Beste Samenvatter | Getest & Beoordeeld

Een samenvatter (ook wel summarizer, samenvattingstool of tekstsamenvatter genoemd) is een soort AI-schrijftool die automatisch een korte samenvatting van een tekst genereert. Er zijn veel van dit soort tools online beschikbaar, maar wat zijn de beste opties?

Om dat te ontdekken hebben we 11 populaire Engelstalige samenvatters getest (allemaal gratis online beschikbaar, sommige met een premium versie). We gebruikten twee Engelstalige teksten: een kort nieuwsartikel en een langer academisch tijdschriftartikel. We beoordeelden de tools op duidelijkheid, nauwkeurigheid en beknoptheid van de samenvattingen.

Ons onderzoek wijst uit dat de beste Engelse samenvatter die van QuillBot is. Je kunt de tool gratis gebruiken om teksten tot 1.200 woorden samen te vatten (en tot 6.000 met een premium abonnement).

Beste samenvatters van 2023
Tool Aantal sterren Geteste versie Premium prijs (maandelijks)
1. QuillBot 4.0  Premium $19.95
2. Resoomer 2.8 Premium $10.57
3. Scribbr 2.5 Gratis
4. Sassbook 2.3 Premium $39
5. Paraphraser 2.0 Gratis
6. TLDR This 1.5 Premium $4.99
7. Rephrase 1.3 Gratis
8. Editpad 0.8 Premium $30
9. Summarizing Tool 0.5 Gratis
10. Smodin 0.5 Premium $5
11. Summarizer 0.3 Gratis
Disclaimer
Scribbr is via ons moederbedrijf Learneo verbonden aan QuillBot en onze eigen samenvatter wordt aangestuurd door QuillBot. We hebben er echter voor gezorgd dat we alle tools hebben beoordeeld op basis van dezelfde factoren – duidelijkheid, beknoptheid en nauwkeurigheid – zonder Scribbr of QuillBot een oneerlijk voordeel te geven.

Hieronder kun je meer lezen over onze methodologie.

1. QuillBot 

QuillBot summarizer

 • Produceert de duidelijkste en meest accurate samenvattingen
 • Vat tekst samen op een creatieve manier, door zinnen te combineren
 • Kan lange teksten samenvatten (tot 6.000 woorden met premium)
 • Opties voor lengte, opmaak van de samenvatting en trefwoorden om op te focussen
 • Markeert tekst die is gebruikt in de samenvatting
 • Samenvattingen bevatten soms fouten
 • Premium kost $19,95 per maand (maar dan krijg je wel een aantal andere tools)

Wij vonden QuillBots samenvatter de meest effectieve tool die momenteel beschikbaar is. De technologie is geavanceerder en creatiever dan die van andere tools. Quillbot biedt een Key Sentences modus en een Paragraph modus. Wij vonden de Paragraph modus het handigst.

Deze modus combineert effectief informatie van meerdere zinnen tot een beknopte en duidelijke samenvatting. In de premium versie was de samenvatter ook in staat om de langere teksten effectief samen te vatten. De tool markeert op nuttige wijze tekst uit je invoer die werd gebruikt in de samenvatting en je kunt trefwoorden kiezen waarop je wilt focussen als je een samenvatting van een specifiek thema wilt.

We merkten wel enkele fouten op: de tool begreep af en toe de betekenis van de tekst verkeerd of combineerde zinnen op een misleidende manier. Ook leek de samenvatter één keer een typfout (“collectiveists”) te introduceren die niet in de oorspronkelijke tekst stond.

Probeer QuillBots samenvatter

2. Resoomer 

Resoomer summarizer

 • Relatief duidelijke en accurate samenvattingen
 • Vat creatief samen, combineert zinnen
 • Verschillende modi en opties om uit te kiezen
 • Kan lange teksten samenvatten (geen woordlimiet voor zover we hebben kunnen zien)
 • Verwarrende interface met irrelevante functies
 • Samenvattingen van lange teksten zijn langdradig en verdeeld over meerdere pagina’s
 • Alleen de premium modus ($10,57 per maand) is nuttig

We vonden dat Resoomer, hoewel aanzienlijk minder krachtig dan QuillBot, sterker was dan andere concurrenten – tenminste, als je betaalt voor de premium modus. Net als QuillBot genereerde de tool creatieve samenvattingen die informatie uit verschillende zinnen op een relatief vloeiende manier combineerden.

