Citeren volgens de APA-regels

Gepubliceerd op door Laatste update op: 22 maart 2016

Wanneer je tekst uit een bron letterlijk overneemt spreek je van een citaat. Een definitie van een begrip overnemen uit een bepaalde bron is een voorbeeld van een citaat.

De APA-stijl heeft een aantal regels opgesteld voor de opmaak van citaten. Zo moet je bijvoorbeeld dubbele aanhalingstekens gebruiken bij het opschrijven van een citaat van minder dan 40 woorden.

Citaat van minder dan 40 woorden

Bij het citeren van een tekst van minder dan 40 woorden maak je gebruik van dubbele aanhalingstekens direct voor en direct achter het citaat.

Voorbeeld citaat minder dan 40 woorden
De definitie van het voetbal is volgens Van Persie (2014): “met elkaar heen en weer rennen en wie het meest scoort die wint” (p. 15).
Een bekende voetballer zei altijd “met elkaar voetballen op een mooie zondagmiddag is het allermooiste wat er is” (Sneijder, 2013, pp. 2-3).

Citaat van 40 woorden of meer

Als het citaat 40 woorden of meer bedraagt dan plaats je het citaat in een apart blok waarbij het blok op een nieuwe regel begint en het gehele blok inspringt. Wanneer je een citaat hebt met meerdere alinea’s spring je iedere alinea nog extra in. Als het citaat eindigt met een punt dan schrijf je hierna pas de bronvermelding op.

Voorbeeld citaat meer dan 40 woorden
Het tweejarig bestaan van Scribbr werd breed uitgemeten in de pers:
Scribbr bestaat nu twee jaar en dat wordt gevierd met de introductie van een nieuwe versie van de APA Generator. Nu steeds meer studenten dankbaar gebruikmaken van de APA Generator werd het hoog tijd voor een nieuwe versie, aldus de oprichters.
De APA Generator is erg populair omdat de APA-stijl veel uitzonderingen kent. Hierdoor is het voor veel studenten lastig om de APA-stijl goed onder de knie te krijgen. Daarnaast besparen veel studenten met de APA Generator erg veel tijd. (Schlagers, 2014, p. 3)

Leesteken na het citaat

In het overzicht kun je terugvinden of je wel of niet een leesteken na het citaat moet plaatsen.

Overige regels bij citeren

Het citaat moet een letterlijke kopie zijn van de tekst uit de bron. Dit betekent dat je ook mogelijke spelfouten en grammaticale fouten moet overnemen. Je mag wel de eerste letter van het citaat in een hoofdletter of kleine letter veranderen. Daarnaast mag je ook de interpunctie aan het einde van het citaat aanpassen.

Als de spelfouten hinderlijk zijn of wanneer je iets wilt toevoegen of verwijderen uit het citaat dan zijn hier vaste regels voor.

Spelfouten in een citaat

Je mag nooit een spelfout in een citaat verbeteren. Wanneer je opzichtige spelfouten in een citaat hebt kan dit wel vervelend zijn. Daarom kun je de lezer van je tekst laten weten dat de spelfout je is opgevallen. Dit doe je door het woordje ‘sic‘ achter het desbetreffende woord te plaatsen. Je schrijft het woord ‘sic’ tussen blokhaken en schuingedrukt. Overigens komt het woordje ‘sic’ uit het Latijn en betekent het: dus, op deze manier, zo, aldus.

Voorbeeld spelfout in een citaat
De definitie volgens Schrijvers (2014) is als volgt: “het gebruiken van meerdere pennnen [sic] om een tekst te schrijven” (p. 458).

Andere bronnen (waaronder The Chicago Manual of Style) geven aan dat het acceptabel is op kleine spellingfouten te verbeteren zoals in het voorbeeld hierboven.

Weghalen/inkorten van tekst uit een citaat

Wanneer je delen van tekst uit het citaat weglaat dan ben je verplicht hiervoor in de plaats het volgende op te schrijven: “ . . . ”. Je noemt dit het beletselteken (ellipsis in het Engels).

