Algemene spelfouten

Met algemene spelfouten doelen we op onder andere op typfouten, verkeerd geschreven woorden en verkeerd lettergebruik als bijvoorbeeld g’s in plaats van ch’s of k’s in plaats van c’s.

Gebruik een spellingchecker

Wanneer je veel algemene spelfouten maakt, dan is het een goed idee om je tekst te laten controleren door een spellingchecker. Echter, een spellingchecker lost niet altijd alle problemen op.

Het woord ‘spellingsfout’ wordt namelijk fout gerekend, terwijl zowel ‘spellingsfout’ als ‘spellingfout’ correct zijn. Bovendien wordt ook het woord ‘typfout’ onderstreept met een rode ribbeltjeslijn, terwijl ook dit woord in de ogen van taaldeskundigen gewoon goed gerekend wordt.

Veelvoorkomende spelfouten

Om te laten zien wat er allemaal fout kan gaan in één woord staat hieronder een lijstje met voorbeelden van spelfouten, gebaseerd op de lijst van veelvoorkomende spelfouten die te vinden is op: Wikipedia veelvoorkomende spelfouten.

Wanneer een woord waarover je twijfelt niet in deze wikipedialijst staat, dan is het een goed idee om deze op te zoeken in het woordenboek. Je zou ook de regels betreffende het woord, wanneer deze niet in het woordenboek staat, in Het Groene Boekje op kunnen zoeken. Er bestaat naast het Groene Boekje ook Het Witte Boekje, als student dien je van de regels in Het Groene Boekje uit te gaan.

Veelvoorkomende spelfouten
SpelfoutVerbeteringFout
A4-tjeA4’tjeStreep ipv apostrof
AangeduidtAangeduiddt in een voltooid deelwoord
AbbonerenAbonneren-b te veel.
AbcentAbsentc ipv s
AbrubtAbruptb ipv p
AccelleratieAcceleratiel te veel
AccomodatieAccommodatiem te weinig
Actie’sActiesNa –ie komt altijd een –s gewoon aan het woord geschreven in het meervoud
AcuraatAccuraatC te weinig
AditioneelAdditioneeld te weinig
AggressieAgressieG te veel
AkkorderenAccorderenkk ipv cc
AktieActiek ipv c – een Aktie heeft een andere betekenis dan het woord actie
AllessindsAlleszinsVerkeerd geschreven
AnecdoteAnekdotec ipv k
Anti-heldAntiheldWoord is zonder streepje
AppelerenAppellerenl te weinig
AssocierenAssociërenTrema vergeten
AuthorisatieAutorisatieh te veel
BabiesBaby’sNa een –y komt in het meervoud een -‘s
BeeldtenisBeeltenisdt ipv t
BegravenisBegrafenisv ipv f
BegroeingBegroeiingi te weinig
BelangrijkheidBelangBelangrijkheid is geen woord
BoedismeBoeddhismeVerkeerd geschreven
Bureau’sBureausAlleen na een enkelvoud dat op een –y komt een –’s om er meervoud van te maken. Bij –eau komt er gewoon een –s achter
BurgelijkBurgerlijkr vergeten
BuroBureauHoewel je buro zegt, wordt het woord geschreven als bureau

Ontvang feedback op taal, structuur, lay-out en bronvermelding

Professionele Scribbr-editors kijken je scriptie na op:

  • Academisch taalgebruik
  • Onduidelijke zinnen
  • Grammaticale fouten
  • Interpunctie
  • Verboden woorden

Bekijk het voorbeeld

Kijk uit voor typfouten

Wees ook op je hoede voor typfouten, sommige typfouten resulteren namelijk in een ander woord dat door je spellingchecker gewoon goed gerekend wordt, maar dat wel degelijk fout is.

Typfouten die door de spellingchecker worden goedgekeurd
FoutGoed
Hij hete Hans.Hij heette Hans.
Die grootte boom is erg mooi.Die grote boom is erg mooi.

Geen typfout, maar taalfout

Bij grootte en grote hoeft overigens niet altijd sprake te zijn van een typfout, maar kan ook sprake zijn van een echte taalfout. Het kan immers zijn dat je niet goed weet wanneer je ‘grootte’ schrijft en wanneer ‘grote’. Net als dat het mogelijk is dat je fouten maakt in het gebruik van ‘heel’ en ‘hele’ en ‘beide’ en ‘beiden’.

Wanneer je hier fouten in maakt dan zijn dit geen typfouten en ook geen spelfouten, maar echte taalfouten. Deze woorden behoren tot de twijfelwoorden van de Nederlandse taal.

Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.7

2 reacties

Jacques
29 oktober 2015 10:08

Zeg Lou, denk je dat een lijstje, zelfs als dat tot en met de Z gaat, ook maar enig effect zou hebben op spelvaardigheid?
Even een opmerking over die 'autorisatie': daar is geen 'h' vergeten, maar bij de spelfout staat er eentje te veel. Leuke site, trouwens. Ik geef Nederlands op een middelbare school en jullie doen van alles waar mijn leerlingen helemaal niet naar willen luisteren als ik ze het vertel.

Beantwoorden

Lou Benders
Lou Benders (Scribbr-team)
29 oktober 2015 10:32

Hoi Jacques,

Goed opgemerkt. Dat heb ik gelijk even omgedraaid! En bedankt voor het compliment. Veel studenten komen naar onze site wanneer ze vragen hebben over taal in je scriptie, wanneer ze dus niet goed genoeg hebben opgelet op de middelbare school :). Ik hoop altijd dat we daarmee een verschil maken! Waar studenten het meest van leren is wanneer een van onze editors, allemaal taalkundigen zoals jij ook, hen verbetert en ook feedback schrijft over de meestgemaakte fouten. In deze feedback verwijzen we vaak naar de artikelen, zodat ze ook nog wat van de correcties op kunnen steken. En bij veel terugkerende klanten zie je wel degelijk een verbetering in spelling- en grammaticavaardigheden. Dat is wel gaaf :).
Nogmaals bedankt voor jouw correctie! Mocht je interesse om ook scripties te redigeren, dan kun je je aanmelden via wwww.scribbr.nl/jobs. We zoeken altijd goede editors :)

Groetjes,

Lou

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.