De tool was in staat om de lange tekst samen te vatten, maar de samenvatting die Resoomer produceerde was te lang en verspreid over meerdere pagina’s waartussen we moesten klikken, wat erg onhandig was. Resoomer biedt verschillende modi aan, maar ze worden op een nogal verwarrende manier gepresenteerd. Alle gratis modi hebben een erg eenvoudige functie, met alleen het selecteren van zinnen uit de tekst in plaats van het genereren van een originele samenvatting.

De modus die wij handig vonden was de “Assisted” modus, die helaas alleen beschikbaar is met een premium abonnement. De meest nutteloze modus was de ongebruikelijke “Meer woorden” knop, die een voortzetting van de samenvatting genereert die schijnbaar niet gebaseerd is op iets in de tekst.

Probeer Resoomer

3. Scribbr 

Scribbr summarizer

 • Produceert duidelijke en nauwkeurige samenvattingen (mogelijk gemaakt door Quillbot)
 • Vat tekst samen op een creatieve manier, door zinnen te combineren
 • Opties voor lengte, opmaak van de samenvatting en trefwoorden om op te focussen
 • Markeert tekst die is gebruikt in de samenvatting
 • Kan geen lange teksten samenvatten (limiet van 600 woorden)

De samenvatter van Scribbr wordt aangedreven door QuillBot technologie, wat betekent dat de tool dezelfde modi, opties en kwaliteit-van-leven functies biedt, zoals het markeren van tekst die gebruikt is in de samenvatting. En de samenvatter produceert net zulke creatieve samenvattingen: duidelijk, beknopt en vloeiend geschreven.

De Scribbr samenvatter heeft één belangrijke beperking ten opzichte van de QuillBot tool: de tool kan geen langere teksten aan, omdat de tool een limiet heeft van 600 woorden per invoer. De Scribbr tool is gratis, je hoeft je niet aan te melden en er is op dit moment geen premium versie beschikbaar.

Probeer Scribbrs samenvatter

4. Sassbook 

Sassbook summarizer

 • Relatief vloeiende en creatieve samenvattingen
 • Kan lange teksten samenvatten (tot 22.000 tekens met premium)
 • Biedt opties voor lengte en opmaak van de samenvatting
 • Erg duur abonnement ($39 per maand)
 • Voegt onnodige woorden toe (“Auteurs zeggen dat …”)
 • Vrij onoverzichtelijke interface
 • Samenvattingen soms misleidend of moeilijk te volgen

We vonden dat Sassbook relatief creatieve samenvattingen bood, waarbij informatie uit verschillende zinnen werd gecombineerd, vergelijkbaar met QuillBot en Resoomer. Wel vonden we de resultaten minder duidelijk dan bij deze tools.

Vooral bij de langere teksten zagen we dat de samenvattingen van Sassbook niet erg samenhangend gestructureerd waren en informatie in een ietwat willekeurige volgorde presenteerden die moeilijk te volgen was. We merkten ook dat de tool de neiging had om onnodige tekst in te voegen, zoals “Auteurs zeggen dat …”.

Bovendien kan de tool alleen langere teksten verwerken als je betaalt voor een premium abonnement, en we vonden het premium abonnement met 39 dollar per maand onredelijk duur. Misschien als je de andere tools die bij het abonnement horen nuttig vindt, kan Sassbook de prijs waard zijn. Voor de samenvatter alleen is het zeker niet de moeite waard, en er zijn veel betere en goedkopere opties.

Probeer Sassbooks samenvatter

5. Paraphraser 

Paraphraser summarizer

 • Creatieve samenvattingen in notitiestijl
 • Samenvattingen zijn meestal relatief duidelijk en nauwkeurig
 • Kan geen lange teksten samenvatten (er werd geen woordlimiet aangegeven, maar de tool werkte niet met onze lange tekst)
 • Samenvattingen zijn te lang en lengtecontroles maken weinig verschil
 • Samenvattingen in notitiestijl zijn misschien niet wat je wilt
 • Sommige delen van de samenvatting kunnen verwarrend zijn

Paraphrasers samenvatter is een gratis tool zonder premium opties. De tool biedt twee modi, “Summarizer” en “AI Summarizer”. Het verschil tussen de modi wordt niet duidelijk uitgelegd, maar in onze ervaring leverde AI Summarizer veel betere resultaten op. Samenvattingen geproduceerd in deze modus waren creatief maar ruw, met gebruik van notitie-achtige taal (bijvoorbeeld het weglaten van artikelen en het gebruik van afkortingen) op een manier die we niet zagen in andere tools.

