Voorbeeld APA-stijl: Podcast

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Om te verwijzen naar een podcastaflevering, vermeld je de host als auteur, gevolgd door het label “Host” tussen haakjes, de datum, de titel en het nummer van de aflevering, de beschrijving “Podcastaflevering” tussen blokhaken, de naam van de podcast, de productiemaatschappij, en de URL indien beschikbaar.

Als je via een app hebt geluisterd en je de URL niet weet, laat je deze weg. Als de afleveringen niet genummerd zijn, kun je dat onderdeel ook weglaten. Bij de verwijzing in de tekst kun je een tijdstempel gebruiken om een specifiek moment uit te lichten voor een citaat.

Format Achternaam Host, Initialen. (Host). (jaar, dag maand). Titel aflevering (Nr. Nummer aflevering) [Podcastaflevering]. In Naam Podcast. Productiemaatschappij. URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Frankenmolen, S. (Host). (2019, 20 maart). Waarom hebben mensen geheimen? (Nr. 283) [Podcastaflevering]. In De Universiteit van Nederland Podcast. ART19. https://universiteitvannederland.nl/podcast/waarom-hebben-mensen-geheimen
Verwijzing in de tekst (Frankenmolen, 2019, 12:28)

Als je je scriptie in het Engels schrijft, is het format nagenoeg hetzelfde, maar je draait de dag en maand om en de maand wordt in het Engels met een hoofdletter geschreven.

Verwijzen naar een gehele podcastserie

Als je naar een gehele podcastserie verwijst in plaats van naar een aflevering, dan kun je beter een algemene bronvermelding opnemen in je literatuurlijst.

In dat geval vermeld je meestal de host als auteur, maar je kunt ook de uitvoerend producent (producer in het Engels) vermelden (indien afleveringen verschillende hosts hebben). In plaats van één datum geef je aan tussen welke jaren de serie liep.

Format Achternaam Host, Initialen. (Host). of Achternaam Producent, Initialen. (Producent). (JaarJaar). Naam Podcast [Podcast]. Productiemaatschappij. URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Schilder, J., & Broekhuizen, D. (Producenten). (2017–heden). The Best Social [Podcast]. Dag en Nacht Media. https://www.thebestsocial.media/nl/podcast/
Verwijzing in de tekst (Schilder & Broekhuizen, 2017–heden)

Verwijzen naar een video-podcast

Als je naar een podcast in de vorm van een video wilt verwijzen, gebruik je bijna hetzelfde APA-format als voor een audio-podcast. Het enige verschil is dat je “Video-podcast” tussen blokhaken schrijft in plaats van “Podcast”.

Format Achternaam Host, Initialen. (Host). of Achternaam Producent, Initialen. (Producent). (JaarJaar). Naam Podcast [Video-podcast]. Productiemaatschappij. URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Rogan, J. (Host). (2009–heden). The Joe Rogan experience [Video podcast]. Spotify. https://open.spotify.com/show/4rOoJ6Egrf8K2IrywzwOMk?si=M5mpB0p_Su6Kd2LQqFX08g
Verwijzing in de tekst (Rogan, 2009–heden)

Scribbr APA CheckerNieuw

De slimme technologie van de APA Checker helpt je veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals:

  • Ontbrekende komma's en punten
  • Verkeerd gebruik van 'et al.'
  • Ampersands (&) in verwijzigen in de tekst
  • Ontbrekende bronvermeldingen

Lees meer

Veelgestelde vragen

Wie noteer ik volgens APA als de auteur van een podcast?

Als je een podcastaflevering citeert in APA-stijl, noteer je de host van de podcast als auteur, inclusief een label om de rol te verduidelijken:

  • Gorgels, K. (Host)

Als je een hele podcastserie citeert en de afleveringen verschillende hosts hebben, noem je de uitvoerend producent. Ook hierbij voeg je een label toe om de rol aan te geven:

  • Geuze, M. (Producent)
Hoe citeer ik volgens APA uit een video- of audiobron?

Als je een specifiek moment in een video- of audiobron wilt uitlichten, raadt APA aan om een tijdstempel te gebruiken bij je verwijzing in de tekst. Voeg hiervoor de tijdstempel toe waarop het geciteerde deel begint. Bijvoorbeeld:

  • (TED, 2020, 1:59)

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
9 april 2021 om 19:23

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.