Interpunctie & Leestekens | Betekenis, Soorten & Voorbeelden

Interpunctie is het gebruik van leestekens in je tekst, zoals een punt, komma en aanhalingstekens. Je voegt leestekens toe aan je tekst om de leesbaarheid van de tekst te verhogen.

Leestekens kunnen bijvoorbeeld de uitspraak van een woord verduidelijken, de nadruk op een specifiek woord of specifieke woordgroep leggen, een citaat markeren of de intonatie van een zin bepalen. Zonder interpunctie kan de betekenis van een zin compleet anders zijn.

Onze gratis Grammatica Check verbetert alle grammaticale, spellings- en interpunctiefouten uit je tekst. 

Zin zonder interpunctie Zin met interpunctie Uitleg
Help Jacob Help, Jacob! De zin zonder interpunctie lijkt aan te geven dat iemand Jacob moet gaan helpen. In de zin met interpunctie wordt er naar Jacob geroepen dat hij moet helpen.
Mijn neef is op wereldreis geweest Mijn neef is op wereldreis geweest? De eerste zin kan worden opgevat als een constatering. De tweede zin is een vraag, waarvan de steller het antwoord nog niet lijkt te weten.
Rudolph zei het meisje heeft me ontslagen ‘Rudolph,’ zei het meisje, ‘heeft me ontslagen.’ Zonder interpunctie zou de eerste zin kunnen worden gelezen als Rudolph die aangeeft dat het meisje hem heeft ontslagen. Met interpunctie wordt verduidelijkt dat juist het meisje aangeeft ontslagen te zijn door Rudolph.

Dezelfde zin kan een hele andere betekenis krijgen zonder het gebruik van interpunctie. Interpunctie geeft de structuur aan je tekst door de onderlinge verhoudingen tussen woorden te weergeven.

Interpunctie bij academisch schrijven

Interpunctie verhoogt altijd het tekstbegrip, of je nu een formele of informele tekst schrijft. Echter, bij informele teksten, zoals op WhatsApp of Slack, kan het weglaten van interpunctie minder kwaad. De berichten zijn vaak kort en een misverstand kan snel worden opgelost zonder dat het grote gevolgen heeft.

Bij academisch schrijven moet je wel altijd gebruikmaken van correcte interpunctie, omdat de tekst anders niet goed te volgen is en je lezers de informatie verkeerd kunnen begrijpen. In een formele tekst, zoals een scriptie, wil je misverstanden en langdradige teksten voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om leestekens te gebruiken in je bronvermeldingen en citaten, zodat je plagiaat voorkomt.

Academisch schrijven zonder interpunctie Academische schrijven met interpunctie
Hoogmans en Perkic 2017 stellen dat plagiaat eerder het gevolg is van verwarring dan van kwade opzet p 117 Hoogmans en Perkic (2017) stellen dat “plagiaat eerder het gevolg is van verwarring dan van kwade opzet” (p. 117).
Een vergelijkende reclame wordt vaak ingezet met als doel om het product te associëren met de concurrent Product X heeft dezelfde kwaliteiten als product Y of te onderscheiden van de concurrent Product X is beter dan product Y Soscia et al 2010 Een vergelijkende reclame wordt vaak ingezet met als doel om het product te associëren met de concurrent (‘Product X heeft dezelfde kwaliteiten als product Y’) of te onderscheiden van de concurrent (‘Product X is beter dan product Y’) (Soscia et al., 2010).

Hoeveel fouten bevat jouw scriptie?

De taalexperts van Scribbr verbeteren gemiddeld 150 fouten per 1000 woorden. Benieuwd wat er precies wordt verbeterd? Verschuif de cursor van links naar rechts!

Scriptie nakijken op taal

Artikelen over leestekens

Wil je meer weten over verschillende leestekens en de bijbehorende regels voor het juiste gebruik van interpunctie in je tekst? Bekijk dan onderstaande artikelen met uitleg en voorbeelden!

Veelgestelde vragen

Wat is interpunctie in het Engels?

Interpunctie is het gebruikmaken van leestekens in je tekst. Het Engelse woord voor interpunctie is punctuation.

Net als in het Nederlands is punctuation in het Engels erg belangrijk voor de leesbaarheid van een tekst. Sommige leestekens, zoals de apostrof, worden in het Engels op andere manieren gebruikt.

Welke interpunctieregels zijn er?

Er zijn allerlei regels voor interpunctie, afhankelijk van het leesteken dat je gebruikt. Voor alle interpunctie geldt dat:

  • De spatie pas na het leesteken komt en nooit ervóór (afgezien van alle openende leestekens, zoals het eerste aanhalingsteken of haakje).
  • Consistentie het allerbelangrijkste is. Als je bijvoorbeeld kiest voor enkele aanhalingstekens, gebruik dit dan door de gehele tekst.

Elk leesteken heeft ook eigen interpunctieregels. Als je benieuwd bent naar de verschillende regels, uitzonderingen en veelgemaakte fouten kun je onze artikelen over komma’s, aanhalingstekens, apostrof, dubbele punt en puntkomma, em dash, vraagteken en uitroepteken lezen.

Waar plaats je de punt bij een citaat?

Je plaatst een zinseindeteken, zoals een punt, uitroepteken of vraagteken, bij een citaat tussen aanhalingstekens binnen de aanhalingstekens.

  • Takahashi (2019) gaf het volgende aan: “Al het onderzoek dat tot dusver is uitgevoerd, is revolutionair voor de medische wereld.”
  • In haar studie vroeg Klem (2020) zich af: “Hoe zijn de data verkregen?”
  • De onderzoeker op het symposium riep: “Hier ben ik het mee eens!”
  • Hij zei: “Dit is een belangrijke kwestie.”

Deze regel geldt niet als je de APA-richtlijnen voor citaten gebruikt.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Scharwächter, V. (2024, 19 juni). Interpunctie & Leestekens | Betekenis, Soorten & Voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/taalregels-schrijftips/interpunctie/

Wat vind jij van dit artikel?
Veronique Scharwächter

Veronique heeft twee bachelors: één in Taal- en Cultuurstudies en één in Philosophy, Politics and Economics. Daarnaast heeft zij een boek geschreven over hoe filosofie je kan helpen in je studentenleven. Ze hoopt haar brede, interdisciplinaire kennis in te kunnen zetten om zo veel mogelijk studenten te helpen met het schrijven van hun scriptie.