Er waren ook andere opties beschikbaar, maar deze opties veranderden niet veel aan de samenvatting. Het selecteren van verschillende samenvattingslengtes maakte in de praktijk bijvoorbeeld weinig verschil en de alternatieve modus “Bullets” presenteerde dezelfde tekst als de modus “Paragraaf”, maar dan in opsommingstekens. Aangezien de lengte van de samenvatting niet effectief kon worden aangepast, waren de samenvattingen altijd langer dan we hadden gewild: meer dan de helft van de lengte van de volledige tekst.

Er zaten ook enkele verwarrende fouten in de output: samenvattingen eindigden vaak met een zin als “Please shorten this text” die er duidelijk niet hoorde te staan. En hoewel er geen woordlimiet werd genoemd, werkte de tool in de praktijk niet voor onze langere tekst en vatte Paraphraser alleen de eerste 1000 woorden samen.

Probeer Paraphrasers samenvatter

6. TLDR This 

TLDR This summarizer

 • 10 gratis “AI”-samenvattingen om mee te beginnen
 • Kan een lange tekst samenvatten
 • Selecteert slechts een paar zinnen uit de tekst en produceert geen originele samenvatting
 • Kost $4 per maand voor premium opties (100 samenvattingen per maand)
 • Premium opties niet merkbaar beter dan gratis versie
 • Opties (e.g., “short” of “detailed” modus) niet merkbaar anders

De TLDR This tool lijkt op een heel eenvoudige manier te werken, door gewoon een paar zinnen uit de tekst te halen en ze te presenteren in de volgorde waarin ze oorspronkelijk verschenen. De tool combineert of parafraseert informatie niet op een creatieve manier, zelfs niet in de premium “AI” modus, waarvan we vonden dat de resultaten bijna identiek waren aan die van de gratis “key sentences” modus.

Net als sommige andere tools kan TLDR This trefwoorden uit de tekst selecteren. Maar de geselecteerde trefwoorden zijn soms niet erg logisch (e.g., “Percentage Last Year”) en als je erop klikt, google je ze gewoon in plaats van dat je iets doet in de tool zelf. We hebben ook geen significante verschillen opgemerkt tussen de “short” en “detailed” modus.

Vanwege de zeer eenvoudige aanpak en het gebrek aan merkbare verschillen tussen de modi, raden we niet aan om te betalen voor TLDR This.

Probeer TLDR This

7. Rephrase 

Rephrase summarizer

 • Gratis
 • Selecteert slechts een paar zinnen uit de tekst en produceert geen originele samenvatting
 • Kan de lange tekst niet samenvatten (er wordt geen woordlimiet vermeld, maar de tool werkte in de praktijk niet)
 • Geen opties voor verschillende lengtes of opmaak van de samenvattingen

Net als TLDR This, leek de samenvatter van Rephrase gewoon zinnen uit de tekst te selecteren en ze weer in dezelfde volgorde te presenteren, zonder enige creatieve combinatie van informatie. In dit geval was de enige manier waarop Rephrase de tekst aanpaste het plaatsen van de alinea-einden op verschillende punten.

Rephrase is gratis, maar zoals gezegd erg eenvoudig. Er zijn ook geen opties om de lengte of opmaak van de samenvatting aan te passen. Net als bij andere tools als deze, voelen de zinnen die de tool selecteert erg willekeurig aan en staan ze vaak niet meer in een duidelijke context, wat betekent dat de geleverde “samenvatting” in feite nutteloos is.

De tool geeft geen woordlimiet aan, maar in de praktijk bleek dat Rephrase alleen de eerste 1500 woorden van onze langere tekst kon samenvatten. We vonden de interface ook wat rommelig met advertenties.

