Hoelang duurt het om een scriptie te schrijven?

De gemiddelde duur van een scriptie schrijven ligt tussen de 3 en 12 maanden, maar de meeste studenten gebruiken 1 semester. Hoe lang je precies bezig bent, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan. Het allerbelangrijkste is dat je je houdt aan een ijzersterke planning.

Studiepunten

Je opleiding verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie besteedt, die samenhangt met het aantal studiepunten. Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Krijg je 12 studiepunten voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).

Veel studenten merken echter dat zij meer tijd kwijt zijn aan hun scriptie dan dit vooraf vastgestelde aantal uren. Sommigen kost het zelfs tot het dubbele aantal uur.

Zoveel studiepunten krijg je voor je scriptie bij:

Studie Waar? ECTS
LLB Hbo-Rechten HvA 24
Bsc Engineering, Design & Innovation HvA 30
BA Communicatiewetenschappen UvA 18
BA Nederlandse taal en cultuur VU 12
BSc Pedagogische wetenschappen RUG 9
BSc Science, Business & Innovation VU 24
BSc Farmacie UU 7,5 of 15
BSc Econometrie VU 9
BSc Wiskunde VU 12
MA Globalisation, Journalism & Media UvA 30
MA Communicatie- en Informatiewetenschappen VU 18
MSc Orthopedagogiek RUG 20
MSc Econometrics VU 19

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Deadlines

Let bij het werken aan je scriptie op de verschillende deadlines die je moet halen. Daarbij lever je onderdelen van je scriptie in voor goedkeuring van de onderwijsinstelling of feedback van de docent.

Wacht je na het inleveren op feedback? Werk dan alvast door aan een ander onderdeel, zodat je niet onnodig tijd verliest. Houd ook rekening met een eventuele herkansing en welke deadlines hiervoor gelden. Zo voorkom je dat je door tijdgebrek niet door kunt stromen naar een nieuwe opleiding.

Globale planning

Voor je aan je scriptie begint, is het handig om te weten hoeveel tijd je hebt voor je scriptie. In de scriptiehandleiding wordt dit tijdspad vooraf vermeld. Tussentijdse inleverdata zijn van tevoren vastgesteld door je opleiding, of spreek je persoonlijk af met je begeleider.

Met deze deadlines in je achterhoofd kun je een globale planning maken. Houd ook rekening met het minimaal en maximaal aantal woorden dat je mag schrijven.

Vaak mag je pas beginnen met je onderzoek als je onderzoeksvoorstel of je plan van aanpak is goedgekeurd door je opleiding.

Houd er ook rekening mee dat je vaak niet fulltime aan je scriptie kunt werken, maar naast je scriptie vakken volgt of stageloopt. Dat heeft invloed op hoeveel tijd je per week aan je scriptie kunt besteden.

Planning per onderdeel

Aan het begin van een nieuw onderdeel is het slim om in te schatten hoeveel tijd je hieraan kwijt gaat zijn. Bedenk voor jezelf welke stappen je moet zetten om je onderzoek uit te voeren en je scriptie te schrijven. Je zou je scriptie kunnen indelen in de volgende onderdelen:

 1. onderwerp vinden;
 2. stageplaats vinden (wanneer van toepassing);
 3. plan van aanpak voor praktijkonderzoek schrijven (hbo);
  OF
  onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek schrijven (universiteit);
 4. literatuur zoeken;
 5. theoretisch kader schrijven;
 6. uitvoering van het onderzoek: interviews, enquêtesobservaties, experimenten, et cetera;
 7. onderzoeksresultaten verwerken;
 8. conclusie en discussie schrijven;
 9. taal en structuur van je scriptie laten nakijken;
 10. beoordeling door begeleider;
 11. voorbereiding en geven van de presentatie.

De onderdelen zelf kun je vervolgens weer opdelen in verschillende stappen. Het verschilt per onderzoek wat deze handelingen precies inhouden en hoeveel tijd je per stap kwijt bent.

