Naar rapporten verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Rapporten kunnen worden gepubliceerd door de overheid, werkgroepen of andere organisaties. Om te verwijzen naar een rapport met een individuele auteur, vermeld je de auteursnaam en initialen, de titel van het rapport (schuingedrukt), het rapportnummer, de organisatie die het rapport heeft gepubliceerd, en de raadpleegdatum en URL (bij een online rapport, zoals een pdf).

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel rapport: Subtitel (Nr. Nummer). Uitgever. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Dangermond, K. (2021). Vrijwilligheid bij de brandweer in Nederland. Een onderzoek naar het werven en behouden van brandweervrijwilligers (Nr. 210216). Instituut Fysieke Veiligheid. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20210216-BA-Vrijwilligheid-bij-de-brandweer-in-Nederland.pdf
Verwijzing in de tekst (Dangermond, 2021, p. 3)

De bronvermelding voor brochures heeft bijna hetzelfde format. Je kunt makkelijk correcte APA-bronvermeldingen genereren met onze gratis APA Generator.

Genereer Bronvermeldingen

Verwijzen naar een rapport met meerdere auteurs

Als een rapport meerdere auteurs heeft, noem je deze individuele auteurs in de literatuurlijst (maximaal 20).

Van Blitterswijk, H., Van Vliet, C. J. M., & Schulting, R. (2001). Analyse uitvoering geïntegreerd bosbeheer: Resultaten van een onderzoek naar de praktijk van geïntegreerd bosbeheer in Nederland (Nr. 242). Alterra: Research Instituut voor de Groene Ruimte. Geraadpleegd op 20 maart 2021, van https://edepot.wur.nl/81859 

Als het rapport 21 auteurs of meer heeft, noem je de eerste 19 auteurs, gevolgd door een beletselteken (. . .), gevolgd door de laatste auteursnaam.

Baldwin, H. F., Dehghanzadeh, A., Everts, N., Streefkerk, R., Corraci, M., Maartens, S. T., Clarke, L., Daniels, T., Cannavacciuolo, J., Kiburg, G., Marijnsen, V. F., Kundeyi, W., Brown, J., Burke, A., Bühning, M.-L., Crijns, L., Bönschen, J., Schaars, L., Partowidjojo, S., . . . Chow, Y.-Y. (2021).

Bij verwijzingen in de tekst noem je maximaal twee auteurs. Bij drie of meer auteurs vermeld je alleen de eerste auteur, gevolgd door “et al.” (en anderen).

2 auteurs (Beekers & Cachan, 2019)
3 of meer auteurs (Ramirez et al., 2020)

Verwijzen naar een rapport met een organisatie als auteur

Soms worden geen individuele auteurs vermeld, maar wel de verantwoordelijke organisatie. In die gevallen neem je de organisatie op in je APA-bronvermelding op de plaats van de auteur.

Bronvermelding (literatuurlijst) Brandweeracademie. (2021). Brandveilig leven en de lessen van het rookverspreidingsonderzoek (Nr. 210210). Instituut Fysieke Veiligheid. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20210210-BA-Brandveilig-leven-en-lessen-rookverspreidingsonderzoek.pdf
Verwijzing in de tekst (Brandweeracademie, 2021)

Soms komen de namen van de organisatie en de uitgever overeen. In die gevallen noem je de uitgever niet en laat je de organisatie op de plaats van de auteur staan. Het onderstaande jaarverslag heeft geen nummer, dus dat onderdeel is weggelaten.

Bronvermelding (literatuurlijst) De Volksbank. (2019). Jaarverslag 2019. Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://www.devolksbank.nl/assets/files/Investor-Relations/Jaarverslagen-de-Volksbank/de-Volksbank-N.V.-Jaarverslag-2019.pdf
Verwijzing in de tekst (De Volksbank, 2019)
Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Waar kun je het rapportnummer vinden?

Veel rapporten hebben een specifiek nummer. Als het rapport een nummer heeft, is dit meestal opgenomen in de database waarin je het rapport hebt gevonden.

APA rapportnummer database (7de editie)

Het nummer wordt ook vaak vermeld op de omslag of titelpagina van het rapport.

APA rapportnummer omslag (7de editie)

Het rapportnummer moet altijd worden toegevoegd als het beschikbaar is, maar als een rapport geen nummer heeft, dan laat je dit onderdeel weg.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar een bron zonder auteur volgens de APA-stijl?

