achtergrondinformatie.
Brug naar probleemstellingBeschrijf dat er dus sprake is van een probleem dat jij nu in jouw scriptie gaat onderzoeken.

Voorbeeld aanleiding van eigen ervaring

Toen ik in mei op een zomerstoel in de tuin zat, zag ik een appel van een boom vallen. Deze gebeurtenis bracht me op het onderwerp ‘vallen’.

Toen ik me ging verdiepen in ‘vallen’ en het fenomeen probeerde te definiëren, moest ik vaststellen dat alle materiële dingen altijd richting de aarde vallen, ofwel naar beneden.

Het was echter nog niet bekend wat de oorzaak was dat alle materiële zaken altijd richting de aarde vallen.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

2. Een recente gebeurtenis

Als een recente gebeurtenis de directe aanleiding voor jouw onderzoek is geweest dan dien je deze gebeurtenis te omschrijven om zo duidelijk te maken voor de lezer, waarom dit de aanleiding is.

OnderdeelUitleg
InleidingOmschrijf de gebeurtenis zo duidelijk mogelijk. Gebruik van data en cijfers zijn een pré!
AchtergrondinformatieGa dieper in op de gebeurtenis om de situatie goed te schetsen om vervolgens de brug te kunnen slaan naar je probleem (hieronder: slot). Zo kun je hier de context van een onderzoek bespreken.
Brug naar probleemstellingSla een brug naar de probleemstelling.

Voorbeeld aanleiding met een recente gebeurtenis

Op 7 september 2008 raakte de financiële wereldcrisis in een stroomversnelling met de nationalisatie van de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. Deze twee hypotheekbanken hadden samen ongeveer de helft van de totale Amerikaanse hypotheekmarkt in handen. De oplopende schulden in deze grote markt werd een gevaar voor het financiële systeem in de hele wereld.Veel banken bleken namelijk allerlei financiële posities te hebben in ontelbaar veel verschillende financiële constructies die in één klap niks meer waard waren. Dit werd veroorzaakt doordat veel mensen in de VS door de oplopende rente hun hypotheek niet meer konden betalen. De hypotheekbubbel klapte als het ware. Wat volgde was een wereldwijde bankencrisis. Dit zorgde ervoor dat veel banken failliet gingen, en dat banken die ‘too big to fail’ waren, werden gesteund en genationaliseerd door overheden.

De totale financiële crisis heeft volgens schattingen van het IMF eind 2009 al 8,4 biljoen euro gekost.  De Europese Commissie schat dat de verschillende vormen van financiële support aan de Europese banksector ongeveer 16,5% van de Europese BBP bedraagt. Vooral dit laatste heeft de discussie aangewakkerd over de vraag hoe men in de toekomst een wereldwijde financiële crisis kan voorkomen.

Sindsdien zijn er al heel veel voorstellen gedaan waarvan er al enkele zijn uitgevoerd. Zo is de wereldwijde regulering van de bankensector in volle gang, hoewel nu al blijkt dat regulering niet zo eenvoudig is.

De kosten van de crisis zijn door de overheden en burgers opgevangen, en de wereldwijde tendens is dan ook dat de ‘vervuiler’ moet gaan betalen. Aangezien het bankwezen wordt gezien als aanstichter van de wereldwijde economische crisis willen overheden juist deze banken financieel harder gaan aanpakken. Hiermee is ook een discussie gestart over het invoeren van een bankbelasting.

Hierop heeft de Europese Raad in de conclusie van de vergadering van 17 juni 2010 die werd gehouden naar aanleiding van de G-20 Toronto, verwoord dat de Europese Unie (EU):

“should lead efforts to set a global approach for introducing systems for levies and taxes on financial institutions with a view to maintaining a world-wide level playing field and will strongly defend this position with its G-20 partners. The introduction of a global financial transaction tax should be explored and developed further in that context.”

De Europese Raad is dus van mening dat zij leidend zou moeten zijn in het zoeken naar een mondiale introductie voor de invoering van een bankbelasting. Nu bleek al snel dat overeenstemming op mondiaal niveau erg lastig blijkt te zijn. Daarom stelt Europese Raad dan ook voor om eerst te kijken naar een Europese oplossing.

Deze thesis handelt over deze mogelijke Europese bankbelasting.

3. Een gebeurtenis bij je opdrachtgever

Als je voor een opdrachtgever een probleemstelling onderzoekt dan is de aanleiding gerelateerd aan een ontwikkeling die invloed heeft op je opdrachtgever. Het kan zijn dat hierdoor nieuwe kansen gecreëerd worden die de opdrachtgever wil benutten of dat er een negatieve ontwikkeling is, waardoor jij moet onderzoeken hoe je een bepaald probleem zou kunnen oplossen.

OnderdeelUitleg
InleidingBespreek de aanleiding die ertoe heeft geleid dat jouw opdrachtgever jou heeft verzocht hier onderzoek naar te doen.
AchtergrondinformatieGa dieper in op de aanleiding door meer achtergrondinformatie hierover te geven. Zo kun je de context van het onderzoek beschrijven.
Brug naar probleemstellingSla nu de brug naar de probleemstelling, door aan te geven waarom dit een probleem is of kan zijn voor je opdrachtgever.

Voorbeeld aanleiding gebeurtenis bij opdrachtgever

Sinds de invoering van het nieuwe klantenmanagementsysteem bij Bedrijf Y in november 2016 hebben supportmedewerkers beduidend minder plezier in hun werk.

Zo hebben medewerkers zich per maand 15% vaker ziek gemeld dan voor november 2016 en bleek uit een enquête die medewerkers anoniem konden invullen dat 6 van de 17 medewerkers overwegen binnen een jaar hopen een nieuwe baan te vinden.

Deze daling in tevredenheid heeft niet alleen een negatief effect op de werksfeer, maar ook op de verkoopcijfers. Het is echter niet duidelijk waarom de supportmedewerkers zoveel minder tevreden zijn met hun werk sinds de invoering van het nieuwe klantenmanagementsysteem.

Volgende onderdeel in de inleiding

Zodra je klaar bent met de aanleiding ga je in op je probleemstelling. Deze twee onderdelen dienen logisch op elkaar aan te sluiten in de inleiding.

Bekijk alle onderdelen van de inleiding

 

Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

4 reacties

Chantal
8 juni 2018 om 13:54

Goedemorgen,

Ik ben even benieuwd naar het schrijven in de ik-vorm in de inleiding.
Als ik het zo lees dan mag je vanuit "eigen ervaring" de aanleiding in de ik-vorm schrijven? De rest van de inleiding dan niet meer vanuit de ik-vorm.

gr.

Chantal

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 juni 2018 om 12:36

Hoi Chantal, of je de ik-vorm mag gebruiken hangt af van richtlijnen van je studie. Lees hier meer over het gebruik van de ik-vorm.

Beantwoorden

Bob
10 augustus 2017 om 14:56

Hoi! Er staat een foutje in het laatste voorbeeld: "en bleek uit een enquête die medewerkers anoniem konden invullen dat 6 van de 17 medewerkers overwegen binnen een jaar hopen een nieuwe baan te vinden."
Overwegen ze een nieuwe baan of hopen ze een nieuwe baan te vinden?

Beantwoorden

Wouter Koekoek
Wouter Koekoek (Scribbr-team)
11 augustus 2017 om 18:28

Beste Bob,

Bedankt voor het doorgeven! We zullen het aanpassen.

Groetjes,

Wouter

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.