Opmaak van je APA-literatuurlijst

Gepubliceerd op door Laatste update op: 31 maart 2016

Een literatuurlijst volgens de APA-stijl maken is een hele klus. Hierna moet je ook nog eens zorgen dat de opmaak van je literatuurlijst goed is.

Zo dient de eerste regel van een bronvermelding helemaal links te worden uitgelijnd. Bestaat een bron uit meerdere regels dan dienen de volgende regels in te springen.

Stap 1: Bronnen genereren volgens de goede referentiestijl

De regels van de APA-stijl zijn erg complex. Je kunt het jezelf makkelijk maken door een bronnengenerator te gebruiken. Je selecteert dan het type bron, vult de invulvelden in en de bronnengenerator maakt de bronvermelding automatisch voor je.

Je kunt hiervoor de APA Generator gebruiken. Daarna kun je de bronnen van de APA Generator downloaden in een Word-bestand.

Stap 2: Uitlijning instellen

literatuurlijst-bronnen-inspringen-roodZorg dat de liniaal in Word zichtbaar is. Dit doe je door naar Beeld te gaan en dan op Liniaal te klikken. Hierna selecteer je alle tekst in je literatuurlijst.

In de liniaal zie je twee driehoekjes en een blokje staan. Als je het onderste driehoekje vastpakt en naar rechts sleept zie je dat de eerste regel blijft staan en de andere regels inspringen.

Stap 3: URL’s afbreken

Word ziet een URL als één woord en zal een lange URL dan ook altijd op een nieuwe regel zetten. Er blijft dan veel witruimte over.

url-afbreken-literatuurlijst-bronnen-rood

Wat je eigenlijk wilt is dat Word de URL na een slash afbreekt zodat de regels mooi opgevuld worden. Je kunt een URL na een slash afbreken door je cursor na de slash te zetten en dan te klikken op Invoegen -> Symbool -> Meer symbolen -> Speciale tekens. Voeg dan het teken Geen breedte, optionele afbreking toe.

speciale-tekens-symbool-geen-breedte-optionele-afbreking

Je kunt dit speciale teken ook invoegen door ALT+8203 in te toetsen. Let op, de getallen moet je op het numpad intoetsen. Dit zijn de numerieke toetsen aan de rechterkant van je toetsenbord.

Je kunt dit ook voor alle slashes in je document doen door middel van de Vervangen functie in Word. Type dan bij Zoeken naar een slash. Bij Vervangen door type je eerst een slash en daarna ALT+​8203. Klink nu op Alles vervangen.

zoeken-vervangen

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
51 lezers vinden dit artikel handig. 54 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

16 reacties

 1. Johan Peereboom:

  Beste Koen,

  Hoe vermeld ik de geïnterviewden als bronnen in de bronnen/literatuurlijst?

  Hoor graag,

  groet,

  Johan

 2. Klaar:

  Hey,

  Hoe vermeld ik apps als bronnen in de bronnen/literatuurlijst?

  Xoxo

 3. Karen:

  Hallo,

  Ik heb inmiddels een goedgevulde lijst via de Generator. Heel fijn! Nu vraag ik me alleen nog af of ik hierin ook een opsplitsing dien te maken van: rapport, internetbron, boeken, etc. of dat ik de lijst zoals geleverd door de generator in mijn scriptie kan zetten. Ik hoor het graag, dank vast!

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hoi Karen,

   Volgens de APA-regels hoef je geen onderscheid te maken tussen de verschillende type bronnen. De regel is dat alle bronnen op alfabetische volgorde staan. Dus hoe je ‘m download vanuit de APA Generator is het helemaal goed!

 4. Sayhoun:

  Beste Koen,

  Ik heb een kleine tip voor het vermelden van internet bronnen. Het is mogelijk via google url shortener de originele volledige url van een pagina of document te verkorten. De korte variant is wat google eigenlijk zelf gebruikt om webpagina overzichtelijker te indexeren.

  Dus als het internet van iemands publiek het bedrijf Google niet wordt geblokkeerd. Dan zou de verkorte url altijd in principe moeten werken.

  De verkorte url voor deze pagina is https://goo.gl/WdDS1x

  Met vriendelijke groeten,

  Sayhoun

  • Koen Driessen (Scribbr-team):

   Hoi Sayhoun,

   Bedankt voor je reactie.

   Als ik je goed begrijp dan wil je een URL Shortener gebruiken om je literatuurlijst overzichtelijker te maken?

   Een URL Shortener zal de literatuurlijst zeker overzichtelijker maken, maar ik vrees ook dat je informatie gaat verhullen.

   Normaal gesproken zie je meteen aan de URL waar de bron vandaan komt (wikipedia.org, sciencedirect.com, nytimes.com). Een lezen kan dan zonder te klikken zien of een link/bron betrouwbaar is. Als je je scriptie hardcopy in moet leveren zal het voor een docent anders ook lastig zijn om de betrouwbaarheid van je bronnen in te schatten.

   Dus het klopt helemaal dat je literatuurlijst er overzichtelijker uit gaan ziet. Maar ik raad het af om te gebruiken, omdat je het de lezer lastiger maakt om de betrouwbaarheid van je bronnen in te schatten.

   Groetjes,

   Koen

 5. Joanne:

  Hoi Koen, 
  Wanneer ik een boek gebruik als bron, waarbij ze continu naar hun eigen bronnen verwijzen in de tekst, moet ik de door hun gebruikte bronnen dan ook benoemen? En in mijn lieratuurlijst opnemen? Want dat leek mij niet… (dan krijg ik wel een erg lange literatuurlijst namelijk) echter is het toch ook raar om in mijn scriptie te schrijven:
  “Eerder deed Bakker en Oudejans  (2013) hier ook onderzoek na…”
  Terwijl er in het boek wordt aangegeven dat Vealey (2007) hier onderzoek naar deed… 
  Alvast bedankt.
  Groet,
  Joanne

 6. Abigail:

  Hai,

  Mag de laatste referentie op een pagina verder gaan op de volgende pagina als het niet op de eerste pagina past. Of moet de hele referentie dan naar de volgende pagina?

  Mvg,
  Abigail

 7. Rik:

  Beste,

  De bronnenlijst in zijn geheel, moet deze alfabetisch zijn met bronnen van het internet, wetenschappelijke artikelen en tijdschriften of boeken door elkaar?
  Of is het mogelijk dat je een lijst maakt gealfabetiseerd van boeken, een lijst van wetenschappelijke artikelen et cetera?

  Mvg,

  Rik

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Hallo Rik,

   Als je de regels van APA volgt, dan staan alle soorten bronnen door elkaar op alfabetische volgorde. Hier vind je nog meer informatie.

   Groetjes, Anna

 8. Rachel:

  Ik heb even een vraag wat betreft pagina nummering. Als je een boek gebruikt moet je dan bij elk stukje de bron bewerken op paginanummer? Dan krijg je toch heel veel dezelfde bronnen in je bronnenlijst?
  Groetjes,
  Rachel

  • Jimi (Scribbr-team):

   Hoi Rachel! Bedankt voor je vraag! Het kan inderdaad een beetje verwarrend zijn, maar je hoeft alleen het paginanummer toe te voegen wanneer je een citaat in je tekst hebt. Vervolgens geef je het paginanummer aan je in-text citatie. Een voorbeeld hiervan is: Zo blijkt ook uit het businessplan: “het maken van een APA Generator is een hele klus maar veel studenten hebben er profijt van” (Swaen, 2014, pp. 14-15). In je literatuurlijst heb je dan gewoon de normale bron staan zonder paginanummer :).

Reageer