Naar woordenboeken verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor APA 6 en Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Om te verwijzen naar een woordenboekdefinitie in APA-stijl, begin je met de auteur van het woordenboek (meestal een organisatie), gevolgd door het publicatiejaar, het woord dat je definieert, de naam van het woordenboek, de uitgever (als deze niet hetzelfde is als de auteur), en de raadpleegdatum en URL.

Genereer foutloze APA-bronvermeldingen met Scribbr

Verwijzen naar een woord uit een online woordenboek

Online woordenboeken worden vaak continu geüpdatet, dus meestal is er geen specifieke publicatiedatum. In die gevallen schrijf je “z.d.” (zonder datum) op de plaats van het jaartal en voeg je een raadpleegdatum (retrieval date in het Engels) toe.

Van Dale. (z.d.). Geschiedenis. In Van Dale. Geraadpleegd op 11 maart 2021, van https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/geschiedenis

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Verwijzen naar een woord uit een gedrukt woordenboek

Je verwijst bijna op dezelfde manier naar een woord uit een gedrukt woordenboek als naar een woord uit een online woordenboek, maar voor een gedrukte variant gebruik je altijd een specifieke editie met een publicatiejaar. Deze informatie moet dan ook worden opgenomen in je bronvermelding. Laat de uitgever weg als deze hetzelfde is als de auteur.

Format Naam Auteur/Organisatie. (Jaar). Woord. In Naam woordenboek (Editie ed., p. Paginanummer). Uitgever.
Bronvermelding (literatuurlijst) Koenen Woordenboeken. (2006). Installeren. In Koenen Woordenboek N/N (2de ed., p. 487). Van Dale Lexicografie.
Verwijzing in de tekst (Koenen Woordenboeken, 2006)

In gedrukte woordenboeken worden meestal geen individuele auteurs vermeld, maar in sommige specialistische woordenboeken staan ze wel vermeld. In dat geval zet je de individuele auteur op de auteurspositie en voeg je de uitgever toe op het eind van de bronvermelding.

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2024, 17 januari). Naar woordenboeken verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 17 juli 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/woordenboek/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.