Wanneer je in een zin enkele woorden weghaalt dan schrijf je 3 punten. Tussen de punten gebruik je een spatie. Wanneer je een complete zin weghaalt uit het citaat dan schrijf je 4 punten met tussen de punten spaties. De eerste punt gebruik je voor het afsluiten van de eerste zin. Zie hieronder een voorbeeld.

Voorbeeld weghalen van tekst uit een citaat
Volgens Koeman (1996) is het schieten van een vrije trap niet moeilijk: “Het schieten op een . . . doel is eenvoudig, je hoeft alleen maar goed te mikken. . . . Als je niet getraind hebt om te schieten op het doel wordt het natuurlijk wel lastiger” (p. 7).

Toevoegen van tekst in een citaat

Soms wil je iets toevoegen aan een citaat om een bepaalde zin of begrip te verduidelijken. Wanneer je iets toevoegt dan moet je dit tussen haken zetten [].

Voorbeeld toevoegen van tekst in een citaat
“Het schrijven van brieven wordt steeds minder vaak gedaan. In plaats hiervan typen veel mensen vaker een e-mail [op de computer]” (Jositu, 1998, p. 6).

Nadruk leggen op woorden in een citaat

Wanneer je de nadruk wilt leggen op een woord of zinsnede van het citaat dan kun je dit doen door het woord of de zinsnede schuingedrukt te maken. Direct hierachter schrijf je tussen blokhaken ‘nadruk toegevoegd’. In het Engels schrijf je ‘emphasis added’.

Voorbeeld nadruk leggen op woorden in citaat
“Tijdens het studeren leer je op momenten om hard te werken maar je studieperiode kent ook vele periodes waar je leert om niet [nadruk toegevoegd] hard te werken” (Swaen, 2012, p. 9).

Bronvermelding bij citaat in de tekst volgens de APA-stijl

Zoals je hierboven in de voorbeelden hebt gezien hebben we bij ieder citaat een bronvermelding geplaatst. Dit hebben we gedaan volgens de officiële regels van de APA-stijl voor het verwijzen naar bronnen in de tekst.

Maak je vaak gebruik van dezelfde bron in een alinea? Dan zal je iedere keer de bronvermelding moeten opschrijven. Je mag hierin wel creatief zijn: op welke plek moet de bron staan?

Wat vind jij van dit artikel? (je stem is anoniem)
Bezig met het verwerken van je stem...
Je stem is doorgevoerd :-)
Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
146 lezers vinden dit artikel handig. 155 stemmen in totaal.

Weet je zeker dat je geen plagiaat pleegt?

Voorkom dat je school je betrapt op plagiaat.
Start de check Betrouwbaar en snel
Scribbr prof

Geschreven door Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

79 reacties

 1. Ria Kiewiet:

  Hallo, ik wil in mijn eindopdracht zaken woordelijk overnemen uit gehouden interviews, zoals bijv: binnen informele communicatie is in een interview “hap snap informatie” genoemd. Hoe vermeld ik dit in de tekst? alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Ria Kiewiet

 2. Denise Maas:

  Hallo,
  Allereerst bedankt voor dit bruikbare artikel. Ik had twee vraagjes:
  Ik wil graag een citaat gebruiken, maar het is een uitspraak. Ik weet dus niet welk paginanummer ik erachter moet zetten?
  En deze is wat lastiger: Een beroemdheid schreef iets op twitter wat ik graag zou willen citeren. Hoe werkt dat?

  groetjes,
  Denise

 3. Ruth:

  Fijn artikel!
  Ik heb alleen een vraagje over hoe je een citaat uit een krantenartikel moet vermelden in de bronvermelding. Ik heb het geprobeerd met de APA Generator, maar degene van wie het citaat is, heeft het krantenartikel uiteraard niet geschreven. Wat ik moet vermelden?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Ruth, je hebt dan twee opties. Optie 1 is op zoek te gaan naar de originele bron, zodat je hiernaar direct kan refereren. Nu kan ik me voorstellen dat die niet voorhanden is. Dan heb je nog optie 2. Optie 2 is het indirect verwijzen. Hoe dat werkt leg ik uit in het artikel uitzonderingen. Succes!

