Persoonlijke communicatie in APA-stijl | Format & voorbeelden
Volgens APA vallen alle bronnen die niet toegankelijk zijn voor de lezer onder persoonlijke communicatie. Je verwijst naar persoonlijke communicatie in de tekst, maar je neemt geen bronvermelding op in de literatuurlijst.
Als je je scriptie in het Engels schrijft, is het format voor persoonlijke communicatie (personal communications in het Engels) nagenoeg hetzelfde. Je draait alleen de dag en maand om, er komt geen komma tussen de maand en het jaartal, en de maand wordt met een hoofdletter geschreven in het Engels.
Wat is persoonlijke communicatie?
Persoonlijke communicatie is de term die wordt gebruikt voor alle bronnen die niet toegankelijk zijn voor de lezer, bijvoorbeeld omdat er geen opnames zijn gemaakt, omdat de documenten vertrouwelijk zijn of omdat de bron enkel toegankelijk is voor een specifieke groep (zoals leden van een bepaalde onderwijsinstelling).
APA schrijft voor om de bronnen niet op te nemen in de literatuurlijst, omdat de lezer deze bronnen niet onafhankelijk kan controleren. Het doel van een literatuurlijst is om lezers de kans te bieden om bronnen te vinden, dus niet-toegankelijke bronnen horen niet thuis in die lijst.
Veelvoorkomende voorbeelden van bronnen die je als persoonlijke communicatie moet beschouwen, zijn:
- Privégesprekken, e-mails, brieven en berichten;
- Socialemediaberichten die niet openbaar zijn;
- Niet-opgenomen optredens en toespraken.
Verwijzen naar persoonlijke communicatie
Als je naar persoonlijke communicatie verwijst in je tekst, zet je de initialen en achternaam van je bron tussen haakjes, samen met de woorden “persoonlijke communicatie”, en de datum waarop je de informatie hebt verkregen.
Als het relevant of belangrijk is voor de lezer, kun je het type communicatie specificeren.
- Toen hij mocht reageren, stelde De Bruin dat de ophef “absurd” was (D. de Bruin, e-mail, 5 maart 2019).
- Tijdens het optreden werd de term “vervreemding” herhaaldelijk genoemd (K. Özer, optreden, 13 juli 2020).
Privéberichten op sociale media vallen altijd onder persoonlijke communicatie. Andere berichten op sociale media die niet openbaar toegankelijk zijn, moeten ook worden behandeld als persoonlijke communicatie. Dit geldt voor alle berichten die alleen zichtbaar zijn voor een specifieke groep (zoals vrienden).
Participanten uit je onderzoek citeren
Citaten van participanten die deelnemen aan je onderzoek (zoals geïnterviewden en enquêterespondenten) worden iets anders behandeld dan persoonlijke communicatie.
Je hoeft geen bronvermelding toe te voegen als je je participanten citeert, maar de interviewtranscripten of de antwoorden van participanten moeten meestal worden opgenomen in een bijlage. Je verwijst naar deze bijlage bij je eerste citaat, bijvoorbeeld: (zie Bijlage A).
Participanten worden vaak geanonimiseerd met het oog op vertrouwelijkheid. Er zijn verschillende manieren om met de verwijzing om te gaan. Als het niet belangrijk is om participanten van elkaar te onderscheiden, kun je naar ze verwijzen zonder toevoeging.
Als je wel een onderscheid wilt maken of details wilt geven, kun je bijvoorbeeld persoonlijke kenmerken toevoegen, zoals de leeftijd, het beroep of het gender van de participant.
Als het van belang is om naar een specifieke participant te verwijzen, kun je een valse naam gebruiken (mits je ergens in je tekst noemt dat je dit doet), of de participanten labelen met nummers of letters.
- De participant genaamd Meghan (namen in deze tekst zijn gefingeerd) verwijst naar …
- Participant D stelde dat …
Veelgestelde vragen
- Moeten interviews worden opgenomen in een APA-literatuurlijst?
-
Interviews die je zelf afneemt, worden niet opgenomen in je literatuurlijst. In plaats daarvan citeer je ze in de lopende tekst als persoonlijke communicatie.
Gepubliceerde of opgenomen interviews worden wel toegevoegd aan de literatuurlijst. Je citeert ze in het gebruikelijke bronvermelding-format voor dat brontype (bijvoorbeeld een krantenartikel, boek of YouTube-video).
- Welke brontypen vallen volgens de APA-stijl onder persoonlijke communicatie?
-
Volgens de APA-stijl vallen alle bronnen die niet kunnen worden geraadpleegd door de lezer onder persoonlijke communicatie. Als jouw bron privé of ontoegankelijk is voor het lezerspubliek van je tekst, dan valt deze onder persoonlijke communicatie.
Veelvoorkomende voorbeelden zijn gesprekken, e-mails, berichten, brieven en interviews of optredens die niet zijn opgenomen.
Tip: Geneer gemakkelijk je literatuurlijst met Scribbrs APA Generator.
Citeer dit Scribbr-artikel
Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.
Merkus, J. (2021, 17 juni). Persoonlijke communicatie in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 8 juni 2023, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/persoonlijke-communicatie/
6 reacties
Henk
8 juni 2023 om 11:31Op welke wijze verwijs je naar persoonlijke communicatie als de datum van de communicatie onbekend is?
Julia Merkus (Scribbr Team)
8 juni 2023 om 23:43Hoi Henk!
In dat geval zet je op de plaats van de datum "z.d." voor "zonder datum". :)
Eva
23 mei 2023 om 12:58Hoi,
Tijdens het schrijven van mijn scriptie gebruik ik veel interne bronnen van mijn stagebedrijf. In jullie artikel over APA6 staat dat het aangeraden wordt om deze bronnen als internetbron te gebruiken, en in een voetnoot te noteren dat deze bron niet voor iedereen toegankelijk is. Aangezien ik mijn scriptie in het Engels schrijf en met APA 7 moet werken, vraag ik me af of ik dit op dezelfde manier kan toepassen.
Ik hoor het graag, alvast bedankt.
Groetjes Eva
Julia Merkus (Scribbr Team)
7 juni 2023 om 13:12Hoi Eva,
Excuses voor onze late reactie! Je berichtje was in onze spammap beland :(. Tegenwoordig vallen interne bronnen bij APA 7 onder persoonlijke communicatie. Dit betekent dat je in de tekst een verwijzing plaatst, maar deze niet opneemt in de literatuurlijst. De literatuurlijst is namelijk alleen voor bronnen die andere mensen ook nog kunnen raadplegen (en voor interne documenten geldt dat niet). Je kunt de uitleg en voorbeelden zien in dit artikel: https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/persoonlijke-communicatie/, maar we hebben ook een Engelstalig artikel (aangezien je je scriptie in het Engels schrijft): https://www.scribbr.com/apa-examples/personal-communication/
Hidde
21 september 2021 om 18:51Ik heb na het lezen toch nog een vraagje. Moet je ook een transcript toevoegen van een kort één op één gesprek wanneer dit niet echt als interview is uitgevoerd? Of is dan alleen de verwijzing in de tekst zelf voldoende?
Julia Merkus (Scribbr Team)
22 september 2021 om 19:44Hoi Hidde,
In dat geval kun je volstaan met in de tekst verwijzen naar het gesprekje als persoonlijke communicatie. Transcripten gebruik je eigenlijk alleen als je interviews echt als je onderzoeksmethode gebruikt! :) Heel veel succes gewenst! :)