Probeer Rephrase’s samenvatter

8. Editpad 

Editpad summarizer

 • Kan de lange tekst samenvatten (de opgegeven limiet van 10.000 woorden lijkt wel in werkelijkheid 9.000 te zijn en nog veel lager in de premiummodus)
 • Selecteert slechts een paar zinnen uit de tekst en produceert geen originele samenvatting
 • Premium modus ($30 voor een maand) is niet te onderscheiden van de gratis modus, behalve dat het een lagere woordlimiet en minder opties heeft
 • Rommelige interface

Editpad was een van de slechtste tools die we getest hebben: net als de tool van Paraphraser biedt Editpad een “Summarizer” modus (die identiek lijkt aan de tool van Paraphraser) en een “AI Summarizer” modus (alleen beschikbaar met een $30 premium abonnement in het geval van Editpad).

Maar de AI Summarizer modus van Editpad lijkt slechter dan de gratis modus. De resultaten in beide modi zijn erg eenvoudig. Er worden gewoon een aantal zinnen uit de tekst selecteert, die vervolgens in dezelfde volgorde worden gepresenteerd. De AI Summarizer modus verschilde slechts op twee manieren: de modus kon geen lange tekst samenvatten (de gratis modus wel), en de AI Summarizer had geen opties met betrekking tot de lengte van de samenvatting.

Het is niet duidelijk waarom Editpad geld vraagt voor een tool die veel slechter lijkt te zijn dan de (toch al slechte) tool die ze gratis aanbieden, maar we raden sterk af om ervoor te betalen.

Probeer Editpads samenvatter

9. Summarizing Tool 

Summarizing Tool

 • Kan lange tekst samenvatten
 • Gratis
 • Selecteert gewoon zinnen uit de tekst en presenteert ze in willekeurige volgorde
 • Samenvatting van lange tekst is erg lang
 • Rommelige interface

Summarizing Tool is een gratis hulpmiddel dat niet echt samenhangende samenvattingen maakt. Net als veel andere tools kiest de Summarizing Tool gewoon een aantal zinnen uit de tekst in plaats van een originele samenvatting te genereren. Nog erger is dat de tool de zinnen in een willekeurige volgorde zet, waardoor de tekst moeilijk te volgen is.

Het is niet duidelijk hoe zo’n soort “samenvatting” nuttig kan zijn, omdat de tekst veel moeilijker te begrijpen is dan wanneer de zinnen in hun oorspronkelijke volgorde worden gepresenteerd.

Bovendien was de samenvatting in dit geval ook erg lang. Wat je krijgt is in wezen een onsamenhangende wirwar van ideeën die niet eens echt kort is.

Probeer Summarizing Tool

10. Smodin 

Smodin summarizer

 • Kan lange tekst samenvatten
 • Kan lengte van samenvatting kiezen
 • Selecteert gewoon zinnen uit de tekst en presenteert ze in willekeurige volgorde
 • “Abstractive” en “extractive” modi niet merkbaar verschillend
 • Samenvatting laadt langzaam
 • $5 per maand voor premium versie

De samenvatter van Smodin lijkt in feite hetzelfde te doen als Summarizing Tool: zinnen uit de tekst selecteren en ze in willekeurige volgorde presenteren. In de “Abstractive” modus zagen we dat de tool soms kleine veranderingen aanbracht in zinnen, zoals het verwijderen van een woord aan het begin, maar de samenvatter leek niet goed informatie uit verschillende zinnen te combineren.

Wat Smodin wel vaak deed, was het invoegen van spelfouten (bijvoorbeeld “religioosity“) en ongepaste synoniemen (bijvoorbeeld “humanity” in plaats van “personality“) in de tekst, wat vreemd lijkt als je bedenkt hoe weinig het verder veranderde in elke zin. In combinatie met de willekeurige volgorde van de zinnen resulteert dit in een zeer onsamenhangende “samenvatting”.

Door $5 per maand te betalen voor de premium versie verhoog je de karakterlimiet van 30.000 naar 50.000 en verwijder je de dagelijkse limiet van 30 inzendingen. Gezien de slechte kwaliteit van de tool raden we niet aan om te betalen.

Probeer Smodins samenvatter

11. Summarizer 

Summarizer

 • Geeft je gewoon dezelfde tekst terug, maar halverwege afgesneden – helemaal geen samenvatting
 • Onduidelijke interface (100% lengte is eigenlijk de kortste)
 • Niet duidelijk waar de “Best Line” modus voor is

Summarizers tool presteerde het slechtst van alle tools die we hebben getest. Het enige wat de tool doet is dezelfde tekst aan je presenteren, maar dan afgesneden op een bepaald punt (afhankelijk van de lengte van de samenvatting die je selecteert). Er worden geen wijzigingen aangebracht in de zinnen.

