Afkortingen gebruiken in een scriptie

Afkortingen kunnen helpen een tekst vlotter leesbaar te maken en kunnen jezelf ook een hoop tijd besparen, omdat je niet steeds een term hoeft uit te schrijven. Maar wanneer mag je afkortingen gebruiken? En wanneer mag dat niet?

Soorten afkortingen

Allereerst is het belangrijk een onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten afkortingen:

  1. afkortingen van (eigen)namen, termen, wetten en ziekten, zoals KvK, NAVO, EU, USP, KPI, WWB, BW, soa, en MKZ;
  1. en afkortingen die (meestal) voluit uitgesproken worden, zoals m.b.t., vs., bijv., t/m, etc., enz., m.b.v., d.m.v., i.p.v, t.o.v. en t.b.v.

Bij Scribbr houden we als regel aan dat afkortingen in de tweede categorie altijd uitgeschreven moeten worden.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld door middel van de hulp van de medewerkers en met behulp van de brandweer zijn de eerste tot en met de vierde verdieping leeggeruimd. De problemen omtrent de brand waren ten opzichte van vorig jaar gering. Met betrekking tot het lege gebouw is echter nog niets geregeld.

Voor de eerste categorie gelden aparte ‘regels’.

Afkorting introduceren

Wanneer je de afkorting voor bijvoorbeeld Kritieke Prestatie-Indicatoren wilt introduceren, moet je de term de eerste keer dat je deze gebruikt in je scriptie eerst volledig uitschrijven en hierachter tussen haakjes de afkorting plaatsen. Zodra je op deze manier een afkorting hebt geïntroduceerd moet je deze consistent in de tekst gebruiken in plaats van de volledig uitgeschreven term. Alleen in hoofd- en deelvragen en in titels en kopjes mag je de term dan nog volledig uitschrijven.

Voorbeeld

De Kritieke Prestatie-Indicatoren (KPI’s) worden in het volgende hoofdstuk toegelicht. […] De KPI’s zijn de volgende:… […] Het kan geconcludeerd worden dat de KPI’s…

Wist je dat...

Scribbr editors gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden corrigeren? Voorkom dat jouw scriptie, plan van aanpak of verslag wordt afgekeurd op taal. Laat het nakijken door de taalexperts van Scribbr!

Ontdek de nakijkservice

Algemeen bekende afkortingen

Afkortingen als NAVO, EU en soa zijn algemeen bekend en behoeven eigenlijk geen introductie. Sommige afkortingen zijn binnen jouw opleiding ook algemeen bekend, zoals bijvoorbeeld KvK of BW. Er bestaat dan soms ook twijfel erover of je deze wel zoals bij 1 omschreven staat, moet introduceren. Wanneer hier twijfel over bestaat, kies dan de veilige optie en introduceer de afkorting wel. Hierna moet je dan de afkorting in de hele tekst gebruiken en mag je deze in de lopende tekst niet meer uitschrijven.

Voorbeeld

De NAVO en de EU hebben besloten om sancties in te stellen. De Kamer van Koophandel (KvK) moet naar aanleiding van deze sancties maatregelen nemen. Daarom is besloten ook het Burgerlijk Wetboek (BW) te raadplegen.

Juridische teksten

Voor juridische teksten gelden soms andere regels. Als je een juridische scriptie schrijft, ga dan altijd goed na wat de regels zijn vanuit jouw opleiding. We hebben een samenvatting gemaakt van de regels die de Leidraad voor juridische auteurs heeft opgesteld.

APA en afkortingen

De APA-stijl heeft zelf ook regels opgesteld voor het gebruik van afkortingen. Maak je gebruik van de APA-stijl en heb je van je begeleider te horen gekregen dat ook de opmaak volgens de APA-stijl moet? Dan is het van belang dat je deze regels kent. De regels gaan bijvoorbeeld over het gebruik van statistische aanduidingen. We hebben deze regels voor je samengevat.

Afkortingenlijst

Gebruik je veel afkortingen? Gebruik dan een afkortingenlijst die je lezer kan raadplegen wanneer hij even vergeten is waar een bepaalde afkorting ook al weer voor stond.

Afkortingen in Engelse scripties

Afkortingen in Engelse scripties worden weliswaar op dezelfde manier geïntroduceerd, maar hiervoor gelden ook nog een paar andere regels! Schrijf je je scriptie in het Engels? Lees dan ons artikel over afkortingen en acroniemen in Engelse scripties.

Wat vind jij van dit artikel?
Lou Benders

Lou was Scribbrs Product- en Kwaliteitsmanager tot ze naar Italië verhuisde voor de liefde en het lekkere weer. Nu werkt ze op afstand aan Scribbrs diensten en aan handige artikelen over academische teksten.

Geen taalfouten en pijnlijke missers in je scriptie?

Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.
Meer info & prijzen »
Trustpilot score van 9.7

2 reacties

Iris
30 april 2018 23:49

Hoi!

Moet je afkortingen in je onderzoeksvraag voluit schrijven? Mag dat dit een afkorting zijn?

Groetjes

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
2 mei 2018 14:55

Hoi Iris! Ik zou in je onderzoeksvraag altijd de afkortingen voluit schrijven, dat is namelijk een stuk duidelijker. Je zou het eventueel als volgt in je onderzoeksvraag kunnen opschrijven. Is de Europese Unie (EU)....? Wanneer het meerdere afkortingen zijn zou ik ze gewoon allemaal voluit schrijven!

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.