 4. Tal:

  Hey! Ik had een vraagje.
  Ik heb op een website een filmpje gevonden waar iemand enkele uitspraken doet die ik letterlijk zou willen overnemen. Hoe citeer ik dit en hoe verwijs ik naar deze bron?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Tal, dit betreft een internetbron. Je kunt in de APA Generator het tabblad Internetbron pakken en dan voor type bron Video kiezen. Als je uitspraken letterlijk uit een video wilt pakken dan spreek je van een citaat. Je kunt het citaat opschrijven en tussen aanhalingstekens zetten. Succes!

   • Gaia:

    Beste Bas,

    Hoe wordt volgens APA een citaat van een internetbron, in mijn geval van de website De Twynstra Gudde kennisbank, dat langer is dan 40 woorden correct geciteerd.
    Er is geen paginanummer en geen jaartal bekend, het paginahoofdstuk heet: “bepalen van de doelen”.

    BVD!

    • Bas Swaen (Scribbr-team):

     Hoi Gaia, dan ga je voor paragraafnummer of hoofdstuknummer. Als je geen jaartal hebt dan schrijf je z.j..

     • Gaia:

      Dank voor de snelle reactie Bas!

      Het gaat echter om een webtekst die ik moet citeren, dus paragraaf- en hoofdstuknummers komen hierbij niet voor.

      Klopt het als ik als volgt citeer:

      Volgens De Twynstra Gudde kennisbank (z.d.) of (z.j.) is de definitie van een organisatiedoel:

      … [citaat van meer dan 40 woorden]…

      ?

     • Bas Swaen (Scribbr-team):

      Hoi Gaia, in dat geval vermeld je de titel van het de webtekst en tel je handmatig de paragrafen. Zie het voorbeeld.

     • Gaia:

      Sorry dat ik je nog een keer benader, maar het is me nog niet helemaal duidelijk.

      In het voorbeeld is een citaat van minder dan 40 woorden gegeven en er wordt een auteur vermeld. In mijn geval bestaat mijn citaat uit meer dan 40 woorden en is er geen auteur bekend.

      Citeer ik dan iets in trant van:

      Volgens De Twynstra Gudde kennisbank (z.j., bepalen van doelen, par.1):

      [inspringend blok met citaat van meer dan 40 woorden]?

     • Bas Swaen (Scribbr-team):

      Hoi Gaia, de regel blijft hetzelfde. Hoe je het nu hebt is dus goed. Ik vermoed wel dat de titel van de webtekst met hoofdletters is geschreven. Succes!

     • Gaia:

      Klopt, oneindig maal dank!

 5. Marthe:

  Hoi Bas Swaen,

  Hoe zit het met een citaat in een citaat?
  Als een schrijver het filosofisch werk van bijvoorbeeld Rousseau aanhaalt, en hem citeert en ik ben vervolgens geïnteresseerd in het citaat van Rousseau, moet ik dan het oorspronkelijke werk citeren ook al heb ik dat werk nooit in handen gehad?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Marthe, hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij mijn reactie op Ruth. Als je de originele bron niet hebt dan spreek je van een indirecte verwijzing. Het heeft natuurlijk altijd de voorkeur om met de originele bron te werken, maar ik kan me voorstellen dat dit soms erg lastig is. Succes!

 6. Marieke:

  Hallo,

  Ik wil graag in een verslag overnemen wat politici in een filmpje zeggen, maar niet letterlijk. Ik heb dus kort samengevat wat iemand zegt. Moet ik daar iets speciaals mee doen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Marieke, een ander woord voor het samenvatten is parafraseren. Bij het parafraseren moet je altijd een bronvermelding plaatsen. Staat het filmpje ergens online? Dan kun je het als internetbron opnemen in je literatuurlijst. In onze APA Generator kun je de bron eenvoudig aanmaken. Succes!