Voorkom plagiaat en doe de gratis plagiaatcheck.

Start gratis check

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het om een scriptie te schrijven?

De gemiddelde duur van een scriptie ligt tussen de 3 en 12 maanden, waarbij je meestal 6 maanden bezig bent (ongeveer 1 semester). Hoe lang het proces precies duurt, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan. Het allerbelangrijkste is dat je je houdt aan een goede planning.

Wat zijn studiepunten?

De studielast voor een vak of opleiding wordt uitgedrukt in studiepunten (ECTS of credits). Hierdoor kunnen vakken met elkaar worden vergeleken en weten studenten en docenten hoeveel tijd ze ongeveer kwijt zijn aan de voorbereiding, de colleges en de opdrachten.

Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Stel dat je 12 studiepunten krijgt voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).

Uit welke fases bestaat een planning voor je scriptie?

Met behulp van de scriptieplanning kun je stapsgewijs al je deadlines halen en ervoor zorgen dat je op tijd afstudeert.

In de tijdsplanning maak je onderscheid tussen de fase waarin je:

 • informatie verzamelt (de startfase);
 • het daadwerkelijke onderzoek doet (de onderzoekfase);
 • de uitkomsten van het onderzoek opschrijft (de schrijffase).
Uit welke onderdelen bestaat de startfase van je scriptie?

In deze startfase van je tijdsplanning verzamel je informatie en bepaal je je onderwerp. Lees veel onderzoeken om het onderwerp te leren kennen en te begrijpen wat al onderzocht is. Je begint breed en maakt het onderwerp steeds specifieker, zodat je onderzoek haalbaar is.

 1. Informatie verzamelen
 2. Afgebakend onderwerp kiezen
 3. Probleemstelling bepalen
 4. Goedkeuring krijgen van je begeleider
 5. Deelvragen en methoden bepalen
 6. Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak opstellen
 7. Onderzoeksvoorstel/plan van aanpak aanpassen
Uit welke onderdelen bestaat de onderzoeksfase van je scriptie?

In de onderzoeksfase van je tijdsplanning staan alle stappen die te maken hebben met onderzoek doen. Dit betekent dat je ook al het onderzoeksvoorstel (plan van aanpak), literatuuronderzoek en onderzoeksmethoden gaat beschrijven.

 1. Literatuuronderzoek doen
 2. Onderzoeksmethoden bepalen
 3. Dataverzameling
 4. Data-analyse
 5. Onderzoek evalueren en bijwerken
Uit welke onderdelen bestaat de schrijffase van je scriptie?

Pas als je klaar bent met je onderzoek, kun je de resultaten, conclusie, discussie, inleiding en samenvatting schrijven. Na de schrijffase van je tijdsplanning ben je klaar met je scriptie.

 1. Bronvermelding bijhouden
 2. Theoretisch kader schrijven (op basis van je literatuuronderzoek)
 3. Methoden/onderzoeksopzet schrijven
 4. Resultaten opschrijven
 5. Conclusie schrijven
 6. Discussie schrijven
 7. Aanbevelingen schrijven
 8. Inleiding en samenvatting schrijven
 9. Hoofdstukken evalueren en redigeren
 10. Scriptie evalueren met je begeleider
 11. Scriptie laten nakijken door Scribbrs Nakijkservice
 12. Feedback verwerken en lay-out verzorgen

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Hoogterp, A. (2021, 28 oktober). Hoelang duurt het om een scriptie te schrijven?. Scribbr. Geraadpleegd op 20 mei 2024, van https://www.scribbr.nl/scriptie-tips/hoelang-duurt-het-om-een-scriptie-te-schrijven/

Wat vind jij van dit artikel?
Anna Hoogterp

Anna werkt als editor voor Scribbr en schrijft artikelen over taal en scripties. Daarnaast werkt zij aan haar eigen scriptie om de master Schrijven af te ronden.