In wezen is Summarizer een hulpmiddel dat alles behalve de eerste alinea van een tekst voor je verwijdert. Dit is vrij eenvoudig om zelf te doen met de backspace-toets en het zal waarschijnlijk niet resulteren in een “samenvatting” van de tekst.

Probeer Summarizer

Onderzoeksmethode

Voor onze vergelijking hebben we 11 Engelstalige, samenvattende tools geselecteerd die goed naar voren komen in de zoekresultaten. Alle tools die we hebben getest kunnen gratis worden gebruikt, maar verschillende hebben premium versies die je kunt gebruiken als je betaalt voor een abonnement. We hebben de premium versies getest wanneer deze beschikbaar waren.

Om de mogelijkheden van de verschillende tools te vergelijken, hebben we twee voorbeeldteksten gebruikt, die hieronder zijn gelinkt:

Voor elke tekst plakten we de volledige hoofdtekst van het artikel in de samenvatter, zonder zaken als voetnoten, de titel van het artikel en details over de auteurs.

Om de bruikbaarheid van de samenvattingen te beoordelen, keken we naar drie kwalitatieve factoren:

 • Beknoptheid: Heeft de tool de tekst effectief samengevat in een beknopte samenvatting?
 • Duidelijkheid: Is de samenvatting gemakkelijk te begrijpen, of zijn zinnen soms verwarrend geformuleerd of uit hun verband gerukt?
 • Nauwkeurigheid: Worden de belangrijkste punten van de tekst correct weergegeven? Zijn er belangrijke details weggelaten of onjuist weergegeven?

In de individuele beoordelingen houden we ook rekening met details zoals gebruiksvriendelijkheid, prijs en beperkingen zoals het niet kunnen samenvatten van de langere tekst.

Veelgestelde vragen over samenvatting maken

Wat is de beste samenvatter?

Ons onderzoek naar de beste samenvatter (ook wel summarizers of samenvattingstool genoemd) heeft uitgewezen dat de beste samenvatter die in 2023 beschikbaar is, die van QuillBot is.

Terwijl veel samenvatters gewoon wat zinnen uit de tekst halen, genereert QuillBot originele samenvattingen die creatief, duidelijk, nauwkeurig en beknopt zijn. De tool kan teksten tot 1.200 woorden gratis samenvatten, of tot 6.000 met een premium abonnement.

Wat is het doel van een samenvatting?

Een samenvatting weergeeft kort de strekking van een academische tekst (zoals een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift of een scriptie). Dit tekstonderdeel heeft twee hoofddoelen:

 • De samenvatting helpt potentiële lezers om te beoordelen hoe relevant jouw tekst is voor hun onderzoek.
 • De samenvatting bevat de belangrijkste bevindingen voor lezers die geen tijd hebben om je hele tekst te lezen.

Samenvattingen en bijbehorende sleutelwoorden worden vaak in academische databases getoond, zodat je publicatie makkelijker kan worden gevonden. Aangezien de samenvatting het eerste is wat lezers zien, is het belangrijk dat deze de inhoud van je tekst duidelijk en juist samenvat.

Hulp nodig bij het samenvatten van je tekst? Gebruik Scribbrs samenvatter om gratis een handige samenvatting te maken.

Wat is het verschil tussen samenvatten en parafraseren?

Een samenvatting van een bron is een beknopt, maar volledig overzicht van de inhoud van een bron, geschreven in je eigen woorden. Een samenvatting is veel korter dan de tekst waaruit de informatie is overgenomen.

Een samenvatting is een volledige of gedeeltelijke beschrijving van een bron. Dit is iets anders dan parafraseren. Dat houdt namelijk in dat je slechts een gedeelte van een tekst in je eigen woorden uitlegt. Dat gedeelte heeft vaak ongeveer dezelfde lengte als de brontekst.

Tip: Je kunt gebruikmaken van tools van Scribbr om teksten te herschrijven of te samenvatten om gratis & snel een handige samenvatting te maken.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2023, 14 juni). Beste Samenvatter | Getest & Beoordeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/ai-tools-gebruiken/beste-samenvatter-getest-beoordeeld/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.