 7. leen:

  Hallo Bas,

  Vraag van een student van mij: indien meerdere alinea’s na elkaar refereren aan eenzelfde bron, moet dan na elke alinea de bron tussen haakjes staan of enkel na de laatste?

  Ikzelf zou opteren om na elke alinea de bron te plaatsen omdat de lezer anders zou denken dat de eerste alinea’s van de schrijver zelf zijn en enkel de laatste een referentie is naar een bron. Wat vind jij?

  Vele groeten,
  Leen uit België ;-)

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Leen, dat klopt precies. Wat je wilt voorkomen is dat er verwarring ontstaat bij de lezer. Je kunt dan dus beter té vaak de bronvermelding opschrijven dan te weinig.

 8. Rick de Graaf:

  Hallo,
  In het voorbeeld waarbij het citaat van meer dan 40 woorden wordt weergegeven staat de apa verwijzing achter de afsluitende punt. Dit is toch fout? Of moet deze verwijzing bij het citeren van complete alinea’s juist buiten de punt staan? Is er een verschil in verwijzen naar een regel of een alinea?

 9. bert:

  Ik zit met het idee dat ik ergens heb gelezen dat grote citaten niet alleen in een tekstblok moeten, maar ook in italic… wat betreft de APA normen, maar dat schijnt niet zo te zijn ?
  mvg
  Bert

 10. B.S:

  Ik wil graag een stuk van een interview citeren. Het interview is een onderdeel van een tv-programma. Moet ik in dit geval ook de tijd van het geciteerde stuk noemen?

  • Michelle Mertens (Scribbr-team):

   Hoi B.S.,

   Er zijn geen vaste APA-regels omtrent het citeren van een stuk uit een interview wat onderdeel is van een tv-programma. Wanneer je een zin uit een artikel citeert zet je daarbij de paginanummers waar het citaat begint en eindigt. Zo zou je het inderdaad ook kunnen doen met de tijd van het begin van het interview (of citaat) en het einde. Je zou dit ook via een voetnoot kunnen verduidelijken.

 11. Marit:

  Hoe werkt het met een afbeelding in me scriptie? Zo heb ik afbeeldingen van het internet gehaald om de tekst te ondersteunen. Hoe zorg ik dat deze geen plagiaat vormen?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Marit, achter de titel van de afbeelding zet je bron van de afbeelding neer. Dit doe je op dezelfde wijze als je dat bij een ‘normale bron’ zou doen. In onze APA Generator kun je onder het tabblad internetbron het type bron Illustratie kiezen.

 12. Linda:

  Hallo, super handig artikel dit.

  Ik heb een vraag. Hoe zit het met het citeren van Kamerstukken? Moet je dan voetnoten gebruiken, of het zelfde doen als met literatuurwerk?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Linda, fijn om te horen! De APA-stijl schrijft voor dat je nooit voetnoten gebruikt. Dus dat zou in dit geval ook niet moeten. Je kunt een Kamerstuk zien als een internetbron. Ik zou het namelijk geen boek of rapport noemen. In de APA Generator ga je dan voor internetbron en als type omschrijf je ‘Kamerstuk’. Succes!

 13. Karen:

  Hoi Bas,

  Dank voor je antwoord op mijn vorige vraag! Ik loop nu tegen het volgende aan: ik wil graag een aantal zinnen letterlijk overnemen (citeren dus) van een website. Volgens APA zou ik hier dan een paginanummer bij aan moeten geven, maar deze is onbekend. Hoe ga ik hiermee om? Ter verduidelijking: het gaat bijvoorbeeld om deze pagina: http://mvoplatform.nl/wat-is-mvo/international-mvo-kader. Vanaf deze pagina wil ik enkele zinnen overnemen.

  Dank alvast!

 14. wrdboek:

  Hoe maak ik een APA omschrijving van een woordenboek?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Lonneke, waarschijnlijk heb je bij het woordenboek geen auteur. In dat geval pak je de titel van het woordenboek als auteur in de verwijzing. Bijvoorbeeld zo: Merriam-Webster’s collegiate dictionary (11e ed.). (2005). Springfield, MA: Merriam-Webster en in de tekst (Merriam-Webster’s collegiate dictionary, 2005).

