Verschil tussen bachelorscriptie en masterscriptie

Het belangrijkste verschil tussen een masterscriptie en een bachelorscriptie van een universitaire studie is de hogere studielast. Vaak is een scriptie op de universiteit meer theoretisch en op het hbo meer praktisch.

Verschillen scriptie tussen bachelor en master op universiteit

Een universitaire bachelorthesis onderscheidt zich van de universitaire masterthesis op de volgende punten:

  • De omvang van de thesis: De studielast van een bachelorthesis is vaak rond de 6-12 ECTS en die van een masterthesis 18 ECTS. Dit betekent dan ook dat de masterscriptie in omvang van het aantal pagina’s vaak groter is dan de bachelorscriptie.
  • De taal: Waar je bij sommige opleidingen de bachelorscriptie nog in het Nederlands mag schrijven is dit bij de master thesis niet meer het geval. Dit komt doordat de meeste masters Engelstalig zijn.
  • Individueel of gezamenlijk: In principe schrijf je zowel je bachelorthesis als je masterscriptie individueel, maar het kan wel zijn dat je bij je bachelorscriptie in groepsverband je materiaal verzamelt. Bij je masterscriptie doe je alles zelf.
  • Literatuuronderzoek en praktijkonderzoek: Vanwege de beperkte omvang van een bachelorscriptie beperkt deze zich vaak tot enkel literatuuronderzoek. Bij de masterscriptie wordt vaak van je verwacht dat je praktijkonderzoek doet om je argumenten te onderbouwen.
  • Wel of geen verdediging: In tegenstelling tot de bachelorscriptie moet je bij de masterscriptie je thesis wel vaak verdedigen. Overigens is de tendens dat door de toenemende bezuinigingen in het hoger onderwijs de verdediging minder voorkomt.
  • De keuze van het onderwerp: Tijdens de bachelor krijg je vaak een lijst met onderwerpen waaruit je mag kiezen. Bij de master heb je meer vrijheid om een eigen onderwerp uit te zoeken.
  • Scriptie schrijven voor een bedrijf: Een bachelorscriptie mag je vaak niet voor een bedrijf schrijven. Bij de masterthesis heb je de keuze om je thesis te schrijven voor een bedrijf en daar dan dus stage te lopen.

Verschillen tussen hbo- en wo-bachelor

De grootste verschillen tussen het hbo en wo zijn:

  • Hbo-opleidingen hebben een meer beroepsgerichte oriëntatie. Bacheloropleidingen op de universiteit zijn wetenschappelijk georiënteerd.
  • De opleidingen die je kunt volgen op het hbo duren vaak 4 jaar, en de bacheloropleidingen in het wo duren 3 jaar.

Deze verschillen komen ook terug bij de bachelorscriptie. De bachelorscriptie op het hbo is meestal veel meer praktijkgericht dan op de universiteit. Hbo-studenten schrijven hun bachelorscriptie vrijwel altijd voor een bedrijf en lopen daar ook stage. Theoretisch onderzoek wordt dus gecombineerd met praktijkonderzoek.

Voor wo-studenten is de bachelorscriptie veel meer een literatuuronderzoek en dus niet gericht op de beroepsgerichte praktijk. Daarnaast is de bachelorscriptie op het hbo van een grotere omvang dan op de universiteit en moet een hbo-scriptie bijna altijd worden gepresenteerd en verdedigd.

Voorbeelden bekijken

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

1 reactie

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr Team)
12 maart 2013 om 11:48

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Is er nog iets onduidelijk of ontbreekt er iets aan het artikel? Laat een opmerking achter, dan zal ik proberen je te antwoorden.

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.