Naar rapporten verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Rapporten kunnen worden gepubliceerd door de overheid, werkgroepen of andere organisaties. Om te verwijzen naar een rapport met een individuele auteur, vermeld je de auteursnaam en initialen, de titel van het rapport (schuingedrukt), het rapportnummer, de organisatie die het rapport heeft gepubliceerd, en de raadpleegdatum en URL (bij een online rapport, zoals een pdf).

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel rapport: Subtitel (Nr. Nummer). Uitgever. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Dangermond, K. (2021). Vrijwilligheid bij de brandweer in Nederland. Een onderzoek naar het werven en behouden van brandweervrijwilligers (Nr. 210216). Instituut Fysieke Veiligheid. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20210216-BA-Vrijwilligheid-bij-de-brandweer-in-Nederland.pdf
Verwijzing in de tekst (Dangermond, 2021, p. 3)

De bronvermelding voor brochures heeft bijna hetzelfde format. Je kunt makkelijk correcte APA-bronvermeldingen genereren met onze gratis APA Generator.

Genereer Bronvermeldingen

Verwijzen naar een rapport met meerdere auteurs

Als een rapport meerdere auteurs heeft, noem je deze individuele auteurs in de literatuurlijst (maximaal 20).

Van Blitterswijk, H., Van Vliet, C. J. M., & Schulting, R. (2001). Analyse uitvoering geïntegreerd bosbeheer: Resultaten van een onderzoek naar de praktijk van geïntegreerd bosbeheer in Nederland (Nr. 242). Alterra: Research Instituut voor de Groene Ruimte. Geraadpleegd op 20 maart 2021, van https://edepot.wur.nl/81859 

Als het rapport 21 auteurs of meer heeft, noem je de eerste 19 auteurs, gevolgd door een beletselteken (. . .), gevolgd door de laatste auteursnaam.

Baldwin, H. F., Dehghanzadeh, A., Everts, N., Streefkerk, R., Corraci, M., Maartens, S. T., Clarke, L., Daniels, T., Cannavacciuolo, J., Kiburg, G., Marijnsen, V. F., Kundeyi, W., Brown, J., Burke, A., Bühning, M.-L., Crijns, L., Bönschen, J., Schaars, L., Partowidjojo, S., . . . Chow, Y.-Y. (2021).

Bij verwijzingen in de tekst noem je maximaal twee auteurs. Bij drie of meer auteurs vermeld je alleen de eerste auteur, gevolgd door “et al.” (en anderen).

2 auteurs (Beekers & Cachan, 2019)
3 of meer auteurs (Ramirez et al., 2020)

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Verwijzen naar een rapport met een organisatie als auteur

Soms worden geen individuele auteurs vermeld, maar wel de verantwoordelijke organisatie. In die gevallen neem je de organisatie op in je APA-bronvermelding op de plaats van de auteur.

Bronvermelding (literatuurlijst) Brandweeracademie. (2021). Brandveilig leven en de lessen van het rookverspreidingsonderzoek (Nr. 210210). Instituut Fysieke Veiligheid. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20210210-BA-Brandveilig-leven-en-lessen-rookverspreidingsonderzoek.pdf
Verwijzing in de tekst (Brandweeracademie, 2021)

Soms komen de namen van de organisatie en de uitgever overeen. In die gevallen noem je de uitgever niet en laat je de organisatie op de plaats van de auteur staan. Het onderstaande jaarverslag heeft geen nummer, dus dat onderdeel is weggelaten.

Bronvermelding (literatuurlijst) De Volksbank. (2019). Jaarverslag 2019. Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://www.devolksbank.nl/assets/files/Investor-Relations/Jaarverslagen-de-Volksbank/de-Volksbank-N.V.-Jaarverslag-2019.pdf
Verwijzing in de tekst (De Volksbank, 2019)

Waar kun je het rapportnummer vinden?

Veel rapporten hebben een specifiek nummer. Als het rapport een nummer heeft, is dit meestal opgenomen in de database waarin je het rapport hebt gevonden.

APA rapportnummer database (7de editie)

Het nummer wordt ook vaak vermeld op de omslag of titelpagina van het rapport.

APA rapportnummer omslag (7de editie)

Het rapportnummer moet altijd worden toegevoegd als het beschikbaar is, maar als een rapport geen nummer heeft, dan laat je dit onderdeel weg.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar een bron zonder auteur volgens de APA-stijl?

Gebruik de naam van de organisatie op de plaats van de auteur in bronvermeldingen in de literatuurlijst en verwijzingen in de tekst, indien de naam van de auteur niet wordt genoemd, maar de bron duidelijk kan worden toegeschreven aan een specifieke organisatie (zoals een persbericht van een goed doel, een rapport van een bureau of een webpagina van een bedrijfswebsite).

Als de auteur niet kan worden bepaald (zoals bij een Wikipedia-pagina die door meerdere mensen is bewerkt of bij een anoniem gepubliceerd online artikel), gebruik je de titel op de plaats van de auteur. Bij de verwijzing in de tekst zet je de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je voor de bronvermelding in de literatuurlijst geen opmaak gebruikt, en je gebruikt cursivering in de tekst als de titel ook schuingedrukt wordt in de literatuurlijst. Indien nodig kort je de titel in.

Wanneer moet ik “et al.” gebruiken bij APA-verwijzingen in de tekst?

De afkorting “et al.” (die “en anderen” betekent) wordt gebruikt om verwijzingen in de tekst met drie of meer auteurs in te korten. Dat werkt als volgt:

Je gebruikt alleen de achternaam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.”, een komma en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Verstraten et al., 2020).

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Hoeveel auteurs neem ik op in de bronvermelding in de literatuurlijst?

Je mag maximaal 20 auteurs opnemen in een bronvermelding in de literatuurlijst.

Als een artikel meer dan 20 auteurs heeft, vervang je de namen tussen de 19de auteur en de laatstgenoemde auteur door een beletselteken (. . .), maar je laat de laatste auteur niet weg:

De Bruin, T. C., Maartens, J. R., Wilgers, G. L., Evers, B. B., Kelfkens, R. S., Turner, S. T., Abdullahi, A., Daniels, A. T., Hogenbosch, J., Schaars, L., De Wit, A., Strik, T., De Graaf, J. E., Kippersluis, C., Ourahou, S., Megens, M. D., Van der Vaart, R., Philips, T. F. G., Duinkerken, E., . . . Mertens, L.

Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Naar rapporten verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/rapport/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.