Opmaak van je APA-literatuurlijst

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 6de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 7 vind je elders

Een literatuurlijst volgens de APA-stijl maken is een hele klus. Hierna moet je ook nog eens zorgen dat de opmaak van je literatuurlijst goed is.

Zo dient de eerste regel van een bronvermelding helemaal links te worden uitgelijnd. Bestaat een bron uit meerdere regels dan dienen de volgende regels in te springen.

Stap 1: Bronnen genereren volgens de goede referentiestijl

De regels van de APA-stijl zijn erg complex. Je kunt het jezelf makkelijk maken door een bronnengenerator te gebruiken. Je selecteert dan het type bron, vult de invulvelden in en de bronnengenerator maakt de bronvermelding automatisch voor je.

Je kunt hiervoor de APA Generator gebruiken. Daarna kun je de bronnen van de APA Generator downloaden in een Word-bestand.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Stap 2: Uitlijning instellen

literatuurlijst-bronnen-inspringen-roodZorg dat de liniaal in Word zichtbaar is. Dit doe je door naar Beeld te gaan en dan op Liniaal te klikken. Hierna selecteer je alle tekst in je literatuurlijst.

In de liniaal zie je twee driehoekjes en een blokje staan. Als je het onderste driehoekje vastpakt en naar rechts sleept zie je dat de eerste regel blijft staan en de andere regels inspringen.

Stap 3: URL’s afbreken

Word ziet een URL als één woord en zal een lange URL dan ook altijd op een nieuwe regel zetten. Er blijft dan veel witruimte over.

url-afbreken-literatuurlijst-bronnen-rood

Wat je eigenlijk wilt is dat Word de URL na een slash afbreekt zodat de regels mooi opgevuld worden. Je kunt een URL na een slash afbreken door je cursor na de slash te zetten en dan te klikken op Invoegen -> Symbool -> Meer symbolen -> Speciale tekens. Voeg dan het teken Geen breedte, optionele afbreking toe.

speciale-tekens-symbool-geen-breedte-optionele-afbreking

Je kunt dit speciale teken ook invoegen door ALT+8203 in te toetsen. Let op, de getallen moet je op het numpad intoetsen. Dit zijn de numerieke toetsen aan de rechterkant van je toetsenbord.

Je kunt dit ook voor alle slashes in je document doen door middel van de Vervangen functie in Word. Type dan bij Zoeken naar een slash. Bij Vervangen door type je eerst een slash en daarna ALT+​8203. Klink nu op Alles vervangen.

zoeken-vervangen

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Driessen, K. (2021, 20 september). Opmaak van je APA-literatuurlijst. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/opmaak-van-je-apa-literatuurlijst/

Wat vind jij van dit artikel?
Koen Driessen

Koen heeft zelf meerdere scripties geschreven en is in 2012 samen met Bas en Richard Scribbr gestart. Hier kun je je scriptie laten nakijken door professionele taalkundigen.