Verschil tussen bachelorscriptie en masterscriptie

Het belangrijkste verschil tussen een masterscriptie en een bachelorscriptie van een universitaire studie is de hogere studielast. Vaak is een scriptie op de universiteit meer theoretisch en op het hbo meer praktisch.

Verschillen scriptie tussen bachelor en master op universiteit

Een universitaire bachelorthesis onderscheidt zich van de universitaire masterthesis op de volgende punten:

  • De omvang van de thesis: De studielast van een bachelorthesis is vaak rond de 6-12 ECTS en die van een masterthesis 18 ECTS. Dit betekent dan ook dat de masterscriptie in omvang van het aantal pagina’s vaak groter is dan de bachelorscriptie.
  • De taal: Waar je bij sommige opleidingen de bachelorscriptie nog in het Nederlands mag schrijven is dit bij de master thesis niet meer het geval. Dit komt doordat de meeste masters Engelstalig zijn.
  • Individueel of gezamenlijk: In principe schrijf je zowel je bachelorthesis als je masterscriptie individueel, maar het kan wel zijn dat je bij je bachelorscriptie in groepsverband je materiaal verzamelt. Bij je masterscriptie doe je alles zelf.
  • Literatuuronderzoek en praktijkonderzoek: Vanwege de beperkte omvang van een bachelorscriptie beperkt deze zich vaak tot enkel literatuuronderzoek. Bij de masterscriptie wordt vaak van je verwacht dat je praktijkonderzoek doet om je argumenten te onderbouwen.
  • Wel of geen verdediging: In tegenstelling tot de bachelorscriptie moet je bij de masterscriptie je thesis wel vaak verdedigen. Overigens is de tendens dat door de toenemende bezuinigingen in het hoger onderwijs de verdediging minder voorkomt.
  • De keuze van het onderwerp: Tijdens de bachelor krijg je vaak een lijst met onderwerpen waaruit je mag kiezen. Bij de master heb je meer vrijheid om een eigen onderwerp uit te zoeken.
  • Scriptie schrijven voor een bedrijf: Een bachelorscriptie mag je vaak niet voor een bedrijf schrijven. Bij de masterthesis heb je de keuze om je thesis te schrijven voor een bedrijf en daar dan dus stage te lopen.

Verschillen tussen hbo- en wo-bachelor

De grootste verschillen tussen het hbo en wo zijn:

  • Hbo-opleidingen hebben een meer beroepsgerichte oriëntatie. Bachelor opleidingen op de universiteit zijn wetenschappelijk georiënteerd.
  • De opleidingen die je kunt volgen op het hbo zijn vaak 4 jaar, en de bachelor opleidingen in het wo zijn 3 jaar.

Deze verschillen komen ook terug bij de bachelorscriptie. De bachelorscriptie op het hbo is veel meer praktijkgericht dan op de universiteit. Hbo-studenten schrijven hun bachelorscriptie vrijwel altijd voor een bedrijf en lopen daar ook stage. Theoretisch onderzoek wordt dus gecombineerd met praktijkonderzoek.

Voor wo-studenten is de bachelorscriptie veel meer een literatuuronderzoek en dus niet gericht op de beroepsgerichte praktijk. Daarnaast is de bachelorscriptie op het hbo van een grotere omvang dan op de universiteit en moet een hbo-scriptie bijna altijd worden gepresenteerd en verdedigd.

Voorbeelden bekijken

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 4.9

7 reacties

Esther
1 juni 2015 om 01:37

Universitaire bachelorscripties zijn in de exacte, aard- en levenswetenschappen vaak 18EC, soms ook meer. Daarbij wordt ook praktisch werk/onderzoek verwacht, niet alleen literatuuronderzoek. Dit is het geval aan de UvA in elk geval.

Beantwoorden

Luc B
7 augustus 2014 om 17:37

Inderdaad wat vorige reacties ook al aangaven.

HBO Bachelor:
- voor een bedrijf
- theoretisch onderzoek als onderzoek in de praktijk
- Verplicht presenteren en verdedigen.

PS. Vind het erg jammer dat zo een site met goede tips en met de intentie om studenten te helpen zich zo 'negatief' uit over het HBO en het bachelor programma. Als ik me niet vergis is dat ook jullie doelgroep.

Beantwoorden

Koen Driessen
Koen Driessen (Scribbr-team)
7 augustus 2014 om 19:50

Erg bedankt voor je feedback. Naar aanleiding hiervan heb ik het artikel wat duidelijker gemaakt en aangevuld. We zijn er over na aan het denken om het hele artikel te herschrijven.

Overigens gaat het begin van het artikel niet over het verschil tussen hbo en wo, maar over het verschil tussen een universitaire bachelor- en masterscriptie.

Enkel de laatste alinea gaat over het verschil tussen een hbo-scriptie en een universitaire bachelorscriptie. Wellicht dat dit onduidelijk was?

Als je nog meer suggesties hebt over hoe we dit artikel beter kunnen maken hoor ik het graag.

Beantwoorden

Afstudeerder
11 september 2013 om 11:48

Bij de Hogeschool Rotterdam is dat ook zo.
- verplicht bij een bedrijf
- 20 ECTS
- fieldresearch ondersteund door deskresearch
- verplicht verdedigen

Beantwoorden

Ik ben aan het afstuderen
3 september 2013 om 18:52

Ik wil nog wel even toevoegen dat een HBO scriptie bij de HvA zeker áltijd individueel is, altijd ook fieldresearch (dit moet je zelfs in jaar 1 al..) en ook altijd verdedigen.
Een HBO scriptie is ook áltijd voor een bedrijf en hier moeten ze echt iets aan hebben (hier betalen ze je ook voor). Je kan dus niet zomaar met een onzin advies komen.

Een HBO scriptie is daarom vaak uitdagender dan een bachelor scriptie op de universiteit.

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
4 september 2013 om 13:27

Bedankt voor je bijdrage!

Beantwoorden

Anoniem
16 januari 2020 om 03:44

Wat onzin!
"Een HBO scriptie is daarom vaak uitdagender dan een bachelor scriptie op de universiteit".

Man je weet helemaal niet waar je over praat met je field research en stage lopen.

Probeer maar een keer voor de grap een college te volgen bij een 3de jaars wiskunde of natuurkunde student aan de universiteit en dan te bedenken dat je in dat vakgebied een scriptie moet gaan schrijven.

Je zegt ook nog is dat een HBO scriptie altijd voor een bedrijf is en hier betalen ze je voor? Volgens mij heet dit gewoon stage lopen(onbetaald werk bij een of ander kut bedrijf) en dat je niet zomaar met onzin advies kan komen?

Dat je die denkwijze überhaupt al hebt dat je met een onzin advies kan komen dat zegt al genoeg.

Overigens is een scriptie altijd individueel en je zal hem altijd moeten verdedigen dacht ik?

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.