 15. Astrid:

  Hoi Bas,

  In mijn scriptie heb ik citaten van interviews opgenomen. Moeten deze citaten cursief of is de regel om het citaat niet schuingedrukt neer te zetten? De een zegt dat het wel cursief moet, terwijl de ander zegt dat dit juist niet moet.

  Ik hoor van je. Bedankt!

 16. Lisa:

  Hoi Bas,
  Super handige site dit! maak er veel gebruik van.
  Ik wil in een werkstuk een citaat van de koning Willem Alexander gebruiken – mijn vraag is maag dat eigenlijk wel en hoe doe ik dit dan? (naam achter de citaat? )
  Het gaat om een citaat uit een toespraak.

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Lisa, staat de toespraak online? Dan is het redelijk eenvoudig. Je maakt dan gebruik van een internetbron en kiest dan als auteur de koning.

   • Jeroen:

    Om hier op door te gaan: hoe verwijs je naar de koning? Wat doe je in de literatuurlijst met de naam Willem-Alexander? Is dat W-A. of W.? En noem je ook al die titels?

    Overigens vind ik het ook een erg prettige site

 17. Swaantje:

  Hoi!

  Ik wil in mijn scriptie een definitie van een internetsite gebruiken om de psychosociale ontwikkeling uit te leggen. Hoe verwijs ik hiernaar?

  Het betreft de volgende zin:
  De psychosociale ontwikkeling is de ontwikkeling van geestelijke vermogens en sociale vaardigheden om goed te kunnen omgaan met mensen en verschillende omstandigheden in het leven.

  De site is http://taalexpert.nl/begrippenlijst.aspx#p.
  Er staat verder geen referentie op de site…

 18. Sherita:

  Hoi,

  Volgens mij is deze vraag al een keer gesteld, maar kan hem zo 1,2,3 niet terugvinden.

  In mijn scriptie heb ik voornamelijk citaten waarbij de punt binnen het citaat valt, ik neem aan dat de bronvermelding niet ook binnen dezelfde punt moet vallen zoals:

  “blabalbalbalbal (bron).”

  Moet ik aannemen dat na de aanhalingstekens weer een punt volgt met de bronvermelding?

  “blablablaabla.”. (bron).

  Ik hoor het graag.

  Groetjes,

  Sherita

 19. joop janssen:

  Ik ben een boek aan het schrijven met daarin wetenswaardigheden, wijsheden en dergelijke. Kan ik de tekst beginnen en eindigen met heel grote aanhalingstekens en vervolgens achter in het boek een opsomming geven van de auteurs?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Joop, als je van de APA-stijl wil gebruikmaken dan kan dat niet. De APA-stijl schrijft heel duidelijk voor dat je gebruikmaakt van het auteur-jaartalsysteem.

 20. Caroline:

  Beste Bas,

  Vraag; vanaf een blog online heb ik een citaat in mijn scriptie gezet. Deze heb ik letterlijk overgenomen zoals boven staat: (De  Bruin, 2014). En in de Literatuurlijst dan volgens de ‘blogpost’ bron dus incl de internetsite etc. Nu staat er IN het citaat een citaat van een andere blogposter. Dus eigenlijk twee vragen:
  1. Moet ik nog iets extra’s volgens APA neerzetten als er een citaat in een citaat staat op een blog?

  2. Wanneer het gaat om een citaat van een blog, hoe geef ik dan paragraaf en/of paginanummer aan, want die is er niet?

  Mijn dank is groot!

