Naar boeken verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Een APA-bronvermelding in de literatuurlijst voor een boek bevat altijd de naam van de auteur, het publicatiejaar, de titel van het boek en de uitgeverij. Je kunt de interactieve tool gebruiken om voorbeelden te zien.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Onthoud hierbij dat het format net iets afwijkt voor naslagwerken, zoals woordenboeken en encyclopedieën, en religieuze werken, zoals de Bijbel, Koran en Thora.

Verwijzen naar een boek

Een verwijzing in de tekst voor een boek bevat de achternaam van de auteur, het jaartal en (indien relevant) een paginanummer.

In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de auteur, gevolgd door een komma en de initialen. Hierna komt het jaartal tussen haakjes te staan. Voor de titel van het boek wordt regulier hoofdlettergebruik toegepast (alleen een hoofdletter voor het eerste woord en eigennamen).

Voeg ook eventuele andere bijdragers toe, zoals een redacteur of vertaler (editor en translator in het Engels). Noem ten slotte de editie indien deze wordt gespecificeerd, zoals “2de ed.” (2nd ed. in het Engels).

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel boek (Initialen Bijdrager, Achternaam, Red. of Vert.) (Editie). Uitgever.
Bronvermelding (literatuurlijst) Appel, R. (1996). Geweten. Prometheus.
Verwijzing in de tekst (Appel, 1996, p. 116)

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Verwijzen naar een e-book of online boek

De verwijzing naar een e-book (op een e-reader) of een boek dat je online hebt geraadpleegd (bijvoorbeeld op Google Books of in pdf-bestand), bevat een DOI indien mogelijk. Als er geen DOI is, voeg je de URL toe van de pagina waar je het boek hebt bekeken of een link naar de pagina waar het e-book kan worden gekocht of bekeken.

Aangezien e-books soms geen paginanummers hebben, raadt APA aan om andere methoden te gebruiken om een specifieke passage aan te geven in je verwijzing in de tekst. Een voorbeeld hiervan is de titel van een hoofdstuk of sectie, of het nummer van een paragraaf.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel boek. Uitgever. DOI of Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Burns, A. (2018). Milkman. Faber & Faber. Geraadpleegd op 13 maart 2021, van https://amzn.to/2ObKrVf
Verwijzing in de tekst (Burns, 2018, par. 15)

Verwijzen naar een hoofdstuk uit een geredigeerd boek

Als je naar een specifiek hoofdstuk uit een boek verwijst dat teksten bevat van meerdere auteurs (zoals een geredigeerde poëziebundel), begin je de bronvermelding in de literatuurlijst met de auteur van het hoofdstuk. De redacteuren van het boek noem je later in de bronvermelding pas. Je voegt een paginabereik toe om de locatie van het hoofdstuk in het boek aan te geven.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel hoofdstuk. In Initialen Redacteur. Achternaam (Red. of Reds.), Titel boek (pp. Paginabereik). Uitgever. DOI indien beschikbaar
Bronvermelding (literatuurlijst) Reinders, S. (2015). Hieronijmus van Alphen: Kleine Gedigten voor Kinderen. In N. Geerdink, J. Joosten, & J. Oosterman (Reds.), De leeslijst (pp. 140-141). Vantilt.
Verwijzing in de tekst (Reinders, 2015, p. 140).

Verwijzen naar een boek met meerdere delen (volumes)

Sommige boeken bestaan uit meerdere volumes. Misschien wil je naar het hele boek verwijzen als je meerdere volumes hebt gebruikt, of juist maar één volume, als je de overige volumes niet hebt gebruikt.

Verwijzen naar één volume

Als je verwijst naar inhoud uit één volume van een boek dat uit meerdere volumes bestaat, is het format voor de bronvermelding in de literatuurlijst afhankelijk van de titelgeving van het volume (eigen titel of genummerd).

Als het volume een specifieke titel heeft, vermeld je deze als deel van de titel in de bronvermelding voor de literatuurlijst.

Eliot, T. S. (2015). The poems of T. S. Eliot: Vol. 1. Collected and uncollected poems (C. Ricks & J. McCue, Reds.). Faber & Faber.

Als het volume alleen een nummer heeft en geen titel, wordt het volumenummer niet schuingedrukt. Ook wordt het nummer dan tussen haakjes na de titel geplaatst.

Dylan, B. (2005). Chronicles (Vol. 1). Simon & Schuster.

Verwijzen naar een boek met meerdere volumes als geheel

Als je naar het hele boek verwijst, noem je de volumes tussen haakjes achter de titel. Individuele titels van volumes worden niet toegevoegd.

Eliot, T. S. (2015). The poems of T. S. Eliot (Vols. 1-2) (C. Ricks & J. McCue, Reds.). Faber & Faber.

Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Waar in het boek kun je de informatie vinden voor een bronvermelding?

Alle informatie die je nodig hebt, kun je meestal vinden op de titelpagina en copyright-pagina’s.

APA informatie boek (7de ed.)

Een APA-bronvermelding in de literatuurlijst voor het bovenstaande boek zou er als volgt uitzien:

Bouma, J. (2017). Ga lekker zélf in je kracht staan: De ergste clichés op kantoor. Thomas Rap.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 17 januari). Naar boeken verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 22 april 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/boek/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.