Opmaak van je APA-literatuurlijst

Een literatuurlijst volgens de APA-stijl maken is een hele klus. Hierna moet je ook nog eens zorgen dat de opmaak van je literatuurlijst goed is.

Zo dient de eerste regel van een bronvermelding helemaal links te worden uitgelijnd. Bestaat een bron uit meerdere regels dan dienen de volgende regels in te springen.

Stap 1: Bronnen genereren volgens de goede referentiestijl

De regels van de APA-stijl zijn erg complex. Je kunt het jezelf makkelijk maken door een bronnengenerator te gebruiken. Je selecteert dan het type bron, vult de invulvelden in en de bronnengenerator maakt de bronvermelding automatisch voor je.

Je kunt hiervoor de APA Generator gebruiken. Daarna kun je de bronnen van de APA Generator downloaden in een Word-bestand.

Stap 2: Uitlijning instellen

literatuurlijst-bronnen-inspringen-roodZorg dat de liniaal in Word zichtbaar is. Dit doe je door naar Beeld te gaan en dan op Liniaal te klikken. Hierna selecteer je alle tekst in je literatuurlijst.

In de liniaal zie je twee driehoekjes en een blokje staan. Als je het onderste driehoekje vastpakt en naar rechts sleept zie je dat de eerste regel blijft staan en de andere regels inspringen.

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Stap 3: URL’s afbreken

Word ziet een URL als één woord en zal een lange URL dan ook altijd op een nieuwe regel zetten. Er blijft dan veel witruimte over.

url-afbreken-literatuurlijst-bronnen-rood

Wat je eigenlijk wilt is dat Word de URL na een slash afbreekt zodat de regels mooi opgevuld worden. Je kunt een URL na een slash afbreken door je cursor na de slash te zetten en dan te klikken op Invoegen -> Symbool -> Meer symbolen -> Speciale tekens. Voeg dan het teken Geen breedte, optionele afbreking toe.

speciale-tekens-symbool-geen-breedte-optionele-afbreking

Je kunt dit speciale teken ook invoegen door ALT+8203 in te toetsen. Let op, de getallen moet je op het numpad intoetsen. Dit zijn de numerieke toetsen aan de rechterkant van je toetsenbord.

Je kunt dit ook voor alle slashes in je document doen door middel van de Vervangen functie in Word. Type dan bij Zoeken naar een slash. Bij Vervangen door type je eerst een slash en daarna ALT+​8203. Klink nu op Alles vervangen.

zoeken-vervangen

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.

20 reacties

Vera
17 oktober 2020 om 16:04

Bij de vermelding van de bronnen dien je vanaf de tweede regel in te springen. Ik kan niet vinden hoeveel je daarbij moet inspringen.
Is daar een afspraak over?

Hartelijke groet,
Vera

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr-team)
19 oktober 2020 om 11:58

Hoi Vera,

Dit doe je 0,5 inch (1,27cm), dat is ook de afstand als je op de TAB-toets drukt en een vast streepje in het 'lineaal' in Word.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Monica
25 maart 2019 om 21:21

In een NHG standaard staan de auteurs die in 2013 de standaard hebben geschreven. Ook staan er de auteurs (deels dezelfde) die een deel ervan in 2018 hebben herzien. Hoe vermeld ik de auteurs in de literatuur lijst?

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
26 maart 2019 om 11:46

Hoi Monica,

Bedankt voor je vraag! Dat is inderdaad een lastige situatie. Uit je vraag kan ik opmaken dat je in principe de editie uit 2018 gebruikt. In dat geval zou ik alle auteurs van de 2018 versie gebruiken. Verder moet je dan ook nog (Herz. ed.) toevoegen aan de bron.
De bron zal er dan (ongeveer) zo uitzien: Auteur, A., Auteur, B., & Auteur, C. (jaar). NHG-standaard (Herz. ed.). Stad, Land: Uitgever.

Hopelijk hielp dit!

Groetjes,
Jimi

Beantwoorden

Rachel
14 mei 2017 om 15:07

Ik heb even een vraag wat betreft pagina nummering. Als je een boek gebruikt moet je dan bij elk stukje de bron bewerken op paginanummer? Dan krijg je toch heel veel dezelfde bronnen in je bronnenlijst?
Groetjes,
Rachel

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
16 mei 2017 om 00:17

Hoi Rachel! Bedankt voor je vraag! Het kan inderdaad een beetje verwarrend zijn, maar je hoeft alleen het paginanummer toe te voegen wanneer je een citaat in je tekst hebt. Vervolgens geef je het paginanummer aan je in-text citatie. Een voorbeeld hiervan is: Zo blijkt ook uit het businessplan: “het maken van een APA Generator is een hele klus maar veel studenten hebben er profijt van” (Swaen, 2014, pp. 14-15). In je literatuurlijst heb je dan gewoon de normale bron staan zonder paginanummer :).

Beantwoorden

Rik
11 mei 2017 om 15:41

Beste,

De bronnenlijst in zijn geheel, moet deze alfabetisch zijn met bronnen van het internet, wetenschappelijke artikelen en tijdschriften of boeken door elkaar?
Of is het mogelijk dat je een lijst maakt gealfabetiseerd van boeken, een lijst van wetenschappelijke artikelen et cetera?