Gebruik de naam van de organisatie op de plaats van de auteur in bronvermeldingen in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst, indien de naam van de auteur niet wordt genoemd, maar de bron duidelijk kan worden toegeschreven aan een specifieke organisatie (zoals een persbericht van een goed doel, een rapport van een bureau of een webpagina van een bedrijfswebsite).

Als de auteur niet kan worden bepaald (zoals bij een Wikipedia-pagina die door meerdere mensen is bewerkt of bij een anoniem gepubliceerd online artikel), gebruik je de titel op de plaats van de auteur. Bij de verwijzing in de tekst zet je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je voor de bronvermelding in de literatuurlijst geen opmaak gebruikt, en je gebruikt cursivering in de tekst als de titel ook schuingedrukt wordt in de literatuurlijst. Indien nodig kort je de titel in.

Wanneer moet ik “et al.” gebruiken bij APA-verwijzingen in de tekst?

De afkorting “et al.” (die “en anderen” betekent) wordt gebruikt om verwijzingen in de tekst met drie of meer auteurs in te korten. Dat werkt als volgt:

Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020).

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Hoeveel auteurs neem ik op in de bronvermelding in de literatuurlijst?

Je mag maximaal 20 auteurs opnemen in een bronvermelding in de literatuurlijst.

Als een artikel meer dan 20 auteurs heeft, vervang je de namen tussen de 19de auteur en de laatstgenoemde auteur door een beletselteken (. . .), maar je laat de laatste auteur niet weg:

De Bruin, T. C., Maartens, J. R., Wilgers, G. L., Evers, B. B., Kelfkens, R. S., Turner, S. T., Abdullahi, A., Daniels, A. T., Hogenbosch, J., Schaars, L., De Wit, A., Strik, T., De Graaf, J. E., Kippersluis, C., Ourahou, S., Megens, M. D., Van der Vaart, R., Philips, T. F. G., Duinkerken, E., . . . Mertens, L.

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Naar rapporten verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 23 mei 2023, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/rapport/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.

20 reacties

Steffie
1 oktober 2020 om 02:58

Hi,

Ik wil een onderzoek vanuit een overheidsinstantie gebruiken als bron. als ik het goed begrijp moet dit als rapport.

Maar, ik kan dit onderzoek alleen downloaden. waardoor de URL niet geldig is. ook heeft het document volgens mij geen DOI ik kan deze in ieder geval niet vinden.

Hoe kan ik dit oplossen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
1 oktober 2020 om 14:54

Hoi Steffie,

Het klopt dat het artikel geen DOI heeft. Als URL kun je de pagina waarop je het document gedownload hebt opgeven.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Margriet
2 september 2020 om 15:42

Voor mijn opleiding gebruik ik continu richtlijnen van o.a. het Trimbos en
(GGZ) standaarden. Allen zijn te gepubliceerd op het internet en kunnen worden gedownload als PDF. Moet ik deze als internetbron gebruiken of mag het ook als diversen?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
2 september 2020 om 16:49

Hoi Magriet,

Je kunt deze inderdaad als internetbron opgeven.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Vera
16 juli 2020 om 16:38

Hallo,

Voor mijn masterthesis voer ik onder andere een documentanalyse van een rapport (startkwalificaties tweedegraads leraren) uit.

Bij het resultatenhoofdstuk van de documentanalyse verwijs ik logischerwijs erg vaak naar dit document, vaak met paginanummer. Dit komt het lezersgemak en woordenaantal -aangezien de auteur een organisatie is die bestaat uit twee woorden- niet ten goede. Is er een manier waarop ik deze auteur niet constant hoef te herhalen, maar wel nog aan de APA richtlijnen voldoe?

Dank!

Vriendelijke groet,

Vera

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
17 juli 2020 om 11:41

Hoi Vera,

Ik kan me voorstellen dat dat stoort in je tekst. Benoem je de paginanummers omdat je veel citaten gebruikt?
Je zou kunnen proberen veel af te wisselen tussen een normale bronvermelding en eentje die in je zin verwerkt is (Smits (2020) geeft aan dat...).
Daarnaast kun je met je begeleider overleggen of je verschillende bronvermeldingen zou kunnen weglaten, zodat je het bijvoorbeeld kunt beperken tot één per paragraaf, o.i.d.

