Naar encyclopedieën verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeeld

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Als je een APA-bronvermelding wilt maken voor een lemma uit de encyclopedie, begin je met de auteur van dat lemma (als deze wordt vermeld), gevolgd door het publicatiejaar, de titel van het lemma, de naam van de redacteur (editor in het Engels), de naam van de encyclopedie, de editie, de uitgever, de raadpleegdatum, en de URL.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Naam lemma. In Initialen RedacteurAchternaam (Red.), Naam encyclopedie (Editie ed.). Uitgever. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Rust, W. J. (2019). Europees glaswerk. In A. Rechling & J. S. Witsenelias (Reds.), Ensie (2de ed.). Stichting Ensie Encyclopedie. Geraadpleegd op 15 maart 2021, van https://www.ensie.nl/ensie-1947/europees-glaswerk
Verwijzing in de tekst (Rust, 2019)
Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Verwijzen naar encyclopedie-lemma’s zonder auteur of datum

Online encyclopedieën worden meestal continu bijgewerkt, waardoor een publicatiedatum niet altijd beschikbaar is. Daarnaast worden vaak geen auteurs of redacteuren genoemd.

Indien nodig kun je de organisatie toevoegen op de plaats van de auteursnaam en schrijf je “z.d.” (zonder datum) op de plaats waar je normaal gesproken het jaartal toevoegt. Net voor de URL voeg je de datum toe waarop je het artikel hebt geraadpleegd (retrieved in het Engels).

Van der Heijden, R. (z.d.). Vogels. In Wilde dieren encyclopedie. Geraadpleegd op 12 november 2020, van https://wilde-dieren-encyclopedie.jouwweb.nl/gewervelden/vogels

Onthoud dat het format net iets anders is als je verwijst naar een Wikipedia-pagina.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Verwijzen naar een gedrukte encyclopedie

Bij een gedrukte encyclopedie zijn het publicatiejaar en de editie bekend, dus deze informatie voeg je toe aan je bronvermelding. De uitgever hoef je geen tweede keer te noemen als deze al op de plaats van de auteur staat.

Format Naam Organisatie. (Jaar). Naam lemma. In Initialen Redacteur. Achternaam (Red.), Naam encyclopedie (Editie ed., p. Paginanummer).
Bronvermelding (literatuurlijst) Cambridge University Press. (2020). Aria. In R. M. Marvin (Red.), The Cambridge Verdi encyclopedia (2de ed., p. 15).
Verwijzing in de tekst (Cambridge University Press, 2020)

Als de naam van een auteur wordt genoemd bij het individuele lemma uit de encyclopedie, dan komt deze naam aan het begin te staan en wordt de uitgever verplaatst naar het eind van de bronvermelding.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2022, 19 mei). Naar encyclopedieën verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeeld. Scribbr. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/encyclopedie/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.