Mvg,

Rik

Beantwoorden

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr-team)
16 mei 2017 om 17:03

Hallo Rik,

Als je de regels van APA volgt, dan staan alle soorten bronnen door elkaar op alfabetische volgorde. Hier vind je nog meer informatie.

Groetjes, Anna

Beantwoorden

Abigail
19 augustus 2016 om 15:17

Hai,

Mag de laatste referentie op een pagina verder gaan op de volgende pagina als het niet op de eerste pagina past. Of moet de hele referentie dan naar de volgende pagina?

Mvg,
Abigail

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
19 augustus 2016 om 15:58

Hoi Abigail, ja, je mag de referentie afbreken en laten doorgaan op de volgende pagina.

Beantwoorden

Joanne
17 mei 2016 om 15:42

Hoi Koen, 
Wanneer ik een boek gebruik als bron, waarbij ze continu naar hun eigen bronnen verwijzen in de tekst, moet ik de door hun gebruikte bronnen dan ook benoemen? En in mijn lieratuurlijst opnemen? Want dat leek mij niet... (dan krijg ik wel een erg lange literatuurlijst namelijk) echter is het toch ook raar om in mijn scriptie te schrijven:
"Eerder deed Bakker en Oudejans  (2013) hier ook onderzoek na..."
Terwijl er in het boek wordt aangegeven dat Vealey (2007) hier onderzoek naar deed... 
Alvast bedankt.
Groet,
Joanne

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
17 mei 2016 om 15:52

Hoi Joanne, je spreekt dan van een bron in een bron. Lees ons artikel hierover voor meer informatie hoe je dat moet oplossen.

Beantwoorden

Sayhoun
25 november 2015 om 01:16

Beste Koen,

Ik heb een kleine tip voor het vermelden van internet bronnen. Het is mogelijk via google url shortener de originele volledige url van een pagina of document te verkorten. De korte variant is wat google eigenlijk zelf gebruikt om webpagina overzichtelijker te indexeren.

Dus als het internet van iemands publiek het bedrijf Google niet wordt geblokkeerd. Dan zou de verkorte url altijd in principe moeten werken.

De verkorte url voor deze pagina is https://goo.gl/WdDS1x

Met vriendelijke groeten,

Sayhoun

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
25 november 2015 om 10:34

Hoi Sayhoun,

Bedankt voor je reactie.

Als ik je goed begrijp dan wil je een URL Shortener gebruiken om je literatuurlijst overzichtelijker te maken?

Een URL Shortener zal de literatuurlijst zeker overzichtelijker maken, maar ik vrees ook dat je informatie gaat verhullen.

Normaal gesproken zie je meteen aan de URL waar de bron vandaan komt (wikipedia.org, sciencedirect.com, nytimes.com). Een lezen kan dan zonder te klikken zien of een link/bron betrouwbaar is. Als je je scriptie hardcopy in moet leveren zal het voor een docent anders ook lastig zijn om de betrouwbaarheid van je bronnen in te schatten.

Dus het klopt helemaal dat je literatuurlijst er overzichtelijker uit gaan ziet. Maar ik raad het af om te gebruiken, omdat je het de lezer lastiger maakt om de betrouwbaarheid van je bronnen in te schatten.

Groetjes,

Koen

Beantwoorden

Karen
9 oktober 2015 om 16:28

Hallo,

Ik heb inmiddels een goedgevulde lijst via de Generator. Heel fijn! Nu vraag ik me alleen nog af of ik hierin ook een opsplitsing dien te maken van: rapport, internetbron, boeken, etc. of dat ik de lijst zoals geleverd door de generator in mijn scriptie kan zetten. Ik hoor het graag, dank vast!

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
9 oktober 2015 om 20:16

Hoi Karen,

Volgens de APA-regels hoef je geen onderscheid te maken tussen de verschillende type bronnen. De regel is dat alle bronnen op alfabetische volgorde staan. Dus hoe je 'm download vanuit de APA Generator is het helemaal goed!

Beantwoorden

Klaar
14 juni 2015 om 03:29

Hey,

Hoe vermeld ik apps als bronnen in de bronnen/literatuurlijst?

Xoxo

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
15 juni 2015 om 15:37

In onze APA-Generator kun je bij "internetbron" kiezen voor "App": https://www.scribbr.nl/originaliteitscheck/apa-generator/

Je bronvermelding ziet er dan zo uit:
Rovio Entertainment Ltd. (z.j.). Angry Birds [Mobiele App]. Geraadpleegd van https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovio.angrybirds&hl=nl

Beantwoorden

Johan Peereboom
10 december 2014 om 13:58

Beste Koen,

Hoe vermeld ik de geïnterviewden als bronnen in de bronnen/literatuurlijst?

Hoor graag,

groet,

Johan

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
10 december 2014 om 14:20

Hoi Johan, je zet de interviews niet in de literatuurlijst tussen de andere bronnen die je hebt geraadpleegd. Normaal gesproken zet je de interviews in de bijlagen en verwijs je in de hoofdtekst naar deze interviews. Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar het volgende artikel: https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/hoe-verwerk-je-een-interview-een-scriptie/.

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.