Afstudeerstage | Stage combineren met het schrijven van je scriptie

Als je een afstudeerstage gaat lopen werk je niet alleen, maar schrijf je er ook een stageverslag over. Het is voor jezelf prettig als je dan ook echt geïnteresseerd bent in het werk dat je de komende maanden gaat doen. Solliciteer niet blind op een stage, maar bedenk wat jij zelf wil en zoek op meerdere plaatsen.

Wat is een afstudeerstage?

Een afstudeerstage is het moment om wat jij geleerd hebt tijdens jouw studie in de praktijk te brengen. Je gaat aan het werk als stagiair bij een bedrijf en maakt een bijpassende afstudeeropdracht.

Bij vrijwel alle hbo-opleidingen is een afstudeerstage verplicht, bij de meeste universitaire studies is het een keuze. Een afstudeerstage loop je aan het eind van je studie, in de meeste gevallen het laatste half jaar.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Afstudeeropdracht

Het is de bedoeling dat jij met jouw afstudeeropdracht het stagebedrijf helpt met bijvoorbeeld het ontwikkelen van een product, het verbeteren van bedrijfsprocessen of het schrijven van een adviesplan. Er zijn eigenlijk twee typen afstudeeropdrachten:

 1. De praktijkgerichte opdracht (komt het meest voor bij hbo-opleidingen). Je voert een opdracht uit voor het stagebedrijf, waarna je een stageverslag schrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuw product, waarbij je een product- en procesverslag schrijft.
 2.  De onderzoeksopdracht. Bij het verrichten van onderzoek voer je een opdracht uit die je formuleert in samenspraak met het stagebedrijf. Het onderzoek kan ook bijvoorbeeld een analyse zijn van een project. Over dit onderzoek schrijf je een scriptie onder begeleiding van een docent of hoogleraar.

Timemanagement

Een stage lopen en ook nog een scriptie schrijven kan best druk zijn. Sommige bedrijven geven de mogelijkheid de scriptie te schrijven tijdens werktijd, maar dit is niet altijd het geval. Denk hier van tevoren goed over na, zodat je niet in de problemen komt.

Vraag aan het stagebedrijf hoe zij hierover denken en stel bijvoorbeeld een tijdsplan op. In dit tijdsplan kun je aangeven wanneer je werkt voor het bedrijf en wanneer je tijd kunt besteden aan de scriptie. Zo zijn voor jou en het stagebedrijf de afspraken helder en kun je hier achteraf geen onenigheid over krijgen.

Stagevergoeding

De vergoeding voor een afstudeerstage ligt bij de meeste bedrijven wat hoger dan voor een ander soort stage. Tussen bedrijven kan een vergoeding erg verschillen. Lees meer over stagevergoedingen en andere rechten.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Een stage gevonden, en nu?

Je hebt jouw ideale stage gevonden, tijd om een motivatiebrief te schrijven en te solliciteren! Waar moet je op letten en waar heb je recht op? Bekijk ook eens onze andere artikelen over stage lopen en een stage- of reflectieverslag schrijven!

Veelgestelde vragen over een afstudeerstage

Wat is een afstudeerstage?

Een afstudeerstage is het moment waarop je je theoretische kennis van de studie in de praktijk brengt. Je gaat aan het werk als stagiair bij een bedrijf en voert een afstudeeropdracht uit.

Bij hbo-studies vormen afstudeerstages bijna altijd een verplicht onderdeel van het laatste jaar, terwijl je bij wo-studies minder vaak een stage loopt. De meeste afstudeerstages duren ongeveer een half jaar.

Welke soorten afstudeeropdrachten zijn er bij een stage?

Met jouw afstudeeropdracht help je het stagebedrijf, bijvoorbeeld door bij te dragen aan de ontwikkeling van een product, de verbetering van bedrijfsprocessen of met een adviesplan.

De twee belangrijkste soorten zijn:

 1. De praktijkgerichte opdracht (komt het meest voor bij hbo-opleidingen). Je voert een opdracht uit voor het stagebedrijf, waarna je een stageverslag schrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuw product.
 2.  De onderzoeksopdracht. Je opdracht is verbonden aan een onderzoek op de hogeschool of universiteit. Over dit onderzoek schrijf je een scriptie onder begeleiding van een docent of hoogleraar.
Waar vind je een stage?

Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar een stage. Zo kun je zelf initiatief nemen en een bedrijf of organisatie aanschrijven, maar je kunt ook op bestaande vacatures reageren. Deze vind je bijvoorbeeld:

Als wo-student kun je ook gebruikmaken van de academische stagebemiddelaar Integrand, en voor internationale stages kun je de website buitenlandsestage.nl raadplegen.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2023, 03 april). Afstudeerstage | Stage combineren met het schrijven van je scriptie. Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/stage/stage-combineren-met-scriptie-schrijven/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.