Hoe gebruik je volgens APA afkortingen in je scriptie?

Volgens de APA-stijl gebruik je alleen een afkorting als deze standaard is, je deze vaak herhaalt in je scriptie of wanneer je door het afkortingengebruik aanzienlijk ruimte bespaart en herhaling vermijdt.

Wanneer gebruik je afkortingen?

Volgens de APA-richtlijnen moeten afkortingen worden beperkt tot gevallen waarin:

  1. de afkorting gebruikelijk en voor lezers herkenbaar is (bijv. HIV & IQ);
  2. ruimte kan worden bespaard en herhaling sterk kan worden vermeden met een afkorting.

Maten en statistische aanduidingen moeten alleen worden afgekort wanneer ze samengaan met numerieke waarden, bijvoorbeeld M = 7.53, SD = 6.85 & 2 mg. Bovendien worden alleen specifieke aanduidingen voor tijd afgekort. Dit betekent dat je afkortingen mag gebruiken voor uren (h), minuten (min) en seconden (s). Dag, week, maand en jaar worden niet afgekort.

Volgens de Nederlandse Taalunie is deze schrijfwijze van tijd gebruikelijk in wetenschappelijke en technische teksten. In gewone teksten gebruik je u, min en sec wanneer je de resultaten bespreekt.

De eerste keer gebruikmaken van een afkorting

Schrijf de eerste keer dat je een begrip gebruikt deze helemaal uit met de afkorting tussen haakjes erachter. Bijvoorbeeld: computer mediated communication (CMC). Daarna moet je consequent de afkorting herhalen in de lopende tekst, omdat de lezer nu weet wat de afkorting betekent. In kopjes en hoofd- en deelvragen schrijf je de afkorting doorgaans uit.

Uitzonderingen

Standaardafkortingen, zoals HIV en IQ, hoef je niet helemaal uit te schrijven. Deze afkortingen bestaan als woorden en kunnen gebruikt worden zonder uitleg.

Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig en betrouwbaar!

Doe de check

Gebruik van punten en spaties

Gebruik over het algemeen geen punten of spaties in afkortingen die enkel bestaan uit hoofdletters, zoals: HTML, CSS & BA. Gebruik geen punten bij het afkorten van maten, zoals bij dl, kg & min.

Uitzonderingen

Gebruik wel punten of spaties als het gaat om:

  • een eigennaam (A. J. Diepen);
  • aanduidingen van deelnemers die enige anonimiteit willen behouden (H.R.L.);
  • de ‘United States’ als een bijvoeglijk naamwoord (U.S. Marines);
  • een Latijnse afkorting (etc.);
  • een verwijzing (Vol. 3, p. 324-326, 2nd ed.);
  • de afkorting voor ‘inch’ (in.).

Meervoud in afkortingen

Afkortingen die letter voor letter worden uitgesproken krijgen een apostrof en een ‘s’, bijvoorbeeld BMW’s. Alleen afkortingen die eindigen op een ‘s’ of ‘x’, krijgen in hun meervoudsvorm een apostrof en ‘en’, bijvoorbeeld sms’en. Het is vaak gemakkelijker om dan de verkleinvorm te gebruiken, zoals sms’jes, omdat de meervoudsvorm veel op het werkwoord lijkt.

Voeg een ’s toe om de meervoudsvorm bij Engelse afkortingen te gebruiken,  bijvoorbeeld: Eds., IQs & vols. Voor meer informatie over meervoudsvormen van afkortingen kun je dit artikel van Onze Taal raadplegen.

Afkortingen in verwijzingen

Verwijzingen naar bronnen moeten zo beknopt mogelijk zijn en daar kunnen afkortingen goed bij van pas komen. Kort altijd de voor- en middelnamen van auteurs en editors af, zoals: Verhoeven, T. & Baarda, M. A. In onderstaand overzicht vind je andere afkortingen die je kunt gebruiken in verwijzingen.

APA afkortingen in referenties en verwijzingen
Engels Nederlands
Begrip Afkorting Begrip Afkorting
Edition ed. * Editie ed.
Revised edition Rev. ed. Herziende editie Herz. ed.
Second edition 2nd ed. Tweede editie 2e ed.
Editor(s) Ed. / Eds.* Redacteur(s) Red. / Reds.
Translator(s)** Trans. Vertaler(s)** Vert.
No date n.d. Zonder datum z.d.
Page(s) p. / pp. Pagina’s p. / pp.
Paragraph para. Paragraaf par.
Volume(s) Vol.  / vols. Volume(s) Vol.  / vols.
Number No. Nummer Nr.
Supplement Suppl. Supplement Suppl.

* De Engelse afkortingen voor ‘edition’ en ‘editor’ lijken hetzelfde, maar de afkorting voor ‘edition’ wordt geschreven met een kleine letter en de afkorting voor ‘editor’ met een hoofdletter.

** Namen van vertalers worden niet genoemd, behalve bij klassieke werken die al meerdere keren zijn vertaald. Hierbij kan de vertaler toegevoegd worden achter de titel, met toevoeging van het originele publicatiejaar (indien deze bekend is). Bijvoorbeeld: Shakespeare, W. (2010) Een midzomernachtsdroom. (M. M. Driessen, vert.). Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Wereldbibliotheek. (Origineel werk gepubliceerd in 1595).

Afkortingen in de literatuurlijst

Met de APA Generator hoef je zelf niet op te zoeken hoe je deze afkortingen verwerkt in je literatuurlijst; deze worden namelijk automatisch voor je gegenereerd.

