Naar enquêtes verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Als je verwijst naar de inhoud van een enquête die je zelf hebt afgenomen, hoef je geen formele verwijzing in de tekst of bronvermelding in de literatuurlijst op te nemen. Als je verwijst naar de data van iemand anders’ enquête, gebruik je het APA-format van het type bron waarin de enquête is opgenomen.

Verwijzen naar je eigen enquête of vragenlijst

Als het afnemen van een enquête deel uitmaakt van je onderzoek en je naar de vragen of antwoorden wilt verwijzen, hoef je geen formele verwijzing toe te voegen. De enquête maakt deel uit van jouw eigen onderzoek en is geen eerder gepubliceerde bron.

Meestal voeg je de enquêteresultaten toe in een bijlage. Als dit het geval is, kun je de eerste keer dat je in de hoofdtekst uit de bijlage citeert naar de desbetreffende bijlage verwijzen.

Een participant gaf aan dat ze de interventie “niet belangrijk” vond (zie Bijlage A voor alle enquêteresultaten).

Als je enquête niet is opgenomen in de bijlage, voeg je geen enkele verwijzing toe.

Wist je dat...

Je binnen 10 minuten kunt checken of je verslag of scriptie plagiaat bevat? Het is veilig, betrouwbaar en gratis!

Doe de check

Verwijzen naar data van een gepubliceerde enquête

Als je verwijst naar een eerder gepubliceerde enquête in plaats van een enquête uit je eigen onderzoek, moet je wel een formele verwijzing opnemen voor deze dataset. Enquêtegegevens kunnen bijvoorbeeld worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschriftartikel of boek. In die gevallen gebruik je het passende APA-format.

Je verwijst op onderstaande manier naar enquêtegegevens die toegankelijk zijn via een database. Als de uitgever hetzelfde is als de auteur, laat je deze de tweede keer weg.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel enquête [Dataset]. Uitgever. DOI of Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Centraal Bureau voor de Statistiek. (2020). Bevolking: Geslacht, leeftijd, generatie, en migratieachtergrond, 1 januari [Dataset]. Geraadpleegd op 12 maart 2021, van https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/37325
Verwijzing in de tekst (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2020)

Verwijzen naar ongepubliceerde ruwe data

Als de enquêtegegevens waarnaar je wilt verwijzen niet zijn gepubliceerd (dus je hebt ze verkregen van een andere onderzoeker of organisatie), gebruik je een afwijkend format.

Ruwe data kunnen soms geen titel hebben, en in die gevallen voeg je een beschrijving toe tussen blokhaken. Als de ruwe data wel een titel hebben, voeg je alsnog de beschrijving “Ongepubliceerde ruwe data” toe tussen blokhaken na de titel. Als de data afkomstig zijn van een bepaalde instelling, voeg je de naam van die instelling toe op het eind van je bronvermelding.

Format Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). [Ongepubliceerde ruwe data over Onderwerp]. of Titel [Ongepubliceerde ruwe data]. Instelling.
Bronvermelding (literatuurlijst) Azhil, A. A. (2019). [Ongepubliceerde ruwe data over de effecten van lockdown op jongeren]. Vrije Universiteit Amsterdam.
Verwijzing in de tekst (Azhil, 2019)

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Naar enquêtes verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/enquete/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.