Hoelang duurt het om een scriptie te schrijven?

De gemiddelde duur van een scriptie schrijven ligt tussen de 3 en 9 maanden. Hoe lang je precies bezig bent, hangt af van het soort onderzoek en hoeveel studiepunten ervoor staan. Het allerbelangrijkste is dat je je houdt aan een ijzersterke planning.

Studiepunten

Je opleiding verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie besteedt, die samenhangt met het aantal studiepunten. Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Krijg je 12 studiepunten voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).

Veel studenten merken echter dat zij meer tijd kwijt zijn aan hun scriptie dan dit vooraf vastgestelde aantal uren. Sommigen kost het zelfs tot het dubbele aantal uur.

Zoveel studiepunten krijg je voor je scriptie bij:

Studie Waar? ECTS
LLB Hbo-Rechten HvA 24
Bsc Engineering, Design & Innovation HvA 30
BA Communicatiewetenschappen UvA 18
BA Nederlandse taal en cultuur VU 12
BSc Pedagogische wetenschappen RUG 9
BSc Science, Business & Innovation VU 24
BSc Farmacie UU 7,5 of 15
BSc Econometrie VU 9
BSc Wiskunde VU 12
MA Globalisation, Journalism & Media UvA 30
MA Communicatie- en Informatiewetenschappen VU 18
MSc Orthopedagogiek RUG 20
MSc Econometrics VU 19

Deadlines

Let bij het werken aan je scriptie op de verschillende deadlines die je moet halen. Daarbij lever je onderdelen van je scriptie in voor goedkeuring van de onderwijsinstelling of feedback van de docent.

Wacht je na het inleveren op feedback? Werk dan alvast door aan een ander onderdeel, zodat je niet onnodig tijd verliest. Houd ook rekening met een eventuele herkansing en welke deadlines hiervoor gelden. Zo voorkom je dat je door tijdgebrek niet door kunt stromen naar een nieuwe opleiding.

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

 • Academisch taalgebruik
 • Onduidelijke zinnen
 • Grammaticale fouten
 • Interpunctie
 • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Globale planning

Voor je aan je scriptie begint, is het handig om te weten hoeveel tijd je hebt voor je scriptie. In de scriptiehandleiding wordt dit tijdspad vooraf vermeld. Tussentijdse inleverdata zijn van tevoren vastgesteld door je opleiding, of spreek je persoonlijk af met je begeleider.

Met deze deadlines in je achterhoofd kun je een globale planning maken. Houd ook rekening met het minimaal en maximaal aantal woorden dat je mag schrijven.

Vaak mag je pas beginnen met je onderzoek als je onderzoeksvoorstel of je plan van aanpak is goedgekeurd door je opleiding.

Houd er ook rekening mee dat je vaak niet fulltime aan je scriptie kunt werken, maar naast je scriptie vakken volgt of stageloopt. Dat heeft invloed op hoeveel tijd je per week aan je scriptie kunt besteden.

Planning per onderdeel

Aan het begin van een nieuw onderdeel is het slim om in te schatten hoeveel tijd je hieraan kwijt gaat zijn. Bedenk voor jezelf welke stappen je moet zetten om je onderzoek uit te voeren en je scriptie te schrijven. Je zou je scriptie kunnen indelen in de volgende onderdelen:

 1. onderwerp vinden;
 2. stageplaats vinden (wanneer van toepassing);
 3. plan van aanpak voor praktijkonderzoek schrijven (hbo);
  OF
  onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek schrijven (universiteit);
 4. literatuur zoeken;
 5. theoretisch kader schrijven;
 6. uitvoering van het onderzoek: interviews, enquêtesobservaties, experimenten, et cetera;
 7. onderzoeksresultaten verwerken;
 8. conclusie en discussie schrijven;
 9. taal en structuur van je scriptie laten nakijken;
 10. beoordeling door begeleider;
 11. voorbereiding en geven van de presentatie.

De onderdelen zelf kun je vervolgens weer opdelen in verschillende stappen. Het verschilt per onderzoek wat deze handelingen precies inhouden en hoeveel tijd je per stap kwijt bent.

Wat vind jij van dit artikel?
Anna Hoogterp

Anna werkt als editor voor Scribbr en schrijft artikelen over taal en scripties. Daarnaast werkt zij aan haar eigen scriptie om de master Schrijven af te ronden.

1 reactie

Anna Hoogterp
Anna Hoogterp (Scribbr Team)
2 november 2016 om 18:45

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.