Opmaak van je APA-literatuurlijst

Een literatuurlijst volgens de APA-stijl maken is een hele klus. Hierna moet je ook nog eens zorgen dat de opmaak van je literatuurlijst goed is.

Zo dient de eerste regel van een bronvermelding helemaal links te worden uitgelijnd. Bestaat een bron uit meerdere regels dan dienen de volgende regels in te springen.

Stap 1: Bronnen genereren volgens de goede referentiestijl

De regels van de APA-stijl zijn erg complex. Je kunt het jezelf makkelijk maken door een bronnengenerator te gebruiken. Je selecteert dan het type bron, vult de invulvelden in en de bronnengenerator maakt de bronvermelding automatisch voor je.

Je kunt hiervoor de APA Generator gebruiken. Daarna kun je de bronnen van de APA Generator downloaden in een Word-bestand.

Stap 2: Uitlijning instellen

literatuurlijst-bronnen-inspringen-roodZorg dat de liniaal in Word zichtbaar is. Dit doe je door naar Beeld te gaan en dan op Liniaal te klikken. Hierna selecteer je alle tekst in je literatuurlijst.

In de liniaal zie je twee driehoekjes en een blokje staan. Als je het onderste driehoekje vastpakt en naar rechts sleept zie je dat de eerste regel blijft staan en de andere regels inspringen.

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Stap 3: URL’s afbreken

Word ziet een URL als één woord en zal een lange URL dan ook altijd op een nieuwe regel zetten. Er blijft dan veel witruimte over.

url-afbreken-literatuurlijst-bronnen-rood

Wat je eigenlijk wilt is dat Word de URL na een slash afbreekt zodat de regels mooi opgevuld worden. Je kunt een URL na een slash afbreken door je cursor na de slash te zetten en dan te klikken op Invoegen -> Symbool -> Meer symbolen -> Speciale tekens. Voeg dan het teken Geen breedte, optionele afbreking toe.

speciale-tekens-symbool-geen-breedte-optionele-afbreking

Je kunt dit speciale teken ook invoegen door ALT+8203 in te toetsen. Let op, de getallen moet je op het numpad intoetsen. Dit zijn de numerieke toetsen aan de rechterkant van je toetsenbord.

Je kunt dit ook voor alle slashes in je document doen door middel van de Vervangen functie in Word. Type dan bij Zoeken naar een slash. Bij Vervangen door type je eerst een slash en daarna ALT+​8203. Klink nu op Alles vervangen.

zoeken-vervangen

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

2 reacties

Vera
17 oktober 2020 om 16:04

Bij de vermelding van de bronnen dien je vanaf de tweede regel in te springen. Ik kan niet vinden hoeveel je daarbij moet inspringen.
Is daar een afspraak over?

Hartelijke groet,
Vera

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
19 oktober 2020 om 11:58

Hoi Vera,

Dit doe je 0,5 inch (1,27cm), dat is ook de afstand als je op de TAB-toets drukt en een vast streepje in het 'lineaal' in Word.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.