Algemene regels afkortingen voor in je scriptie

We hebben de algemene regels voor het schrijven van afkortingen in scripties op een rijtje gezet.

Wat vind jij van dit artikel?
Bas Swaen

Bas is mede-oprichter van Scribbr. Bas komt uit een echt onderwijsgezin en is een ervaren scriptieschrijver. Met heldere uitleg over moeilijke materie probeert Bas studenten op weg te helpen.

12 reacties

Kai
28 juni 2019 om 19:40

Hallo,

Ik moet in mijn paper veel verwijzen naar bronnen van de website North Sea Wind Power Hub. Nu gebruik in de tekst als de afkorting NSWPH en heb ik dit ook goed aangegeven, alleen vroeg ik me of ik als ik citeer dat ik dan ook de afkorting mag gebruiken en hoe ik dat dan in de referenties zet?
Ik dacht zo als bron:
North Sea Wind Power Hub (NSWPH). (2017). The Vision. Geraadpleegd van: https://northseawindpowerhub.eu/wp-content/uploads/2017/11/Concept-Paper-1-The-Vision.pdf
en dan dus in-text (NSWPH, 2017). Kan dit?

Beantwoorden

Raimo Streefkerk
Raimo Streefkerk (Scribbr-team)
3 juli 2019 om 13:51

Hey Kai,

Dat is een goede vraag! Als je de afkorting zelf hebt verzonnen raad ik je aan deze niet te gebruiken in de verwijzing in de tekst of literatuurlijst. Als de afkorting algemeen bekend is (in jouw vakgebied), zoals bijvoorbeeld 'CBS' voor het Centraal Bureau van de Statistiek, dan ziet de eerste tekstverwijzing er zo uit: (North Sea Wind Power Hub [NSWPH], 2017) en de daarop volgende verwijzingen zo: (NSWPH, 2017).

Ik hoop dat dit je verder helpt!

Cheers,
Raimo

Beantwoorden

Amber Van de Vloet (student)
27 juli 2018 om 19:22

Als je in je thesis werkt volgens APA, is het dan ook gebruikelijk om een lijst met afkortingen toe te voegen?

Beantwoorden

Lianne
Lianne (Scribbr-team)
30 juli 2018 om 23:14

Hoi Amber!
Wanneer je veel afkortingen gebruikt in je scriptie is het aan te raden om een afkortingenlijst te gebruiken. Je kunt alles over de afkortingenlijst vinden op deze pagina: https://www.scribbr.nl/scriptie-structuur/afkortingenlijst-van-de-scriptie/.
Succes :)

Beantwoorden

Luciano
7 juli 2017 om 22:46

Vraagje, kan je een afkorting ook eerst in een tabel introduceren en vervolgens in de tekst erna als afkorting gebruiken. Of opnieuw volluit schrijven en weer afkorten?

Beantwoorden

Jimi
Jimi (Scribbr-team)
14 juli 2017 om 17:51

Hoi Luciano! Bedankt voor je vraag! Niet iedere lezer neemt, helaas, altijd de tijd om elke tabel aandachtig te lezen. Hierom lijkt het mij netjes om ook de eerste keer dat je de afkorting in jouw lopende tekst gebruikt, de afkorting voluit te schrijven. Het kan immers geen kwaad :). Succes!

Beantwoorden

Julliette
6 februari 2017 om 09:54

Hoe kan je de afkorting van een organisatie het best schrijven? Ik dacht dat de volgende wijze goed was maar dit werd afgekeurd: Kees & Zonen.com N.V. (Kees & Zonen)
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
7 februari 2017 om 17:55

Hoi Julliette, omdat dit een merknaam is kun je gewoon kiezen hoe het bedrijf zelf de bedrijfsnaam noteert op de website. Dit zou een begeleider nooit mogen afkeuren. Succes!

Beantwoorden

Desiree
23 oktober 2015 om 15:50

Hi,
Wat moet ik doen als ik de eerste keer een begrip introduceer en de afkorting tussen haakjes zet, maar ook een referentie erachter moet plaatsen?
Alvast bedankt!

Beantwoorden

Bas Swaen
Bas Swaen (Scribbr-team)
23 oktober 2015 om 15:58

Hoi Desiree, dat werkt hetzelfde als een normale verwijzing in de tekst. Alleen krijg je nu dan twee keer haakjes. Voorbeeld: (APA)(APA Manual, 2014).

Beantwoorden

Milou
16 juli 2015 om 14:02

Mag je afkortingen die je reeds geïntroduceerd hebt gebruiken in je kopjes of moeten deze voluit geschreven worden?

Beantwoorden

Michelle Mertens
Michelle Mertens (Scribbr-team)
16 juli 2015 om 18:45

Hoi Milou,

Wij raden het altijd aan om geen afkortingen op je titelblad, in je voorwoord en samenvatting te gebruiken. Je introduceert dus pas de afkorting in de inleiding/eerste hoofdstuk. Daarna dien je overal die afkorting te gebruiken, behalve in de hoofdvraag/deelvragen en in de kopjes. Wij raden het aan om hier wel nog de afkorting voluit te schrijven.

Je kunt dit nog even nalezen via de volgende link: https://www.scribbr.nl/taal-in-je-scriptie/afkortingen-gebruiken-een-scriptie/

Beantwoorden

Stel een vraag of reageer.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.