  Caroline 

 21. Martine:

  Hallo,
  Ik moet naar aanleiding van een onderzoek een publieksuiting schrijven. Dat wordt een artikel voor een tijdschrift. Daarin neem ik twee stappenplannen op, 1 van A en 1 van B, die letterlijk uit een een boek van C komen. Voor een mooie opmaak heb ik die stappenplannen in een kader geplaatst, met andere kleur en lettertype. Welke regels gelden nu? Figuur? citaat? Het ene is meer dan 40 woorden, het andere minder. 
  alvast bedankt.
  Groet
  Martine

 22. Nina:

  Hoi,
  Ik heb een vraag. Ik heb in mijn voorwoord een citaat staan van iemand die ik heb horen spreken in een lezing. Ik heb diegene benaderd en gevraagd of ik, wat hij gezegd heeft, mag gebruiken in mijn voorwoord (van thesis). Dit was akkoord. Ik heb gezegd dat ik uiteraard een referentie erbij vernoem. Nu weet ik alleen niet hoe ik dit in mijn bronnenlijst moet zetten. Weet iemand hoe dit moet?

 23. Hidde:

  Hallo,

  Ik vroeg mij af wanneer je een verkorte bronvermelding gebruikt, zoals ‘Hassink et. al (2014)’ en je citeert deze auteurs in een lopende zin, moet je dan enkelvoud of meervoud gebruiken?

  Voorbeeld:
  Hassink et. al. (2014) [vult/vullen] echter aan dat …

 24. Xavier:

  Hallo

  Ik vraag me af hoe ik een citaat uit een interview in een krantenartikel moet citeren. Ik veronderstel dat je dan niet naar de auteur van het krantanarikel moet refereren maar naar wat dan wel? En moet je dit word dan als interview of als krantenartikel in de APA generator steken?

  Alvast bedankt

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Xavier, omdat je nu een citaat van een citaat gaat pakken spreek je van een indirecte bron. In het artikel staat een voorbeeld. Je kiest dus voor beide ‘auteurs’ en vermeldt het krantenartikel in de literatuurlijst. Succes!

 25. Theo:

  Een nuttige site.
  Hoe maak ik iemand voorzichtig duidelijk dat het niet is me scriptie, maar mijn scriptie? Dat vraagjes niet bestaan, en dat het is: een interview dat, en niet: een interview wat?

  • Maud:

   Hi Theo,

   Ik denk dat iedereen blij is met opbouwende kritiek, zeker als je die persoon probeert te helpen. Zolang je het aardig brengt zal dat wel goedkomen toch :)?

 26. Frederiek:

  Beste Theo,

  Ik loop bij mijn onderzoeksverslag vast met het correct citeren van een bron. Volgens de APA regels moet een citaat van meer dan 40 woorden inspringen. Nu begint mijn alinea met één regel en daarna komt het citaat. Omdat je aan het begin van een nieuwe alinea ook moet inspringen komt het citaat op die manier alsnog recht onder het begin van de alinea. Moet het citaat dan nog een extra keer inspringen (dus 2x een tab)?

  Alvast erg bedankt!

  Groet,
  Frederiek

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi Frederiek, nee dat hoeft niet. Overigens is het geen regel dat je van iedere alinea de eerste regel inspringt. Dat is een kwestie van smaak. Zelf doe ik het nooit, omdat het de leesbaarheid niet bevordert.

 27. Hendrika:

  Hallo, ten eerste bedankt steeds voor het beantwoorden van mijn vragen. Nu heb ik er nog 1 mag ik het lettertype en grootte veranderen van een citaat? of neem je het echt helemaal letterlijk over?

 28. Alexander:

  Hoe ga je om met de combinatie … en [ ]?

 29. Douwe:

  Beste,

  Wat is de regel als je citeert en er staat een stijlfout in de zin? Gebruik ik dan ook [sic] of laat ik de stijlfout voor wat het is? VB -> “Tekst, en tekst”. Ik heb namelijk geleerd nooit het woordje “en” na een komma te gebruiken.

  Alvast bedankt!

 30. Erica:

  Vraagje: aanvullend op de studie heb ik een aantal online cursussen gevolgd via Lynda.com.
  Kan ik deze toevoegen aan de literatuurlijst?

