Voorbeeld APA-stijl: Woordenboek

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Om te verwijzen naar een woordenboekdefinitie in APA-stijl, begin je met de auteur van het woordenboek (meestal een organisatie), gevolgd door het publicatiejaar, het woord dat je definieert, de naam van het woordenboek, de uitgever (als deze niet hetzelfde is als de auteur), en de URL.


Verwijzen naar een woord uit een online woordenboek

Online woordenboeken worden vaak continu geüpdatet, dus meestal is er geen specifieke publicatiedatum. In die gevallen schrijf je “z.d.” (zonder datum) op de plaats van het jaartal en voeg je een raadpleegdatum (retrieval date in het Engels) toe.

Van Dale. (z.d.). Geschiedenis. In Van Dale. Geraadpleegd op 11 maart 2021, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/geschiedenis

Verwijzen naar een woord uit een gedrukt woordenboek

Je verwijst bijna op dezelfde manier naar een woord uit een gedrukt woordenboek als naar een woord uit een online woordenboek, maar voor een gedrukte variant gebruik je altijd een specifieke editie met een publicatiejaar. Deze informatie moet dan ook worden opgenomen in je bronvermelding. Laat de uitgever weg als deze hetzelfde is als de auteur.

Format Naam Auteur/Organisatie. (Jaar). Woord. In Naam woordenboek (Editie ed., p. Paginanummer). Uitgever.
Bronvermelding (literatuurlijst) Koenen Woordenboeken. (2006). Installeren. In Koenen Woordenboek N/N (2de ed., p. 487). Van Dale Lexicografie.
Verwijzing in de tekst (Koenen Woordenboeken, 2006)

In gedrukte woordenboeken worden meestal geen individuele auteurs vermeld, maar in sommige specialistische woordenboeken staan ze wel vermeld. In dat geval zet je de individuele auteur op de auteurspositie en voeg je de uitgever toe op het eind van de bronvermelding.

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

1 reactie

Julia Merkus
Julia Merkus (Scribbr Team)
5 april 2021 om 12:00

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Is er nog iets onduidelijk? Ik doe mijn best om vragen en opmerkingen te beantwoorden. :)

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.