Ik hoop dat dit helpt!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Freija
4 juni 2020 om 13:09

Zeer nuttige info. Maar: wat als er geen publicatie is? Ipv publicatie "geraadpleegd van" vermelden? Als volgt:
De Vydt, M., & Wouters, R. (2019). Belgium. In M. Wahlström, P. Kocyba, M. De Vydt, & J. de Moor (Eds.). Protest for a future: Composition, mobilization and motives of the participants in Fridays For Future climate protests on 15 March, 2019 in 13 European cities (pp. 42-54). Geraadpleegd van https://gup.ub.gu.se/file/207863

(titel rapport is schuingedrukt)

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
6 juni 2020 om 19:48

Hoi Freija,

Dat is dan inderdaad je beste optie!

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Marianne
2 juni 2020 om 16:38

Hoe verwijs je naar een arXiv artikel dat is geschreven door een onderzoeksteam? (in dit geval: https://arxiv.org/pdf/1907.01910.pdf)? Moet ik de namen van de auteurs noteren of de naam van het team dat het onderzoek heeft uitgevoerd? En hoe moet dat in de literatuurlijst? Alvast bedankt!

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
10 juni 2020 om 18:53

Hoi Marianne,

Ik zie in dit artikel inderdaad niet duidelijk staan wie de auteurs zijn, maar het lijkt erop dat Matthew M. Knight het artikel geschreven heeft (niet het hele ISSI team).
Ik zou hem dus als auteur benoemen! Overigens kun je de bron ofwel als wetenschappelijk artikel, of als internetbron benoemen (ik kan zo gauw niet achterhalen of het echt gepubliceerd is als wetenschappelijk artikel).

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Dries
28 mei 2020 om 17:33

Goedemiddag,

Hoe werkt de APA bronvermelding wanneer er informatie wordt gehaald uit een geprinte rapportage, die door een extern bedrijf is gemaakt?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
6 juni 2020 om 20:40

Hoi Dries,

Ik ga er in dit geval vanuit dat de rapportage niet toegankelijk is voor de lezer van jouw scriptie.
Je gebruikt dan "persoonlijke communicatie" (intranetbron) om naar de bron te verwijzen.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Talou Maenhaut van Lemberge
23 mei 2020 om 15:48

Hoi,

ik heb in mijn bachelorproef een pdf-document van een jaarrapport gebruikt. Hoe moet ik dit in mijn literatuurlijst vermelde? Ik heb dit document namelijk via mail doorgestuurd gekregen van een contactpersoon binnen een organisatie, aangezien het een document is dat niet op het internet gepubliceerd mag worden.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Talou

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
25 mei 2020 om 13:27

Hoi Talou,

Als je een bron gebruikt die niet toegankelijk is voor je lezer dan benoem je deze als persoonlijke communicatie.
In ons artikel over intranetbronnen staat hier meer over uitgelegd.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Jonas
14 mei 2020 om 00:53

Een bepaald rapport dat ik online heb gevonden zou ik willen refereren. Van dit rapport ken ik de auteurs en de organisatie waarvoor het geschreven is, in mijn geval de Europese Commissie. Als ik de Scribbr guide volg, moet ik de Europese Commissie nergens vermelden, klopt dit?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
14 mei 2020 om 12:05

Hoi Jonas,

Als de auteurs bekend zijn hoef je inderdaad nergens de EC te benoemen. Vaak komt dit nog wel in de titel van het rapport naar voren.
Als je voor de lezer graag duidelijk wil hebben dat het om een rapport voor de EC gaat zou je dit ook in je tekst kunnen verwerken, bijvoorbeeld:
"Auteur A en B schreven in een rapport voor de Europese Commissie dat XYZ (2019)."

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Ilse
8 maart 2020 om 14:27

Hallo,

Ik wil dit document https://www.leraar24.nl/app/uploads/Woordenschat_PO_Bijlage1_kennisbasis_taal.pdf gebruiken voor een verslag, maar wie moet ik hier als auteur neerzetten?

Vriendelijke groeten,
Ilse

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
9 maart 2020 om 13:33

Beste Ilse,

In dit geval kun je "Voetstuk van de pabo" als auteur noteren. Je kunt dan het voorbeeld voor organisatie als auteur gebruiken.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Dilara
17 februari 2020 om 18:06

Ik heb een bron gevonden die geschreven is door een lector. Alleen schrijft deze persoon het in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Wie moet ik dan gebruiken als auteur, de lector of het Ministerie?

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
17 februari 2020 om 18:10

Hoi Dilara,

Staat de lector nadrukkelijk vermeld in de bron als auteur? Dan zou ik de lector als auteur gebruiken.
Als het een rapport van het Ministerie is dat "toevallig" door de betreffende lector is geschreven zou ik het Ministerie gebruiken.

Eventueel kun je de link van de bron delen, dan kijk ik even met je mee.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.