  • Wouter (Scribbr-team):

   Hoi Erica,
   Als je in je scriptie verwijst naar informatie die je hebt opgedaan tijdens een van deze cursussen moet je hier ook naar verwijzen in je literatuurlijst. Als de informatie open toegankelijk is, kun je verijzen naar een normale internetwebsite. Als de informatie niet openlijk toegankelijk is, kun je dit format volgen.
   Succes!
   Groetjes
   Wouter

 31. Lien:

  Hallo,

  Ik had een vraagje in verband met het refereren van een voorwoord uit een boek. Volgens Engelstalige bronnen zou dit er zo moeten uitzien: Villoro, Juan. “Prólogo.” Preface. Por Quién Doblan Las Campanas. By Ernest Hemingway. Trans. Lola De Aguado. Barcelona: Debolsillo, 2004. 3-15. Print.

  Dit komt echter niet overeen met de stijlkenmerken die we gebruiken in het Nederlands. Hoe zou de bron moeten vermeld worden bij een Nederlandstalige scriptie?

  Alvast bedankt.

  • Anna Hoogterp (Scribbr-team):

   Dag Lien,

   Als je verwijst naar het voorwoord van een boek, geschreven door een andere auteur dan het boek zelf, dan zou ik je aanraden om de regels te volgen voor een hoofdstuk uit een editie. Je kunt de gegevens gemakkelijk in de APA generator stoppen, om te kijken hoe dit eruit komt te zien. Als je hier meer vragen over hebt, dan helpen we je graag verder via de chat.

   Groetjes, Anna

 32. An:

  Hoe zet je citaten in de resultatenparagraaf van je scriptie waarin de naam van de organisatie genoemd wordt? ivm de anonimiteit mag de naam van de organisatie niet genoemd worden in de lopende tekst. Moet je dit in een citaat dan weghalen en hoe doe je dat?

  • Bas Swaen (Scribbr-team):

   Hoi An, ik zou dan voor ‘Anoniem’ gaan. In een voetnoot zet je dat je de organisatie niet bij naam mag noemen. Succes!

 33. Johann:

  Ik heb een Nederlandse bron in mijn Engelse scriptie, ik heb nu een citaat uit de Nederlandse bron vertaald naar het Engels; maar mag dit wel en hoe zou ik het anders wel goed moeten doen?

  Alvast bedankt!

  • Wouter (Scribbr-team):

   Beste Johann,
   Het is toegestaan om een citaat te vertalen. Houd er wel rekening mee dat het dan geen citaat meer is, maar een parafrase.

   Je behandelt de bron als een normale parafrase en plaatst dus geen aanhalingstekens. In de literatuurlijst schrijf je eerst de originele titel op en hierna plaats je tussen blokhaken ‘[]’ de vertaalde titel.

   Succes!

   Wouter

 34. Lotte:

  Ik wil een citaat uit een proloog opnemen in een onderzoeksopdracht. Nu is er geen paginanummer bekend, daarnaast is het geen paragraaf. Hoe verwijs je naar een proloog?

  • Wouter (Scribbr-team):

   Beste Lotte,
   Dat is een lastige situatie inderdaad. Ik kan geen eenduidig antwoord vinden op het internet. De beste oplossing lijkt me om simpelweg ‘proloog’ te noteren op de plek van het paginanummer.
   Groetjes,
   Wouter

 35. Jacqueline:

  Hoe kan ik iets citeren uit het boek als ik geen auteur heb. Ik weet alleen de uitgever. Ik heb gekeken in jullie stuk ‘zonder auteur’, maar hier kan ik niet over vinden. Zet ik dan gewoon de naam van de uitgever op de plek van de auteur?

  • Wouter (Scribbr-team):

   Beste Jacqueline,
   Op de plek waar normaal gesproken de auteur staat zet je in dit geval dan de titel van het boek. Als deze niet bekend is gebruik je de eerste paar woorden van de bron.
   In de tekst: (“Eerste paar woorden,” 2017) of (“Eerste paar woorden,” z.j.))
   In de lijst: Eerste paar woorden. (2017). Plaats uitgever, land uitgever: naam uitgever.
   Groetjes,
   Wouter

Reageer