Verschillen tussen het Nederlands en Engels bij de APA-stijl

Dit artikel beschrijft de Nederlandse 7de editie APA-stijl richtlijnen. De richtlijnen voor Engelstalige bronvermeldingen vind je elders.

APA biedt richtlijnen voor de bronvermelding en opmaak van academische teksten. Het is de meest gebruikte referentiestijl in Nederland en sommige hogescholen en universiteiten hanteren naast de richtlijnen voor bronvermeldingen en verwijzingen in de tekst ook de APA-opmaakrichtlijnen.

De officiële uitgave van de APA-stijl is in het Engels. Er bestaat geen officiële Nederlandse vertaling, maar Scribbr heeft een gratis te downloaden, Nederlandstalige APA-handleiding gemaakt. Hierin zijn de regels aangepast op het Nederlands.

Scribbr biedt uitgebreide APA-artikelen aan in het Nederlands, maar ook in het Engels. Er wordt slechts op enkele taalkundige punten afgeweken van de Engelse standaard. Wij hebben deze verschillen in dit artikel op een rijtje gezet.

Datumnotatie

De datumnotatie in het Nederlands verschilt ten opzichte van het Engels. In het Nederlands schrijf je de maanden zonder hoofdletter en begin je met de dag van de maand. In het Engels is dit precies andersom.

 • Nederlands
  Streefkerk, R. (2019, 22 oktober). APA-handboek 7e druk: De belangrijkste wijzigingen. Geraadpleegd op 6 april 2021, van https://www.scribbr.nl/apa-stijl/wijzigingen-7e-druk.
 • Engels
  Streefkerk, R. (2010, October 22). APA-handboek 7e druk: De belangrijkste wijzigingen. Retrieved October 22, 2021, from https://www.scribbr.nl/apa-stijl/wijzigingen-7e-druk

De raadpleegdatum is overigens niet verplicht voor internetbronnen. Je vermeldt de raadpleegdatum alleen wanneer je bron tot een bronsoort behoort waarvan de inhoud vaak verandert nadat je de bron hebt geraadpleegd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de volgende bron, waarbij wordt verwezen naar een steeds veranderende bevolkingsteller:

Centraal Bureau voor de Statistiek. (z.d.). Bevolkingsteller. Geraadpleegd op 6 april 2021, van https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingsteller

Sommige hogescholen/begeleiders willen graag dat je een raadpleegdatum opneemt in elke bronvermelding (van online bronnen). In dat geval volg je die richtlijn.

Specifieke woorden en afkortingen bij APA

Engels Afkorting Nederlands Afkorting
Retrieved …, from Geraadpleegd op …, van
As cited in Geciteerd in
Personal communication Persoonlijke communicatie
In press Ter perse
Edition ed.* Editie ed.
Revised edition Rev. ed. Herziene editie Herz. ed.
Second edition 2nd ed. Tweede editie 2de ed.
Editor(s) Ed./Eds.* Redacteur(s) Red./Reds.
Translator(s) Trans. Vertaler(s) Vert./Verts.
No date n.d. Zonder datum z.d.
Page(s) p./pp. Pagina(’s) p./pp.
Paragraph para. Paragraaf par.
Volume(s) Vol./Vols. Volume(s) Vol./Vols.
Number No. Nummer Nr.
Supplement Suppl. Supplement Suppl.
* De Engelse afkortingen voor “editor” en “edition” lijken hetzelfde, maar de afkorting voor “editor” wordt geschreven met een hoofdletter en die voor “edition” met een kleine letter.

Zijn jouw APA-bronvermeldingen foutloos?

De AI-gedreven APA Checker toont je iedere fout in je bronvermelding en legt je uit hoe je het oplost. Nooit meer een lager cijfer door bronvermelding!

Aan de slag

Tussenvoegsels bij achternamen

Bij het gebruik van achternamen als Van de Wal en Van Laak hanteer je de internationale Engelse regels. Het tussenvoegsel maakt deel uit van de achternaam en je sorteert de bron dan ook op basis van het tussenvoegsel:

 • El Idrissi wordt gesorteerd op de “e” van “El” in plaats van de “I” van “Idrissi”.
 • Van der Meer wordt gesorteerd op de “v” van “Van” in plaats van de “M” van “Meer”.

Hoofdlettergebruik bij tussenvoegsels

In het Engels worden voorvoegsels in verwijzingen en bronvermeldingen met een kleine letter geschreven, terwijl ze in het Nederlands met een hoofdletter worden geschreven.

 • Nederlands (verwijzing in de tekst): (Van Maaren, 2021).
 • Nederlands (literatuurlijst): Van Maaren, J. (2021).
 • Engels (verwijzing in de tekst): (van Maaren, 2021).
 • Engels (literatuurlijst): van Maaren, J. (2021).

Voor meer informatie over het gebruik van tussenvoegsels in APA kun je ons artikel over namen en initialen of over de alfabetisering van de literatuurlijst lezen.

APA Generator

We houden rekening met alle verschillen tussen het Nederlands en het Engels in de gratis APA Generator. Je kunt ook de taal van de literatuurlijst instellen. Wanneer je een Nederlandstalige scriptie schrijft, kies je voor Nederlands, en wanneer je een Engelstalige scriptie schrijft, kies je voor Engels.

Wat vind jij van dit artikel?
Julia Merkus

Julia heeft onder andere een bachelor in Nederlandse Taal en Cultuur en twee masters in Linguistics en Taal- en Spraakpathologie, waardoor ze heel wat scripties heeft geschreven. Na enkele jaren als editor schrijft ze nu artikelen over alles wat bij een scriptie komt kijken om zo studenten met succes te laten afstuderen.

2 reacties

Jelmer Postma
8 januari 2020 om 12:27

Hallo,

Graag zou ik de APA generator in engels willen zetten. Echter kan ik deze knop nergens vinden. Ook als ik via scribbr.com mijn bronnen wil genereren dan kom ik automatisch weer op de Nederlandse site terecht. Zou u me verder kunnen helpen?

Met vriendelijke groet,

Jelmer Postma

Beantwoorden

Leon Smits
Leon Smits (Scribbr Team)
8 januari 2020 om 13:21

Hoi Jelmer,

Dank voor je vraag!
Als je in de APA Generator linksboven op "Beheer lijst" gaat staan kun je onderaan het menu de taal wijzigen.
Je kunt hierbij nog kiezen tussen Amerikaans of Brits Engels. De functies van de APA Generator blijven in het Nederlands, maar je bronvermeldingen zullen dan Engels zijn.

Ik hoop dat het lukt! :)
Neem anders even contact op via onze live-chat.

Groetjes,
Leon

Beantwoorden

Is er iets nog niet helemaal duidelijk of ontbreekt er wat? Laat een opmerking achter.

Please click the checkbox on the left to verify that you are a not a bot.