Dankwoord van een scriptie

De taak van het dankwoord is puur het bedanken van de mensen die je geholpen en gesteund hebben tijdens van het schrijven van je scriptie. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord.

Waarom kiezen voor een dankwoord?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een apart dankwoord. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het schrijven van je scriptie een bijzonder lastige periode was. Het kan ook zo zijn dat je een langere periode gewerkt hebt aan het document, bijvoorbeeld bij het schrijven van een proefschrift.

Dit betreft vaak een intensieve periode van meerdere jaren waarin veel mensen je hebben bijgestaan. Daarom wil je graag extra stilstaan bij de mensen die hierbij betrokken waren.

Personen die vaak in een dankwoord worden genoemd zijn begeleiders, medestudenten en -promovendi, collega’s, eventueel respondenten en natuurlijk vrienden en familie.

Moet ik kiezen voor een voorwoord of/en een dankwoord?

Wij raden je aan om alleen te kiezen voor een voorwoord. Een voorwoord en een dankwoord in je scriptie is dubbelop en in het voorwoord kun je naast het bedanken van mensen ook de lezer nog extra informeren. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Kijk jij ook zo uit naar afstuderen?

We helpen je graag een handje!

  • Minder stress
  • Hulp binnen handbereik
  • 100% tevredenheidsgarantie

Ontdek hoe we jou kunnen helpen

Voorbeeld dankwoord

We hebben een voorbeeld van een dankwoord geschreven, zodat je kunt bekijken hoe een dankwoord eruit kan komen te zien.

Voorbeeld bekijken

Wat vind jij van dit artikel?
Michelle Mertens

Michelle verzorgt de support bij Scribbr. Ze krijgt veel vragen van studenten; zo weet ze wat er speelt en waar studenten tegenaan lopen. Met duidelijke uitleg probeert ze de studenten verder te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.8

1 reactie

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
22 september 2014 om 13:30

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Heb je nog vragen? Ik doe mijn best om ze zo snel mogelijk te beantwoorden. :)

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.