Naar toespraken verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

Het APA-format om naar een toespraak of speech te verwijzen, is afhankelijk van de toegankelijkheid van de toespraak (wel of niet terug te luisteren voor de lezer). Voorbeelden van bronnen die onder toespraken vallen, zijn een persconferentie, een presentatie bij college of een toespraak bij een protest.

De APA-formats om naar deze twee typen toespraken (wel of geen geluidsopname voor de lezer) te verwijzen, worden hieronder getoond. De APA-formats om te verwijzen naar een TED-talk of toespraak op YouTube worden elders toegelicht.

Verwijzen naar toespraken met online geluidsopname

Voor een online geluidsopname van de toespraak, vermeld je de spreker, de datum waarop de toespraak plaatsvond, de titel (schuingedrukt), “Geluidsopname toespraak” (speech audio recording in het Engels) tussen blokhaken, de website, en de raadpleegdatum en URL. Je kunt een tijdstempel toevoegen aan de verwijzing in de tekst om een specifiek moment aan te geven.

Format Achternaam Spreker, Initialen. (jaar, dag maand). Titel toespraak [Geluidsopname toespraak]. Naam Website. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL
Bronvermelding (literatuurlijst) Verbruggen, A. (2013, 12 juni). Dringend en drastisch anders beginnen na Kopenhagen [Geluidsopname toespraak]. Minaraad. Geraadpleegd op 12 maart 2021 van https://www.minaraad.be/themas/klimaat/wat-na-kopenhagen-afscheidscolloquium-hubert-david/dringend-en-drastisch-anders-beginnen-na-kopenhagen/audio-toespraak-aviel-verbruggen.mp3/view
Verwijzing in de tekst (Verbruggen, 2013, 01:29)

Wat is jouw plagiaatscore?

Check binnen 10 minuten hoeveel plagiaat je scriptie bevat.

  • Plagiaatpercentage + uitgebreid rapport
  • Lijst met alle gevonden bronnen
  • Jouw scriptie komt niet in de database

Doe de check

Verwijzen naar toespraken als persoonlijke communicatie

Toespraken die niet kunnen worden geraadpleegd door de lezer in de vorm van een opname of transcript en die geen deel uitmaken van een conferentie, worden beschouwd als persoonlijke communicatie (personal communications in het Engels).

Dat APA-format wordt gebruikt voor bronnen die niet toegankelijk zijn voor de lezer. Omdat deze bronnen niet kunnen worden geraadpleegd, worden ze niet opgenomen als bronvermelding in de literatuurlijst. Er wordt alleen naar verwezen in de tekst. Dit format wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor informatie uit colleges, waarbij de presentatie niet toegankelijk is voor de lezer.

  • Het onderwerp kwam vluchtig aan bod in de toespraak (C. A. Cucchiarini, persoonlijke communicatie, 19 februari 2020).
  • Uit het college bleek dat spraakproblemen al in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt (W. H. Strik, persoonlijke communicatie, 10 januari 2018).

Citeer dit Scribbr-artikel

Als je naar deze bron wilt verwijzen, kun je de bronvermelding kopiëren of op “Citeer dit Scribbr-artikel” klikken om de bronvermelding automatisch toe te voegen aan onze gratis Bronnengenerator.

Merkus, J. (2021, 13 oktober). Naar toespraken verwijzen in APA-stijl | Format & voorbeelden. Scribbr. Geraadpleegd op 9 december 2024, van https://www.scribbr.nl/apa-voorbeelden/toespraak/

Bekijk alle APA-voorbeelden

(Geredigeerd) boek en e-book (Speel)film of documentaire
Brochure of pamflet Conferentiepapers of proceedings
Encyclopedie Enquête of survey (dataset)
Foto, afbeelding of illustratie Interview
Krantenartikel Overheidswebsite of -rapport
Patent (octrooi) Pdf-documenten
Persbericht Persoonlijke communicatie (interne bronnen)
Podcast Powerpoints of hand-outs
Rapport of jaarverslag Religieuze boeken (Bijbel, Koran, Thora)
Tabellen en figuren uit andere bronnen TED-talk
Thesis, dissertatie of scriptie Tijdschriftartikel
Toespraak of speech Tv-serie
Twitter (tweet) Webpagina zonder auteur, datum of titel
Website (internetbronnen) Wetenschappelijk tijdschrift (journal)
Wikipedia-artikel Woordenboek
YouTube-video
Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie. Na enkele jaren als editor, onderzoeker en docent schrijft ze nu artikelen over scripties, taalkunde, methodologie en statistiek om studenten te helpen.